Een eigenbouw elektro sjeesfiets - de BatEVus

update: 9 dec 2018

Tja als we dan toch al bezig zijn met elektrieke vehikels, waarom mijn ouwe trouwe spochtfietsie dan ook maar niet aanpakken? Naar het werk trappen (21 km) is net effe te ver: uur onderweg en nogal bezweet bij aankomst om over de altijd tegenvallende terugweg beleefd te zwijgen.....

Een accu heb ik al uit het Elex project en de rest is goedkoop te scoren op MPL en in vage webshops. Zo moet je dan toch voor veel minder geld dan normaal een fijn superlicht sjeesfietsie kunnen maken waarmee de forenzenrit in de zomer met plezier kan worden afgelegd.


Batavus Sprint 1977, 5 traps derailleur, knijpremmetjes, 27 inch wielen

Dit ding heb ik ooit (als sloper) voor 100 piek gekocht van de vader van een klasgenoot, heropgebouwd met nieuwe spaboddies, een behoorlijk zadel en een alu toerstuurtje (ik ben niet zo van de plankzadels en kromme reeshouding). Dunne 27 inch baantjies met nauwelijks profiel en resen maar.

Inkoopjes

OK wat hebben we nodig, een elektriek speedwheel (voorwiel, makkelijker ombouwen en betere gewichtsverdeling), een controller met display, wat bekabeling en de verplichte trapsensor. Als je beneden 250W - 27 km/u en pedal assisted only blijft mag dit zonder meer. Gelukkig nog geen keur en kentekengezeik...

Die fabrieksfietsen storten allemaal in op dooie accus en overgecompliceerde fietsemakertoegangonly-controllers en zijn dan al snel totalloss. Heel fijn, kom maar bij gromsound ;-) Aldus een mooi Gazelle voorwiel gescoord voor 40 eu. Bij aflevering blijkt die echter te breed voor een normale voorvork dus ook nog maar een bijbehorende (verende!) vork gescoord a 20 euro. Daarvan blijkt het balhoofd weer te kort voor een normale fiets dus stukkie verlengd met solex sloopzoot (alles is dezelfde diameter en schroefdraad gelukkig). De stuurpen gaat voorbij de lasnaad dus dit is niet gevaarlijk bij evt breuk - ik heb wel even erg netjes de laskanten voorbewerkt en goed doorgelast ditkeer. Dit voorwiel is 28 inch, ding gaat wat achterover hellen maar het scheelt weinig en ik had zelfs nog zon bruin draadbandje in die maat. De wielmoeren bleken wel weer een gekke maat te zijn (M12 fijn) dus die maar nabesteld bij de fietsenmaker, evenals een passende remkabel voor de rollerbrake die eraan blijkt te zitten.

2e hands speedwheel en breedbek voorvork van Gazelle

Next! De bedrading van de gazelle eindigt in een nonstandaard plug. Universeel motorkabel gekocht en de pinnen uit de gazellestekker gesmolten, per stuk in de motor contrabus gedrukt en het geheel dichtgeplakt met pamelakit + een krimpkousje. De andere kant is nu wel standaard tbv de controller. Spul netjes verlegd en vastgezet op vork en frame. Vervolgens de PAS sensor achter de linkercrank gezet en die ook netjes weggetiefrapt. Hoofdstroomkabel langs de bovenbuis en Andersonplug aan het eind tpv de bagagedrager. De Elex accu achterop vastgesjord, dat wil wel zo. Dynamo nog naar het achterwiel verplaatst, makkelijker dan weer een dc-dc converter erbij en bovendien dan ook nog licht bij lege accu in het donker.

controllerspaghetti PAS

Next! de controller. Chinees setje besteld bij mijn vaste leverancier in Lelystad, wegens de beschikbare accu dus 48V en veiligheidshalve 350W gekozen. De rest stond al klaar want de levertijd op die handel is 3 weken. Spul past mooi in het stuurtasje, alle draden erheengeleid en met een oud lichtknoppie van de brommert een aan/uit gemaakt (tevens nooduit, je geeft hem zo een zet met je linkerduim). Display er pal naast en aan de overkant (sssttttt!) een handgasknopje om makkelijker weg te komen bij het stoplicht. je moet nl eerst 1,5 slag trappen voor die PAS reageert, dus ook steeds terug naar 3 schakelen voor je stilstaat. Met het handgas kan alles in 5 blijven staan en rol je zo weg tot de PAS het overneemt.

aan/uit knoppie en display

Zoals gebruikelijk zitten er weer nul instructies bij die chinese meuk dus zelf maar wat proberen in de takel. De 5 parameters die je kan instellen moeten oa de wieldiameter, max snelheid etc bevatten. We proberen maar even wat, blijkt vanzelf of het klopt.

Eerste rit - meteen naar het werk!

Het is al zeer laat in het jaar (eind oktober), niet dralen meteen op stap ermee! Je kan altijd nog gewoon fietsen als er wat uitvalt, het speedwheel heeft een vrijloop. Maar het blijkt niet nodig, dit rijdt meteen perfect. Alleen wel erg hard... je zit achter dat speedwheel aan te malen en de meter zegt 40 kmu? Zo voelt het niet dus de wielmaat klopt nog niet (28 ingegeven). Maar verder geweldig karren, zo wordt fietsen weer leuk.

op het werk, gehaald binnen 3/4 h.

Op de terugweg weer wat geexperimenteerd met de settings maar hij blijft te veel aangeven. Thuis savonds weer wat proberen. AHA! als je omschakelt naar km/u nemen de chinezen logischerwijs aan dat je wiel ook in cm wordt geteld! En bovendien is het de straal en niet de diameter! Meetlintje van vloer naar asmoer = 34 cm. Kijk, daarom ging ie zo hard, het wordt immers op toerental gestuurd.

Tweede trip (naar het EV cafe) met deze settings, nu gaat het al iets beschaafder. Loopt nog steeds vrij vlot maar de meter lijkt beter te kloppen. Ondanks dat wordt ik op de terugweg met gemak voorgebleven door een juf op een nieuwe e-fiets. Wie zit er nu te sjoemelen?

Derde trip weer naar het werk, inmiddels is het errug koud (7C) en nat - wollen mutsje en heldere stofbril op. Het rijdt nog steeds puik maar de ketting loopt me er 3x achtereen vanaf, uiteindelijk moet ik in 3 doormalen. Dat schiet niet op, het fietsgedeelte is dus toe aan een servicebeurtje. De baantjies zijn overigens ook wat oud, eentje heeft zelfs geen reflectie - vermoedelijk originele montage... Thuis voor de deur valt ie uit op onderspanning, mooi precies genoeg. Totaal iets van 110 km range met die dikke 1kWh accu. Totale onkosten tot hier waren maar 280 euro :-)

Subsidie & evolutie

Dus op stal gezet tot het voorjaar om hem dan netjes te perfectionen. Echter! mijn werkgever heeft eindelijk ook een fietsenplansubsidie geactiveerd, weliswaar alleen voor nieuwe (e- of gewone) fietsen en met een terugwerkende startdatum van halverwege de zomer (voor het geval dat je net zelf wat had gekocht). Beetje lopen grappen zo van ''accu van de zaak'' en mijn project voorgesteld. Past eigenlijk in de intentie van de regeling (werknemers naar de zaak laten fietsen, het is overigens niet verplicht) maar de regels zijn keihard dus de HRM dame wil er niets van weten. Maar dan zijn de (jonge) bedrijfsdirecteur en de HRM dame een keer tegelijk op ons kantoor in de provincie, dus ik probeer het nog een keer. De directeur sympathiseert al langer met die EV ombouwgrappen van mij en blijkt flexibeler dan gemiddeld. Na enige discussie geeft de HRM uiteindelijk mee en mag ik mits waterdicht gedocumenteerd met bonnen de onkosten opgeven voor de regeling. Alleen die Elex accu valt af, die was van ruim voor de startdatum. Voor de particuliere marktplaatsaankopen verstrek ik bankafschriften en email historie. Try your luck...

Tja gouwe kans natuurlijk dus alsnog voor de sluitdatum een kleinere fietsaccu besteld (48V-9A), benevens twee nieuwe ''HSF''* baantjies een verse ketting en een set fietstassen (de ouden vallen spontaan uitelkaar, die zijn nog van 1974). Gelukt a 38 uur vrije dagen (van de 400+) totale kosten ruim 700 eu. Heel fijn, en zo wordt het proefprojectje toch nog een serieus vervoermiddel.

Eindsprint

Spul in 1 middag afgemonteerd, meteen een verse derailleur uit seniors legaat erop, de zogenaamde bidonaccu (soort grote thermosfles) met de bijgeleverde afsluitbare rail op de onderbuis geschroefd, bekabeling aangepast en proberen maar. Dat rijdt een stuk prettiger zonder die 5 kg hoog achterop, en het gaat nog steeds even hard. Ketting blijft erop in 5 dus dat is ook geregeld. Nou die settings nog eens rustig uitzoeken.

De chinezen hebben wat zitten mixen met de pictogrammetjes, wieldiameter en topspeed blijken verwisseld. Na wat proberen kan je hem netjes afstellen op 27 km/u (europees wettelijk max incl marge) en inmiddels 35 cm ashoogte. Zo moet het dan klaarstaan voor het volgend voorjaar!

het eindresultaat: 1 motor, 2 vork, 3 PAS, 4 controller, 5 display, 6 accu.

Een elektrieke sjeesfiets voor 1/3e van de kosten en zonder het overgewicht en het bejaardengalei uiterlijk van de gebruikelijke modellen. Plus weer een bestaand oud voertuig tot zinvol hergebruik bewogen, het wordt bijna een sport. Met de daf EV33 kost het retourtje werk 1 euro, hiermee moet het met 5 cent kunnen...

 

*Hoge Snelheids Fiets ;-)


terug naar de index