PC nostalgie 3: de Commodore 128 D


Deze heb ik zelf destijds niet gebruikt als Sinclair adept, maar jaren later uit de stort gevist op mijn werk. De afdeling toegepaste mechanica gebruikte hem namelijk ooit voor rapportage op locatie.

commodore 128 D met bijbehorende kleurenmonitor

Het verhaal is wel bekend, Commodore maakte een van de populairste homecomputers aller tijden de C64. Dit apparaat blonk uit door zeer uitgebreide hardware met prima beeld/kleur en geluidsmogelijkheden (de zogenaamde VIC chip). Ook had ie al een goed toetsenbord en er zaten twee joystickports op. Er waren massas games voor te koop die de mogelijkheden optimaal benutten. Ook een langzame nonstandaard floppydrive (single sided) was leverbaar hetgeen een grote vooruitgang was ten opzichte van de trage cassette interface (een nonstandaard ding van hunzelf).

Het grote nadeel was dat je met de ingebouwde basic al die fijne hardware NIET kon benaderen als hobbyist. Dat kon alleen met machinetaal hetgeen voor de doorsnee programmeur te hoog gegrepen was. De Sinclair wereld lachte hier hartelijk om, daar kon je ALLES vanuit basic aansturen. Maar voor spelletjesfrieks was dat geen overweging, massaal werden de programmas onderling gekopieerd. Ik had een HTS klasgenoot met BAKKEN vol diskettes, die had werkelijk alles wat er was.

Tegen de tijd dat de eerste PCs opdoken maakte Commodore een meer professionele versie -de 128 D dus- speciaal voor serieus kantoor- en thuisgebruik met los keyboard en ingebouwde 5 1/4" diskdrive maar grappig genoeg downward compatibel met de C64. Als je vanuit het hoofdscherm (80 koloms!) typte ''GO64'' schakelde ie om naar een 40 koloms kleurenbeeld (op een aparte composietuitgang overigens, je moest dan op de speciale monitor een knoppie omzetten) en kon je alle ouwe software zo weer gebruiken. Slim!

ingebouwde diskdrive ik ben een C64!

demoprogrammaatje met ''sprites'': de rode en blauwe racewagen bewegen van boven naar beneden over de achtergrond heen.

Er zijn er best veel van verkocht maar tegen de PC kon uiteindelijk niemand op. Uit dezelfde stort viste ik nog een dedicated commodore matrixprinter (met carbonribbon) en gelukkig ook de speciale bijbehorende monitor met die twee verschillende ingangen. Boekkie bij en hobbyen maar. Erg jammer dat de CP/M systeemdiskettes waren weggeraakt, daarmee kan je weer een heel andere wereld aan professionele software aanboren.

 


vervolg - de Hewlett-Packard 9000 serie: comp4.htm

TERUG


(c)gromsound 2012