Citroen projet Y - Oltcit/Axel

update 13 jul 2021


Na de historie van de Citroen Visa te hebben bestudeerd (oa met het Boek van Thijs vd Zanden) bleek alras dat er nog een laatste écht ''zuivere'' Citroen na de CX kwam. Alleen is dat nooit zo opgevallen omdat het om een oosteuropees verschoppelingetje gaat: de Axel. Dankzij weer zon fraai Boek van Thijs is hier een paar jaar terug verandering in gekomen.

het Boek Projet Y (netfoto)

Aan de proto-fotos uit de beide boeken zie je meteen dat de Axel inderdaad een bijna ongewijzigde productieversie van die proto is (genaamd Projet Y). Alles hierover wordt keurig verteld op de site van de Visaclub (zie link onderaan de pagina) dus dat ga ik niet dubbel doen. Kern van de zaak is dat het Y prototype in 1975 productieklaar was maar werd weggestemd door de nieuwe behoudende bazen (Peugeot) en de Visa (Projet VD) verplicht verder/opnieuw werd ontwikkeld op basis van de Peugeot 104. Zo kwam ie in 1978 uit, met hooguit in de goedkoopste modellen nog een spoortje Citroen: de 2 cylinder boxer. Onderstel, besturing, 4 cylinder lijnmotor+bak alles Peugeot 104. De styling was in het eerste model nog wel apart Citroen (het ''zwijneneusje'') maar ook dat werd een paar jaar later snel weggewerkt met de nodige camouflagetechnieken. lamaar...

Oltcit Club folderfoto Oltcit Special (netfoto)

Projet Y werd rond dezelfde tijd uit de motteballen gevist ten behoeve van de joint-venture met Roemenie: ''Oltcit''. Na nog wat detailwerk (3 deurs ipv 5 deurs, ander dashboard, andere achterzijraamlijn) werd ie begin jaren 80 gewoon in productie geschopt in Craiova (Ro). Part of the deal was export naar west-europa, en die versie heette ''Axel''. Een goedkoper alternatief voor de Visa maar eigenlijk totaal onvergelijkbaar. Vooral wat betreft de vering (torsiestaven) en de motor (GSA 4 cyl luchtgekoeld 1100 of 1300 boxerblok met remmen op de bak). Dankzij het lage gewicht bleek het Axeltje (vooral de 1300) een behoorlijk vlot karretje. Niet bijster zuinig en helaas ook niet bijster betrouwbaar door de flodderfabricage in Roemenie. Vooral dat laatste was de pest voor de verkoop in West europa. Eind jaren 80 stopten ze ermee en boekten een flink verlies af op het hele avontuur. In Nederland bleef het beperkt tot een paar duizend Axels die vrij snel verdwenen zijn. Zeker vijftien jaar terug dat ik er voor het laatst een in het wild in normaal gebruik zag rijden.

Axel 11 R (folderscan)

In Oost europa daarentegen was de Oltcit een redelijk succes, veel moderner dan de oudbakken fiats en renaults die ze daar hadden (om over de lokaal ontworpen antiquiteiten nog te zwijgen). Onbetrouwbaarheid was men ook wel gewend evenals improviserend aan de gang houden. Leuk detail is dat de Oltcit Special was uitgerust met de visa tweecylinder. Die kwam dus heel dicht bij het projet Y zoals het bedoeld was. Ook de stalen bumpers op de oostblokversie waren zo van de Y afkomstig (Axel heeft plastiek schilden).


Kortom, erg leuk object voor omnivore autohistorie liefhebbers / part-time Citrofielen met een voorliefde voor ongeliefde weeskindjes. Axeltjes zijn hier vrijwel uitgestorven en voor Oltcits geldt overdaaro hetzelfde. Dankzij de achterlijke Weekersban op youngtimers is het bewaren van laat 80er jaren autos niet boeiend meer, hooguit bij kostbare stukken waar veel vraag naar blijft. Ongeveer het omgekeerde van de Axel... de doodenkele keer dat er een te koop staat is de uiteindelijk betaalde prijs zeer laag (als ie al verkocht wordt, daar kunnen jaren overheen gaan). Desondanks greep ik ruim een jaar geleden toch mis op MPL naar een recente belgische import. Maar degene die hem wel kocht bleek een bekende in hobbykring en via-via werd ik op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Geheel volgens verwachting werd ie na een jaar weer aangeboden, en ditmaal niet openbaar. Mooi, met enige vertraging alsnog hebbes.

Axel 11 basis (flatteuze avondlicht-foto: vorige eigenaar)

Overigens was ik op dat moment ook al meer dan twee jaar bezig om een originele roemeense Oltcit Special uit het thuisland los te krijgen. Helaas zonder actuele papieren (is daar een paar keer veranderd de laatste jaren) en de eigenaar had andere prioriteiten dus ondanks regelmatig mailen kwam er maar geen schot in die zaak. Het betrof trouwens een behoorlijk barrel, al 5 jaar buiten stilstaand en ook nog incompleet. Plus minimaal 500 eu transportkosten, economisch onzin maar ik had het er voor over gehad. Einde Oltcit Special, en het is m.i. niet zo gek dat Roemenie ondanks 25 jaar vrijheid maar niet vooruit komt. Ondernemen en handel zitten blijkbaar gewoon niet in de volksaard. Maar ze komen hier wel met hele families tegelijk het land leegstelen.... apart gebruik van de europese eenheid.

Goed dan moet het maar anders. Een rijdende Axel 11 met NL kenteken, eerst maar gewoon as-is opknappen en dan kijken of er een visa blok&koppelingshuis -ontsnapt aan de lomaxjagers- te vinden zijn om alsnog projet Y te benaderen. Omkeuren naar Axel 6, er was al een typekeur voor in Frankrijk (maar ze zijn nooit geleverd). Dat moet toch leuk rijden: lichter en gestroomlijnder dan de Visa maar wel zachtgeveerd op zijn Citroens en stukken zuiniger dan de Axels (die 1 op 10 a 12 reden!). Met een nog maffer dashboard dan de Visa 1 met twee liggende koffiebekertjes als satellieten:

dashboard Oltcit Club/Axel 11R (instructieboekje)

Dankzij de torsiestaafvering -het hele onderstel was al ontworpen voor een zeer vooruitstrevende mini-monospace proto 'Shadok / G-mini' in 1968- is de kofferbodem vlak en breed zonder schokbrekertorens, en de achterklep gaat tot aan de bumper net als een GS. Eigenlijk een veel doordachter autootje dan een Visa... jammer van die oostblokkwaliteit. Als PSA de toko niet had gekocht in 1975 was het misschien wel een succesvolle stadsauto in de R14-104-Horizon categorie geworden. Een franse autohistoricus schreef al over ''Projet Y - een gemiste kans''. Grappig dat peugeot dan weer wel de achteras kon waarderen, die ging 1:1 onder de 205...

blaadjes & boekkies 1:43 courant modelletje in leuke oostblok kleur

Ter voorbereiding heb ik -naast de zaken die ik al decennia had zoals autotests- de afgelopen tijd al wat spul verzameld zoals boekkies, setje koplampen, werkplaatshandboeken en een modelletje.

Tja en de ultieme projet Y lookalike is dan met de originele zijraamlijn, stalen bumpers en het dashboard uit 1974. Die vier deuren gaat nooit lukken helaas, het moet dan maar lijken op de ''service'' variant (de overlevende blauwe 3 deursproto met geblindeerde achterramen). Moet te doen zijn, leuk projectje in drie stappen. I just can't wait!


jun 2015 haaldag

Met geleende Volvo 850 en gehuurde treeler samen met (philips-solex-citroen)kameraad Maurice op naar midden limbabwe. Avontuurlijke route (de kortste lijn) door achterhoek en duutsland, nog wat adhoc omleidingen getrotseerd -neem toch lekker een papieren KAART ipv zon naviding- maar netjes op schema ter plekke, ding opgeladen en vlotjes retour ivm de inleverdeadline voor de kar.

lajenmaar

De verkoper is dus een relatieve bekende, we verloren geen tijd met het overschrijven dat mag ik komende week thuis ook wel doen. Hulde & dank!

Onderweg op een P bij een bakkie thermoskoffie en chocowaffels het ding eens nader bekijken, oeioei wat zijn die deuren gaar, je kijkt er dwars doorheen op de dorpel.

dorpeldeeg? nee alleen de deuren maar.

Verder is ie zo even snel op de kar bekeken behoorlijk hard. Een achterspatbord onderrandje zit wat roest in maar verder valt het erg mee. Dit kon wel eens een snelle opknapklus worden -sprak ie hoopvol. Dat het ding niet stationair wil lopen was al gemeld, die carbu (roemeense solexki) moet maar eens lekker uiteengereten worden. Verder denkt het acculampje dat ie niet oplaadt (wel dus) en de parkeerstand van de ruitewisser (eentje) is kaduuk.

nou daar staat ie dan op eigen erf, na 2.5 jaar axeljeuk!

Het klinkt ook echt als een GSAtje, roffelderoffel. Je wacht na de start routinematig op het opstijgen maar dat doet ie natuurlijk niet. Remmen gaan erg diep, hopen dat het alleen maar lucht is. Twee vervangende gasveren voor de achterklep kreeg ik er al bij (iets te kort, gromsounden maar weer). Nou, mooi ik weet wat ik in mijn vakantie ga doen!

Dank aan Maurice voor het meerijden en zijn gozer Oscar voor het uitlenen van ''de tank''. Hij resoneert wel een beetje bij 190 kmu ;-)


Sleutelen maar!

Meteen de dag erop begonnen uiteraard. Eerst het stationair maar eens nakijken. O er zit weer zon elektrieke afslagsproeier op met een klotenoïdje. Contact aan, stekker los, inderdaad dat hapert. Erafgehaald, geopend, niet oplosbaar dus dan maar amputeren en afkitten. Kanaal meteen even doorgepompt met de fietspomp. Test, okee nog iets nastellen op de gasklep maar hij blijft nu wel lopen. Next!

ontkloot klotenoïdje

Laadstroomlampie blijft aan. Boekkie bij: aha niet alleen bij te lage maar ook bij te hoge spanning gaat ie aan. Even meten, inderdaad >15V. Regelaar kaduuk dus. Dynamo eraf, regelaar eraf. Effe langs de Brezan, kijken of ze die hebben en anders gaat er lekker een ouderwetse externe Dukkelier op die heb ik zat. Dan kan er ook een thermische voltmeter van een eend in, altijd handiger dan zon lampie.

Dynamo en regelaar gescheiden (rechtsboven: klotenoïdjesschroot)

Dim- en grootlicht doen het niet, stads en signaal wel. Schema erbij, dan kan het alleen maar in de lichtschakelaar zitten. Oei dat is een apart ding. Maar eens openmaken, misschien is het te redden. Het dash gaat echt fluitend los met een extra wartel in de snelheidsmeterkabel voor het schutbord en 4 keurig bereikbare bouten. Het stuur moet er wel uit, ook dat is een makkie met een klembout achter een luikje. Ik hoef niet eens op de kop onder het dash te liggen! Vergelijk dat eens met de onversneden ellende in een eerste type Visa, aarrggh. De satelliet pak je er zo uit (2 klemboutjes en een stekker).

dash los rechter koffiebeker

Alles los en schoonmaken, contactspray, beetje gymnastieken en het werkt al weer. Next!

Koplampverstelling (van binnenuit) doet het aan een kant niet? Kabel simpel handmatig naspannen, allebei bewegen ze nu, weer wat heel. Lampen gesteld om 2230 in het donker want die stonden helemaal fout. Next! Kentekenlichies werken niet. Een lampie is echt stuk de ander is geoxideerd. Opgelost, next! De zijknippers doen het ook niet. Tjonge er werkt ook echt niks meer he, wat was dat voor een APK vorig jaar?

Ruitewisser, wist wel met 2 snelheden maar parkeert niet. Schema er weer bij, dan zijn er twee draden uit het intervalrelais niet aangesloten. Even kijken en inderdaad ze hebben laatst de motor immers vervangen door iets uit een BMW, twee polen eindigen in een loos kroonsteentje. Best handig hoor, zon schema! De elektrieke ruitespuit (zo'n onding als in de AMI8) doet het trouwens ook niet. Stekkers opschuren, jahoor hij piest weer. Next!

Tussendoor het oliepeil eens bekeken: ver beneden minimum! Kom op nou.... de vuldop zit inderdaad erg vast, losgewrikt met een lange schroevedraaier. Geen sludge dat is hoopvol. Luchtfilter ziet er nog goed uit. Het obligate muizennest zat ditmaal achter het reservewiel.

Nou dat valt niet tegen na slechts 1 zondag nazorg, bijna alles doet het weer. Effe langs de Brezan komende week.


Nope, geen spanningsregelaar meer te krijgen zelfs de nepper van Valeo is uit de handel. Dus alsnog een eenvoudige driedraads regelaar op de EXC pool gezet. OK 14V max - klopt. Voltmetertje komt wel een keer, die ene die ik nog had van een R4 blijkt kaduuk (waarom verbaast me dat nou niet?).

klassieke spanningsregelaar to the resQ, nog net een plekje gevonden

je gelooft het niet, fitting geheel foetsjie aan beide kanten...

en nog 1 naafdoppie te gaan

Ding loopt nog steeds niet stationair, toch de carbu maar eens opentrekken van het weekeind.

Maar eerst die suffe wisser maar doen. ''deze BMW wissermotor heeft geen parkeerstand'' jaja. Zelfs een eend heeft dat, gewoon gemakzucht bij het vervangen. Halve dash losgehaald maar het ding niet gevonden, zit verstopt achter de kachelbak in de motorruimte (het enige dat niet in het sleutelboek staat).

dash los, knipperautomaat zweeft

pfff niet eens even de nieuwe knipperautomaat terug vastschroeven, ben je gek een tiefwrapje kan ook wel...

hehe, eindelijk bereikt. Die motor past inderdaad heel redelijk.

Bedrading doormeten, er zit wel degelijk een schakelaar in (hoor je ook tikken) maar die blijkt slechts aan/uit te gaan en niet om zoals benodigd. Er zit ongetwijfeld een luxe relaissturing in die BMW, tja wat nu.

gegromsounde wissermotor

Open dat ding, microswitch eruit en uit de huiselijke electrosloopbakken een soortgelijke gevist die wel omschakelt. Alleen het lipje moet nog een rolletje op: afgeknipt en overgesoldeerd. Extra snoertje door het deksel aan massa en het klopt met het Axel schema. Test op tafel aan een acculader, yep hij parkeert netjes.

hele handel retourgesleuteld en nu wel correct afgesteld dus hefbomen in parkeerstand vastgeschroefd (zat random) en de wisser ook iets beter uitgelijnd, raakt ie het rubber niet meer (apekool afkeur). Alles weer perfect met maar een half dagje extra werk, next!

carbu uitelkaar, licht vervuild

Alle sproeiers eruit en kanaaltjes doorblazen. Hermontage, loopt nog net zo. CO schroef eens uitdraaien, ja nu gaat ie beter - vermoedelijk is ie bij de apekool helemaal dichtgeschroefd voor de meting. Stationaire luchtschroef ook bijstellen tot er een evenwicht is. Nou blijft ie in ieder geval lopen. Slaat nog steeds wat over, eerst de elektriek dan maar servicen (boegies verdelerkap punties). En de kleppen zullen vermoedelijk ook al lang niet meer gesteld zijn.

roemeense rip-fitting gegromsound

AMHD!

Zijknippers eraf (zaten gekit, dat was het witte sliertspul van hierboven). Fittingen allebei foetsjie, kabels met ijzerdraad opgevist uit de spatbordspelonken en restantjes op tafel: hopeloos naar de delahayen. Dashbordfittingkjes van een DAF (VDO kwaliteit) eraangegromsound met technovit, kabels aangesoldeerd en terug op de woage. Doettet! Later maar her-vastkitten na de spuitbeurt.

Buitenspiegel kaduk, bij lokale glasservice een spiegeltje laten snijden.

Ontsteking nagelopen: boegies eruit, gereinigd (waren behoorlijk zwart dus te rijk mengsel) en gesteld op 0,7mm. Verdelerkap en rotor schoongeschuurd. Ontstekingstijdstip afgesteld (als eend: stelpen in vliegwiel en slingeren maar) stond wat te laat.

verdeler haaks achterop een cilinderkop, appatt he!

Nogmaals motor warmgedraaid en carbu nagesteld, het loopt al weer iets rustiger. Rechter boegiekabels en benzineaanvoerslang herleid door de daarvoor bedoelde steunen aan het luchtfilter, ze lagen op de hotspot uitlaatbuis... waarom vlogen die Axels soms spontaan in de fik? Dit is al 1 mogelijke reden.

Op de eerste dag al gezocht naar dat beroemde ''disclaimer'' plaatje (vehicule monté en Roumanie par Oltcit) maar niets gevonden. Voel ik toch opeens wat onder een hobbelige ''assistance Citroen'' papiersticker:

hebbes! Stel boefjes, stiekem weggeplakt door dealer of importeur!

gigantisch laadRUIM

Tjonge dat is bijna zo groot (iets minder breed) als in mijn dikdafs (''V340''). Maar dan zonder achterdrempel. En aan weerszijden van de achterbank kan je nog 6 katten opbergen. Echt veel ruimer dan een Visa...

Goed, remmetjes dan maar eens nakijken. Stap 1: ontluchten en doorpompen met verse DOT4.

prima bereikbaar zonder eronder te kruipen

Na ontluchten van de voorremmen al meteen een knalhard hoog pedaal, ook weer opgelost.

inderdaad puntgave wielkasten, tis bijzonder!

Normaal gaat op den duur altijd die undercoating los zitten waarna de rot er vrolijk onder huishoudt totdat de gaten er in vallen. Dit spul is voor de verandering goed blijven plakken en omdat alle haakse randjes dik rond zijn afgesmeerd bleef daar ook geen blubber op hangen. Goh is dat nou ''het nieuwe restaureren'' waar mijn klassiekerblad het ooit over had mbt latere jaren 80 autos? Onwennig!

de deurtjes daarentegen... model doorzon.

klephooghouders aangepast en gemonteerd, next!

Kleppies stellen dan maar. Boekkie bij: plastiek luikjes in de wielkasten verwijderen.

hoppa iekk - iekk

Dat is inderdaad een makkie, zeker in vergelijking met het blind-om-een-hoekje-priegel-ongemak bij een GS. Blijkbaar heeft een decennium krachttermen uit de werkplaatsen (Merde!! Bordel de Putain de GS!!) toch de constructeurs bereikt. Kleppies stonden inderdaad te krap, netjes op 0.25 (waarde uit het Axel sleutelboek) gesteld. Toch handig die slinger!

Na afstellen het spul weer dicht en nogmaals geprobeerd stationair af te stellen (theorie even opgehaald middels mijn oude HTS boek ''benzine en dieselmotoren''- het blijkt na vergelijking met de doorsnee tekeningen een versie met omloopluchtregelsysteem te zijn dus gasklep helemaal dicht en alleen stellen met CO schroef en luchtschroef). En wat denk je: nu is het wel perfect rustig en regelmatig te krijgen! De rest is voor de CO meter bij de apekool. Hoera, geloof altijd het BOEK: eerst ontsteking EN klepspeling, dan pas de carbu regelen. Stukkie heen en weergeharkt op het eigen erf, niks mis mee. Next! ...euhh, och nee alles doet het alweer.

nu we er toch zijn, een stuurkogelhoesje is licht ingescheurd...

Maar niet lek. Kogel zelf is nog prima, ik smeer hem wel af met zwarte rubberkit.

Nou, dan kunnen we een 1x2m staalplaat gaan halen tbv de deuren. En een nieuw familieblik plamuur... ''quel vacance!'' - ach ja ieder zijn lol he. Kijken hoe ver we komen in die drie weken. Toevallig is er net een hittegolf actief, dan is het binnen mooi 10 graden koeler! Lekker lassen - ja gezellig ;-)


Rechterdeur eruit. Alustipjes over het profiel gebogen als vorm- en plaatsreferentie. Stroken geknipt / gezet bij Ome Hans (merci!).

profielmalletjes

Binnenbak uitgestukt. Buitenplaat onderste strip afgetekend en roestmeuk weggesneden. Randje verzet.

.. in de mééénieeee! (op de wijs van 'in de navy')

kiek noe, raamgeleiderubber is af fabriek zeker 15 cm te lang afgeknipt.

Da's dus 30 cm per auto, oftewel een boeiend aantal kilometers per jaar! En dat in een tekorten-economie...

Hehe, eindelijk dicht = 1 week werk.

De grondverf droogt wel lekker nu (30ºC). Natuurlijk wel weer holgetrokken maar daar kan tzt die emmer plamuur in. In ieder geval zijn we van de hatelijke roestgaten af en kan het met redelijk fatsoen ter apekool. Andere kant!

hakkemaar drie dagen later

lichtschakelaar is weer munt, extra draad aangelegd dat werkt beter

paar plekkies schuren speigeltjoo

Knippers vastgezet met pamelakit, kentekenlampjes opnieuw vervangen, nummerplaten uitgedeukt en iets netter bevestigd, rechter mistlamp eruit (Belgische wet?), gordelsluitingen vastgezet en een paar haartjes weggebrand. De ''nieuwe'' gasveren tbv de achterklep zijn allebei al lek, stok er maar weer tussen. Nieuwe spanbussen in de deurscharnieren, ''keurig spelingvrij keurmeester!''

nog wat plekkies doen

Dat is even voor tijdelijk, de echte cosmeticaklus -strakmaken en overspuiten- komt nog wel. Eerst maar eens ter apekool. Ding is aangemeld bij de verzekeraar (verzamelpolis, zeer handig) en de apekool dame kon hem ook vinden ''deze auto is nog niet bekend bij ons?'' - nee ik heb hem nét nieuw ;-)

Nou op hoop van zegen... na 4 weken TLC apekoolklaar het zal mij benieuwen. Hij loopt nog steeds keurig stationair, pakt alleen slecht op. Tja die roemeense Solekski he... tzt gauw een echte erop.

Projet Y ''suggestielijntje'' met wit en zwart plakband.

dakhemel herplakt gaar lampie opgebeund

Werkelijk alles van roemeens plastic breekt af onder je handen... wat een braggel. Van dat lampje zijn bv de schakelaar, de 'glas'haakjes en een draadterminal afgebroken. De slingerklemsteunen onder de motorkap zijn beiden half gebroken dus onbruikbaar. De zijknippers hadden we al gezien, 1/3e van de paneelklemmen op de deurbekleding brak af bij demontage. De ruitewissermotor was bij de voor-vorige eigenaar al bezweken op een gebroken tandwiel. Sluitgrendel van achterklepslot (reeds functioneel leuk opgebeund met een ingesmolten parkertje!). Nee het was bepaald geen industriele natie... en dan zit op de Axels nog beduidend minder lokale zooi als op de Oltcits zoals standaard helemaal wit uitblekende achterlichten, deze heeft nog keurige Seimas. Jammer van het leuke ontwerp.

Nou tot zover, alles doet het - prijsschieten maar.


15 juli 2015 - Apekoolpoging 1

HEBBES!! ... ach ja het blijft een GS blok he, echt oliebootje.

drup drup, handje zaagsel op de vloer.

Eindelijk behoorlijk ermee kunnen proefrijden (alleen heen en weer ter keuring maar wel met de grootst mogelijke bocht binnen de stadsgrens), carbu nog wat bijgesteld wegens slecht oppakken (hulpmengselschroef). Op de keuring het CO nog een kwartslagje in van 2.6 naar 2.3%, dat was dus op gehoor vrijwel goed, en de koplampen nog iets omlaag gezet. Verder geen opmerkingen, de bodem blijkt op de brug inderdaad helemaal gaaf het is apart. Iets wiellagerspeling LV maar binnen de grens. Remmen ruim binnen de toleranties - de zegeningen van schijfjes rondom.

Wel blijkt op de terugweg dat ie bij afremmen hard bonkt rechtsvoor dat is dus een instortende homokineet. Lekker klusje om mee te beginnen. Maar verder een grappig autootje om te rijden, stuurt best lekker en is ook vlot zat. In de bekende eendentraditie moet je wel fiks toeren trekken want onderin zit niet veel trekkracht. Daar had je blijkbaar de 1300 voor nodig.


OK verder maar weer: lasnaden afplamuren en strakmaken. Rechts eerst.

oef, 4 dagen later.. 1 kant klaar

Het verschil tussen het (2 kg) blik en wat op de grond ligt zit op de deur... tja die lasnaad is 120 cm lang.

die lilluke antisteenslag schrap je er gelukkig zo vanaf, daar is Oprons lijn weer terug.

andere kant 1 week later tot stov zult gij wederkeren

sooow, anderhalf blik later - netjes strak en gaaf. Tijd voor een potje lak.

Het begon als ''even zien of zon regengootje makkelijk los gaat'' en twee uur later was de achterkant helemaal leeg:

totaal verkrijte lak - behalve onder het rubber.

Hee, dat is onverwacht handig zon slobgat! Kan je in je eentje die looiige klep plaatsen. Zouden ze toch wat hebben meegedacht met die arme roemenen?

Deze slotspelonk extra ruim tectyleren heeft daarentegen geen zin...

...dat had beter hier kunnen zitten :-( beide raamonderhoeken eruitgerot.

restje dikdafdakplaat is nog niet op

pff langzaam rotwerk dat uitstukken... binnen en buiten 4x4 stukjes.

raamsponning rechtsachter gedicht, geen plamuur!

onder antenne en dealersticker: glim

Plempen maar weer, klepraamhoeken en butsie in spatbord

koelaar bumpy eraf, paar plekkies doen

deurtje in de spuitfiller

Met de bumpers eraf jeukt het wel weer erg, Oltcit bumpers en kinnebak gezocht! Opnieuw een vraag op dat roemeense forum gezet alhoewel ik niet veel feducie meer heb in die lui... het komt er nog van dat ik het na ga lopen maken van hout, poly en een of andere ouderwetse sloopbumper (golf/polo 1?). Die kinnebak ziet er niet zo moeilijk uit, nogal hoekig en volgt de contour van de onderliggende steunen.

nog een week verder schuren en fijnplamuren. We zijn er bijna!

Oewaah, met zon fijnslijpsponsje dat hele oppervlak dofschuren tot eiglans, wat een corvee. Deurkrukken en sloten er toch ook maar af voor het betere spuitwerk. En alle miniscule deukjes en putjes dichtplamuren want die zie je straks op glanslak veel prominenter terug dan nu op dat dofgeslagen krijtwit.

nog wat zooi eruitgeslacht touwtje

''Asje bietsj wil spuutn is dat geen probleem, ik kom eraan ben niet alleen.....

.... want ik heb Peent, - en Teep (2x)''

Hoera, alwéér een ander adres maar nog steeds te krijgen: Wijzonol industrielak. De mengcomputer kende geen Citroen EWT (Blanc Meije) maar uiteraard weet de geharde citrofiel uit het hoofd dat het tot in de jaren 80 nog gewoon AC088 heette en die zat er gek genoeg wel in. Proefje op de gecleande binnenkant van de kofferbak - behoorlijk goed. Een restje Sikkens AF uit 1997(!) doet het ook nog heel aardig. Tja ik had ooit die Spoteend die voor de helft AC088 was... tweemaal bijgespoten door de jaren heen. Affijn we kunnen weer verder! Een litertje plus verdunning zal toch wel genoeg zijn voor twee lagen buitenkant op dat kleine autogie?


Spuut'n! meteen donderdagavond na het werk, tot 23.45u - 2/3e gedaan (linkerkant niet ivm garagebreedte)

Next day na een nachtje uitdampen: dat valt best nog mee. Weinig vliegjes ditkeer -het regent en waait buiten- en maar een paar kleine zakkertjes. Na uitharden wegschuren met p1000 & commandant4. Het blijft vreemd: direct na het spuiten nog wat sinaasappelig maar de dag erna superglad. Het zakt echt in, benieuwd hoe het eindigt.

zzzakkkkrtje...

Alleen het dak is plaatselijk niet glad, dat zie je erg slecht vloeien (eigenlijk helemaal niet) haaks op de TL bakken. Hopelijk is het dik genoeg om plat te polijsten. Vanavond de linkerhelft, moet het buiten wel droog zijn om hem om te draaien.

Aldus geschiedde, deze kant ging al beter. Net gered met dat litertje verf. Next day papier & plastiek eraf en buiten in de zon beoordelen.

glim-blink amai, tis terug ne schoon waoge eej

Er valt wel nog een en ander uit te schuren en na te cleanen als het is uitgehard, maar op zich zit het er lekker dik op. Deursloten retour dan kan ie weer naar binnen voor de heraankleding.

11 sept 2015: koelaar!

. overschot gebroken romazooi.

Als die homokineet niet rip was kon ik nou gaan rijden... zal volgend seizoen wel worden dan.

Nov 2015: een echte Solex carbu

Op MPL eentje kunnen scoren, dank voor de tip Pol! Lijkt dezelfde maar heeft toch wat afwijkende zaken tov de carfil (solexki) die er op zat.

chokestangen, stationaire luchtschroef en stationaire gasklepaanslag.

De Solex wordt blijkbaar klassiek afgesteld met CO mengselschroef en gasklepaanslag. De roemeen heeft daar een apart omloopcircuitje voor en een verzegelde gasklepschroef. Mooi, weer wat versimpeld. Een extra vacuumpijpje op de voet moet worden afgestopt, dat was voor de econometer van de GSA.

Gasklepdemper, klotenoidje en vacuumdoosje op de Solex zijn wel goed itt de zooi uit troepenie. Nog een ontbrekend veertje overgezet en hele spul schoongemaakt. Montage op de woage en starten maar. Loopt meteen al veel mooier koud rond. Nog wat nazorg: acceleratiepompje gangbaar maken, stangenspul smeren, na warmdraaien CO op gehoor weer nastellen. Loopt beslist mooi, benieuwd of deze beter oppakt in middentoeren. Volgens alle kraksel ervaringsdeskundigen scheelt het enorm. Next!

Ondertussen heeft de Brezanski van Bratislava zich na 3/4 jaar mailstilte ook weer gemeld... wie weet!

Tweedehands aandrijfas of een losse homokineet zijn onvindbaar. Dan maar een gereviseerde as uit de handel laten komen:

Bart Ebben 75,- los!

tip van Grom: de stuurkogel hoeft niet los zoals het boekkie zegt, volledig insturen en je krijgt net genoeg ruimte. Hele klus geklaard in 2,5 uur dat viel reuze mee, alles ging netjes los behalve de naafmoer, doorgeslepen er zat toch een nieuwe bij de as.

nieuw! = 40 mkg (1 gromforce op 0.5m)

winterslaap in de Weekersban. Handelaren mogen wel geschorst proefrijden maar serieuze hobbyisten niet. Kortom dat zien we dan op 1 maart 2016 wel weer. Brief met formulier verzoek overgangsregeling gepost en afwachten maar.

Dec 2015: kerstpakket uit Bratislava!

Nou het heeft bijelkaar een jaar geduurd maar eindelijk zijn de spullen van de slowaakse brezanski gearriveerd. Taaie handel wat ik u grom.

tafeltje handelll

Alle remblokkies en rubberafdichtingen, setje spatlappies (2 dezelfden voor - tja dat wordt dus weer autenthiek oosteuropees improviseren), 3 bumperhoekjes OT, 2 complete spiegels en twee reserve glaasjes, winterscherm, handjevol plastiek sierlijstclips, binnenlichie, 2 emblemen, onleesbaar slovaaks sleutelboek (omschrijving was ''part catalogue'' jammer dan) en een kofferklepsluiting. Het meeste voor peanutsprijsjes. Plus een relatief dure spanningsregelaar d'origine, vooruit dan maar. 35 eu porto ik kan er niet voor rijden.

ZNAK! (=embleem op zijn SKs)

Dat Oltcit bordje is overduidelijk met de hand gekwast (incl verloren druppel) - gewoon fabrieksnieuw he. Het grille embleem blijkt geen zamak maar origineel roemeensknuppelplastiek met een chroomlaagje. Mogelijk een latere besparing, de matrijs kan voor allebei gebruikt worden. Het embleem, de achterspatlappen en het binnenlichie kwamen speciaal voor mij nog uit Roemenie aangevlogen. Mooi, weer een stapje dichterbij de gewenste originele uitvoering. Afgelopen week ook nog in het belendende dorp een extra grille en nog weer een linkerkoplamp opgehaald (wie wil ruilen tegen een rechter?). Het vakje ''Oltcit'' in de opslagstelling vult al lekker.

ZNAKplak OLTkleef

Oke, die dure spanningsregelaar maar eens monteren. Blijkt echter niets van te kloppen ivgl wat er vanaf kwam? Schemas op tafel, doosje open en in de print gluren: deze regelt ''EXC'' met de massa ipv met plus. Dus de koolborstelhouderbout moet geisoleerd van massa en die borstel apart op +contact worden gezet. Pff lekker klusje wel weer. Middagje later hangt alles aanelkaar, testen maar. Ja BOUT het controlelampje werkt niet. En daar ging het juist om, anders had ik die ouwe dukkelier ook kunnen laten zitten! Sodefok moet er alsnog die voltmeter in.

gegromsound zitterin

Dash weer uitelkaar en op tafel demonteren, spelonk voor de toerenteller biedt uiteraard plek zat. Plastieken montageplaat gegromsound voor dat R4 metertje, stijlcorrect GAT gedremeld en gevijld, eindeloos pieren met M3tjes tot het goed zit en dan vastplempen met een paar klodders pamelakit. Wijzertje oranje en accusymbooltje erop geschilderd. Teruggemonteerd, doettet.

Nog steeds geen bericht van de belastingdienst. Dan dat infonummer maar bellen. ''we hebben uw formulier wel ontvangen maar u kunt alleen de overgangsregeling aanvragen als de auto niet geschorst is''.... pff dat is ook weer nieuw, staat nergens. Op 31 dec maar eruit halen, anders krijg ik natuurlijk weer een aanslag voor december 2015. Computer says no - je weet het van te voren. Half januari acceptgiro a 59 eu in de bus, hehe.

kadootje van Maurice, een ultrasjeik gouden schakelmedaillon!

Nog een lek baantjie laten plakken bij de kwikfit, nou moet alles goed zijn voor de eerste echte rit op 1 maart. Gereedschap mee...

Het werd 5 maart wegens eerdere natte schneebuien... halve zaterdag zonnig dus gauw proberen!

Enschede zuid

Ding doet het prima! Pakt nu eindelijk behoorlijk op met die franse carbu, kachel doettet, voltmeter ook. Helaas honkebonkt ie nog steeds wat bij het remmen, linker aandrijfas aanstonds dan ook maar vervangen. 120 km/u op de autobaan blijkt geen probleem, loopt zelfs mooier dan bij 100. Afgetankt tot de afslag dus eens kijken wat ie gaat verbruiken. Op de terugweg vergiste ik me in een typisch enschedees-valse dermpel, BOINK en hij liep weer rottig bij halfgas. Carbu maar weer schoonmaken zeker vuil losgekomen en ergens in blijven steken. We komen er wel!

Het valt weer mee: door de BOINK was een boegiekabel losgeschoten en maakte via vonkbrug contact. Had ook een afgefloept vacuumslangetje kunnen wezen bedacht ik me des avonds. Ach, het is en blijft een roemeens sleutelgebakje natuurlijk, dat is de sport van zon ding rijden. Gaan we weer!

Linker aandrijfas ook gewisseld (2 uur werk het wordt al routine), binnenverlichting vervangen, paar zekeringen gekocht en het lampendoosje aangevuld. Stadslichtfitting van romaplastiek valt ook al uitelkaar, vervangen door wat beters uit de westereuropese industrie. Stuur een tandje verzet, die stond iets uit het lood. Nou, zaterdag wordt het weer zonnig schijnt het, definitieve proefrit.

13 maart

Hoppa, nu dan. Ding loopt prima, remmen zonder gehonkebonk (nog ietsie uit de bak, ontkoppelen bij remmen dan maar). Het rijdt als een mini-GSje met iets meer motor- en vooral veel meer bakgeluid (echt een zaagbak dit ding) maar hetzelfde comfortabele rijgevoel. Een AMI super doet het ook wel wat aan denken (logisch). Ja leuke variant voor de tweede helft jaren 70, een soort R5 van Citroen. Ruimer, moderner.

lente in twente (2x)

Op de terugweg weer troep in de stationairsproeier ondanks dat voorzetfilter. Volhouden, het zal er wel een keer uitgespoeld zijn. Fietspompie mee achterin het is maar 5 minuten werk.

25 maart

Weekje proefrijden naar het werk, motor blijft ernstig inhouden vanaf halfgas 1e trap. Carbu eraf en alles eruitgeschroefd wat los wou. In een ultrasoonbadje met dat ding. Sproeiermaten die eruit kwamen (GSA type onbekend) vergeleken met de Axel spec. Totaal verschillend, lijkt veel meer op de 1300 spec. Dus na reiniging en doorblazen van alle kanalen de originele Axel sproeiers er ingedraaid. Dan houd je uiteraard de constantmengselsproeier over want die heeft ie niet meer. Proefrit: oppakken is nu perfect, geen inhouden meer. Krijg je echter belazerd stationair lopen voor terug: niet af te stellen - blijft onregelmatig op en neer gaan terwijl het eergister met de oude sproeierset nog perfect was te regelen... he jammer nou. De stationairsproeiers verschillen 5 maten vanelkaar, de grotere van de GSA dan maar terugzetten. Volhouden kwadraat... het blijft natuurlijk wel een kraksel ;-)

Eerste keer aftanken: 1 op 12,4 slik! De zuip-reputatie van het ding klopt dus wel. Stationairsproeier #55 teruggezet, oke nu loopt ie weer redelijk stationair. Er zat na 30 km overigens alweer wat fijn zwart gruis onderin de vlotterkamer...

1 april

Geen grap: retourtje MFB Headquarters Lochem en hij rijdt als een speer! Hoe lang?.... so far so good.

9 april

Retourtje Venlo, ding loopt uitstekend maar je raadt het al. Op de terugweg halverwege weer geen stationaire loop, opnieuw verstopt na 3/4 tank verbruik. @#$%^&* weer op de choke naar huis. Dag later de pomp maar eens openen:

pompie los

Geen vuiltje aan de lucht, brandschoon. Blijft eigenlijk alleen de leiding nog over, zie de 404 ellende in het begin. Oke dan, rol cunifer leiding besteld. Gelukkig is dat inmiddels wel te krijgen (at a price, aarggh). Wat is dat toch met die kraksels, iedereen heeft dezelfde carburatie problemen? Dog almighty wat een bummer, verder rijdt het zo leuk :-(

14 april

Dure rol cuniferpijp ontvangen (Blankers Unusual Classics, superservice!), ouwe stalen leiding erafgepeuterd en opgemeten (3m). Die loopt van de motorruimte rechtsvoor helemaal via een avontuurlijke route langs de rechterdorpel dan midscheeps overstekend boven de uitlaat en de bladveer langs naar de overkant, via de linkerdorpel en het remdrukbegrenzerspelonkje voor het achterwiel eindelijk naar de tank toe. Waarom toch zo moeilijk en niet rechtdoor langs rechts, scheelt een meter pijp... rare jongens die Galliërs. Goed, de remdrukbegrenzer zit netjes beschermd achter een fraai kunststof afdekkapje dat met 3 bouten vast zit. En wat zien ik bij het (waarschijnlijk voor het eerst) verwijderen van dat ding:

gloeiende ZNAK!!

Een verborgen benzinefilter! Potjandorie dat staat nergens in de docu en je ziet het ook niet van buiten. Uit het oog uit het onderhoud, er staat op ''elke 20000 km vervangen'' tja. Zo te zien is het de originele nog, volledig uitgebeten door de peut. En die slangetjes zijn ook niet al te jofel meer. Dikke kans dat dit de bron van de drek is.

inderdaad: 1985! oh drek!

Dus ben je een van die 5 lotgenoten die ook zon kreng hebben, kijk effe na en haal weg dat smeerding.

binnenkant oude stalen leiding, oogt bekend

Tja we hebben nu die mooie rol cunifer toch liggen, verder maar met de klus. Dat viel nogal tegen onder de auto liggend. Bijna 3 uur later hing het min of meer op zijn plek (tiefwraps to the resQ). Wat een boutklus zonder brug of word ik te oud voor dit geklooi? Uiteraard dat undercover filter weggesaneerd en een nieuwe doorzichtige slang tussen de tankvlotter en de leiding gezet. Aan de voorkant ook, inclusief een nieuw groot filter voor de carbu, kan je er tenminste bij en die nieuwe leiding is 2 mm dikker daar gaan desnoods kralen doorheen dus waarom aan de achterkant een filter? Wat zit er in roemeense peut, kloetens zand?

rolletje cunifer vs ouwe stalen zooi

Uiteraard opnieuw de carbu los om de hopelijk laatste laag troep te verwijderen. Alles nogmaals uitgemest en doorgepompt, spul afgemonteerd, met de mond aanzuigen tot het filter vol staat en draaien maar weer.

filter vol skoon!

''Kijkglas moet vol zijn, afleveren zonder luchtbellen'' - check! En dan maar weer duimen. We zijn er bijjjjjjj-naaaaa, we zijn er bijjjjjj-naaaa (maar nog niet he-le-maal, helemaal?)

Visaclub voorjaarsrit

Door wisselvallig weer naar de eerste meeting toe, clubveurzitter ook aan boord - wat kan je gebeuren. Probleemloos gereden, hele tank erdoor zonder carbutrubbels dus het lijkt er op dat.... sssttttt. Verbruik 1:13.1 ach ja het gaat ook wel heel aardig vooruit met dat ding. Vrrrronnnnnnk!! (crunch - next gear).

Premiere

Hij blijkt waterdicht ook in gigantische stortregen maar de linkerkoplamp staat vol condens. Andere proberen uit de voorraad.

Apekool 2016 - 1 slag, 2 wijt

Jammer dan, het is niet altijd feest: afkeur op één stuurkogelhoesje (die geplakte van vorig jaar). En de scherpzinnige keurmeester vond al kloppende nog een afwijkend klinkende plek op het dorpeleinde RA. ''mag je zelf thuis doorprikken'' - grapjas. Natuurlijk is dat altijd een groter GAT dan verwacht.

nou goed dan kapoo

Binnenkant dorpel is keurig gaaf getectyleerd, dit kwam weer van buiten vanonder loslatende steenslagcoating. Iets verder naar rechts was het nog oppervlakkig en goed weg te slijpen. Die drie lagen ijzer opelkaar onderaan de spatbordrand (binnenin zit nog een strip met lasmoeren) zullen ook niet echt helpen. Hele handel inwendig schoongemaakt en verzopen in verse tectyl, dekseltje dichtgelast en afgekit. Ik vind het nog steeds meevallen voor een Citroen van deze leeftijd ;-)

Tweede poging. Nu wel goed -ook opnieuw op de remmenbank- maar bij de steekproef werd ie als nog afgekeurd @#$%^! Achterremmen opeens onvoldoende? Dat klinkt als in uiterste stand vastzittende remdrukregelaar, ongetwijfeld veroorzaakt door de steekproever met de zware voet... sodeju. En hij vond de koplampverstelling ook niet goed. Tja dat is wel een beetje een brak spelingrijk plastieken knuppelsysteem, de AMI6 is dan in vergelijking bomsolide. Zucht, dekseltje weer los drukregelaar checken, er zit remolie achter de stofkap (dat was dus wel heel erg hard pedaalrammen). Alles gereinigd en ingevet, ding wat gemasseerd met hamer en schroevedraaier, paar keer flink pompen en zowaar er komt weer beweging in. Lijkt correct te werken ivgl de beschrijving in het Grote Boek, tja meer kan ik niet doen zonder rembank - op de weg merk je er niks van. Linker koplamp loopt aan op de motorkaprand (roma passing), hele handel 10 slagen naar binnen en opnieuw op hoogte gesteld. Spankabels strakker gezet en het plastieken spul gesmeerd met de spuitbus. Het lijkt iets beter te werken maar zachtkens bewegen als die moderne elektrische handel zal het natuurlijk nooit. Jongens kom op nou, tis een 30 jaar oud oosteuropees budgetautootje wat wil je? ''Veiligheidskeuring''? nee, bovag&RDtW anti-oldtimer beleid volgens mij. Het zal ook nooit veranderen in NL. Doe die brommerapekool er ook nog maar bij, dan kan er nog een groot contingent historisch vervoer de zolder op.

Ik krijg een filterkoffiebruin vermoeden waarom er nog maar drie van die axels gekeurd in het bestand zitten... op = op. Ondanks dat ie perfect rijdt en alles het doet kom je maar niet door die kolere apekool heen. Als de (lastafhankelijke) remdrukbegrenzer ooit echt stuk gaat wordt het een enkeltje schrootpers, die is nergens te vinden op t net. @#$%^& rotland!

Remdrukbegrenzer (onzichtbaar) vastgezet met een stuk draad en nog een keer erheen voor de derde poging. Uiteraard perfect op de remtest, koplamp L nog 1/2 slagje omlaag en afmelden. Thuis de anti-steekproefbeul-draad er weer af. Klaar. En het is nu ook 2 jaar geldig (ongemerkt 30+ ondertussen). Nee je krijgt het zeker niet kado these days, wat je al niet over hebt voor de mobiliteitshistorische hobby. Ik kreeg ook weer een HSB spookfactuur van die sukkels, het ding zit al sinds januari in de overgangsregeling.... moet je er voor de tweede keer achteraan om valse boetes te voorkomen. Rotland kwadraat!!

Trekhaak

Onvindbaar, alleen een montagetekening van een belgische firma (gemaild: ''niet meer in ons programma'') en een paar vage fotos van Boncoin (was al verkocht). Tja dan moet er zelf maar wat gegromsound worden. Tot 750 kg trekgewicht mag dat zonder keur. Komt mooi uit, ik mag max 418 kg ongeremd met dit ding, kan net met een vrijwel lege Wawa (300kg leeg). Nooit gebruikt oud haakie van de Daf 33 afgehaald, pijp verlengd, bochtje ingekort en montageplaten op de Axel aangepast. Alles netjes met M10 8.8 bouten, ringen en vulbussen in de voorbereide balkgaten conform de inbouwinstructies. Vers in de teer en het zichtbare stukje in AC136 wielengrijs. Keurig toch? Het verdwijnt netjes achter de plastieken bumper.

attelage du maison lempkes doennet ok.

Modelletje 2

Goedkoopje op MPL 5 eu slechts. In een akelige kleur gifkikkergroen... dat is een mooie basis om te verbeunen naar de mijne:

origineel - plof!

spuutn en skildern, en demontage van diverse luxe zaken

koelaar

Internationale grenshandel!

Een poolse Oltcitcollega die ik aan de mail kreeg via dat roemeense Oltcitforum -had dat tenminste nog enige zin- was op doorreis naar het ICCCCCCCR, hoe handig de A1 loopt pal langs mijn werkplek. Kortom, de helft van de tijdelijke populatie in NL stond op de parking bij ons (toename van 25%). Aardige vent, had van alles losgesleuteld van zijn eigen donorwoage en netjes in groen operatiekamerpapier ingepakt. Het barrel waar ie zelf mee onderweg was (originele roemeense 11RL uit 94) is zijn winterbak, voor het mooi heeft ie thuis een puntgave rode.

laden maar

Affijn handel overgeladen effe onder de motorkapjes gekeken (zoek de verschillen) en rollen maar weer. Na de meeting komt ie nog een keer langs (toch op de route) en mag ik alles wat ik wil hebben van die brik afhalen, als ie maar op eigen kracht en droog terug naar Polen kan rijden. Ding gaat na de rit in mootjes...

kinnebak en voorbumper hoef ik al niet meer na te maken! en ook in het oostblok is men blijkbaar overtuigd van de heilzame werking van ijzermenie (kwast-smeer-sop!). Let ook op de obligate laag teerzand - standaard bij een luchtgekoelde citroen binnen 0.5 m afstand van de motor. Nou ja daar roest het alvast niet.

handje kleingoed, ook een remdrukbegrenzer (en weer een linkervoorbumperhoek @#$%^)

Buiten beeld: complete gave achterbank, hoofdsteunen en een voorruit! Kortom, de beste man ruimhartig beloond kan ie straks op de meeting ook weer wat spulletjes kopen (o.a. het GSA BOEK van Thijs). Lang leve de europese unie (die britten zijn echt gek). Thanks a lot Arek, see you next time!

Ondertussen is het tweede pakje uit Bratislava ook gearriveerd: diverse rubberbalgen, nog een set achterremblokjes en... het onderdelenboek! (in het tjechisch). Maakt niet uit het gaat om het ''ontploft zicht'' kan je zien hoe die handel precies moet zitten (ouwe snuit staat er ook in). Grillembleem pos. 5 = ZNAK masky!

ICCCCCCCCR 2016

Verdikke, heeft die pool toch een extra eventpas en campingsticker voor me geregeld (op zijn auto account) en stuurt bericht ''will you come?'' tja dat kan je niet weigeren natuurlijk. Dus fluks de kampeertroep uit de stelling getrokken en rollen maar.

Oltcit PL - Axel NL Oltcit B

Axel NL (geen foto: Axel F, ook wit) Kortom slechts 5 stuks binnen de hekken (buiten niet geweest, daar stond er blijkbaar ook nog een: Axel NL zilver).

Goeiesmorgens wat een gigantisch terrein... vorige keer had ik een vouwfietsje mee en dat is wel noodzakelijk. Na 2 dagen sjokken had ik geen benen meer over. Vriend pool (20 jaar jonger en een stuk sportiever) overigens ook niet ;-) Tja overhaast ingelaste uitzending dan krijg je dat. Maar oke al met al wel de moeite en het ongemak waard. Grappig dat meerdere citrofiele oudgedienden me na 20+ jaar nog herkennen - van naam ook nog, hoestmogelijk.

Pakje ouwe tijdschriften en nog twee Daf foldertjes gekocht, en vier 60's sleutelhangers uit de grabbelbak. Ach het hoeft niet zo duur allemaal op meeting...

Zondag op het gemakkie secundair buiten de DS-files om naar huis en maandagmorgen nog de achterklepophouders van Arek over mogen nemen. Mooi, weer wat opgelost. Thanks again! En nou die gewokkelde OT voorbumper eens uitdeuken, kijken wat er nog van te maken is.

Spiegelbeeld, zeggesééeven...

Goed, geen rechter bumperhoek. Wel een linker dus dan maar spiegelen met papierpatronen plaatstaal en puntlassen (PPP). Ding is naar alle kanten gekromd dus het moet wel erg precies worden uitgesneden en bovendien bol worden geklopt en omgebogen (hamer en waterpomptang). Maar in principe moet het vanzelf goed gaan als de snijlijnen aanelkaar liggen. Proberen maar!

overtrekpapier en nog steeds dat zelfde stukkie dikdafdakplaat

paar uur knippen vouwen buigen kloppen lassen & slijpen: heel redelijk!

Nog twee bevestigingsbeugeltjes aan de binnenkant bouwen, het hele ding vlakplamuren en dan met matzwarte rubbercoat spuiten. Moet lukken zo.

Grenstreffen Buurse

Ach ja tis in het volgende dorp dus waarom niet even ''buurten in buurse''. En wat denk je, die andere witte axel basis uit friesland!

meeting axelclub NL...

...50% opkomst :-)

De eigenaar keek er net zo hard van op en zette hem er meteen naast. Leuk effe een uurtje ouweAxelnelen, inderdaad had hij ook de carbuski Solexki na veel zinloze reparatiepogingen weggesmeten ten gunste van een echte. Kon ik de binnenkant ook effe fotograferen dat is namelijk in twee kleuren bruin, ook mooi. Zijn trekhaak komt van vermoedelijk de allerlaatste axel op de sloop, mazzelaar. Tot kijk bij een volgende gelegenheid!

Visaclub kampeerweekeind

Ja leuk, pokke eind rijden naar Zierikzee maar vooruit. De veurzitter reed achter me aan dus wat kan je gebeuren. Want: Wawa mee!

Nu kan een 1100 axeltje maar 418 kg trekken zonder rem, den wawwa is 300 kg leeg dus hier moest even des Gromsounds aloude ''Travel Light'' methode worden toegepast. Alles wat los zat (en niet al te vast zoals de hangkast) eruitgesloopt en een minimale hoeveelheid reisbagage (bv geen dubbel gasstel maar weer een bluetje) in de auto gelegd. Volgens de berekening kom ik dan aan 22 kg/pk net als normaliter de 404 + wawa. Moet kunnen.

start hokse

En inderdaad dat gaat prima, vanaf 80 in zijn 4 en doorknorren naar 95 (dan loopt ie wel 1 op 9 overigens). Na 4,5 uur arrivee Overflakkee.

op het goereesche gras (o nee: tis 1 eiland verder maar dat allitereert niet zo leuk)

Kijk nou betaalt zich het relatieve ongemak van den sleurpartij uit in klinkend voordeel: in 5 minuten kampeerklaar (dak omhoog en pootjes eronder) en heerlijk comfortabel overnachten zonder lekkage, kouwe grond etc. Quel Grand Luxe Extra! Ik liep zelfs nog tegen gratis smot aan (fusilli pasta met smac/spam), dat scheelt ook weer een rondje kokkerellen. Zaterdag barbeknoeien (Unox blisterburger tussen een bolletje en dan GNAP) en zondagoggent alweer gratuit ontbijt met FILTERkoffie. 100 punten voor dit kluppie, daar gaan we meer van horen.

Retour in minder filegeteisterd verkeer dan op de heenweg, ronken maar aan 95-100 kmu tussen slagregens en rukwinden door. Geen enkel probleem, het knorrepotje trekt keurig door. Het is helemaal geen verkeerd otogie dat Oltcitje. En de eigenbouw trekhaak is ook blijven plakken houra!

Oud Leusden 2016

Voor de aardigheid en ter inzage de WARE Ami opvolger eens meegenomen naar een Ami feestje (die grijze pet hebben we nou wel een keer gezien). er staat immers ook wel eens een GS, eend of Acadiane tussen.

naast den cluboprichter met zijn laatste project Ami6 service.

Meteen even wat audioschroot overgeladen, past moeiteloos zonder de bank om te klappen. Prima otogie! Uiteraard terug door Amersfoort langs het pompie en even een ijsco scoren.

Bumpy & kinnebak OT

Verder kleien maar weer, bumper na uitdeuken herassembleren met proplasjes en vlakplamuren. Kinnebak idem.

binnenframe retour plemp!

eindelijk weer presentabel bekkie erop

binnenschermspatplaat ont-Axelen Koelaar!

Weer een stapje dichterbij Projet Y.

Visaclub kampeerweekeind 2017

Kijk da's nou handig, een kampeerweekeinde 1 km boven mijn dorp. Weer met de wawa natuurlijk, fietsie erin voor de boodschapjes.

lekker makkelijk en geen last van de muggen.

Axelmeeting Harderwijk 2017

Wat een idee, de laatste Axels van Nederland verzamelen... uiteindelijk 5 van de 7 gekeurde exemplaren present.

lief otogie..

Mei 2019: eindelijk de echte Oltcit achterbumper gescoord!

Dankzij mijn beste Poolse vriend die weer een Hongaar kende die in Engeland werkt en dus wel eens min of meer op de route komt. Fijn veelbereisd paneuropees edelschroot dus, uiteindelijk na lang wachten alsnog per post uit GB aangespoeld.

Fijn roestig en butsig, eindstukjes weggerot maar verder precies wat ik moest hebben. De plastiek hoekjes had ik immers al liggen van de bratislava brezanski, kwestie van uitmeten waar de verdwenen bevestigingsplaat ergens moet uitkomen.

menie, plamuur

laswerk en spuutn

Mooi he, helemaal weer het Opron heertje. Zoveel mooier dan die vaalgrijze schildbumpers. Van buiten en binnen klopt het nou allemaal. En hij rijdt nog steeds prima (voor en najaar van het seizoen).

Aug 2019 Visakampeerweekeinde Limbabwe.

Jazeker met de Grom-Wa (premiere). Dat gaat puik, 95 op de Autobahn. Vermits alle 4 potten meedoen want helaas viel er (gelukkig vlakbij de camping) eentje wisselvallig uit. Het was ook wel erg heet en dan 2,5 uur continu sleuren. Ik denk een brakke boegiekabel, die linksvoor loopt origineel pal tegen de hotspotpijp aan met alleen een rubber slangetje eromheen als afscherming.

Sept 2019 - slötteln maar weer

Nieuwe boegiekabel gehaald, helpt niet echt (maar de oude was wel erg slecht dus kwaad kan het niet). Dan de pitjes er maar es uitdraaien. Standaard boegiesleutel past niet tis maar 16 mm, echter er plakt bovenaan het frontpaneel een bijgeleverde pijpsleutel met een avontuurlijk gekromd hefboompje dat inderdaad net overal langs gaat! Merci messieurs. Pitjes gereinigd en afgesteld op 0.7, stonden nog wel goed. Het zijn warempel 4 verschillende, wat een beunbak is het toch ook.

de boegies

Pitjes ogen keurig volgens het boekkie, krijtwit en geen oliedrek. Hmm, de verdeler er dan maar even af om te inspecteren (puntjes stellen wil alleen op de werkbank). Ietsie bijgebogen (boutje zit vast) tot 0.4-0.5 en contactjes geschuurd. Routinetest vacuumvervroeging: AgHAAA die is LEK! En het is geeneens een brak romading maar een etnisch zuivere Dukkelier. Effe spitten in de bult, mooi ik heb nog één daf 66 verdeler, zelfde merk (12 jaar ouder) en zo te zien een uitwisselbare vacuumdoos. Netjes gemonteerd (let op: tandradje markeren voor demontage!) en getest met een vacmeter. Doettet - einde vervroeging bij 0.2 bar. Nou dat zal wel een stuk beter lopen, hij pingelde inderdaad ook wel wat onder belasting.

plof! 2x vacdoos

slobbertest, OK!

Spul er weer ingeknutseld, tijdstip conform de merktekens van vorige keer, proefstart en inderdaad klinkt het weer netjes regelmatig ook bij gasgeven. Van de week de autobahn maar weer even op voordat ik 2x5 uur ga caravannen naar Bruxelles. ;-) En zekerheidshalve toch de carburator maar even preventief reinigen.

Op naar Bruxelles, helaas het loopt nog steeds rot, max 85 bij bijna plankgas en haperen bij het overnamepunt van trap1 naar trap 2, het moet de carbu zijn. Dag later na voltanken met belgieke peut zonder ethanol en een paar uur geparkeerd staan bij de Expo loopt ie opeens weer tadelloos... zeker losgeweekt vuil ofzo. Het blijft modderen met die vuile tank en leidingen, ondanks dat levensgrote filter op het eind. Carbu maar weer es in het ultrasoonbadje plonzen.

gehaald!


Dec 2019 - kerstknutselvakantie

De buitenkant is nu klaar, laten we eens aan dat Y dash beginnen. Ploaties zeukn op t net en uiteindelijk een GSA tellerset gekocht voor het snelheidsmeter oog en de km teller. Slopen en zagen maar! Dash van het resterende Y2 prototype, een mix van CX en GS spullen anno 1974:

overzicht detail klokkenset

Raar dat ze in de CX al satellieten hadden, in DS, GS en CX de oog-achter-vergrootglas-meters, en dan hier toch weer een woud van oudbakken stuurpookjes wilden toepassen. Het gekke is dat de uiteindelijke Oltcit 6 jaar later wel (superhandige) satellieten heeft maar weer gewone wijzermeters! Misschien te futuristisch voor het oostblok, of gewoon te duur? De GSA van 1982 was wel homogeen modern. Een beetje overdreven zelfs met dat schoolbord ipv een eenvoudig rijtje lampjes:

GSA set PLOF!

Hercombineren van de delen conform de opgemeten (vage) foto in het axelBoek (c) Citrovisie, zie boven. Kennet met een beetje smokkelen bij de 100.000 teller (zat toch niet in projet Y). En spiegelbeeld ivm de mechanische opbouw van productie citroen meters. Een los toerentelleroog kan je sowieso vergeten, ach dat zit er nu ook niet in. Ik zet tzt wel een analoog tijdklokkie in het vierde losse accessoire oog (niet aanwezig in de Y1 met 2 cyl motor).

Chop Stage 1 (perspex)

Stage 2 (spiegelfolie en matzwarte antisteenslag), so far so good

Beetje kleien met de controlelampjes, daar kan mooi een rijtje CX glaasjes in. Er is weinig plek voor de fittingkjes, dat wordt eigenbouw.

Hebbes, een oud CX diesel meterblok uit 1976 met alle ontbrekende onderdelen. De gele trommel is identiek aan de oranje GSA trommel dus kan worden overgezet voor de historische correctheid. Km teller met 6 cijfers heb ik origineel ook dus dat moet vanwege de RDtW registratie blijven. Uiteraard zetten we hem op de stand van de Oltcit ten tijde van de inbouw.

past ook.

PLOF! - klaar voor de transplantatie.

De 2 verticale metertjes blijken perfect te passen in het linkerGAT, paar sleufies erbijdremelen en klaar. Vervolgens de lampglaasjes verdelen en daar ook een sleuf voor zagen. Het lijkt er behoorlijk op! Printplaatje geboord en gevijld tbv de lamphoudertjes, doettet (op de voeding).

meters lempkes.

op zijn plek gekit.

kennet! PC plug deran

groene dashverlichting aan en het oog dimbaar via een ''rheostat'' uit een AMI6

PLOF! en jello!

Stuurpookjes van een GS waren vrij makkelijk te scoren evenals het rijtje bijpassende drukknoppen. Een GS stuur was even spannend maar dankzij twee vriendelijke belgen in serie is dat er nu ook voor een nette hobbyprijs:

2e keus stuurtje, mooi genoeg!

Van de zomer eerst maar weer ter apekool en dan het dash eruit slopen en vervangen door eigenbouw. Ik denk van meubelplaat, schuim en zwart skai. We zien wel, leuk projectje toch?

Mei 2020 - de tankvlotter is rip

De benzinemeter gaf al steeds minder aan maar nu bleef ie op nul staan inclusief het reservelampie. Das mooi onhandig, rijden op de km teller net als met die gare eenden altijd. Trek maar weer los dat ding.

plof! lek!

drijver staat helemaal vol benzine das dus meer een zinker. plaknaad blijkt lek te wezen, kon zeker ook niet tegen die ethanol in de peut.

afgetapt en dichtgesmolten jawohl, opgelost.

Kijken of ie het houdt en alvast via de visaclub een half gesloopte reserve (met gave drijver) geregeld en op de plank gelegd.

Juli 2020: apekool verloopt, uitlaat lekt vooraan en daar kan je niet bij zonder de motor uit te bouwen (dat ouwe GS spookverhaal is dus echt waar). Effe geen zin in dus schorsen maar. Het kwarttarief belasting heb ik er net uitgereden in die 3 maand en er zijn toch geen meetings meer dit jaar. Gaan we gewoon weer lekker daffen ;-)

Jan 2021: op MPL nog wat GS spullegies gescoord waaronder het bovenste stuurlager (scheelt een hoop werk) en een compleet NOS Axel uitlaatsysteem. Uiteraard is dat pijpje wel dicht te lassen maar hebben = hebben, het ligt beter bij mij op de plank dan in het oud ijzer.

stuurlager piepkes

Juli 2021: eindelijk 2 weken vrij, opbokken en bekijken. Soms zit het mee, het lekje (condensroest op onderste punt) zit in het enige bochtje dat zonder demontage bereikbaar is tussen remschijf en chassisbalk. Kaalgeflext, plaatje dubbelhol geklopt en eropgelast in standje 1. Kennet, en is ook nog dicht. Ruitespuitplunjer gangbaar gemaakt, de rest werkte nog.

O, het achterpotje is ook lek. Ploatie derop - eerst het ouwe opmaken natuurlijk.

tip van de GS man: gaatje boren op het laagste punt (condens afloop) en bij de apekool een parkertje erindraaien. Ok dat doen we daarna dan wel (kruisje is al gezet). Oude eenden hadden af fabriek ook zon afloopgaatje in de lange eindpijp, werden ze dus na 1985 prompt op afgekeurd (''over de hele lengte gasdicht''). Zelfde remedie: voor 1 dag een schroeffie erin. 3 werkdagen voor de schorsing verloopt, kijken of ik er nog tussen kan.

Yep, laatste dag en in 1x raak. CO nog iets omlaag gedraaid de rest was ok. 8.00u soggents en toch geen steekproef het is bijzonder. Hopelijk is er komende tijd weer es ergens een meeting dan was alle moeite niet voor niks...

Okt 2022: OVD Boekelo

Voor t eerst de Oltcit maar es meegenomen. Geen hond die het kent, altijd leuk, uitleg op papierke op de hoedeplank gelegd. Na de Anglia Torino (nog 2 in NL) is dit mogelijk de zeldzaamste van de dag (nog 7). Einde seizoen, tank leeg gereden en de dikke daf vooraan gezet.

rara...

wordt vervolgd....


LINKS

Visaclub: www.citroenvisaclub.nl

Thijs zijn Boekhandel: www.citrovisie.nl


Terug naar index

© Gromsound 2017-2022