22GM754

Het Philicorda mini orgeltje


Wat een lol met die philips retromanen op mfbfreaks.COM. Nou steken ze mekaar weer aan met een ander semi legendarisch philipsproduct de Philicorda. Jaren 60 en 70 elektronische huiskamer orgeltjes van simpele 4 octaafs toetsendoosjes tot serieuze twee klaviers joekels in gepolitoerd edelhout (lijkt het ;-) Margriet Eshuis heeft het hierop geleerd zei ze eens, tijdens de wekelijkse jongerenmuziekavond in de pastorie, ''philicorda met de Lesley op vol'' (ware het niet dat dat een geregistreerd merk uit de Hammond wereld is, hier heet het waarschijnlijk anders).

Nou vooruit laat je aansteken, effe grazen op MPL. Valt tegen, de buizenjongens zitten achter alle oudjes aan, de joekels kan ik toch niet kwijt en op de kleintjes wordt plotseling aardig geboden, fluks over mijn hobbymax heen. Standaard Gromsound methode dan maar weer: een defecte die verder niemand wil hebben voor weinig. Tweemaal anderhalf uur sturen met de daf naar ''the edge of nowhere'' en een gammel exemplaar uit een late serie (voltransistor en schuifregelaars) afgetakeld. 26 eu plus 15 eu benzine, had ik nog mazzel dat de dikke daf in de steigers staat en ik met de coupe moest - die is een stuk zuiniger.

Thuis de stekker erin, geheel dood. Mwah eerst de zekeringen maar eens frotten. Yep er vonkt wat en hij slaat af en toe aan. Gare zekering vervangen, wat K60 door de rest en de voeding doet het weer (wel lekker brommen). Er komt ook geluid uit maar niet alle toetsen doen het en uitraard kraakt alles van het stilliggen. Effe de spuitbusmonteur uithangen, het meeste komt weer los. Grappig ding wel:

twee dikke speakers, 2x6 toongeneratoren, voeding, versterkertje

veld met weerstandjes, daarmee zal ie wel gestemd zijn

daar is mijn ouwe vriend de Hammond galmveer weer (uit de reverbeo radio van opa)

Rijtje aansluitbussen onderin voor van alles en nog wat

sjeik hoor, gold anodized met een oranje signaallampje

Alle panelen eraf (heel simpel), knoppenstrip los, effe kijken hoe het werkt. Onder elke toets zit een verende koperdraad, druk hem omlaag op een staaf met geleidend rubber erom, en het geluid start zacht. Doordrukken (rubber perst samen en contactvlak wordt groter = minder weerstand) geeft harder geluid. Sommige zijn wat vermoeid, opbuigen blijkt te helpen. Resteren twee toetsen die niets doen, elektrisch stuk verderop. Eentje zal wel door die gekraakte weerstand komen die ik zie zitten.

toetscontactveer onder uitgehaakte toets

Het ding is overigens goedkoop inmekaar gezet met spaanderplaat en hardboard. Toch knap dat je dat van buiten niet ziet, ook de TVs uit die tijd zien er van binnen zo uit. Er horen zo te zien nog 4 buispoten onder, die met verende klemmen worden gearreteerd. En een muziekstandaard in die gleuf bovenop uiteraard ook. Weg is pech maar wel lekker goeikoop!

inderdaad twee onzichtbaar gebroken weerstanden gevonden na enig meetwerk

toestenbord is blijkbaar nooit open geweest: STOV!

Alleen nog de brom eruithalen en dan fluks mijn oude Casio keyboard de verkoop in om het GAT in de kas te dichten. Net als met de audio spullen: alle jaapanse zooi de deur uit ten gunste van eerlijk analoog plips.

Zie dit forum afdeling koffiekorner sub philicorda (echte aanrader als je van dit soort spullen houdt):

http://forum.mfbfreaks.com/

Het wordt warempel weer mode onder nieuwe bandjes, we hebben er al vijf gesignaleerd: Daily Bread, C-mon & Kipsky, the Madd, Lola Kite en Milkbar. En allemaal uit de rommelmarkt getrokken voor weinig, geweldig toch. Blijvende kwaliteit - een tweede leven na het psalmenpomp stadium. La Eshuis kan trots op jullie zijn!

Lola Kite bij DWDD: houten kist met sleufies - gieren maar!

Party on, analoge toetsenleuners!

 

.......................................................... ...................................................


(c) AvW 2008