Requiem (in 1 : 25) voor een Amerikaanse concept-droomauto uit 1955: de Lincoln Futura.


Onlangs werd een (misschien wel de beroemdste) filmauto geveild, de originele Batmobile zoals gebruikt in de jaren 60 in de TV serie en eerste film. Het bleek wereldnieuws wegens de gigantische opbrengst en het feit dat miljoenen 50+ers er tamelijk nostalgisch van worden. Mja, het zal wel die flauwe serie heb ik nooit gezien dat is meer wat voor de amerikanen.

Maar al surfend op het interweb kwam ik alsnog achter de harde -voor ware liefhebbers gruwelijke- waarheid. Natuurlijk stond ook in mijn autoboekkies dat de Batmoble was gebaseerd op ''een Lincoln Futura''. Nooit van gehoord je verwacht dan een courante productieauto bv een fullsize 4 persoons cabrio om het makkelijk te maken. Maar o gruwel, de verbouwer heeft daadwerkelijk een unieke one-off showcar verzaagd, ook nog eens een van de meest geslaagde ''toekomstvisies'' uit de jaren 50. Moet je dit zien!

1955!

double bubble cockpitdak

preview 1959 vinnen spectaculair dash

Het ding zat stampensvol met snufjes die echt werkten. Transmissiebediening met drukknoppen op de tunnelbak, selectorindicatie bovenop het dash middels gekleurde lampjes, rond een kompas opgesteld. Dash met rolluikjes waarachter de bediening van verlichting, kachel&ventilatie, radio. Richtingaanwijzerknoppen zwevend onder de stuurspaken. Opklappende dubbele perspex dakkoepel, tegelijk bewegend (electrisch) met het openen van een portier. Alle instrumenten/controlelampjes niet-meedraaiend in het hart van de stuurkolom. Airco met perspex uitstroombuizen achter de passagiers. Een microfoon geintegreerd in de radioantenne op het achterdek om binnen nog wat verkeersgeluid te kunnen horen. Technisch was het niet bijzonder, er zat een courant Lincoln chassis onder met een V8 motor. Alles uitgevoerd in echt plaatstaal, gebouwd door Ghia Italie. De persberichten spraken over een ''250.000 dollar testlab''.

Spectaculair niet? En een hoop stijldetails zaten een paar jaar later (uiteraard wat afgezwakt) op de succesvolle klassieke Lincoln Premiere. Na een jaar of 5 vond men het bij Lincoln (Ford) welletjes met de Futura en werd ie voor 1 dollar (!) weggegeven aan customiserkoning George Barris. Die bouwde in opdracht regelmatig film- en TV autos. In 1965 had ie op zeer korte termijn een auto nodig voor de Batman productie, en hij zag in de Futura (die al danig in verval was geraakt) de ideale basis. 3 weken zagen slijpen lassen plamuren en verven later was ie klaar. Zoek zelf maar een foto van het resultaat, dat wanprodukt doe ik liever geen eer aan. Alleen een interieurfoto dan, als bewijs dat het echt ooit die unieke Futura was:

AAAARRRRgggghhh... Holy Crap, Batman!

Alle originele handgemaakte delen zoals bumpers grille stuurwiel/instrumenten zijn verdwenen. Van dat plexiglas dakdeel heeft ie nog eens een helft gebruikt voor een sportwagentje. Voorgoed naar de haaien dus.

Er waren wel degelijk een paar mensen (doorgaans stylisten of carrosseriebouwers) die dit alles ook erg vonden. Eén daarvan heeft nog eens op basis van tekeningen van Ford in polyester een zeer getrouwe replica koets vervaardigd. Die werd decennia later door een andere koetsbouwer ''in het bos'' gevonden, opgekocht en gerestaureerd. Om vervolgens met daarvan afgehaalde mallen een serie replica batmobiles voor rijke nostalgische big boys te bouwen! @#$%^&!! stel filistijnen. Verder zijn er in de loop der jaren nog twee andere knutselaars opgestaan die ongeveer dezelfde weg volgden, maar dan op basis van 2e generatie afdrukmallen van de originele batmobile. Barris had namelijk zelf ook een serietje van drie polyester replicas gemaakt ten behoeve van tentoonstellingen in den lande (en een vierde zelfbouw exemplaar van een particulier laten inbeslagnemen wegens gepatenteerd ontwerp!). Aldus zijn er een paar matige Futura replicas die echter wegens dat perspex koepelwerk geen ruitenwissers en daarmee geen wegtoelating hebben. Pure showcars dus net als het origineel. Zou men een echt correcte Futura in staal willen reconstrueren dan kost dat nu 1,5 miljoen dollar... het voorgoed gemutileerde origineel is inmiddels al 3x zoveel waard gebleken... what a world.


Modelbouw

Eveneens rond 1955 begon Revell met kunststof modelbouwdoosjes van autos. Ze namen courante amerikanen als voorbeeld en ook een paar spectaculaire showcars. Aldus ontstond een keurig 1:25 model van de Futura. Ik begreep uit diverse artikelen op het net dat heel veel amerikanen in hun jeugd met dit modelletje hun hobby zijn begonnen. Omdat de interesse voor het model bleef -niet in het minst door die batmobile rage- heeft Revell in 1996 en in 2004 identieke re-issues uitgebracht m.b.v. de originele matrijzen. Veel mafkezen verzaagden het model conform de 1:1 slachtpartij om een batmobile te maken, daar zijn zelfs conversiekitjes voor geleverd. Gelukkig sprong er een andere modelfabrikant op in en leverde uiteindelijk een kant en klare kit. Sindsdien is het originele Revell model uit 1956 weer het domein van de ware autohistorie passionada.

Revell kit 1270

Daar wordt op Ebay USA grof geld voor betaald maar gelukkig vond ik na een avondje doorsurfen een modelbouwzaak/webwinkel in Duitsland die het voor een normale prijs aanbood en ook voor een redelijk tarief opstuurde. Binnen een week op tafel, keurig verpakt geheel onbeschadigd. Het bleek de re-issue uit 1996 te zijn, in de originele bleekgroene plastickleur inclusief een kopie van de oorspronkelijke summiere bouwinstructies. Kenmerk van zo'n vroeg model is dat men toen nog geen complete bodys kon spuitgieten zodat die in een aantal delen zijn opgedeeld. Ik ken dat nog van de Corvette uit dezelfde tijd. Verder is het aantal onderdelen naar hedendaagse maatstaven beperkt, en zijn de baantjies ook gewoon van hard plastic. Maar de detaillering is prima in orde en de verhoudingen en lijnvoering kloppen als een versleten drijfstanglager.

Dit geheel is een mooie basis om zeer precies de weinige fotos van het origineel te benaderen. Het idee is om de show-opstelling van foto 1 en 2 in diorama na te maken. En nu ga ik ook eens proberen er werkende LED verlichting in te beunen. Dat dak moet natuurlijk open kunnen. Met een jaar of 40 modelbouwervaring -en inmiddels veel betere gereedschappen en materialen- moet dat toch lukken.


Het Gromsound model in wording.

eerst een paar gietmalletjes maken van originele delen

want dit dash klopt niet helemaal (geheel links, zie foto 7)

achterlichten

koplampen

stads/knipperlichtjes

Alle koetsdelen aaneengelijmd en uitgericht op de onderbak.

koets pre-fit

Met plakkertjes inelkaargezet ter droging. Keurig recht - dat valt niet tegen van zon raar oud model. Spuut'n!

jammer dan... reactie

nachtje in de remolie, alles er weer af

betere spullen gehaald, o.a. een Humbrol spuitbusje wit (€6,50)

nog 'n keer dan maar

verlichting en bedrading klaarleggen

correct interieur op de mm2

details in zilver en goud

lampjes en draden in de koets verleggen en fixeren

so far so good!

oke nu dat diorama nog.

Dit is de meest volledige foto. Kleuren zie boven: lichtblauw, wit en zandkleurig tapijt. Het hoeft niet te draaien want dan komen de stroomdraden in de knoop. Een kwartslag is genoeg. Jammer dat niemand dat rare ''niertafel'' tekstbord heeft gefotografeerd.

koepel losgezaagd en draaibaar gemonteerd met twee spelden

altijd overtollige onderdeeltjes bewaren van oude kits..

..want zo kan er alsnog dat ontbrekende nummerbord op.


Nu dan, decortje inelkaargeplakt

mist overdag - GROOT licht

roje kattenogen

Leuk he

er zit zelfs een fraai gebeeldhouwd 1:25 juffie bij - helemaal in stijl. Ja ook een gozer maar die past naderhand niet meer achter het stuur, ''jammer joh!''.

opgelost!

Klaar!


Informatieve links:

http://www.conceptcarz.com/vehicle/z1727/Lincoln-Futura-Concept.aspx
http://www.javelinamx.com/batmobile/futura1.htm
http://www.1966batmobile.com/background2.htm


Terug naar de index