De paar auto's die ik -na mijn lol ervan gehad te hebben- verpatst heb. Wegens een uiterst restrictief aankoopbeleid komt dat maar heel zelden voor. Maar ook mijn opslagruimte is beperkt en vooral die klote apk gooit zwaar roet in het hobby-eten. Moet wel leuk blijven, 22 jaar ontmoedigingsbeleid van de betreffende instanties heeft me dan uiteindelijk toch deels doen opgeven. Rotland!


2CV4 Spot - 1976

Ach ja mijn eerste eendje. In 1987 gekocht uit de krant bij een ware beunhaas in Enschede voor maar liefst 388 gulden. Gatver wat een vies beschimmeld barrel was dat. Maarja wel een hele echte origineel nederlandse Spoteend, die had ik in geen jaren meer in het echt gezien. Was al bijna begonnen aan een replica dus dat was een fraaie twist of fate. Sommige dingen zijn blijkbaar voorbestemd ;-)

opgehaald en meteen gestald, yekh wat een smeerbeest.

Juni 1988 pakken mijn broer en ik hem aan. Alles eruit en eraf, rotte stukkies repareren, netjes deels nieuw in de verf en wat hopeloos plaatwerk vervangen (1 achterdeurtje en de beide achterschermpjes). Die slechte voorspatborden waren zelfs nog weer uit te stukken. Moeders bekleedde de stoelen opnieuw met oranje stof (over de oude heen) en we herstellen alle mechaniek weer zoals het hoort. APK was even geen tijd voor want hij zou meegaan naar meeting Winschoten dat jaar (12 dagen later). Kon toen nog voordat ze registercontroles deden. Dat kwam later dat jaar wel weer goed na wat hulp van onze maten van het eendeei.

tadaaaaa! 'sieht ja wie neu aus!' inderdaad.

In de jaren daarna kreeg ik er steeds meer lol in, aanstekelijke vakantiesfeer die zo'n ding verspreidt. Mijn pa had het echter over 'een rijdende strandtent', ja zo kan je het ook zeggen. Er ging alras een zesje in want dat amechtige viertje was met 100000km echt helemaal op. Maar verder gewoon netjes bijhouden en afwisselend stallen met de andere hobbybrikken. In 1993 ben ik een spoteendregister begonnen om er nou eens wat meer boven water te krijgen en warempel we zitten uiteindelijk op 5 stuks. Meer worden het er waarschijnlijk niet. Wel wat importjes en replicas ondertussen. Hij bracht het zelfs tot in het grote citroenboek van David Sparrow, speciaal naar Raamsdonksveer gereden voor de fotosessie. Tja als je de enige rijdende en presentabele spoteend van NL hebt krijg je dat.

Sept 2007 heb ik er dan toch na 20 jaar koesteren afstand van gedaan. Stond alweer 6 jaar geschorst, het heeft geen zin zoveel auto's. Met die klote apk die alleen maar strenger lijkt te worden is er geen lol meer aan. Na 2x tanken alwéér erheen ik word er zo moe van. Nu er een paar spoteenden erg fraai gerestaureerd zijn hoef ik de eer ook niet meer op te houden, laat een ander het maar doen. Hij is (overigens in goed rijdende staat) verkocht aan de bekende eendenspecialist Sander A. die (zei dattie) hem voor zijn privé keurkorpscollectie volledig gaat restaureren, zo origineel mogelijk (oa 4tje terug). Maak er wat moois van!

2CV gele spécial zdz (1e type) - 1976

Nog zo'n zeldzame postzegel, de allereerste special, zonder derde zijruitje (zdz) 2 jaar geleverd en alleen in frisgeel. Altijd al willen hebben, pas in 2002 komt de mogelijkheid dankzij een eendenmaat die nog een slopertje in/voor onderdelen heeft liggen (oa in de tuin!).

goed schroot ligt op een onkruidbedje!

Na wat inventariseren en een briefje naar de RDtW mbt het kenteken blijkt dat ie nog net is te reconstrueren. Er gaat oa een doorgezakte sloopeend in zitten tbv de aangepaste koets, de echte zdz paneeltjes van dat wrak hierboven worden hierin overgezet. Dan het originele chassis repareren en weer opbouwen met de goeie spullen zoals een trommelbak, wit remsysteem en een ijzeren 20L tankie. Het hele (bruine) interieur kloppend herbouwen. Talloze details in orde maken conform oude foto's. Uiteraard weer een zesje erin (die fout maak je maar een keer) en na een uitputtende strijd met de RDtW plus een dubbele keuring -onder politietoezicht- in Almelo krijg ik de originele papieren terug. 10 maand werk! Wel een erg mooi eendje geworden:

klaar!

Daar rijd ik dan een paar jaar mee rond oa naar de wereldmeeting in Vinadio (i), wat een lol in zijn 2 de bergen op en af. Na 3 jaar probleemloos rijden zet ik hem even weg om weer eens met wat anders te spelen (klote apk). En na 2 jaar stalling kost het dan 3x de hele remmenboel open- en dichtsleutelen om alsnog te winnen van de inmiddels overal standaard oprij-remtestplaatjes bij de keuringsstations. Wat een ellende, dat is geen hobby meer. Dus in de verkoop met dat ding zolang ie nog zo mooi is. Een tractionist uit regio Den Haag heeft hem gekocht (sept 07, het is opruimingsmaand bij Gromsound) als boodschappen-pretautootje voor erbij. Heel goed, rijden met dat ding hij kan het prima hebben met 2 liter tectyl in het chassis en die fijne nieuwe 3 lagen lak buitenop. En ook dit model is verrekte zeldaam, ik ken er hooguit 5 waaronder ook weer importjes en replicas. Wees er maar zuinig op!

Peugeot J7 camper - 1976

Eigenlijk niet helemaal 'van mij' want ik had hem in '97 geerfd van mijn pa. Handig bij de verhuizing, 13x heen en weer gereden afgelajen vol. Trekhaakie opgezet en boedelbak erachter, nog mooier. Tja 1800cc benzine, bijna leeg dus dat sleurt wel lekker.

net bussie toch, bijna 25!

En 1x zelf mee op vakantie geweest naar frankrijk, superluxe natuurlijk en lekker makkelijk eendechassis mee terugnemen. Maarja 1 op 7 super... au en veel harder dan 90 loopt ie niet zonder dat je trommelvliezen beschadigen. Hij was ook nog net niet belastingvrij maar wel 1800 kg zwaar. Plus dure apktjes en het grote ding stond nogal in de weg. Dus uiteindelijk na een jaar leuren en nog een laatste opknapbeurtje plus nieuwe apk verkocht (2000). Hij was in erg goeie staat had zeker nog 10 jaar of langer meegekund. In principe is alles bij droge stalling onsterfelijk, zeker als je zelf kan lassen.

Daf 77 - 1991

Geerfd van mijn broer in 2009, gedurende de barre weekersban op de dikke daf in gebruik genomen, 5 winters op rij geweldig fijn mee gereden. Vrijwel geen onkosten of onderhoud nodig en toch ALTIJD lopen. Goedkoper betrouwbaar comfortabel rijden kan niet. Toen de dikke daf EINDELIJK ook weer 40 was mocht deze wel weg. Roll on, rode schicht!

daar gaaaaat ze...

Citroen AMI6 berline - 1967

1989 2019

Ze kwam op een karretje en ze ging op een karretje. Met 30 jaar -en een beetje sleutelwerk- ertussen! Roll on, Pettemans!


Terug: index