DAF ''EV33'' - 1974 / 2017 (update mei 2024) ENGLISH VERSION FOR MY FRIENDS ABROAD: http://gromsound.mfbfreaks.com/33e/33egb.htm
sept 2016, Enschede
Tja nou is ie wel weer gekeurd maar ik gebruik het ding eigenlijk bijna nooit meer. Afgelopen 2 jaar apekoolinterval maar 200 km... beetje zonde van de moeite. Is er niet iets zinvollers mee te doen?
De laatste jaren worden er ''oldtimers'' (we spreken zelf liever over klassiekers) omgebouwd op volledig elektrische aandrijving. De primeur was een paar jaar terug voor een eend (2CVolt, leuk bedacht).
ICCCCCCCR aug 2016 - een van de vele navolgers
Sedert 2011 eisen europese regels van de RDW dat er uiterst streng wordt gekeurd na ombouw. Met name aan elektromagnetische uitstraling eisen is bijna niet te voldoen. Alleen professionals met hele dure spullen komen erdoorheen. Voordeel is wel dat vervolgens de typegoedgekeurde set in serie gemaakt mag worden tbv derden. Gebruik maken van zon voorgekookte ombouwset is dat de enige kans voor particuliere ombouwers om ooit nog aan een e-kenteken te komen. En dat is sindsdien dan ook meerdere malen gelukt. Verder ben ik zelf uit principe zeer voor hergebruik en maximale levensduurverlenging van gebruiksvoorwerpen en wars van vervanging uit modieuze overwegingen. Hoe tof zou het zijn om dit economisch volkomen afgeschreven 42 jaar oude autootje een nieuw zinvol leven te geven middels moderne schonere techniek. Dat is dan meteen een mooi tegengif voor de eeuwige borreltafelpraat over ''vieze belastingontwijkende oldtimers die allemaal van de weg moeten'' waar domme -maar wetgevende- politici helaas ook aan lijden. Ken je de SF film ''Gattaca''? Daarin zijn alle toekomstige wegvervoermiddelen gekende klassiekers als DS en Rover P5 die uitsluitend zoemende geluiden maken. Geweldig: wel de stijl en vormgeving maar niet de achterhaalde techniek. Er zijn al DSen en klassieke Volvo's op stroom gezet!
Oke ik wil dus dit dafke verbouwen. Maar wel met behoud van de variomatic anders is het geen dafje meer en kan ik net zo goed de Ami nemen. Dat heeft echter in dit speciale geval zoveel complicaties mbt de achterwielophanging en aansturing van de vario (voor een doorsnee niet daf-onderlegde knutselaar) dat niemand dat nog heeft gedaan. Een verkenning van een TUE student over juist deze ombouw (tbv zon dafjesverhuurder) concludeerde dat het niet echt mogelijk was met de beschikbare middelen en eisen. Het project is dan ook niet voortgezet. Grappig om in dat verhaal een daf-leek allerlei technische aannames te zien doen over de vario en andere typische daf constructies die aantoonbaar onjuist zijn en daarmee het verdere verhaal compleet onderuit halen. Ha, uitdaging voor gromsound! Met 33(!) jaar ervaring in daftechniek en een pakhuis vol onderdelen moet dat toch te doen zijn.
geen geheimen
Het leuke is dat in de vroege jaren 70 er meerdere firmas in het buitenland (USA GB Scandi) juist vanwege de unieke variomatic eigenschappen dafjes hebben omgebouwd naar elektrisch. Met de toenmalig beschikbare middelen dus simpele DC motoren en loodaccus. Resultaat: onmeunig zware autos met minimaal bereik. Voor zover mij bekend ging het alleen om dafs 44 en kalmars, vanwege grotere binnenruimte en laadvermogen. Een 33je op stroom is er nog niet. Terwijl ie in mijn ogen juist nog veel geschikter is: lichter, compacter (maar wel een enorme kofferruimte), ging toch al niet erg hard op benzine en is geknipt voor stadsverkeer. En juist vanwege de onvolprezen variomatic is elektrische aandrijving zeer passend.
Een elektromotor heeft weliswaar vanaf stilstand al max koppel maar dat mag dan in absolute waarde veel lager zijn omdat de CVT bij wegrijden een 1:5 reductie geeft tov direct drive wat de gebruikelijke elektrovoertuigen hebben (die de bak in 4 = prise directe vastzetten of helemaal weglaten). Voordeel met vario: lichtere motoren, kleinere accus, eenvoudiger regelapparatuur en dus indirect groter bereik. Maar omdat een moderne CVT (en de overige foutomaten) normaliter een continu lopende aandrijving benodigen voor de hydraulische regeldruk is dat allemaal niet zo handig te combineren met elektriek. Bovendien moet je het dan ook nog in de betreffende auto zien te passen. Ha! de variomatic is één onverbrekelijk en organisch geheel met de daf en benodigt GEEN hulpenergie want werkt volledig mechanisch met gewichten en veren. Slechts een zuchtje vacuum voor het sturen van geforceerd op- en terugschakelen (overdrive en bergrem) maar dat kan simpelweg met zon elektrisch vacuumpompje dat normaliter wordt geplaatst tbv een rembekrachtiger. Die een daf33 evenmin heeft. Evenals elektrieke ramen, arko, stuurverkrachting etc etc. Back to basics!
Doel van het autootje is: mijn dagelijkse forenzenrit in het zomerseizoen kunnen afleggen. Dat is 2x20 km over provinciale wegen dus max 85 km/u en een veilige actieradius van 60 km is genoeg. Kiezend uit de tegenwoordig beschikbare spullen levert dat een 48V systeem op met 200Ah aan accus (=9.8 kWh). Enig rekenwerk geeft aan dat het toegestane totaalgewicht van de daf dan niet wordt overschreden mits we ons beperken tot 3 inzittenden. Of 2 met enige baggage. Kortom dit is goed te doen. Nou de RDW nog overtuigen...
Overigens zijn de kosten van ombouw (na 2011) totaal oneconomisch. Je doet dit voor de lol, voor de technische interesse aan het experiment, voor de variomatische levensovertuiging, de liefde voor het merk (en specifiek dit exemplaar zijnde mijn eerste autootje vanaf 1983) en de voertuighistorie. Een nieuwe elektrische 2 zitter als bv de Think City kost(te) meer dan 30k. Dat is sowieso zinloos, voor een derde daarvan heb je een modern 4 zits autootje op benzine met oneindige actieradius. Als je echter begint met een afgeschreven basisauto vallen de kosten relatief mee. Nog afgezien van mijn persoonlijke smaak, ik rij natuurlijk 1001 x liever in een dafje 33 dan in zon smart achtig gedrocht. Bijkomend voordeel: elektrische aandrijving is veel betrouwbaarder en minder onderhoudsbehoevend dan (oud) benzine. Ook dat zal flink wat uitmaken in dit geval van voorheen ''8 uur sleutelen voor 1 uur rijden''. En het ding wordt nog een stukje vlotter ook, voorcalculatie geeft aan dat de 0-60 tijd met 2 seconden wordt verkort. Eigenlijk het enige serieuze nadeel van het originele dafke anno nu -de enorme motorherrie van het luchtgekoelde 2pittertje- is in 1 klap geschiedenis: bzzzoeff!! Ook al denk ik wel dat je het joelen van de vario nu wat duidelijker gaat horen...
Oktober 2016
Voorbereiding: reserve koppelingshuis uit de bult opgraven en kaalmaken. He fok ik heb weer een evolutiemodel met opgekrompen koppelingstrommel ipv 4 boutjes... je krijgt hem er niet uitgebeukt. Dan maar op het werk een kwartiertje in vloeibare stikstof hangen, de omgekeerde methode van de montage (opkrimpen). Inderdaad na enig ''aandringen'' met de dikke hamer komt ie eruit. Vervormde topje erafgeslepen, even afgekant op de schuurband en klaar voor de adapter.
koud he!
December 2016
Bestelling voor de inbouwset is de deur uit, 4 weken vakantie dus slopen maar! Een electrische vacuumpomp heb ik al, laten we er eens wat mee experimenteren. Doosje half defecte (daf 66) EMVKs omgekeerd en wat intacte stukken samengebouwd tot een werkende 2weg klep met 350 mbar begrenzing en een opschakelrestrictie. Spul op tafel, twee acculaders erbij en vacuummeters aan op- en terugschakelkant.
testopstelling met pomp, EMVK en twee meters
up & down
Hoppa dat werkt meteen correct. Kan zo op de plek van de halve 33 EMVK, dezelfde rubberplug-montagegaatjes in het schutbord. De motorstuurbox geeft straks een afremcommando tbv de energieterugwinning, daar kan dan de terugschakelkant van de EMVK mee worden bediend. Uiteraard blijven motorremknop en remlichtschakelaar daar ook mee verbonden. Opschakelkant wordt een toerentalafhankelijk commando uit de regelbox (custom made). That's all - wat is een variomatic toch lekker simpel he!
Daar gaat ie dan, slechts een paar uurtjes sleutelen:
start klonk! - geland!
wel een beetje raar, het ding liep in 20 jaar niet zo goed al nu... ter archief!
Tweede halve dag sleutelen, de rest eruit: schutbord kaal, dash half leeg en tank&uutloat eronderweg.
kaal leeg
lucht slachtafval
motorlengte incl. adapterplaat uitgezet (einde latje) : past!
Verder met de heropbouw van het vacuumsysteem tbv de vario. Hierbij blijkt helaas dat de opschakelkant ietsje lekt, merk je normaal niks van maar nu gaat de vacuumpomp elke 2 seconden weer even aan en dat moet niet. Kortom op jacht naar het lekje met slangen en vaccummeters.
hebbes! natuurlijk weer de draaiende doorvoer in de primaire deksels.
Nieuwe keerringetjes besteld, even geduld aub. Gelukkig kan je er van bovenaf bij door het fijne OT varioluik (al lang geleden losgeslepen).
Pakje van de leverancier met vast wat hardware zodat ik de week doorkom! Heel attent ;-) Mooie 'tankdop' zeg, exact V343 model.
handel!
Eerste contingent betaald, over een week komt ie het persoonlijk langsbrengen.
Voll graag! (1,5 eu) LCD scherm en knoppies
Elektronentankdop gemonteerd. Info schermpje verend in rubbr achter een glaasje ingebouwd. Rijtje originele Daf knopjes in het kachelschuifGAT.
Vrijdagochtend, de leverancier aan de deur met de eerste bult spullen:
hebbes!
motor en accupack
De regelbox komt na. Kan ik vast beginnen aan de accubak & co. Effe samen wat zitten brainstormen over de mogelijkheden en oplossingen voor dit specifieke ombouwgeval. Hij blijkt ook een HTS WBer dat praat makkelijk ;-) Om een idee te geven van het variotastische karakter maken we even een vlot demo-blokje door het dorp met de coupe (toerenteller en vacuummeter vast ingebouwd). We hebben allebei reuze zin in de toekomstige combinatie elektro en vario. Er volgt nog wat correspondentie met de stuurboxbouwer om te zien of we een slim programmeerbaar tachorelais signaal kunnen maken voor het opschakelmoment dat is mooier dan een vaste microswitch op het gaspedaal. Maar voor de rest - inclusief de te verwachten RDW tegenwind: elektrodafs are GO! (in SuperVarioMation)
schutbord en motorruim gepoetst - wat een boutklus
Fijn hoor zon kritische dafkameraad over de vloer! Als het zo nog niet genoeg is dan kom je maar langs met je tandenborstel en wattip!!
OK verder maar weer, bekabeling op maat maken en in de vereiste oranje slangen frotten. Tevens uit het zicht in de auto wegprakken.
zwakstroom kabelslang vanonder de bank het rechterachterspatbord in.
achter het dash tevoorschijn komend.
alle schakelaartjes definitief op de plek en gegraveerd, noodstop komt rechtsonder
vacuumpomp en variosturing in situ, het wachten is nog steeds op de keerringen,
zal nogges wat per webshop bestellen @#$%^& - al 3 weken onderweg. Volgende keer gewoon weer naar een WINKEL hoor!
The day after alsnog in de bus (virtueel schelden helpt?). Mooi, spul netjes gemonteerd aan beide kanten: potdicht - weer een punt opgelost. Varioluik teruggeschroefd daar hoef ik de eerste tijd niet meer te zijn (hoop ik toch).
Goedkoopste heater/fannetje besteld, getest (bagger) dus maar verbeund met een 12V PC ventilatortje. Symbolische opbrengst, net genoeg voor de apekool eis (''voelbare warme luchtstroom op voorruit gericht''). Ding rijdt toch alleen in de zomer en condens veeg je traditioneel weg met een zeem en evt ietsje afwasmiddel. Want net als in een eend stelde de defroster origineel niet veel voor.
verbeund fannetje diversen
Drive stand via een relais, en daarmee ook een zoemer op de deurschakelaar (RDW eis). Kabels naar achteren getrokken door de ribbelslang en schakeling achteruitrijlicht aangelegd (verplichte indicatie rijrichting op dashboard, tja je kan ook gewoon naar de pientere pook kijken: die wijst de kant op waar je heen gaat).
superluxe Drive + Reverse = achteroet
Lege kofferbak, klaar voor de accubak en de lader.
Benzinemeter aanpassen naar State Of Charge (SOC). Dat blijkt toch niet zo simpel als verwacht en vereist een handjevol lastige electronica die mij in ieder geval iets te hoog gaat. Alternatief is een klein voltmetertje, aangepast om 0 - 5 V aan te wijzen. Dus serieweerstand bepaald op de regelvoeding, schaaltje geijkt en infrotten dat ding.
oude en nieuwe meter
Jammer dat na inbouwen het metertje niet meer werkt @#$%^&*&. Na enig spitten in de voorraad stom toevallig een identiek gevormd metertje gevonden uit een N1500 VCR, die kan zo weer in het reeds vastgelijmde huisje geklikt worden. Alleen blijkt ie bij het ijken logaritmisch aan te geven. Kan ook, het lage bereik is toch het belangrijkste. Er zit zelfs al een 12V lampje in das handig.
ingebouwd en verlichting op contact, zie je meteen dat ie aan staat.
Oke de ijzerwaren dan. Lastig te krijgen voor de particulier. Uiteindelijk een webshop in NH gevonden die het wil leveren en opsturen. 30x30x3 en 30x20x2, elk 6 meter. Op het werk laten leveren en op mijn vrije vrijdag ter plekke in passende mootjes geslepen.
bakkie iezer even later
Bodembak inelkaar gelast en proefpassen in de auto. Dat gaat net. Accupack (8+8) uitelkaargehaald en geherassembleerd in de gewenste configuratie van 13+3 stuks in L-vorm. Leuk spul!
past! volgende laag
Hele kreng inelkaargelast, begonnen om iets van 13.30 en toen ik weer boven stond was het half acht.... auwoei!
maar het past wel! Morgen verder hoor, ik ben nu steenkapoo...
Next day, licht klusje: perspex dakkie zagen. Reservewiel plaatsen met accubak in place kan ook nog.
2 delig. kennet:
Relais, zekeringhouders en BMS unit inpassen en kast erom plaatkleien, gaat net langs de wielkast:
testfit kabelrouting
Tweede contingent poneten gelapt, stuurkast en co komen eraan!
elektro spaghetti de regelbox
Maar helaas eerst weer verder (en nog en nog) met die verrekte accubak. Afbeplaten en ''in de meeenie'' (op de wijs van: in the navy)
sop splash smeer spetter - weer een zaterdag om.
werkbezoek van Oom Johan met een geleende Think elektromobiel (ter inspiratie).
Zo'n ding is zeker voor een alleenstaande forens uitstekend bruikbaar maar typisch veel te duur (>30k). Voor de helft had ik het serieus overwogen. Maar ja weer een auto erbij, dan moet er ook wat weg en dat is een pijnpuntje in huize Gromsound... met de 33 ombouw is dat dus dubbel opgelost (plus als bonus een achterbank en nog een halve kofferruimte!). Hopen dat het een beetje wil rijden...
potje met lucht
Toch niet helemaal gerust op dat miezerige blowertje. Laten we maar gewoon weer eerlijk oud DAF ijzer toepassen: een kachelfan uit een 66 in een zelfgerold potje gebouwd (''van ij-zer kun je alles ma-ken'') samen met het stukje regelaar dat erbij hoort. Diameter ietsie gekortwiekt om buiten op de 33 luchtverdeelbak te passen. Zie verderop voor de montage.
verder maar weer PIEP!
helaas blijkt de verstrekte hoeveelheid kabel veel te kort, effe wat nabestellen dus.
stopknoppie 22mm past exact in het v/h contactslotGAT (NL spec), netjes!
relaiskast dicht kofferkabels hangen klaar
display doettet!
Maar nu... accupack op proef weer doorverbinden en proberen de kleptob aan de USB te hangen (voordat het hele zware kreng in de koffer verdwijnt, altijd slim om dat van te voren even te testen want je weet het: kastje dicht = weer kaduuk).
Nee dus, geheel in de lijn der verwachtingen: geen verbinding. Eers het standaard driverprobleem, is iets aparts, opgehaald bij de fabrikant, installatie, ok wordt herkend. Maar werkt nog steeds niet:
nope
De 4 draadjes hangen ook wel erg liber aan de multiplug op de BMS unit
mja.. plof
dat is dus typisch knuddekwaliteit zonder enige mechanische steun of trekontlasting. Even netjes hersolderen en aan de andere kabels vastteepen zodat er minder beweging mogelijk is. Alles weer teruggezet, kleptob eraan, noppes - dead sparrow alert. Weer geen verbinding.
@#$$%%^&^%$#@$#%^#@*&#*@^!!!!!!! gloeiende gloeiende @#$#%&USB kolerezooi weer alle teep eraf en nog weer gesoldeerd.
teeering! zinloos geweld dit...
Na nog twee van deze sessies (en een bult versneden isotape op de vloer) hangt het eindelijk aan de kleptob. Jammer dat het evengoed niet werkt:
dead sparrow twee, geen communicatie in het pakket.
Nog een gammel stekkertje gevonden in die plug, helaas na reparatie nog steeds geen werking. Alle cell units een voor een los en heraansluiten, netjes allemaal een groen flitsje van de controleleds (dus doen ze het). Alle seriedraadjes ook nagelopen, zitten allemaal goed vast. Snap er geen reet van, alles hangt eraan zoals het binnenkwam?
The day after - beter gekeken en gezien: de cell printjes zijn er in twee smaken, onderling gespiegeld. Bij het heropbouwen van de accu in L-vorm zijn er blijkbaar twee verkeerd terecht gekomen waardoor de seriedraad routing niet meer doorloopt. Zie je alleen aan heel klein gedrukte text UP/DN dat maakt blijkbaar verschil.
mja, misschien toch maar liever de clipjes kleurcoderen waarde fabrikant?
Foutje hersteld en ziedaar leven in de kast blink blink - iekke ben wakker
Kleptob eraan, ok doettet
begint meteen te balansen
Nou we kunnen weer verder maar vanavond niet meer, veuls te KKKKkkkkoudddd beneden... brrrr!
Hele zooi weer inelkaargefrot, BMS stekker volgepompt met siliconenkit ter versteviging. Accus er weer eens uitgehaald en bak nu incl relaiskast op zijn plek gepast, OK.
e-powerrr op een karregie zoveelste testfit, kabels eraan
metertjes en lampie werken al
Bekabeling aangesloten en op contact de metertjes gecheckt. OK display doet het (mist uiteraard nog de motorstuurdoos), SOC metertje staat keurig op vol en het acculampje brandt (want geen accus aangesloten). So far so good.
plankie
TankGAT gedicht met een plaat triplex. Zien we later wel of er ergens een rotte ouwe tank is te vinden om af te koppen en zo een mooie wegsteekplek voor de lader te creeren.
Next day het gevreesde moment: de lege bak in de koffer afvullen met accus. Hopen dat ie dan -over een paar glijlatten- nog op zijn plek te schuiven is.
drukkn! touwgies eraan
Dat viel niet tegen, ging eigenlijk precies zoals voorzien. OK netjes afmonteren en de autobekabeling op proef eraan.
YES, hij ziet hem. So far so good.
NEXT: de laadkabel monteren. Dat moet van de RDW dus perse zon ''Mennekes'' plug wezen, ondanks dat het in mijn geval net zo goed zou gaan met een blauwe 220V campingsteker. Het scheelt dat de kabel zelf niet oranje hoeft te zijn want die bleek onvindbaar. Heel fijn, ik heb jaren terug uit de Storkstort 5 meter heavy duty rubberen kabel met dito steker gescoord, wist dat het een keer van pas zou komen!
Hoppa, alle 5 mogelijke ''Greutinkjes'' * weten te voorkomen ;-)
(*voor niet-Storkianen: genoemd naar een beroemd incident waarbij de naamgever na een hele dag solderen - zeerveelpolige stuurkastplug aanzetten- de stekerhuls op de werkbank zag liggen. Ravijndiepe zucht en .... KNIP!)
Tweede accukabel verleggen, helaas halve meter korter dan besteld...
net niet...
Week later tweede poging, netjes verlegd door binnenspatbord RA, onder de bankzitting door en langs de tunnel.
RA tunnel
Dikke 66 blower op de luchtverdeelkast gemonteerd en het regelaartje weggestoken in een onopvallend hoekje onder het dash
dat lijkt er meer op, blazen maar.
Als straks de elektromotor en de stuurkast samen genoeg warmte afgeven is dit wellicht zelfs bruikbaar als officiele kachel. Grilletje deels dichtzetten en bodem afsluiten dan moet die warmte zich inderdaad bovenin de motorruimte verzamelen. En anders kleien we wel een trechterachtige constructie van aluplaat eromheen. Afwachten hoe warm het wordt in de praktijk.
(haha een goed idee heb je nooit alleen, de nieuwste Renoo kangoe ZE doet het ook zo :
noem het proppellorpotje maar 'warmtepomp' - bluftech)
Adapterplaat en bus laten draaien bij een zakenrelatie van het werk. Duurde wel twee weken, tja beunwerk voor particulieren heeft geen prio. Testfit op koppelingshuis en asstomp gaat OK daar heb ik nog correct gemeten (de draaierij maakt uiteraard geen fouten).
schijf en koppelbus op prise-as testfit schijf op de motor
Bij het combineren met de elmo blijkt echter dat je altijd kan rekenen op mijn lichte discalculie: tussenbus is 10.5 mm te lang uitgevallen. Ach beter dan te kort, afkorten maar weer. En dan kan het aanmekaargebraden worden.
mooi doodlopend spiegleufje bijna goed...
Gaten in flens overgenomen van koppelingshuis en testfit op motor
oogt bemoedigend, het hele spul is middels een schouderband nog net op te tillen...
Oke dan, koppelbus laten vastlassen door ome Hans de vakman en voorzichtig op de elmo geklopt. Koppelingshuis staartlagertje vernieuwd.
past! roulement nouveau du SKF (5 eu)
hehe, eindelijk een inbouwgereed motorunitje.
Hele ding (62 kg) met een band om de schouder op de variokrik (patent gromsound '86) laten zakken en met het karregie op zijn plek gerold
en dan maar krikken tot ie op de goeie hoogte hangt:
the only way is UP, beebie (Yazz)
He da's nou flauw, wat lees ik daar in mijn klassiekerblad....
(bron: Klassiek&Techniek apr 2017)
Ach ja een goed idee heb je nooit alleen. Hopelijk ben ik dan wel de eerste in NL met een klein elektrodafke. Effe aanmaken! Overigens zag ik in dat filmpje en op de website (link onderaan deze pagina) dat ze exact dezelfde motorstuurdoos en motor gebruiken (maar dan wel op 96V). En vier gekoppelde accupacks voor- en achterin. De vario zit zo te zien ook nog op zijn plek. Ach ja tis logisch he, elektro & CVT : een ouwe daf recyclen is de goedkoopste methode.
Ondertussen in Hoksebarge. hoop gegoochel met cricks en spanbandjes maar hij zit erin! Met triplex plaatjes de juiste hoogte van de voorste motorsteun bepalen:
prik! shimmyshimmy
Volgende programmapunt, de stuurbox ophangen. Lastig, er is niet veel hoogte over. Beetje creatief stapelen met de ophangbeugels en de rubberblokken.
zo moet het net gaan.
Next day het frame inmekaargebakken en met 2 pootjes en 4 bouten in de motorruimte geplaatst. Kennet!
kaal frame plons!
Stuurdoos los eropgezet en motorkap gesloten. Nog 2 cm over aan de bovenkant en zelfs meer dan dat aan de onderkant:
kleppie dicht zweeft netjes boven de motor.
Valt niks tegen van een maandagavondje braden, alles past zoals het voorzien was. Eigenlijk te makkelijk? Soms zit het mee ;-) Als dat zo doorgaat in dit tempo kunnen we over 2 weken proefdraaien!
Verder maar weer: boxframe indemeeenie, voorste motorsteun lassen en monteren, ''gas''regelaar aan het pedaal knopen.
NAT HEET GAS!
Box montage inclusief alle kabels:
zomottet x 5 hangt!
en als laatste alle stuurdraadjes naar de knoppen verbinden:
verse spaghetti gromsoundese, inkorten en soldeertin toevoegen naar smaak
Accupack nogmaals aan de kleptob om de handel te resetten, nu blijft de 12V accu eraan hangen.
bzzzttt hij ziet dat de stekker erin zit.
Achterkant op bokjes en trappen maar. Nog twee foutjes eruitgehaald (REV los anders poolt de motor om en ga je nog steeds vooruit) en de noodstopdraden gekruist monteren anders doettie het niet. JA HET WERKT! -althans de wielen draaien. Das mooi, precies 4 maanden aan geknutseld. Er zijn er die langer onderweg zijn, toch een makkelijk autogie.
Er resteert nog 1 fout: het tachorelais stuursignaal uit de box doet het niet. Dus maar even een handschakelaartje gemonteerd voor de testritten:
klik - dan zo maar.
Nou zijn bek nog dicht en wachten op droog weer, inmiddels regent het namelijk.
2 april 2017: klaar!
Next day, fraai zonnig dus naar buiten met het ding -afsoppen- en wat heen en weer hakken op eigen gras:
Het valt nauwelijks op, misschien de motorvoorzijde nog zwart verven?
Nog een gammel relaisje vervangen en de bedrading iets solider gemonteerd. Net wat ik zei, hoe meer van die stomme relaisjes en knijpstekkertjes er tussen zitten des te storingsgevoeliger het geheel is. Waar mogelijk dus aansolderen.
Nou dat lijkt er wel op, hij haalt de oprijplaathelling ook nog.
7 april 2017: eerste proefrit op de weg
Daar gaan we dan, Oom Johan ingeladen en proberen maar. Eerst voorzichtig in ECO maar dan komt ie eigenlijk nauwelijks vooruit dus fluks omgeschakeld naar normalbetrieb. Tot mijn verbazing rijdt het meteen uitstekend! Vanaf pakweg 40 kmu kan je het opschakelvacuum aanzetten en dan zoeft ie vrolijk door met weinig toeren. Vario maakt nauwelijks herrie (althans voor zover een daf 33 rijder het gewend is) dus het geheel is enorm stil geworden. En toch klinkt het nog als een dafje met dat kenmerkende variogefluit. Ook het opschakelgedrag is precies gelijk als voorheen.
ZOEFffffff!!
http://gromsound.mfbfreaks.com/buf/ev33.mpg
Het voelt zo solide aan dat we ongemerkt een rondje de Hoeve doen, geen probleem. Terug via de provinciale weg en planken met dat ding. Zoals verwacht haal je net 85 km/u plank''gas'' en dat blijkt dan ruim 16kW opgenomen vermogen te zijn. Hij is iets vlotter op 50 dan met benzine maar dan is het wel over ook. Klopt als een bus met de voorspelling - acceptabel voor deze wegen. Niet de snelweg op dus.
Terug in de werkplaats is ruim 22 km afgelegd en hij staat dan op 57% restcapaciteit. Ook dat klopt, benodigd is 45% verbruik voor 20 km enkele reis naar het werk, dan heb je thuis nog 10% over zoals voorgeschreven. Uurtje opladen later weer eens kijken: 80% alweer.
Effe nog kijken naar de uitlijning van de cardanas, ik ruik het koppelrubber dat hoort niet. Verder loopt de (slechte) 12V accu binnen 5 dagen helemaal leeg dat is ook niet de bedoeling. Drupelladertje eraan in de stalling.
Nou dat viel niks tegen, dat rijdt hardstikke leuk!
9 april 2017: retourtje Enschede
Weer een stukkie verder, heen en terug naar Oom Johan en vriend&collega Jan Willem, beiden te Enschede. Machtig prachtig weer dus dakkie los en lekker achterom toeren. Wel oppassen met de fietsers - zeker weten dat ze je opgemerkt hebben...
elektriek is de toekomst zie zijn zonnedak, de Think en de Honda Civic hybride.
het bewijs, en dn daf doet het ook met JW aan boord (effe langs zijn ouders)
na thuiskomst: 39 km gereden = 68% verbruikt. Dat klopt heel aardig met de verwachtingen.
Wel slechts max 65 kmu op deze rit dus met 80 de provincieweg over zal wel wat meer verbruiken. Een voorrem loopt wat aan (te dikke postorderschoenen) dus die ook nog even ''editen'' met de slijpschijf dat hielp aan de overkant afdoende.
Weekje vakaansie om wat te perfectioneren en nog wat proefritjes te maken, zal er eens een 3d camera in zetten.
10 april
Miene dafmoat uut venlo over de vloer, die wil het mirakel natuurlijk ook wel meemaken. Komt mooi uit: pak aan die camera en ga maar langs de straat staan; zzzzzzoeffffff....
Hij heeft ook decennia ervaring met 33jes dus het viel hem meteen op dat de ev33 een stuk vlotter optrekt (meer koppel). Boven de 60 is de pep er echter wel uit, het gevolg van het lagere vermogen. Komt in de buurt van de 600 met zijn 22 pk en die gaat ook na lang aandringen ook een keer 80 km/u.
Wel valt op dit ritje op dat het lowbat lampje bij optrekken knippert en de laagste celspanning dan 2.9 V is. Dit riekt naar 1 slechte accucel, gelukkig heb ik enige garantie op het spul. We zullen de BMS eens uitlezen met de kleptob om te zien of er wat loos is. (niks aan de hand, lampje ingesteld op 2.5V).
14 april: afregeldag
Leverancier Heinsdijk Electric Cars (zie link onderaan de pagina) over de vloer met alle hulpstukken. Laatste firmware geladen in de spullen en proberen maar.
hacken maar
rolling programmer
Na enig experimenteren is er nog wat pep bij te sprokkelen middels de veldsterkte instelling. Het remeffect was even proberen, is al gauw te heftig. Nu staat ie zo dat je vanaf 50 km/u remmend zon 5 kW terughaalt. Het voorafbedachte tachorelaissignaal uit de box is geen succes, dat gaat pendelen zodra het toerental weer zakt bij opschakelen. Jammer dan, terug naar de klassieke daf aansturing met een schakelaartje op de gasklep. Ach dat is ook wel zo betrouwbaar en je kan er zelf bij.
Afsluitend een stukje planken op de provincieweg. Helaas ondanks alle tuning komt ie afhankelijk van de rijrichting (het waait inmiddels een beetje) op 80 a 85 km/u en daar ben je wel even mee bezig. Er zit al een permanente ''80'' sticker op de achterruit. Ik gok er maar op dat de verkeersdeelnemers zo ook wel weten dat een klein dafke niet echt hard vooruit wil... achteruit daarentegen ;-)
Jammer dat de man net al op weg was toen ik ontdekte dat de acculader niet meer werkt ''battery not connected'' nou echwel. Dat zal wel weer een vinkje in de BMS software zijn die door alle manipulaties is weggevallen. Gelukkig had ik uit voorzorg al lang geleden de originele settings uit dat ding gesaved dus kleptob eraan, terugladen en presto hijdoettetweer. Dont fix it when it ain't broke he.
Klaar voor de RDW aanvraag, en dan kunnen de weken gaan tellen...
Lowtech gasklep-opschakelswitch aanleggen op de potbox, het wordt wel een hele contraptie zo langzamerhand:
nokkienokkie retour
Jammer het begint juist weer te plenzen dus nog effe geen proefrit om het schakelpunt in te stellen... lente in NL = 1 dag (vorige week zondag).
Nog wat detailwerk in afwachting van de RDW: nieuwe kunststof ophangbusjes voor de primaire. Argh wat een boutklus voor twee van die miezerige onderdeeltjes. Hele primaire los en op de rolkrik naar achter. Schuift de cardan natuurlijk weer van de motoras af.. grrrrhh...
nieuw&oud prik!
Tevens nog twee rubber onderlegringen bij de achterveren gevoegd (originele optie) om de onbeladen wielstand te corrigeren voor het nieuwe leeggewicht.
Kort artikeltje met wat fotos aangeboden aan mijn lijfblad Klassiek&Techniek (blad voor de echte sleutelaars). Jazeker hebben ze interesse, komend nummer halen we niet meer maar het volgende (eind mei) wel. Mooi, ook weer geregeld. RDW aanvraag is verstuurd - meer kunnen we niet doen. Niet zo'n punt, het is momenteel ongeveer max 1 uur droog en semi-zonnig tussen de buien door dus proefrijden is toch geen optie. Zal ik eens een radiootje gaan poetsen?
Koninginnedag 2017 ;-) uiteraard dan wel een oranjezonnetje - wim lex eat your heart out!
Blokje om met vriend Niko (o.a. van K&T), dakkie los en zoeven maar. Het wordt een kliphangert voor het volgende nummer, teaser komt voor die tijd op de website. Niko (eendrijder van nature) vind het ook te gek rijden. Komen we op de terugweg toch nog een 33je tegen die net het dorp uit rijdt. Ja die maakt dan wel een enorme pleur kabaal in vergelijking. Het klassiekerrijden van de toekomst wordt: de stille kracht.
Niko(n) in actie - maar eigenlijk zie je er van buiten niks van...
RDW heeft de ontvangst van het pakket bevestigd maar geeft geen streefdatum af. The big wait has started.
Snorkel aangelegd tbv de warme luchtaanzuiging (pal boven de motor), jammer dat heeft vrijwel geen effect. Alleen de totale flow wordt verder begrensd dus het spul er maar weer af gehaald.
Na een aantal ritjes eens een grafiekje maken van het stroomverbruik:
So far so good. Wie durft er meer dan 50 km te rijden? Dat generatortje is best wel zwaar...
23/5 Hehe eindelijk lichtgrijze rook uit Lelystad. Nog 3 formulieren opsturen en we mogen een afspraak inplannen. Het giet an!
27/5 K&T in de bus, 1 pagina artikel (zonder naamsvermelding, ach dat houdt het ook mooi van smoelboek af).
de primeur voor K&T
Opschakelvacuum komt eigenlijk iets te snel, normaal herstelt zich dat bij gas terugnemen maar nu met die pomp is het in 3 seconden op max. Het moet iets langzamer opschakelen als je vanaf 20 km/u vaart maakt. Simple fix: schroefklemmetje op de slang. Afstellen op ca 10 sec leegpomptijd, proefritje door het dorp. Ook weer opgelost. Zuiver mechaniek is zoveel simpeler dan computergestuurde meuk...
smoorklempie
Ter voorbereiding op de keuring (nog dik een week - slik- ) de laatste details geregeld:
knopschriften overal carrosserieringen onder
17 kg ballast eruit en spuitbusje bandenplak erin.
24 juli 2017 - RDW dag...
In onmeunig pokkeweer naar Lelystad, t'arme defke vangt meer water dan in de afgelopen 20 jaar.
blup.. hij loopt lekker vol zo. sorry defke t mot effe.
Zeer ruim op tijd gearriveerd, papieren inleveren en wachten maar. Mazzel 1: de juiste keurmeester (met een daf verleden) duikt op en gaat er eens lekker voor zitten. Mazzel 2: "48 Volt, das helemaal geen hoogspanning, dat maakt de zaak al een stuk eenvoudiger''. Even bellen met het hoofd elektrovoertuigen en inderdaad maken ze het af op alleen een functionele keuring dus of alle knoppies en signalen kloppen met de wettext. Verder even op de weegplaten (748kg dus het scheelt 1 weldoorvoed persoon tov vroeger), een rondje om de hut om de remmen te proberen en een kijkje onder de vloermatten naar de kabelloop. Hele handel inkloppen in het Almachtige Systeem en dat was het. Uurtje werk... (zeer goed betaald aan 800 eu).
(hier had een leuke actiefoto kunnen staan maar dat was uitdrukkelijk verboten! misschien ook wel omdat op dezelfde keurstraat een tesla model 3 onder een zeiltje stond...)
Volgen nog wat verhalen uit den ouden doosch toen de dafclub net begon (ik was er ook bij), enkele wederzijds bekende namen passeren de revue (illustere daffende RDWers als Laszlo M. en Arnout S.) ach ja kleine wereld dat dafgebeuren. Krijg bij het afscheid nog een visitekaartje aangereikt ''stuur dat clubblad artikel tzt maar op dan verspreid ik het verder wel binnen de RDW''. Slik, mijn naam staat er wel onder he...
Opladen in opnieuw stromende regen maar kijk eens op de terugweg: stralend zonnetje en een dito stralend goedgekeurd elektrodafke!
glimmen van plezier
Heren Vissers, hartelijk dank voor de hulp met het overmaatse sleurvehikel en het 4 x worstelen met die @#$% oprijbanen. Oef ik ga wel vroeg naar bed vandaag, heb vannacht uurcijfers 6, 7 en 8 voor zien draaien op de wekkerradio. En de darmen zijn nu ook wel leeg...
Resteren nog gemiddeld 2 weken wachttijd voor ontvangst van het aangepaste kenteken (en de factuur) en dan mag ik er eindelijk mee rijden. ''And it looks like the summer is over'' tja je hebt zon ding zo gebouwd maar het regeltjestraject ken effe duren.
HOUZEE! den eersten elektrieken daf van Nederland is een feit! Maar eerst die 2 weken wachten...
7/8: ja hehe ze hebben het door hoor, en de officieuze benaming is ook gelukt ;-)
Kom op met die ''papieren'' (plastic tegenwoordig) dan kan ik eindelijk de weg op!!
9 aug 2017 = 16 dagen na de keuring eindelijk dan:
post uit Vainndáám oud & nieuw
Nou dat duurde dus van start tot finish ruim een jaar. Lekker projectje wel. next!
14 aug - eerste keer naar het werk.
Jazeker, eindelijk een mooie droge dag dus rijden met dat ding. Geweldig, trekt als een lier door het verkeer en is niks te traag.
gehaald! en nog 72% SOC in kas :-) dat gaat dus ruim.
hoppa, laadpaal methode Gromsound, binnen het uur weer voll (=50ct)
wordt vervolgd.... praktijkervaringen in het verkeer, verdere verfijningen tbv optimale range etc. We laten ons verrassen.
31 aug 2017
3 weken forenzen door alle soorten weer van tropisch tot stortbuien. Helemaal geweldig, geextrapoleerde actieradius tot 71 km! Dat is nu al 90 eu benzine bespaard tegen 12 eu stroom uitgegeven (minus 6 eu van de baas ;-) Extra pookje aangelegd onder het stuur tbv hand vacuum in/uit schakelen, toch handiger dan op het dashbord.
tweede pookje op links tbv opschakelmoment (3 standen: auto-off-on)
door weer en wind, ik zit lekker droog
Alleen als het echt heel warm is buiten loopt de motorcontroller heet (> 85C) en gaat afknijpen in beveiliging. Dus een paar luchtslangen aangelegd achter de grille en op het koelblok gericht, kijken of dat voldoende helpt.
Eind september na de vakantie nog een weekje forenzen, de vacuumpomp blijft met tussenpozen bijpompen das niet goed. Klein vacuumlekje dus aan de opschakelkant? Alles weer nagelopen met de meter en inderdaad weer de rechter trommeldoorvoer die ik toch al helemaal aan het begin had verzoold met nieuwe keerringen. Apart.
splinternieuwe keerring nou al weer kaduuk? hij zit wel goed-om (voor vacuum dus).
Reserve deksel uit de voorraad, ook daar alles uitgeramd en met nieuwe keerringen gehermonteerd, ding gewisseld met wat op de auto zat en inderdaad deze is (nu) dicht. tja met het originele motorvacuum (oneindige capaciteit) merk je daar natuurlijk niks van zon klein lekje dan zuigt ie gewoon door en er is genoeg over.
Oktober 2017 einde seizoen de moesson is gestart dus dikkedaf 2 door de apekool gesleurd en voor wintergebruik klaar gezet. Volgend voorjaar verder met dit leuke experiment.
(ingelaste uitzending, 15 okt OVD Boekelo, 24 graden! genoeg interesse.
Plus nog een weekje nazomer kado, leuk nog een rondje verder forenzen dus.
28+29 okt - de onbedoelde interwebhype
Demorijden bij de opening van de Bandjesfabriek van MFB vriend Thomas in Lochem. Tja daar staat omroep gelderland ook te filmen en ze zijn journalistiek iets wakkerder dan de overijsselse club. Dus na afloop een rondje om met de portable-camera vrouw van dienst rechtsachterin. ''Voor op de website niet de TV'', ok dan maar zonder achternaam erbij uiteraard. S'avonds al afgemonteerd op de site, keurig!
http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2146676/Gespot-een-elektrische-DAF
De volgende dag weer zon demoritje voor de dafclub collegas (vertrekpunt toertocht in Beckum), 100% instemming het valt weer mee! En bij thuiskomst blijkt dan dat het GLD item inmiddels is doorgeprikt naar NOS.NL, ojee... is het nog steeds komkommertijd dan?
https://nos.nl/artikel/2200295-daf-liefhebber-bouwt-oldtimer-om-tot-elektrische-auto.html
Nu ja we zien wel wat er van komt, voorlopig staat ie weer veilig in de stalling tot na het moessonseizoen. En dan is iedereen het wel weer vergeten ;-)
Des avonds wel effe schrikken, laatste 30 seconden 'knuppelitem' in het Grote 8 uur journaal.... de elektrodaf. Ojee-ojee waar moet dat heen. Ik snap niet waarom er zon ophef over is, er rijden al tien jaar elektrieke eenden rond met precies dezelfde spullen. En eenden zijn heel veel populairder (en duurder) dan dafjes.
6 Januari 2018: EV cafe bij Herman Göritzlehner
Da's leuk, op uitnodiging van een lokale elektromobiliteits promotor aan de koffietafel om eens met mede elektrorijders kennis te maken en van gedachten te wisselen. Nou vooruit, het is wel koud maar ook droog dus trekken we de daf even uit de stalling. Verrassing: na 2 maand stilstaan nog steeds de volle 100% lading aan boord, ze lopen echt niet leeg!
demo
. pluggen maar!
Hier is het hele spectrum aanwezig van een Tesla tot een Think. Net wat je nodig hebt, het kan altijd elektrisch. Busjes, pickups en zelfs trucks blijkt al mogelijk (wordt aan gewerkt). Wel loopt men vaak aan tegen scepcis en tegenwerkende of achterlopende regelgeving. Aan ons pioniers om hier een voetje tussen de deur te krijgen. De techniek zelf is een kwestie van gewoon doorsleutelen dat is altijd oplosbaar.
Deze sessie begon bescheiden met 5 man, we hopen gaandeweg meer geinteresseerden aan tafel te krijgen. De catering is helemaal oke bij hobby bakker Herman! Bedankt voor de gastvrijheid en de rondleiding, machtig mooi bedrijf.
Hemelvaart 2018, DCN kamp Enschede
Effe langs geweest, tis bijna nooit in de buurt. Jammer dat die camping inmiddels helemaal geisoleerd is op 1 zwaar bedrempelde woonwijkweg na dus de demonstratieritjes die ik van plan was te geven gingen niet door... toch genoeg belangstelling as such. En een leuk weerzien met een paar oudgedienden uit de DCN oertijd - begin jaren 80..
aan de campingstekker!
Ondertussen zzzoemm ik alweer 4 weken dagelijks naar het werk, gaat perfecto. Wat rijdt het toch superleuk. Met de peut op 1,67 eu de liter is het lekker besparen zo :-)
Juni 2018 - eerste apekool op stroom
Niet dat het veel uitmaakte, er waren geen specifieke keuringsinstructies aanwezig. En er kwam ook geen steekproef RDtWer kijken (wat we allemaal eigenlijk wel hadden verwacht). Dus na vervanging van een na 44 jaar uitgestelde koplampstelring -door franse sloopvoorraad uit 1994 ik pakte hem zo uit het rek- was het afmelden en wegwezen.
Lekker handig boodschappenkarregie, even een paar plaatjes hout (244x122) halen bij de Gamma. Lange planken gaan gewoon door het open dakkie natuurlijk.
stapelen maar!
September 2018: einde seizoen na 2000 km probleemloos elektrodaffen, helemaal OK dit ding. In een hoekje gerangeerd, 12V accu eruit en klaaro. Dikke daf door de apekool gesleurd en kom maar weer op met die winter.
April 2019: En rijden maar weer, boordaccu is inmiddels wel wat slof (ouwe uit de Oltcit) met opstarten trekt de vacpomp de zaak wel eens te ver omlaag. OK dan voeden we die uit het drive relais, kan de box op zijn gemakkie opstarten en de DC/DC converter het spul bijladen zodat je daarna alsnog drive (+ de pomp) kan inschakelen.
Juli 2019: voor de tweede keer is de boordaccu plat bij vertrek vanaf het werk (tis erg heet). Maar ditmaal heb ik wel een acculader achterin liggen dus haspeltje uitrollen, lader erop, box starten en het spul weer opruimen. Dit schijnt zelfs bij fabrieks E-autos een zwak punt te zijn, als de boordaccu plat staat krijg je het ding met geen mogelijkheid meer aan de praat terwijl er een massa elektrische energie in de tractie accu zit... Dat kan beter.
UPS accuutje (12V 5 Ah gel) met een dikke diode op de 12V laadkabel aangesloten en met een weggestoken drukknopje voorbij het contact op de box-zekering. Nu kan je altijd met het drukknopje de box (en het hoofdstroomrelais) starten zodat de DC/DC in de lucht komt. Dan contact aan en meteen knoppie los -> rijklaar en boordaccu laadt weer bij tijdens de rit. Zon UPS accu is er voor gemaakt continu opgeladen te blijven dat gaat jaren mee. Ik denk dat ik de boordaccu ook maar ga vervangen door zon ding - 9A (gangbare motoraccu) zal wel genoeg zijn voor de ruitewissers en de koplampen samen. Scheelt ook weer lekker wat gewicht.
Feb 2020: even tussendoor uit de winterstop voor het EV cafe (introductie e-citigo), blijft toch grappig he dat oale defke tussen de kapitale zoefbakken.
brrrr kooooldd, gauw weer op stal.
Juli 2020: Tis weer apekooltijd. In 2 jaar 4000 km verder wat kan je gebeuren. En inderdaad, slechts een koplamp bijstellen en het reservewiel op linksvoor gezet want het Vulcano remouldje uit midden jaren 80 is eindelijk op 1.5 mm beland. Remmen perfect, nul roest en uiteraard ook geen olie- of uitlaatlekkage ;-) karren maar weer!
Het rijdt onveranderd perfect. Deze zomer was af en toe knap heet dus de efficiency ging ook omhoog, tot 80 km range (geextrapoleerd) aan toe! Highscore na 3 jaar gebruik dus de accus zijn nog niks slechter geworden. Die 6 jaar economische afschrijftermijn gaan we met gemak halen en daarna is het verdienen geblazen. Nog een kleinigheidje verbeterd in het vacuumsysteem waardoor ie nog wat mooier regelt op aandrijfkoppel, je merkt het meteen in het verbruik.
Juni 2021: daar gaan we weer, alles doettet nog. Wel even de voorwielremcilinders vernieuwd, de 2e montage exemplaren uit 1984 waren na vele revisies echt op en bleven steeds hangen waardoor de controller soms nabij de thuishaven heetliep. Net in de aanbieding bij het clubmagazijn dat komt mooi uit. Uurtje per wiel, wat is het toch makkelijk sleutelen. De E5 peut doet inmiddels bijna 2 euro de liter dus de besparing en het rijplezier zijn navenant groter.
Juli 2022: apekool times again (de laatste keer gelukkig, dat ik dat nog mag meemaken sinds in 1985 die ellende over ons kwam). weer 4000 km verder in 2 jaar. Alles is goed maar de scherpe keurmeester vindt 1 voorwiellager (ook 2e montage uit 1986) ''hoorbaar''. Soit, normale SKF kogellagertjes = tientjeswerk en montage is max een half uurtje - inclusief handen wassen. Ik kom volgende week wel weer even terug voor het afmelden geen probleem. Inmiddels is de E5 peut maar liefst 2,40 euro nu gaat de besparing erg hard ondanks dat de stroom onlangs ook ietsje duurder werd. Nog steeds geen accuslijtage meetbaar en hij ging laatst met wind mee op de nieuwe verkeersluwe N18 wel 95 km/u! Het voldoet volkomen aan de dagelijkse vervoersbehoefte, doet het altijd en rijdt heerlijk relaxt. Absoluut de moeite en de kosten waard geweest.
Inmiddels zijn door de marktwerking de 2e handse E-autos erg moeilijk te vinden en duur zodat ombouw van een bestaande (oudere) auto economisch weer boeiend wordt. Natuurlijk gaat (bijna) niemand meer in een 70s auto rijden maar modernere wagens gebruiken kan net zo goed, vermits er geen allesoverheersend computersysteem in vervlochten zit. Een twinkytoy bijvoorbeeld, of een polootje. Als het maar licht is. Om de tijd door te komen tot de industrie eindelijk betaalbare economischer autos maakt ipv die stomme SUV giganten die alleen voor de leasebakker-met-gratis-tankpas-en-verlaagde-bijtelling boeiend zijn. Als je alles zelf moet betalen liggen de prioriteiten heel anders!
Aug 2022: He da's nou jammer, na 39 jaar dafrijden gebeurt het me dan ook een keer: gescheurde cardanas. Dus het EV seizoen is per heden voorbij. Volgens de DAF hoofdingenieur was alles berekend op 100.000 km en hij staat nu op 97k dat is binnen de marge.
motortje eruit is nu erg makkelijk en schoon werk!
he grappig, de cardan van de 46 is hetzelfde. 66 niet helaas daar heb ik er nog twee van...
Nou goed dan, nieuwe (revisie) as van de dafclub (258 euro AU) erin. meteen maar het motorafremsignaal van de remlichten losgekoppeld want die remt te hard af tot riemslip aan toe. mogelijk heeft dat de cardanripp versneld want de uitlijning was oke.
knoppie erbij M-BRK, standaard off. dat moet nogges beter geprogrammeerd worden.
Mei 2024:
Nieuwe UPS accu gekocht en gemonteerd, de oude bleek na de winter RIP. Kleine wijziging aangebracht in de bedrading, nu kan je de box starten met de contactsleutel net als op benzine. Na 1/2 sec komt de dc/dc in en kan je loslaten. Noodknopje wel laten zitten voor als de UPS accuspanning te laag is. Effe naar de praxis in hengelo, ding rijdt nog steeds prima. Retourtje kost inmiddels wel 2 euro stroom maar de benzine is in verhouding nog duurder geworden dus de besparing is groter. Niet dat het wat uitmaakt want de accu is allang terugverdiend :-)
Ook doen?
Je doet je best maar, zie boven voor de methode. Maar probeer eens een ander model Daf bijvoorbeeld een 46:
46 sedan
Die krengen zijn toch niks waard en met defecte (of zonder) motor vast wel te vinden voor weinig. Als je alles doorrekent op basis van mijn ervaringen met de ev33 zou je op het volgende komen (gerekend tov de omgebouwde 33 met 1 persoon erin en met dezelfde elektro spullen):
Topsnelheid factor (lagere Cw , groter frontaal oppervlak) 1.02 lager = 83 km/u; Acceleratie factor (meergewicht) 1.08 lager = 32 sec. Misschien valt dit nog mee in de praktijk omdat de 1 riems vario met differentieel mogelijk wat efficienter draait dan de 2 riems vario zonder diff. Destijds in de formule 3 racewagen was het positieve effect van het diff vooral in de bochten merkbaar hetgeen voor Daf de reden was om de 46 (1 riem) en 66 (2 riemen) aldus te construeren:
46 = enkele vario + diff
Leeggewicht wordt ca 850 kg dus de belastbaarheid is dan nog 300 kg. Dat zijn alweer bijna 4 personen (bv 3x 80 en 1x 60 kg). De 46L is zelfs nog lichter dan de SL wegens minder bekledingsstoffen/isolatie, motorherrie ben je toch vanaf dus dat lijkt de beste keuze.
Hieruit blijkt eens te meer dat juist het kleinste Dafje de ideale ombouwkandidaat is, verhouding eigengewicht en belastbaarheid samen met de bovengemiddeld grote kofferruimte maken dit tot een succesvol project. Met als doorslaggevende factor -zoals altijd- de onvolprezen variomatic! Maar dat weet een beetje daffer natuurlijk al lang ;-)
Linke linkies:
De leverancier van de spullen: www.he-cars.com met dank voor de prettige samenwerking {inmiddels EV-Europe}
De duitse studenten met hun omgebouwde 66c: www.ostfalia.de/cms/de/imec/Forschung-aktuell/news0011.html
Een reuze leuk forum met collega ombouwers: www.diyelectriccar.com/forums/
Mogelijk de laatste overlevende elektrieke Daf 44 uit de seventies: www.dse.nl/~daf/usa-Waterman Electric Dafs.htm
Terug naar de homepage: http://gromsound.mfbfreaks.com