.."die stomme blikkies" (*)

Tjonge, de cassetteband is ook al weer dood. Waar blijft de tijd. Even een kleine greep in het archief als afscheid!

(*)Mijn oudere broer's legendarische reactie op mijn 1e cassettedeck in 1978 - hij zwoer bij spoelenband op zijn SONY bakbeest.

De volgende pagina is verre van compleet, ik heb ook niet alles. Aanvullingen zijn welkom, plaatjes in 150 dpi zijn goed genoeg. Fotos gemerkt met OV zijn van collega Philipsverzamelaar Oebele, die met FT van de vriendelijke Belg Frank. Heb dank!


Het begin.

In 1963 komt Philips met de handzame vervanging voor spoelenband. Ze noemen het 'compact cassette', voor de apparaatjes zie mijn apparatuurpagina no 3. Het is overigens meer een aanvulling voor portable gebruik want de geluidskwaliteit stelt niet veel voor, nog minder dan spoelenband op 4.75 cm/s. De handige stofdichte kunststof klapdoosjes die bij het systeem horen worden overigens later nog geerfd door de spoelenbanden. Grappig is dat er in de eerste paar jaar nog een heuse systeemstrijd woedt tussen Philips enerzijds, en een duits systeem genaamd DC international dat door Grundig en Telefunken wordt geplugd. Verhitte discussies in de audiopers en stekelige advertenties over en weer! Technisch verschilt het net zo weinig van elkaar als VHS en Betamax, de DC cassette is iets groter maar biedt minder speelduur. Telefunken haakt als eerste af en gaat alsnog voor CC, Grundig moet het als uitvinder en gangmaker wel langer volhouden maar verliest het uiteindelijk toch. Veel later is er nog even de Elcaset, een initiatief van wat Nederlandse importeurs maar dat is ruimschoots te laat en flopt terecht.

De eerste Philips cassette met doosje staat hier in een oude advertentie uit Radio Bulletin:

1e type cassette, grijs met 'lintje' en enkel rijtje polkadots, 1963

En dankzij een zeer attente lezer uit Belgie mag ik er nu jaren later eentje in mijn collectie opnemen!

Yess een echte! Frank T. zeer bedankt!

zoek de verschillen (boutjes, made in Germany of Austria)

EL3302, met tweede model cassette erin

De tweede versie heeft een veld polkadots net als de spoelendozen:

C60, C90 en C120 - grijs huis met polkadots

keurig in familiestijl.

cleaning tape STEREOdemo tape

Voorbespeelde bandjes -de zogenaamde 'musicassettes'- hebben een donkergroen label net als de Philips singletjes en bespeelde spoelenbandjes.

Radiola (F) en Siera (B) K7jes -''studio quality?'' mwah...

En voor de B-merken in Frankrijk en Belgie is het ''danspartijtje'' weer paraat, ditmaal zonder de bandrecorder in beeld dat is logisch. Bruis bedankt voor het afstaan!

Het is best een succes die cassettes, vooral in de auto is het een uitkomst. Vaarwel 8track en Mignon 45 toeren platenspelertje. En voor geluidsopnamen in het veld is het perfect, nooit meer slepen met zo'n sjouwable spoelending gevuld met een kilo batterijen. Voor de minder kritische luisteraars is het zelfs in de huiskamer redelijk succesvol met allerlei stereodeckjes en combinaties met radio en pickup. Niet te vergeten de radio-cassetterecorder, hoe handig op reis. De ware liefhebber blijft echter spoelenband gebruiken voor echte HiFi. Maar dan:

HiFi at last!

In 1972 wordt voor het HiFi deck N2510 de chroomdioxidecassette geintroduceerd. Hiermee wordt voor het eerst de geluidskwaliteit acceptabel, vooral in combinatie met dolby (paar jaar later):

1e CrO2 cassette, zilver wikkel-grijze dots

Helaas, ik heb er maar 1 uit deze jaargang, met rondlopend biesje om de spoelgaten. De ferrobandjes hebben dezelfde stijl in andere kleuren.

Langzaamaan wordt de band verbeterd en heet dan 'low noise'. Hoorbaar beter. Tevens wordt er wat gesleuteld aan het inwendige met zogenaamde 'floating foil' glijfolie, in de hoop dat ze minder snel vastlopen. Het cassettehuis is al een tijdje zwart ipv grijs. Dit is midden jaren '70:

low noise

Men differentieert nu in 3 typen: standard- super- en HiFi quality. Die laatste is chroomdioxide.

Super Quality = ferro met hogere dichtheid - meer magnetisatie

2e CrO2 cassette 'HiFi quality'.

folderblaadje ca 1974

De overeenkomstige Aristona ziet er zo uit, ook dat klopt met de spoelentape dozen uit die tijd:

aristona

The eighties, mènnnn.

Jaren '80, alles moet op de schop en de nieuwe stijl ziet er zo uit:

schuine polkadots

FeCr, de tussenoplossing.

Weer een revolutie in cassetteland: de metaal band. Dit wordt (en blijft) uiteindelijk de ultieme HiFi cassette

metal tape, dikke metallische opdruk op de wikkel!

Goodbye polkadots...

ca 1982, wel nog 'made in holland'...

...want deze 2 zijn 'made in Belgium'! Lelijk met die pseudo-wetenschappelijke grafiekjes. Tja dat deden de japanners ook, imponeren met voor de leek nietszeggende meetgegevens. Let op de nieuwe gietmal voor de behuizing: vierkante uitsparingen rond de spoelgaten ipv de originele ronde. Is het toeval dat uitgerekend deze eerste Belgische produktie nergens een aanduiding side A/B heeft ;-))?? foutje!

dit zijn de nieuwsten die ik heb, eind jaren '80.

Anno nu is het zo'n beetje over met de compact cassette. In de autoradio zit alleen nog een CD speler. In huis is de ware HiFi helemaal passé, muziek komt uit de PC van minderwaardige Mpeg bestandjes, direct van de harddisk of van CD-R dan wel van geheugenstickies. Uit die plastic knuppelboxjes aan de PC.... wat een afgang. Opnemen in het veld doe je ook met een MP3 dingetje. Affijn net wat de markt wil, handigheid gaat blijkbaar boven kwaliteit. Toen ik onlangs wat oude cassettes (vroeg jaren 80) afdraaide op een nieuwe installatie (MFB) was ik best wel verrast door de uitstekende HiFi kwaliteit van de opnamen. Het staat er allemaal wel op, kwestie van goeie spullen in de verdere keten of je het er ook uit haalt.

 

........................................


(c) AvW 2006, niet jatten aub