De eeuwige strijd met de EMVK...


Onvermijdelijk op den duur, de rubberklepjes in de EMVK breken af. Je kan het jaren rekken door halve kleppen te recombineren maar nu is het dan echt OP. Nieuwe bij de OVLOV dealer kost minstens 150 eu dat is soms de helft van de waarde van de auto. Clubprijs zal wel netzoiets of nog duurder zijn zo leert de ervaring (waarom ben ik eigenlijk nog lid?). Affijn er moet nodig weer gegromsound worden.

de brokstukken in beeld, ex-klepje rechtsonder

Eerste poging, het klepje nagieten met groen 2C siliconenrubber uit de metallografie of tandartspraktijk. Daartoe moet een malletje geboord worden in doorzichtig plastic (om de juiste diepte te bepalen en de aanvloeiing van het rubber te kunnen controleren). Dus boorstandaard en boortjes 3 en 4.5 mm op tafel, en tbv de eigenlijke klep een boor van 10 mm platgeslepen (bij gebrek aan een vingerfreesje).

malletje gevuld drukk'n!

In de boring plaatst men een M3 tapeindje (of afgezaagde bout) op de juiste hoogte. Dan de paddestoeltjes eraangieten. Voorzichtig losdrukken met een spijker en hopen dat er een bruikbare uit komt.

couperen

Vervolgens de dikte van de paddestoel terugsnijden tot nabij de gewenste 1 mm (noodgreep, als je een echte mal hebt kan het direct goed).

Ondertussen is een draadgat M3 in de solenoidkern geboord om de montage en afstelling mogelijk te maken. Buitenom gemeten moet het 59 mm zijn. De hoogste (uitgetrokken) positie van de klep is 8 mm boven het witte bodemvlak van het klephuis. Blijkt redelijk te kloppen na wat schroefwerk.

pre-montage

Hele spul teruggemonteerd op de EMVK en testen met acculader en vacuummeter.

testing one two three

Ten dele succesvol: hij dicht wel af maar het uiterste vacuum is 200 mm daarboven gaat ie alsnog doorlekken. Dat zal komen door de niet optimale oppervlaktekwaliteit van het ruw geboorde malletje cq de scalpelsnede. Als je dit met echte gereedschappen doet dus een messing mal die op de contactvlakken gepolijst is dan gaat het vermoedelijk beter. En het rubber zal ook wel optimaler gekozen kunnen worden (zachter bv).

Maar in principe werkt dit als methode dus de eerste groep variorijders die zonder werkende EMVKs komt te zitten weet wat ze moeten vragen aan de vulcaniseerboer. Dat M3 gaatje kan iedereen zelf boren/tappen dus je hoeft alleen die paddestoeltjes te laten maken. Gooi tot die tijd GEEN defecte EMVKs weg, we hebben ze vroeg of laat een keer nodig. Misschien kan een andere partij (classic daf?) in het gat springen. Het gaat er toch om zoveel mogelijk autos rijdend te houden dus betaalbare oplossingen te leveren. Een 340 van 500 eu is heel wat anders dan een vergulde 55 coupe maar ze hebben allebei die EMVK nodig...

Volledigheidshalve: een veelgebruikte reparatiepoging is de afgebroken schoteltjes teruglijmen op de pinnetjes. Een dafmaat doet dat met secondenlijm en beweert dat het redelijk duurzaam is. Ik heb slechte ervaringen met dat spul, het houdt inderdaad seconden... Mijn lijmkeuze voor als het moeilijk wordt is 2 componentenkit. Wel de delen erg goed ontvetten met ethanol of spiritus (geen benzine!). Nachtje laten drogen onder matige druk (ik legde er een lineaal bovenop).

geplakt en klaar voor de duurtest.

Een ander idee is om de EMVK functioneel gelijk op te bouwen met standaard pneumatiek klepjes uit de productieautomatisering. Allemaal standaard cataloguswerk ook met 12V spoel: met 2 stuks driewegklep, een terugslagklepje en een instelbaar reduceerventieltje ben je er al. Industriele kwaliteit dus vermoedelijk eeuwig. There's a challenge!

De gekitte exemplaren blijken inderdaad te werken na hermontage. OK weer twee EMVKs op reserve op de plank, ik kan nog een tijdje vooruit.

retour mainpage subautos.htm


(c) Gromsound 2009