De ROEST-pagina!!

 

Een selectie uit 8 jaar Franse sloperijen afklepperen ten behoeve van de broodnodige onderdeeltjes om de vloot aan het rijden te krijgen cq te houden.

Dit noemen we ook wel: Het Openluchtmuseum. Voordeel: aanraken uitdrukkelijk toegestaan, en wat je leuk vindt takel je gewoon mee naar huis!

Waarschuwing: alle afgebeelde objecten zijn al lang en breed in de ijzermolen verdwenen, op de desbetreffende sloperijen ligt verder niets 'leuks' meer (laatste check in juni 2002) dus mail niet om meer info, want op = op! Geniet slechts van wat geweest is en troost je met de gedachte dat op het nippertje nog een paar 'Balladurettes' en een flinke lading onderdelen zijn gered uit de klauwen van de lokale Hoogovens.

Om de laadtijd te beperken zijn de foto's gereduceerd in resolutie, het minste van twee kwaden....


AMI 6 berline, lichtblauw, ca 1963

Redelijk bemost maar wel compleet. Dash, oliekoeler, koplampranden en V-grille meegenomen.

AMI 6 berline, wit met ongespoten dak, 2e type ca 1962

Geheel doorgezakt (bodem en chassis opgelost) bijna niets meer van te gebruiken, waarschijnlijk 30 jaar in een achtertuintje gelegen! Gelukkig lag het instructieboekje er nog in...

AMI 6 Service tolée, donkergroen, 35pk 1968

Op een kleine voorschade na snaarstrak, een typische Balladurette.En dan ook nog al die jaren doorgekomen zonder reclamebeschildering, het is zeldzaam!

AMI 8 Service vitrée, blauw, ca 1970

Weer zo'n zeldzaamheid. ook deze was nog best te redden geweest maar niemand wou haar hebben. You'll be sorry!!

AMI Super (= met GS motor, 160 km/u) ca 1974, donkerblauw.

Soms geloof je je ogen niet: met geldige APK (nog 2 jaar zelfs), lopende verzekering dus zo uit het verkeer getrokken. Zelfs de originele achterraamsticker zit er nog op. Vervloekt zij Balladur!! Dezelfde middag lag ie al op de berg, alleen de wielen waren erafgehaald om de banden door te verkopen. Slechts het grilletje en één wieldop gingen mee...

AZU, grijs, jaren 50.

Een ribbelkap besteleendje met een accessoire lange zijruit (glacauto?). Dit soort dingen lagen er echt bij bosjes.

AZU, blauw, na 1961

En een dichte besteleend, rijklaar (motortje draaide nog, fris geballadureerd). EEECers redt mij!! (te laat).

2CV4 Spot, oranje/wit, 1976

Echt wel!!!! Da's dan weer een minder van de 1800. De Spotspulletjes waren er al af, wellicht goed terecht gekomen.

Dauphine, moskleurig over wit?, vroeg jaren 60

Dit ding heeft er erg lang onaangeroerd gelegen, alleen werd er steeds meer losse zooi ingeprakt. Een soort opslaghutje dus.

DAF 55 combi, rood, ca 1972

Tja, compleet en redelijk gaaf. Accu erin en rijden maar. Helaas is het onder collega DAFfers nooit zo'n mode geweest om auto's op te halen. In eigen land is blijkbaar nog voldoende aanbod. Maar een Fransoos heeft gegarandeerd minder laswerk nodig!

DAF 55 coupé, wit ca 1970

Bultje DAFjes, handig! Deze sloper heeft zich aangewend om auto's per verlengde heftrucklepel door de voorrruit te verplaatsen, dus vaak een ontzet dak en de ruiten eruit. Het rode 33je was knap strak, helaas geen tijd gehad om even de deurtjes en de schermpjes rondom eraf te tikken. SPIJT!!!

DAF 44 1e type, groen, 1966

Wat een zeldzaamheid weer: een eerste type 44, nog in Eindhoven gebouwd tussen de kleintjes, terwijl Born werd opgemetseld. Keurige harde auto. Het complete dashboard en nog wat kleingoed als raamslingertjes en typebordjes hebben een nieuwe bestemming gevonden via clubruil. De voorbumper siert mijn eigen 65 coupé.

DAF 33 1e type, beige, 1968

Dat gebeurt er nou als je een malafide APK station treft als argeloos omaatje met na 30 jaar nog steeds hetzelfde autootje: in het kastje lag het afkeurrapport. Remmen trekken iets scheef en klein beetje roest op een remleidingkje. Verder een enorme waslijst van onzinnige 'aanbevelingen voor reparatie' met de duidelijke ondertoon: 'We hebben nog wel een leuk R5je automatic voor U'. Ik hoop van harte dat oma er het geld voor heeft gehad, anders zit ze nou achter de geraniums. Het is MISDADIG! Dit DAFje heeft er drie jaar gelegen, ik was de enige klant voor onderdeeltjes blijkbaar.

DAFfodil 32 LE, beige, ca 1966

Dat is de zeldzame 'luxe extra' uitvoering. De enige met een dagteller en een olietemperatuurmeter! Verder voorzien van b-stijl sierwerk en klapraampjes achter benevens luxe tapijt. Hopeloos schroot, maar de LE speeltjes gingen mee naar huis.

Peugeot 404, wit, vroeg type ca 1963

Op deze sloop lagen wel vier van die dingen, allemaal met zorgvuldig uitgehakte bodem. Ik vermoed voor Afrika, de sloopbaas hield altijd een rijtje 404's en 504's gereserveerd achteraan het terrein, en we hebben een keer een ploegje van die jongens aan het werk gezien. Jammer genoeg nemen ze ook de belangrijkste dashboarddelen mee, anders had ik toen al een lintteller en een oud stuur gehad voor de mijne... Oja, de deuren zijn altijd hopeloos dus daar hoeft niemand om te treuren.

Ford Anglia Estate, wit, ca 1961

Met recht een witte raaf! Persoonlijk heb ik nog nooit zo'n ding in het echt gezien tot deze dag op de sloop in Frankrijk. Tuurlijk, iedereen kent de Anglia 105E coach-met het schuine ruitje, maar dit is wel even zeldzamer. Blijkbaar kon toch nog iemand de achteras, de bumpers en de lichtunits gebruiken, verder zat alles er nog op en in. Ook het plaatwerk was niet eens zo slecht.

Ford Cortina MK1, lichtblauw, tweede versie ca 1964

Als je zeer bewust bent opgegroeid in zo'n ding jeukt het wel heel erg op zo'n moment. Maar ja, het verkeerde dashboard (met twee klokken in een opzet-unitje ipv het originele linttellertje), achterlichten zoek (hét kenmerk van deze auto) en nog hier en daar wat ontbrekend sierwerk. Bovendien was deze sloperijbaas wat wispelturig in zijn beleid: het ene jaar handenvol kleingoed voor een krats, het volgende jaar 'alleen complete auto's mee'. Hmm, zeker eentje uit die enorme rij DS'en voor goed geld verkocht aan een Hollander. Let ook op het kavel onverkoopbare Simca's 1300/1500, inclusief de begeerlijke Tourist versies. Alles naar de kraak helaas.

Simca Aronde P60 Monthléry, duotone licht/donkerblauw, ca 1960

Ook weer echt Balladur vervolgschade: een prachtige complete auto met een vorstelijk luxe interieur, bijna rijklaar op z'n bandjes. Deze sfeervolle auto's worden erg ondergewaardeerd (evenals de bovengenoemde 1300/1500 serie). Nog even aaien, fotootje maken en in de molen maar weer... (Ik zei al dat het slecht voor je hart zou zijn).

Opel Olympia Rekord P2, 1961, wit met donkerblauw dak.

Wat waren die wagens toch luxe van binnen voordat de grote zwarte vinylmanie losbrak. Chroom overal, wit stuurwiel met chroom claxonring, tweekleurige bekleding passend bij het exterieur, fantasievolle instrumenten etc. Deze sloper had nog een beetje hart in z'n donder getuige het opschrift 'garde' (bewaren). Het heeft niet geholpen vrees ik, welke Fransoos komt nu om zo'n roestbak. Evengoed een onverwachte ontmoeting.

4CV restant, blauw, erg oud.

Hihi: een in stukkies gezaagd viertje (karretje te klein jongens?) ondergespoeld tussen de jaren 70 en 80 wegwerpauto's. Gezien de dunne streepjesgrill is dit een knap oudje, zeker ook bij het snoeien van de struiken tevoorschijn gekomen.

Diverse jaren 50: 4CV, 403, Frégate.

Op een verloren hoekje onder de bomen (blijkbaar slecht bereikbaar voor de heftruck) is jaren lang een partijtje echt oude wagentjes langzaam uiteengevallen. Duidelijk een oudere generatie sloopinventaris. Het viertje was het eerste type (centrale meters, open dashkastje) en er waren maar liefst twee Frégates aanwezig (soort dodo's, nooit gezien op de weg). Niets meer mee te beginnen maar erg leuk om te zien, zo'n anachronisme. In 1997 waren de bomen gerooid en konden ze er eindelijk bij...

rijtje 4CV's en een 202 jaren vijftig.

Aangrenzend aan bovenstaande sloop: een omheind terreintje met onduidelijke handel. Ik vermoed dat er toch op bestelling voor een of andere zakenrelatie 'leuke' snoepjes apart zijn gehouden. De redelijk courante wagens op de achtergrond hebben nog waarde voor de export (Afrika weer?) maar waar de viertjes zijn gebleven? Alles weg in 1997, het had geloof ik ook wat te maken met een nieuw management van deze sloop ('weg die ouwe zooi!').

Je kon in de paar jaren van de Action Balladur/Juppé wel elke week met een dubbeldeks autotransporter komen voorrijden. Het is definitief gebeurd met de vondsten in Frankrijk. Behalve volkomen weggeteerde barreltjes die achteruit de tuin komen, maar daar heb je niet veel meer aan behalve voor onderdelen dan.


Terug naar de index .


Alle foto's (c) AvW 1989-1997