Een eigenbouw 4 kanaals cassetterecorder: de N2415G


Enig nadeel van de 4CH bandrecorder: hij loopt alleen op 220V dus buitenquadro opnemen is niet mogelijk. Terwijl dat wel erg leuk is, een SQ quadro effecten LP uit 1972 bleek zeer geslaagd en aanstekelijk.

N2415 stereo

Nu ja dan doen we toch hetzelfde als Philips, we gaan over op een cassetterecorder. De N2415 is een portable stereo recordertje met ingebouwde eindtrap, netvoeding, batterijvak en een insturingsautomaat. Goedkoop plastic prul met het gevreesde gelebreektandwieldeckje maar vooralsnog doettie het. Bovendien heb ik een identiek slopertje (MFBfreaks tombola) waar het tandwiel al RIP van was, ideale donor voor de tweede electronicaprint.

donorprint tweekopper

Kreng gestript en de print met alle parafernalia er nog aan uitgeprepareerd. Basisrecorder ook gestript en daar met wat moeite een tweede opname/weergave kop ingebeund, op de plek van de wiskop uiteraard, er is geen andere plek mogelijk bij compact cassettes. Schone bandjes gebruiken dus.

hij doettet! doorgekoppeld

Prints doorverbonden bij de voeding en proberen maar. Inderdaad het werkt, weergave van de achterkant van de tape (achterstevoren) koppie gesteld op witte ruis en geborgd. Opname/weergave schuifstrippen doorverbonden en van een trekstang voorzien. Motortje 2 plus sturing weggehaald, power schakelaartje tbv de tweede print aangebracht, en een wisselschakelaar voor de ingebouwde speaker.

Was ik bijna klaar, brak alsnog het geletreitertandwieltje van het deck @#$%%^^&* gare rotzooi!!! Lang zoeken in de sloopvoorraad, 1 nylon exemplaar gevonden dat er op lijkt, samengekit met de andere intacte helft van het origineel, deck wat aangepast (autostop eruit) en weer werkend gekregen. Pfoei...

Krak & Plak

Nu bleek een probleem met de netvoeding. Een van de achterkanalen blijkt hard te brommen, heel veel geprobeerd maar niet oplosbaar. Uiteindelijk een externe voeding eraan, die bromt veel minder. Op accu zal ie uiteraard helemaal niet brommen bij afwezigheid van AC. Het moet er maar mee.

quadro sigarenkistje

Prints onderelkaar bevestigd, bekabeling weggebonden en een triplex onderbakje getimmerd waar het hele feest in verdwijnt. Knopjes verdeeld over het frontje, wat stickers geplakt en dicht dat ding. OK doet het nog (na de derde keer pas, altijd hetzelfde - als je wat dichtschroeft kapt ie ermee).

quadrofonische microfoon

Nou nog een quadro microfoontje. Twee stuks van die leuke tafelmicrootjes samengeteept (achterste set op de kop), twee dinpluggen in de recorder en testen. Werkt prima. Klaar voor de eerste quadrofonische effectopname (oudjaar vuurwerk). Ik ben zeer benieuwd hoe dat afspeelt op de 832 met 4 stuks MFB.

Playback 1 januari 2015, hij doettet!

Uiteraard blijft het gammel allemaal met die slechte sloopprint (soms valt rechtsachter uit bij weergave, en achter ruist wat harder) maar het quadro effect is prima genietbaar. Op naar andere effectvolle lokaties, bv de lokale stoomtrein of een viaduct over de A35.

Nog een stapje verder, als DTS surroundfile vastleggen tbv moderne mensen. Tweede soundblastertje bijsteken, snoerenwoud aanleggen en simultaan overteepen in Adobe Audition:

4ch opname loopt DTS surround resultaat

Resultaat is goed inzoverre dat het wel afspeelt met WMP maar niet met VLP die ik in de huiskamer gebruik voor normale DTS files. Vreemd... om een of andere reden kan AA geen compatibele file maken. Je houdt bij afspelen dubbel stereo V en A gelijk. Na ja dan niet, men gebruikt WMP maar. Dat werkt uitstekend, gelijk met de heropname het volume V/A kunnen corrigeren. Nou valt er ook niks meer uit, het staat blijkbaar wel goed op de cassette maar de kabels en schuiven van de 832 zijn gammel. Whatever...

 


........................................


(c) AvW 2014, niet jatten aub