[pagina wat opgeruimd dec 2015]

Het apparatuurmuseum deel 4: Video 2000 (VCC)

1980: het systeem van de toekomst!

(VCC reparatietips: vcctips.htm eerst hier kijken en dan pas mailen)

(ook sorry voor de text door de foto's, het blijkt noodzakelijk wegens hardnekkige marktplaats fotojatters)


introductie 1979, overleden 1986

Geen AV-verzameling kan zonder de zogenaamde video-flop van de eeuw: de VCC of Video 2000 van Philips!


Video 2000 was/is een heel bijzonder home-videosysteem. Er zit een machtige hoeveelheid uit de professionele videotechniek overgenomen knappe electronica in om het beeld strak en streeploos te houden bij iedere snelheid. Zelfs achteruit (mits het rolletje nog goed is)! Inrijg- en wisseltijd van het latere loopwerk is spectaculair kort, gaat 2 a 3x zo snel als een gewone VHS. Snelspoelen idem, en bovendien traploos geregeld dus mooi gelijkmatig opgespoelde tape. Alles met direct drive motoren, er zit geen enkel snaartje of transmissiewieltje in. Voor service schroef je het 23xx deckie er zo uit en leg je hem volledig functioneel naast de kast. Hij doet het ook zonder tape erin en dat is perfect voor foutzoeken en schoonmaken. Na enige jaren ervaring is mij gebleken dat het allemaal erg simpel te repareren is, zie daarvoor de bovengenoemde vcctips pagina. En ze kosten nu een tientje ipv 3 mille dat scheelt ook flink.

Ach ja, als ze het dan toch doen dan ook maar gebruiken! Voor films opnemen is het natuurlijk prachtig, 4 films op 1 enkele 480 tape. Zolang de voorraad tapes strekt, dus opkopen wat je kan krijgen. Er is genoeg rond 1994 op zolder gesmeten heb ik gemerkt. Na een paar weken had ik al zo'n 50 stuks te pakken, en de score is nu om en nabij de 500. Daar kan ik wel een paar jaar verder mee. Oja digitale kindertjes: je kan een magneetBAND eindeloos opnieuw gebruiken, dus 2e hands tapes zijn prima bruikbaar, zie het maar als een soort dvdRW - maar dan WEL 30 jaar houdbaar.


V2000 - eerste generatie

In 1979 werd al een ''VR2000'' als teaser getoond, uiterlijk vergelijkbaar maar nooit echt in de handel gekomen toen ze vanaf 1980 de eerste vcc type VR2020 begonnen te leveren. Ook alle persberichten over de v2000 introductie eind 1979 noemen unaniem de VR2020 als eerst leverbare apparaat. En dat klopt ook.

VR2000 teaser-persfoto, 1979.

(cassetteklep-ruitje loopt zonder 'balkje' door van boven naar voren, geen aandrukframe boven de haspels, dicht timerklepje, klokdisplay verder naar links, compleet andere knopindeling, en de bovenkap lijkt iets dikker te zijn). Bestaat dit ding nog ergens? Het zal wel een mock-up zijn. Bij vergroting blijkt de cassette in ieder geval een nepper met geschilderde haspels in het midden ipv een ruitje!

grapje: op de MFBfreaksmeeting 2016 in het echt geshowd.

De echt allereerste VR2020 productie exemplaren (vanaf voorjaar 1980) zijn te herkennen aan een ''zwart balkje'' voorin de cassetteklep (ongetwijfeld voor het mooi - optisch doorlopende ruit). Je ziet ze zelden, maar die versie staat wel voorop de eerste gebruiksaanwijzing. Nog helemaal in de VCR stijl met full color omslag, getekende plaatjes en veel tekst. En ook dat werd met het volgende model vervangen door een schematisch uniform boekje (zie verderop bij 2023). Wel in 8 talen, halverwege omdraaien voor de andere 4, geheel vcc stijl!

terechte trots tekeningen en kleurgebruik in VCR stijl

Opvallend detail op die omslagfoto: het philipslogo op de kast is in relief gegoten en zilver (op de apparaten alleen plat wit opgedrukt) en dus dat zwartbalkje in de cassetteklep.

Maar er is nog meer: op de persfotos van eind 1979 (en in de kleine folderfotos en bovenstaande tekeningen waar het niet is geretoucheerd) is een extra ruitje met 4 ledjes te zien. De alleroudste schemas bevatten een onbekende aansturing genaamd ''audio indication - 4 leds'':

persfoto 1979 audio unit OT

Bij nauwkeurige beschouwing van de frontprint en de tussenplaat blijkt hier een stukje elektronica weggesaneerd te zijn: een heuse 4-led-VUmeter! En ook nog een extra ''serviceconnector''.

loze printsporen en een dichtgegoten frontmasker.

Als iemand ooit een echte machine met die ledjes ziet hoor ik het graag. Ik kwam in de berg die ik zelf heb wel éénmaal een audio unit met die 7 extra onderdeeltjes tegen. Helaas kaduk. Geen idee wat ze wilden met die indicator, overbodig onderdeel wegens AGC en electronische zenderzoeker. In de VCRs had ie nog zin (zender vinden zonder beeld). Grappig zo'n artefact. Weet je wat, we bouwen het er gewoon alsnog in:

doettet!

bewegend beeld: http://gromsound.mfbfreaks.com/buf/audioind.mpg


Ha, in een flits gezien op MPL: een VR2020 met zwart balkje! Snel gereserveerd -zoals altijd teab want logic defect.

echt waar! SPECI(men?) het bewijs, datumstempel onderkant frame 22 jul1980: een van de eersten!

Dat is sterk he, een typesticker met stempel SPECI(men?) eroverheen. Dat wijst meestal op voorserie apparaten voor dealers en serviceopleiding. Een paar uur aan de lader en voorzichtig wat proberen.

ja hoor er komt nog beeld uit! Na de gebruikelijke servicebeurt loopt ie weer uitstekend. Geweldig een van de allereerst gebouwde vcc's in de collectie.

Een hobbygenoot heeft er later ook een gevonden:

SPECIAL! - geen datumstempel op deze, het chassisno lijkt ouder. WD26 is een productieweekcode uit 1980. Ding is inmiddels hopeloos de weg kwijt en staat nu ook hier. Ach ja, centraal inzameladres voor v2000 - kom maar hoor!


De zwartbalkjes zijn knap zeldzaam, de meeste VR2020s zien er zo uit:

VR2020, 1981

Zilverbalkje, wit opgedrukt Philipstextje, oud type VCR-omkeerlogo in fraai ingekleurd metalen reliefplaatje.

VCR! bus tbv adaptordoos voor AB

Eigenaardig dat het er niet standaard in zat, AV bus en AB ontvanger. Daar werd een los setje doosjes voor verkocht die achter- en voorop de machine moesten worden geplugd:

Adaptersetjes voor AV in/uit (1) en AB (2,3,4) in matching koffiebruin.

Bij demontage van het front blijkt dat het aluminium frontpaneel echt dik spuitgietwerk is! Tjonge het mocht nog wat kosten, vanaf de VR2021 is dat geschilderd plastic.

en meteen de datering: juni 1981!

Aristona 20VR20, rondom zwart zoals gebruikelijk:

20VR20, 1981: plastic front & witte knopjes

Een zwartistonia was doorgaans 10% goedkoper dan de Philips. Toch 300 gulden=een stuk of 6 lege cassettes.

Een identieke kloon van ITT, zo waren er meer merken.

Interessante Belgische variant, de ''Novak'' 20VR20. Dat is zo te zien een zwarte Aristonakloon onder lokale vlag:

Novak 20VR20,1981: zwart plastic front&witte knopjes

Compleet en gaaf, dat is hoopvol. Stekker erin: hij leeft ook nog. Koppen en bandloop gereinigd en iets nagesteld, TV eraan en de grote verrassing: perfect beeld en geluid, wat een goeie kop zit er nog in. Zeker niet lang gelopen voor ie uitviel?

Erres 20VR20, nog een variant op de eerste versie. Nu met alu frontplaat en alugespoten onderbak maar nog steeds een zwarte bovenkap:

Erres 20VR20 1981: alu front&witte knopjes-zwarte goten

Het leuke detail van het eerste model, de verlichte timertekstjes. Er zitten per ''woord'' drie ledjes onder.

 

VR2021, de verbeterde versie van de eerste VCC

Deze heeft nog steeds geen still, slomo of picture search functies. Het verschil met de VR2020 ligt in de timerindicator (enkelvoudige ledjes ipv verlichte teksten) en verplaatste reset- en play/wind knoppen. De cassetteklep heeft nu een dikkere steviger aandrukbalk die niet meer zo doorbuigt. Het inwendige is ook verbeterd analoog aan de latere 2022 en is minder storingsgevoelig. Vermoedelijk maar kort geleverd en weinig populair (nauwelijks goedkoper dan de 2022 die heel veel meer opties heeft) want erg zeldzaam.

Ziehier dan de VR2022 (=2021 met picture search en still). Dat was een veelgehoorde wens uit de vakpers, omdat de concurrentie dat al langer bood. Philips moest nog even doorsleutelen blijkbaar. Staat tegenover dat het resultaat op beeld onvergelijkbaar beter is (dankzij de DTF techniek - nooit strepen).

VR2022 1982

De picture search wordt bediend met gedeelde REW/FF knoppen (ingedrukt houden), waar de 2023 later een rijtje aparte knopjes voor kreeg, ten koste van het grote venster in het front. Er was nog wel zo'n complete AV&AB adapterset bij nodig:

AV&AB setje combi-knopjes

 

Da's apart, een Philips 2022 in Erres pak??

...en toch zit er een Philips typesticker op, en dat reliefbordje linksvoor is ook origineel. Datum mei '82, made in Austria zeg het maar. Teveel Erresjes gemaakt en op vraag van de markt omgekat naar Philips? Er werd wat afgerotzooid met die badge-engineering denk maar aan ITT Novak Aristona Erres Radiola Pye Dux etc etc.

Dit blijkt ook nog het evolutiemodel (2022S) met 'slow' functie (2x drukken op play knop), die is erg zeldzaam omdat ie snel werd opgevolgd door de 2023.

Inderdaad 2x play drukken is halve snelheid slomo. Je blijft lachen.

 

Dan volgt een wijziging in vormgeving: de 2023/2024 tweeling van 1982. Slankere lijn op het front tgv de extra knopjes voor de trucfuncties. Een klepje onttrekt -alsnog! zie de proto bovenaan- de timer aan het oog. Het VCR omkeerlogo is passé - er staat nu ordinair z/w ''Video 2000'' op gedrukt, ook op de cassettes overigens.

Philips VR2023, ca 1982

De knap ontworpen gebruiksaanwijzing bij de VR2023

VR2024 is de stereo versie. Identiek aan de 2023 op 1 knopje, de text op de ruit en een paar ledjes na:

Philips VR2024, ca 1982

Taalkeuzeknopje en ledjes voor stereo en 2talige uitzending

Eindelijk zitten er standaard een DIN AV bus en een een AB ontvanger in, maar het ''oog'' moet nog steeds los voorin worden geplugd:

2 typen AB-oogjes: een smalle dikke en een brede dunne

Die laatste is blijkbaar een nieuwer type om minder opvallend onder het toestel vooruit te steken.

 

Kijk nou, de Bang&Olufsen variant:

beocord 8802-V oftewel Philips VR2022S in het designpak genaaid

Je blijft lachen, wat een moeite ze hebben gedaan om dat beosnob uiterlijk eraan te geven. Complete overzetkast eromheengekleid: frontplaat over de originele heen en onder andere hoek, aluplaatkast vanonder eromheengeschoven en nephouten zijkantjes idem. Zweedse beobluf! Zelfs de 2022 typesticker zit er nog onder.

overzetgeveltje (oranje = originele lijn en montage-oog)

Oei dat is wel erg sjeik: cassettevakverlichting met rood venster!

Affijn hij bleek redelijk vlot te repareren, gelukkig veel 2023 onderdelen te gebruiken die heb ik zat. Dan mag ie blijven voor het museumrek naast de zwartistonias de erres en de novak: afdeling ''verkleedkist''. Ze zijn er ook met 2024 binnenwerk (stereo) en als setje met een TV standaard en passende stereo grootbeeldbak.

 

Zo langzamerhand duiken tussen de teeps ook de originele DEMO cassettes van Philips op. Naast de bij de machines meegeleverde instructie-tekenfilm (door Toonder Studios) ook een erg mooi geproduceerde film (zowel in mono als stereo versie) met o.a. opnamen uit het Utrechts draaiorgelmuseum en de Efteling. Aan de looptekst onderin beeld te zien was dat vooral bedoeld voor in de winkel? Hij staat er 2x per kant op, kan zo doorlopen. Opgebeunde kopie met stereo geluid staat op joeptroep bij collega videoot Otto de Ruig.

paar demotapes

Al dit voorgaande noemen we V2000 eerste generatie. Grote bakken met een gewicht van 18 kg. Ze waren bij introductie lichtjaren vooruit op de concurrentie (mechanisch bediende pianotoetsbakken vol met snaren en loopwielen) doch de concurrentie zat niet stil. Met name de eerste compacte voorladers van Beeehta en VHS noopten tot actie.


V2000 - portable

Aldus krijgen we dan per 1983 de tweede generatie v2000, die begon met de portable split-set. Later blijkt bij de introductie van de nieuwe huiskamermachines dat dit een vooruitgeschoven versie was. Mogelijk moesten de oude huiskamerbakken eerst uitverkocht worden.

VR2220&2120 (ivgl met de 2340 rechts)

Idem achterkant (2340 boven) slim gedaan!

Dat hebben ze heel handig opgelost. Gewoon de bestaande onderdelen in twee losse doosjes verpakken en de verbindingskabel buitenom voeren. Vakje voor een accu, 12V en camerabus erbij en klaar ben je. Volgens een engelstalige site is dit het enige portable VCC machientje ooit. Met de tunerunit ernaast lever je wel wat gemak in tov de huiskamerversie, oa dat cijfertoetsenbordje, de remote en de beeldzoekknoppen (alleen 3x vooruit, met geluid er nog bij!). Ze gaan wel snel stuk zeg, op 4 sets nog slechts 1 werkende...

Inmiddels heb ik een nog iets nieuwere set namelijk 2220F: alsnog picture search net als de huiskamerdecks. De bijbehorende tuner blijkt opeens ook een band '2' te bezitten (standaardmodel 1,3 en 4). Grappig, een latertje dus. Gemiste kans dat er nooit stereo geluid in is gekomen, dat was met standaard productie onderdelen heel simpel te realiseren geweest. Misschien dan zelf maar een keer ombouwen met sloopspul.

2220F details


Cameras

Bij deze set was een enorm grote semi-prof kleurencamera leverbaar, de VK4000. Die bezit een Newvicon opnamebuis, een kanon van een zoomlens met echt mechanisch diafragma, macrostand, handbediende witbalans (rood en blauw bij te stellen - later model automatisch) en een royale z/w monitor in de zoeker. Er waren ook goedkopere versies met door-de-lens optische zoeker en simpeler lenzen. In feite kon je het zelf modulair opbouwen met keuze uit diverse randapparatuur op het standaard camerahuis. Een telescopische microfoonhengel met electret microfoontje is ook zoiets. Er was een mooie alu systeemkoffer om de hele zwik netjes in mee te slepen.

VK4000 Kleurencamera, 40 cm lang!

Het beeld dat eruit komt is buitengewoon scherp voor een ''amateurcamera'' anno 1983. Bij mijn eerste aankoop zaten ook nog de geventileerde draagtas, 2 (dooie) accu's en een originele oplader. Ach, twee 220V haspels aanelkaar en je kan ook om het huis heen filmen. Een proef bij mijn broer op het erf gaf een ongehoord mooi beeld en geluid als resultaat. Zelfs zo'n modern digitaal knuppeldingie legt het af tegen het rustige analoge beeld en vooral het perfecte geluid zonder loopwerkherrie wat die nieuwe camcorders dus echt allemaal hebben. Tja de recorder zit hier 2 meter verderop aan een touwtje.... je hoort echt de vogeltjes glashelder tjilpen. Elk nadeel hep se voordeel: door de zware schoudergedragen constructie zwabber je nauwelijks en is het beeld veel stabieler dan met zo'n lichtgewichtje. Een beetje een gyroscoopeffect van de pure massa!

Accesoires

Inmiddels heb ik er al 4 (verschillende) ach ja voor een tientje per stuk.... en allemaal werken he! Tis geen rotzooi die ouwe analoge spullen. Die digitale prulletjes vallen nu vaak al uit.

Kleiner cameraatje uit dezelfde folder is de VK4100, een low budget instapmodelletje van pakembeet 1983. Hard nodig ook want die grote jongens waren wel errug duur. Alle luxe eraf, optisch zoekertje en een iets minder opnamebuisje (saticon ipv newvicon, wel dezelfde diameter). Dat scheelt! Nog maar 1.2 kg ;-)

De dikke en de dunne, VK4002 en VK4100, ca. 1983

Nou dat scheelde vast veel sleepwerk op vakantie! Die 5 kg recorder moet je ook nog meetorsen immers. Maar het beeld is niet eens echt veel beroerder, nog altijd stukken mooier dan de VHS cam uit die tijd. Volgens de specs heeft ie net als de dikke aan 100 lux genoeg (ik twijfel eraan maar misschien heeft deze iets te lang stroomloos gelegen. Het boekje adviseert 'elk half jaar 2 uur onder spanning'). Een jaar of 2 later is 20 lux al genoeg (VK4101 = hetzelfde ding met Newvicon buisje).

VK4033 - 1985

En nog een, de VK4033 een latertje van net voor de camcordertijd. Afmetingen als de 4100 maar wel een newvicon opnamebuis (10 lux) en ingebouwde z/w monitor. Vrijwel nieuw met alle accessoires, boekkies en garantiebewijzen in originele verpakking (winkeldochter). Wie weet hoelang ie stil heeft gelegen, na enige tijd onder spanning doet ie het weer heel behoorlijk. Er zit zelfs een Vsync aansluiting op om hem te synchroniseren met videomixers en andere cameras.


V2000 - tweede generatie

De nieuwe serie huiskamermachientjes dus. Oplopend in luxe vanaf de VR2324 instapper (mono, alleen still en picture search) via de VR2334 (real time teller, meer truc-knopjes en AB) tot de VR2340 (idem met stereo geluid). Nu wegen ze nog maar 9 kg en zijn stukken compacter. Compleet herontworpen loopwerk dat supersnel inrijgt. En er zit de nieuwerwetse SCART aansluiting op! Het zijn wel nog steeds toploaders maar dankzij een gemotoriseerde cassettelift is dat eigenlijk geen probleem. Blijkt op termijn wel veel betrouwbaarder te werken dan die frontloader brievenbusjes van de concurrentie.

VR2324/10 - 1983, veelverkochte instapper

Een zeldzaamheidje: een simpelmans recordertje maar wel met stereo geluid, de VR2330. Nooit ergens gezien ook niet in de folder van 1983.

VR2330 1984?

Leuk he, exact een 2324 (die zijn er bij bosjes) maar dan met een paar extra knoppies en ledjes ivm stereo.

Voor de nieuwe instapmachientjes zonder AB was blijkbaar ook een AB set om naderhand aan te pluggen:

AB set nieuw type alle typen bijeen

Gewoon een los ontvanger-doosje met een kabel, past alleen op de afgedopte bus in de series 23xx en 24xx. De zender is gelijk aan die oudere set-3e type. Inmiddels heb ik alle 3 de oud-type AB's bijelkaar, zie de foto. De eerste heeft geen picture search en <-> heet nog gewoon GOTO, de tweede heeft wel picture search en de derde heeft daar aparte knopjes voor. Mooi duurzaam spul met echt alu frontplaat, ze doen het nog allemaal. Dat is tegenwoordig wel anders!

allerlaatste VCC AB, nieuw in doos. Dank voor de tip, oplettende lezer!

 

De luxere modellen hebben dus een uitgebreider rijtje loopwerk truc/knopjes met als extra: achteruit, 2x en 7x vooruit. Ook audio-dub is extra. Op een zeker moment vervalt het tellerdisplay rechtsonder en wordt gecombineerd met het klokdisplay (schakelt om). Philips codeert dat met /F achter het typenummer, ter onderscheid met de gebruikelijke /00 /03 of /10 modellen. Het binnenwerk is flink gewijzigd, de meeste electronische onderdelen zijn NIET uitwisselbaar! De storingsgevoelige stuurschijfsleepcontacten onder het deck zijn gelukkig weggesaneerd in de F-jes. Ze doen het nu met omwentelingen tellen van de inrijgmotor.

Philips VR2340 ( /F), ca 1984 - My First V2000

Even de verschillen in beeld: de /F heeft geen bandteller rechtsonder maar deelt het hoofddisplay met de klok. En de /F heeft een extra rijtje ledjes op de timer om de tellerfunctie aan te geven (real time of counts).

teller of afblindplaatje in STOP stand.

Deze serie apparaten is behoorlijk goed verkocht, in ieder geval in Nederland. Medio 1983 begon de videoverkoop goed te lopen en wie wat creatiever en/of kritischer was koos vaak voor V2000 wegens de uitzonderlijke DTF eigenschappen. De grote massa -die naar de videotheek liep voor kneukfilms (c) Koot en Bie- moest wel aan de VHS wegens de grotere keuze aldaar. Apparaten waren ook zon 30% goedkoper, om dezelfde reden dat een Kadet goedkoper is dan een CX. Maar vooralsnog liepen de drie systemen nog redelijk gelijkop in verspreiding.

Uiteraard is de hele serie er ook weer als Aristona (helemaal antracietkleur), Erres (front zilver, bovenkant zwart) en diverse buitenlandse submerken als Radiola en Pye. Typenummers zijn dan gescrambled dus bv 23VR24. De Bang&Olufsen versies zijn nu alleen nog maar voorzien van iets anders gekleurde opdruk (in oranje) en hebben natuurlijk weer een totaal andere nummering.

Speaking of Belgisch omstickeren, wat dacht je van deze 2333/F:

SBR??? Zeg het maar...

Deze is ook curieus: een late omgestickerde flips 2324F ze deden steeds minder moeite!

overzetbordje sticker

Of een ''Funkschau'' 2497?? Gewoon weer een 2334 in een iets andere kleur:

VR2497?


1983/1984: de Matchline revolutie

Plotseling komen ze met een totaal afwijkende machine, de Matchline frontloader VR2350:

VR2350

Stylistisch compleet afwijkend van de rest. Alle opties plus een camerabus. Dat is dan zeker voor onderwijsdoeleinden bedacht, of semi-prof gebruik in een studiootje. Het beeld is er goed genoeg voor. De 2350 is technisch gelijk aan de 2340/00, alleen de diverse prints zijn iets anders om het deck heengedrapeerd teneinde de hoogte te beperken. Sleutelt wel flink wat lastiger met al dat mechaniek voor die frontloadertruc... de gewone 2e generatie V2000 heb je in een wip open en in delen uiteengeklapt. Beslist niet mijn favoriete model dus, en ze vallen bovendien snel weer uit. Bedien hem bij voorkeur met de AB want die loopwerkknopjes vallen er na verloop van tijd uit als rotte kiezen (niet te repareren). O wat mooi maar wat een onbetrouwbaar kreng - wie zei daar 'CX'?

 

Toen Philips begon met dat Matchline spul zat er een hele filosofie achter. Je TV-video installatie net zo modulair opgebouwd als je HiFi met componenten naar keuze:

folder laat 1983

Kijkbuisjes van 51, 56 en 66 cm diagonaal naar keuze als monitor of volledige stereo TV ontvanger, een losse TV-tuner, losse 40W speakers en dus een bijpassende V2000 videorecorder (die overigens ook als tuner te gebruiken is, dan spaar je weer een doos uit). Alles keurig gekleed in gelijkvormig aluminium verpakking met het fraaie logo rechtsonder. Deze opzet verwaterde later langzamerhand tot simpelweg een luxe soortnaam voor de duurdere TV's. Het systeem van losse componenten is nooit aangeslagen blijkbaar, was ook wel een beetje veel duurder dan gewoon 1 toestel (monitor f2000, tuner f1000, spiekers f500). Maar mooi spul blijft het wel, zeker in combinatie met de beste HiFi geluidsapparatuur met MFB speakers.

koffervol matchline!

En zie, op zeker moment duikt het wel weer ergens op (allemaal een tft breedbeeld TV kopen, toemaar!). De tunerdoos blijkt tevens een soort Scart-schakelcentrale voor 3 videobronnen, hoe handig! Het 51 cm monitortje is wel aan de diepe kant voor zo'n ding maar dat is dan weer heel heilzaam voor de levensduur zo meldt een ervaringsdeskundige mij.

luxe anno 1984 RC5380, de enig juiste!

Inmiddels heb ik ook de grote monitor uit deze serie gescoord, de goeie AB (met 5 gele knopjes bovenaan) en een reserve tuner. En wat blijkt? De teletext van mijn 51 cm monitortje deed het alsnog, heeft alleen deze ene speciale AB nodig om in te schakelen! Verderop nog de voorloper van de Matchlineset.


V2000 derde generatie

Om het marktaandeel van het relatief dure V2000 te behouden wordt een nieuw opgezet serietje instappers voorgesteld. Kon meteen de vormgeving wat worden aangepast aan de gangbare norm. Het lijken frontloaders maar dat is nep, de klep gaat gewoon weer gemotoriseerd omhoog en je drukt de cassette zelf voorin tot ie vastklikt. Bij het openen spuugt ie hem zelf weer een paar cm uit. Nog steeds veel betrouwbaarder dan een echte frontloader!

VR2424, 1986?

Picture search achteruit en vooruit, that's all.

Een klein simpel recordertje, mono, geen real time teller, slechts 19 zenders en geen AB ontvanger. Van binnen hetzelfde deckie als de 2e generatie schuinfronters, ze hebben echter de voeding met koelplaat dwars tegen de linkerzijkant gezet in plaats van linksachterin om hem smaller te maken. Ook liggen de beide HF doosjes nu plat om hem lager te houden. Hij is wel weer dieper dan een 23xx (logisch: volume blijft gelijk). De deckprints zitten er nu los achterop ipv onder, scheelt in de hoogte en sleutelt makkelijker aan die stuurschijf. Ook de bodemprint met de voeding heb je er in een wip uit, de tunerprint is er zo uit te klikken. Nadeel: de drie deckprints zitten aan elkaargesoldeerd dus eentje wisselen is niet zo makkelijk meer. Bovendien zijn de functies nu over de drie prints verdeeld: DTF stuk (gebeurt heel vaak) = alle 3 vervangen... niet handig!

A=voeding, B=platliggende tuner&modulatordoosjes

iets andere drukknopjes (die lange knoppen kunnen zijwaart kantelen) maar verder hetzelfde ding is de VR2414:

vr2414 (onder de 2424)

En toen zag ik op Marktplaats een ''Screen'' videoplayer, ofwel een moviebox voor videotheekgebruik (uitleen aan videolozen).

''Screen'' v2000 moviebox (foto met toestemming van aanbieder)

Zo te zien een 2414 zonder timer/tuner en rec knoppen. Blinde plaat links over het front om de gaten af te dekken. Grappig, ben benieuwd wat er binnenin allemaal uit is geslacht voor dat doel. Scart en RF in/out heeft ie wel achterop zitten. En nergens staat Philips/Erres/Aristona op, zelfs de typesticker (KR2422xxxx) is anoniem. OK open dat ding en kritisch inspecteren.

het afgeblinde front, alleen de bandteller is open

erachter zit echter gewoon een volledige vr2414 frontprint...

...waarop ze met een mes de REC knop hebben losgesneden!

En in het apparaat is alles gewoon standaard 2414 dus compleet met tuner en alle andere chips, alleen er is een digit stuk misschien gebruikten ze wel productie uitval voor deze dingen. Frontje van een 2424 eropgeplugd en hij deed het meteen en volledig. Even verder zoeken en het bleek dat een als 'afterthought' op de print gesoldeerde weerstand-condensator had geleid tot mechanische overbelasting van het logic IC (gescheurd pootje en printbaandeel). Even een draadje buitenom aangelegd en alles deed het weer normaal (niet lang overigens, later ging de decklogic stuk). Helaas is ie ook electronisch stuk: dtf of speedcontrol, geen stabiel beeld uit te krijgen. Naja, dan niet. De tuner zit al in bovenstaande 2424 die doet het er prima mee.

'screen player' onder een VR2414, wat een grap.

De derde generatie V2000 zie je niet zo gek veel, de verkopen namen blijkbaar al af. Het is een leuk dingetje maar zoals gezegd lastiger sleutelen en minder sloopaanbod. Overigens zijn alle koptrommels van 2e en 3e generatie uitwisselbaar dat is dan wel weer handig.

 

Deze serie machientjes had nog een 'stylingstaartje' namelijk een klein mono VHS (ssttt!) frontloadertje van panasonic dat door Philips Krefeld in een soortgelijk kastje werd gefreubeld, nooit gezien in het echt tot een oplettende lezer mij er eentje aanbood tegen portokosten, dankuwel !

vr6460, 1985 (onder) voorzetfrontje in Philipsstijl.


De laatste V2000 - 2x8 uur per tape

De allerlaatste en meest ontwikkelde VCC machine, en tevens de laatste toevoeging aan mijn collectie op dit gebied: de VR2840.

VR2840, 1984 (f2999,-)

Het is de enige Philips met halve snelheid = max 16 uur opname. Grundig had dat overigens al langer en noemde het 2x8. Het toestel is technisch gebaseerd op de VR2340/F en heeft slechts het ''XL'' knopje + lampje en een paar kleine adapterschakelingetjes als toevoeging. De kast is afgeleid van de 2324 met wat versimpelde loopwerktoetsen en een iets ander profiel in het frontje.

Deze topversie is wel gedistingeerder gestyled in gespoten metallic donkerbruin met een bronskleurige strook voorop. Er zit opeens minder ''glas'' in het cassettedeksel en het timerdeel is eveneens wat aangepast.

XL knop voor halve snelheid, alleen picture search doet het dan nog.

Uiteraard blijft er van de perrrrfecte VCC beeldkwaliteit in halve snelheid niet veel over. Maar men moest blijkbaar in de markt mee met VHS wat betreft die longplay optie. Het is de laatste stuiptrekking van een fraai stuk techniek. Eeuwig zonde - maar zo is er wel meer knaps om zeep geholpen door de werking van de vrije markt. Onderstaande slagzin is wat mij betreft wel juist gebleken!

Firato 1984, te laat!

Het beeld is in weergave goed, in opname redelijk -na herhaald schoonmaken. In de longplay mode is het crisis, dof geluid en zeer wazig beeld. En dat kunstje doet ie alleen op hele goede EHG tape, en ik al denken dat ie kaduuk was! LP opgenomen banden van anderen speelt ie alleen in zwartwit af, soms ook nog met slechte tracking. Een tweede exemplaar (ex-Otto) bleek dat kunstje wel te kunnen dus het is exemplarisch gebleken. Mijn originele exemplaar is inmiddels uitgevallen op een custom chip dus the end.


V2000 met HiFi stereo geluid?

Nee jammer dan, die was net te laat. Er is alleen een persfoto van en er circuleerden blijkbaar een paar proefapparaten voor demonstratie. Nooit een in het echt gezien ook niet in het Philips apparatuurmuseum. Maar goed die hebben wel meer essentiele zaken niet staan...

VR2870 (persfoto 1985), VUmeters en volumeschuif linksonder.

Bijzonderheid is dat ze geen oridinaire FM modulatie gebruikten maar superieure puls code modulatie (PCM) oftewel digitale CD kwaliteit met alle 100% verliesvrije opnamemogelijkheden van dien. Typisch weer de lichtjaren voorsprong van Philips. Helaas, V2000 werd ondertussen stilletjes begraven... dus dit baanbrekende topmodel bleef binnenshuis.


V2000 - The End

V2000 productie was ondertussen al stilzwijgend gestopt, apparaten werden voordelig uitverkocht om de gigantische voorraad kwijt te raken en stiekempjes waren ze al begonnen aan VHS productie. Pas een jaar daarna werd officieel het einde van V2000 bekendgemaakt. De tendens in de perscommentaren was overal gelijk: ''Het technisch beste systeem heeft verloren ten gevolge van de commerciele marktwerking''.

De VCC tapes waren nog tot in de jaren 90 te koop, voor de trouwe tevreden gebruikers. Ik hoorde van meerdere eerste eigenaren dat ze met een diepe zucht / snik hun geliefde toestellen plus de tapes op zolder zetten toen de banden uit de handel waren en/of de jongere huisgenoten stonden op aanschaf van VHS. Vanwege de verhuur uiteraard. Diezelfde mensen -of hun kinderen- zijn nu weer massaal op zoek naar werkende recorders om hun oude (vaak camera) opnamen terug te zien en op DVD te bakken. Wat een handel.

Overigens kreeg ik 10 stuks tapes nieuw in folie aangereikt van iemand die ze in 1988 nog even snel op voorraad kocht toen VCC eruit ging... maar er niet meer aan toe kwam ze te gebruiken.

hagelnieuwe folieverpakte 480ers!!! anno 2007 ;-)

Ach en anders: 2e hands is er de eerste tijd genoeg aanbod, pas wel op want de goedkope schimmelt als het te lang in een vochtig schuurtje ligt! 7 stuks weg moeten gooien van onderstaande partij, ach...

32 v2000 tapes tegelijk! schimmel

Als je voor de hobby zelf nog opneemt met VCC, neem dan maar de laatste BASF SHG (zwarte doos) of EQ (zilver doos) als je ze ergens tegenkomt. Echt ouwe tapes zijn vaak toch slecht geworden.

 


1985: Philips capituleert voor de markt: de eerste VHS recorder - in een VCC jasje!

Ze hielden het lang vol maar het was een verloren strijd. Op de Firato 1986 werd ''in een onopvallend hoekje van de stand'' de eerste eigen VHS getoond (naast een op Panasonic techniek gebaseerd frontloadertje zie boven bij VR6460).

Een machientje uiterlijk exact gelijk aan de laatste VCCs, met een door Philips zelf gemaakt VHS deckje (interne code ''echo'') erin. Alle kastdelen (muv de liftdeksel-nu zonder ruitje), de bodemprint, de voeding, de tuner&timer, alle aansluitingen en het front kwamen zo te zien rechtstreeks van de VR2840. Grappig zo'n poging om niet op te vallen. Terwijl die vormgeving toen al verouderd was... tja een ontwikkeltraject kost jaren.

VR6560 1985

Wat mogelijkheden betreft is het nog minder soeps dan de VCC instapper VR2324: geen GOTO, geen realtime teller. Wel dan weer standaard een AB ontvanger. En slechts mono geluid.

Ordi VHS ''echo'' deckje

Het loopwerkje lijkt sterk op de VCC, zelfde soort inrijgmechaniek en bandtransport. Maar owee, een ordinair tussenwieltje voor het snelspoelen i.p.v. direct drive. Daar ga je alweer, bij deze was dat dus kaduuk wegens verouderd rubber. En uiteraard geen DTF dus ook geen contactbrug boven de koptrommel. Er zit alleen een autotracking drukknopje op (erg langzame werking).

De gebruiksaanwijzing kan natuurlijk niet meer de loftrompet steken over het perrrrfecte V2000 systeem. Nu staan er her en der verontschuldigende teksten in over ''strepen in beeld die normaal zijn''. Tja... voor VHS wel! Het kreng was ook nog 400 gulden duurder dan de simpelste VCC, terwijl ie veel minder biedt. Zelfs in vergelijking met de VHS concurrentie in die jaren. Die overigens al massaal was overgestapt op slimline frontloaderbriketten, zodat dit lessenaarmodel (ergonomisch wel degelijk handiger) er wat oudbakken uitziet.

Snelspoelwiel en drukrol vernieuwd, elcootje vervangen en andermaal kan een werkend toestelletje in het levende museum worden bijgezet. De tuner en de autostop zijn nog steeds stuk maar dat geloof ik wel, hij hoeft alleen af te kunnen spelen. Overigens geeft dit ouwe ding een superstrak vers opnamebeeld, duidelijk boven het VHS gemiddelde helemaal voor zon simpele tweekopper. De Philips V2000 ervaring (toleranties vele malen preciezer dan VHS, lasergesneden koppen) werd wel degelijk doorgegeven in dit toestelletje.

1985: VHS of VCC - aan U de keuze.

Het ding is er ook als Bang&Olufsen, pas op wat je koopt sommige MPL aanbieders noemen het op grond van het uiterlijk een v2000. Let op het tracking knopje rechtsvoorop! Overigens ging ik zelf ook een keer in de fout toen ik probeerde een VCC tape te laden in het VHSje... waarom gaat die klep nou niet dicht?


Hi-Fi Stereo, nu dan!

Men bood destijds tevens als alternatief voor de VR2350 een Matchline frontloader aan in het VHS format:

VR6860 VHS Matchline, 1985

De VR6860 had de bekende solide (echt) aluminium styling met blauwgroene FLD displays en was als eerste echte* Philips voorzien van HiFi geluid dat met 2 extra videokoppen FM gemoduleerd op de band word gezet. Een aparte audio-stand maakt er zo een geweldig goede audiorecorder van met een speelduur tot 4 uur.

Dit idee was al produktieklaar voor V2000 (type VR2870 to be - zie boven) maar dat is er niet meer van gekomen. De VHS wereld had al gekozen voor simpeler FM modulatie als standaard. Opnieuw werd Eindhoven gedwongen tot een inferieur systeem ten koste van hun eigen vooruitstrevende ontwikkeling.

audiostand! Matchline stijl

Helaas zit er nog steeds het ''echo'' loopwerk in, belazerde kwaliteit vooral door dat lullige zwenkwieltje voor het snelspoelen dat altijd slipt. Ach hadden ze er maar gewoon de direct drive motoren uit de V2000 in laten zitten. Hij is nog niet half zo zwaar als een VR2350. Wat een kwaliteitsverschil, en veel minder loopwerkmogelijkheden (traag reagerend ook), de halve speelduur, geen DTF, 35 zenders ipv 99. Waarom zou je inshemelsnaam zo'n ding kopen destijds? Affijn voor een paar euro statiegeld heb ik dan eindelijk kunnen kijken wat erin zit. Maar weer zo'n snelspoelwiel besteld, hij moet het wel doen natuurlijk.

-------------intermezzo:

*In 1984 kochten ze overhaast een Panasonicje in om toch HiFi geluid te kunnen bieden in de tussentijd:

VR 6920, folder voorjaar 1985: OEM Panasonic zwaktebod

-------------einde intermezzo.

Bij de eerste eigenaar mocht ik een 6862 ophalen, dat is hetzelfde ding in een iets meer afgeronde -nu zilvergespoten plastic- kast (2e generatie Matchlinestijl 1987):

VR6862 (onder)

Binnenwerk volledig uitwisselbaar, handig bij defecten.

De juiste remote AV5600 had ik net toevallig in Frankrijk bij een kringloopwinkel uit de grabbelbak gevist voor 1 euro! Zo zie je maar weer, vroeg of laat komt het allemaal weer vanuit alle windstreken bijelkaar.

AB uit Frankrijk (MATCHing in het engels)

 

Nou vooruit, omdat ie voor niks en defect is:een VR6970 3e stijl Matchline 4kopper. Dus 4h video en 8h HiFi audio. Inmiddels zit er het 'charly' deck in. Geen rubber snelspoelwiel meer maar een tandwieltje (hoera) echter het probleem van dit deck is het overmatig ingewikkelde rolmechaniek dat 'een wereldreis maakt' door het deck. De inrijgring rond de kop werkt net zo als een beta of een grundig VCC, apart! Theoretisch is dat betrouwbaarder dan twee van die 'karretjes' maar helaas deze is juist op de inrijglogic kapot... niet te vinden ondanks de manual. Chippie rip denk ik. Doe mij maar discrete onderdelen!

Subtiel wegkantelend paneel voor de handbedieningsknopjes. Kon het front weer een stuk lager door worden.

drie generaties VHS Matchline opelkaar, het wordt steeds compacter.


S-VHS, maar geen zuivere Eindhovense koffie!

Wat dacht je wat - de eerste ''Super-VHS'' is ook al aangespoeld. Een OEM Panasonic uit 1989:

VR6948 knoppies!

japanse bussen inderdaad! puur omgestickerd...

Lekker wrakje van de stort, dood als een pier. Voedingsdoosje opengesoldeerd, 3 elcos vervangen en hij doet het weer prima. De AB (av 5662) is weg dat is jammer van de extra functies maar gelukkig zitten op het toestel zelf de meeste knopjes ook nog. Dat was even later uit de mode: AB stuk = apparaat nutteloos.

S-VHS was een uitloopformat van analoge video, de DVD apparaten kwamen er al aan. Niet uitwisselbaar met gewoon VHS, speciale cassettes met codeernokkeltje nodig affijn niet handig allemaal. De beeldkwaliteit van standaard VHS viel zeker tegen voor wie V2000 gewend was ;-) Lamaar...

En moet je dan kijken wat ze durfden neer te zetten in de algemene folder:

..... dat zijn héle zure druiven zo te lezen. Verliezen van inferieure zooi.

(het halfjaar daarop is deze tekst er uitgehaald! Een laatste stuiptrekking van het VCC team? Ik lijd posthuum met u mee..)

De eerste VHS fullsize camcorders staan ook in deze folder en men meldt enthousiast: ''U heeft VHS dus 250 beeldlijnen resolutie en 240 minuten speelduur!". Big Deal: VCC spec >270 lijnen en 8 uur band. In 1981 al.

en helemaal achterin, bij de videobenodigdheden....

Heel stiekempjes terloops afgebeeld zonder verdere tekst: de allerlaatst leverbare V2000 tape, alleen 2x4 uur en alleen in standaard kwaliteit. Zelfs de nieuwe stijl wikkel mag er niet meer omheen, uitverkopen die voorraad en snel vergeten. Je zal toch 2 jaar eerder zo'n dure VR2840 hebben gekocht!

 


Curiositeiten

Dit is apart: een video met ingebouwd LCD schermpje en luidsprekertje de VR6880. Kan je ook zonder TV/monitor kijken wat er op een teep staat. Het was de opener van de folder uit 1990. NOOIT ergens in het echt of te koop gezien. Getipt door een forumlid van mfbfreaks.COM, gratis afhalen in Belgie! Er bleek wat te regelen via het vertegenwoordigersnetwerk van kameraad Leon.

VR6880 - 1990; Panasonic G-deck, mono(!) longplay, vps.

kantelbaar LCD schermpje wegklap toetsenlijst

in werking: volbeeld op de TV en loopwerkinfo op het LCDtje.

Klokaccu rip, beeld kan beter en de opnamebeveiliging zit vast. Maar hij doet het nog wel. Tijd voor een grote servicebeurt. Grappig overigens dat op dit dure ding (2800 gulden) geeneens HiFi stereo of een audiostand zat. Voor 1000 gulden minder zat dat wel op de VR6585 (zelfde toestel zonder LCD/vps). Jammer dat ie een paar jaar later van de kast op de betonvloer lazerde, alles kapoo ende aan gruzels boehoeee... :-(

 

Grootbeeldprojector TV uit dezelfde tijd:

ITT Cinevision 1985

Wat een ding! Volledig analoog met drie RGB projectiebuizen die met een opklapspiegel het beeld op een diascherm projecteren. Diagonaal 1,80 meter! De kast is zo groot als een flinke theetafel en niet te tillen zo zwaar, en dient op een vaste afstand van 1,20 meter van het scherm te staan. Er zit ook nog een complete stereo TV ontvanger in, en diverse in- en uitgangen ook Scart en DIN. Natuurlijk is het niet zo scherp en lichtsterk als een moderne beamer, maar dat is juist de charme. Na 5 minuten ben je eraan gewend. En er hoeven geen peperdure lampen in, die buizen gaan gewoon een TV leven mee. Even wachten tot na zonsondergang en dan lekker supergrootbeeld films vanaf VCC kijken met eerlijk stereo geluid uit de MFBs. Homecinema methode Gromsound, naar de hel met die kunstmatige effectbejag digitale surroundhandel.

 

De voorloper van Matchline: Audivision System Television.

De nieuwigheid van de RTV folder van 1982: het geintegreerde audio-video-TV racksysteem. Dus de TV als eenheid met je bestaande geluidsinstallatie. Alles in de courante echt aluminium doosjes met smalle drukknopjes en als toetje kleine MFB speakertjes eraan. Kameraad Leon kwam er via een zakenrelatie (eerste eigenaar) eentje tegen, althans de tuner/switchbox en de monitor, in de originele verpakking! Mooi ding! System TV sloeg in 1982 nog niet aan (vrij duur) maar Matchline liep later iets beter.

System TV V6100 en V6800 - 1982

Oef wat een ontzettend zwaar joekel is me dat, moest ook nog de trap op. Paar plankjes van het videorek omgestoken, kabels verlegd en proberen maar. UHF zit niet meer in de lucht dan maar een VHSje op AV1 gehangen, audio via de belendende geluidsinstallatie. Kijkesaan hij doet het meteen prima. Voordeel tov de eerste Matchline: LED cijferdisplay ipv FLD wat altijd kapot gaat op den duur.

System TV 1982 vs. Matchline 1984/1985

De oude buis is ook wat boller en de kast is hoger. Prima helder beeld, zelfs nog wat pittiger dan de nieuwere buis. Beeldhoogte is iets ingezakt, mogelijk nog wel nastelbaar binnenin. Alle knopjes zitten ook op de tunerdoos, fijn want de remote is er niet bij. Mocht ik ooit van die MFBeetjes vinden dan kan het setje bij het 1e generatie V2000 rek worden aangesloten, net als in de folder. Hartelijk dank aan de donor en de taxidienst!

 


GGGhhhrunndiggHHH... gruwelll

De enige andere v2000 OEM bouwer was Grundig.... wat een ellende met die krengen. De eigenwijze druiven moesten zonodig zelf een loopwerk ontwikkelen ipv gewoon bij flips inkopen. Ze zijn er tenslotte aan failliet gegaan en opgekocht door ome flips. Heel soms duikt er nog wel eens zo'n misbaksel op. Ook krijg ik regelmatig hulpkreten op de mail ''ik heb een grundig v2000 en hij doettet niet wat nu''. Enig juiste antwoord: grofvuilbak open en met een fraaie boog erinkeilen. Echt het is 95% hopeloos. Geen manuals geen onderdelen geen slopers maar wel standaard kapot. En als ie het per ongeluk nog doet kan het nooit lang duren. Zelf had ik tweemaal het niet zelfgekozen ongenoegen:

een 2x4, loodzware voorladerBAK die ook als flips vr2025 werd verkocht (trap er niet in!!! alleen de stickers zijn flips). Na fikse reiniging deed ie het warempel dus als een haas uitverkocht aan de volgende avonturier. DIN naar scart kabel erbijgemaakt anders kom je er niet vanaf.

Later kreeg ik er weer ongewild een aangereikt, een 2x8 nog wel oftwel een latertje met optionale halve snelheid stand. Die is een stuk lichter maar nog steeds een fikse BAK in vergelijking met de 23xxjes van flips. Uiteraard doet ie het niet, haperend bandtransport waardoor zwabberbeeld een geen geluid. Kop lijkt oke. Nou vooruit dan maar, kan er allicht nog wat van leren.

2x8 open dat dak. aaarrgghh!!!

Aggot een capstanaandrijving met een snaartje... bij flips al vanaf de allereerste v2000 direct drive. OK andere erop (64 mm) en meteen de pulsgeverschijf voor de tacho gereinigd. Drukrolletje opgeschuurd en ontvet, beetje olie in de lagertjes. Nou dat valt mee de bandsnelheid loopt weer soepel. En dat is gelukkig het enige snaartje dat erin zit (naschrift: soms ook nog een korte platsnaar bij de inrijgmotor!).

eigenwijs loopwerk met C-vorm inrijgring als een beehta.

dit is wel een punt voor Fürth: radiale goed bereikbare DTF slepers.

Veel plastiek dus hopen dat het heel blijft. Koptrommel heeft GEEN luchtlagersleuven! Dat was zeker weer een flips patent. Alle stekkers die aan het geluid vastzitten even gesprayd. OK geluid doet het ook weer. Beeld is redelijk. Echter om de pakweg 30 seconden slaat ie onregelmatig in storing (wit ruisig gestreept) om na een seconde of 5 weer terug te keren. Reinigen en sprayen van de insteekcontacten van de diverse prints (gemerkt dtf/servo, video, audio, chroma) blijkt te helpen. Meer kan je toch niet doen zonder manual. De halve snelheid op dit ding werkt nog slechter dan op de VR2840, dat weten we dan ook weer. Zinloos geweld, longplay op v2000.

Twee andere 2x4 Ghhhrundigghs bleken na korte tijd opnieuw maar nu definitief in te storten. KOOP ZE NIET!!!! ik heb je nu tweemaal gewaarschuwd - niet bij mij komen huilen met je miskoop!


..............................................................................................................

Ook aan het sleutelen aan die dingen? Lees de reparatietips, dat scheelt tijd: vcctips.htm


(video) Links:

http://www.marcelstvmuseum.com Marcel's TV museum, ook videos en professionele cameras

Palsite bijzonder mooi verzorgde video site, hier de V2000 sectie

Total rewind nog zo'n mooie uitgebreide video site door Andy, de beehtafriek

http://users.pandora.be/frank.ttt/ dit moet je zien: een super-AV-Belg! Tis bijkans mirakels

http://forum.mfbfreaks.com afdeling TV/Video, hier zitten de freaks inclusief mezelf bijeen. Doe mee!

 


Foto's en text (c)AvW 2003-2019 niet jatten zonder toestemming aub