PROJECT ELECTROLEX - snorren op stroom - (edited 13 okt 2018) [english version: esogb.htm ]


Dat daf projectje smaakt naar meer, laten we ook eens een brommertje verbouwen. Uiteraard een Solex, mijn eerste gemotoriseerde liefde.

dat ellendige westerterpkreng dan maar, daar is toch niet behoorlijk mee te rijden.

48V-350W naafmotortje en controller van een elektroscooter (met NL typekeur)

Volgens de RDtW website info is het mogelijk om een ombouw te plegen met reeds in een ander voertuig goedgekeurde spullen. Bovenstaande set komt uit een gesloopte chinese elektrosnorscooter met nederlandse typegoedkeur dus dat moet goed gaan. Deze solex heeft al een snorfietskenteken dus ze hoeven alleen de brandstof aan te passen. Ben benieuwd of dat weer in Lelystad moet of dat het in Almelo kan. 48 volt is nog steeds geen hoogspanning...

benzinemotorke &co eraf, die kan straks mooi op het reserve 20" 5000 frame.

Uiteraard is het zonder voorwielaandrijving geen solex meer, dus daar komt de naafmotor. Makkelijke ombouw zo!

kijk soms zit het mee: het originele baantjie past zo op het chinese velgje (12"x2.5)

Voorvork 5 cm verbreden is een makkie met een solleks (zit allemaal geschroefd).

nog een stevige lug eraangelast om de ankerplaat van de trommelrem vast te zetten.

Accu is reeds besteld: 48V 20Ah -uiteraard weer LiFePO4- daar kon het originele scootertje >65 km ver mee rijden. Dit flimsy fietsje is de helft lichter dus ik hoop op nog meer. Je kan er overigens ook nog steeds gewoon op trappen om thuis te komen... maar de bedoeling is dat we voortaan van die armoei verlost zijn. Elektro is veel betrouwbaarder.

Boven het voorwiel kan alle electronica weggeprakt worden, in een hol nepmotortje om het Solex beeld te behouden. Accudoos kan achterop, plek zat. Verlichting is nog te bekijken, 48V lampjes of een los 12V loodgelaccuutje ergens wegsteken. Die 48-12V converters gaan allemaal stuk las ik al, beter dus niet gebruiken. Misschien weet oom Johan iets te verzinnen met ledjes.

.

elektronenhandvat (chinese montage..) en remknijper NT ; spatboddie-montageplaat met controller. So far so good.

twee goedkope imitatie vliegwielkappen besteld en met een plaat alu tot een fake motortje gebeund.

Controller zit er overdwars in, en nog plek zat voor overige spullen (DC/DC bijvoorbeeld, en een contactslot).

Na enige strubbelingen arriveert eindelijk het accupakket plus de lader. Dat ziet er keurig uit. Connector gemonteerd en het spul achterop gesjord. Beetje een pizza-solex zo... er moet toch nog een plastic zak omheen.

accubak ladertje

Eerste test, he fok hij draait achteruit! Hebben de chinezen het pignon links zitten dan?? De zogenaamde zelflerende controller die volgens het net met een stekkertje in/uit van draairichting verandert luistert helaas niet naar de baas. En controller 2 is identiek. Tja dan is er maar 1 oplossing: wieleke andersom. Ach... weer zon remankerlug aanlassen aan de andere kant. Valt nog mee.

Het ding trekt als de brandweer, op het 8 m korte stukje garagegangpad zit ie gevoelsmatig al op fietssnelheid. Ben benieuwd hoe dat op straat gaat, hij regelt overduidelijk af op 25 km/u (nog 1/3 loze slag op het gas). Zeker zo besteld door de RDW.

nep motorke Hoppa: Electrolex #1!

Nou nog wat verzinnen voor het licht en een nummerplaat bestellen. Dan kunnen we gaan proefrijden.

nummerploatie erop en AH zak om de accu haaks ventieltje

Tijdelijk de verlichting maar even opgelost met wat 24V lampjes die ik nog had:

peertjes RIP 4x 24V verbeund in E10 fitting

Bedrading omgebouwd en alles van massa geisoleerd anders vliegen de vonken om je oren.

hatsee : net echt.

Wachten op mooier weer, de winter lijkt wel 2 maand langer te duren dan anders... hoezo ''opwarming"?

Nu dan!

''Een te kekke paasch enne bedaankt voor die bloeoeme'' ... eindelijk even droog!

Ding naar buiten en rijden maar. Dat gaat 4 km goed en dan valt ie uit, motor dood. Erger nog, blijkbaar in sluiting want bijna niet te drukken. Je kan er niet meer op fietsen dus dan maar langzaam lopen (ding heeft meer weerstand naarmate je sneller rolt)... pfff altijd die @#$%& solexen je komt nooit retour. Ik heb de exercise wel weer gehad voor vandaag. Passant: ''benzine op?'' hij moest eens weten.

mja, gesmolten chinese kabels? hoe ken dat nou met een stroombegrenzing?

aha ze zijn gesmolten op de rand van de hete controllerdoos, oke: repareren en rerouten.

Nog een rondje maar nou zekerheidshalve niet verder van huis dan 1 straatlengte... hij houdt het vol tot 5 km erbij. De ''snelheid'' is overigens max 23 km/u met wind mee, 21 km/u houdt ie wel constant aan. Humor, het blijft dus gewoon een westerterpkreng - ook op stroom. Wel lekker stil trouwens, dat is altijd weer leuk om te ervaren. Wandelaars zijn minder verstoord dan bij een passerende benzinesolex. Alleen die kleine kolerekeffertjes zijn er blijkbaar niet aan gewend. Op de punt van de schoen @#$%!

Mei 2018

Pinksterweekeinde, fantastisch weer dus rijden met dat ding. Inmiddels voorzien van een nieuwe Ling-Ping controller zonder RdtW sabotage. Accuutje propvol geladen. Rondje Boekelo Waarbeek Akzo Hengelo zuid en terug Hokse. Rijdt geweldig! En nog ruim voldoende lading over volgens de voltmeter. Dag later nog een ruim rondje rond het dorp erbij, totaal 51 km op deze lading en nog steeds maar 0.5V onder volgeladen nivo. Tjonge, dat wordt wel heel economisch rijden zo! En je hoort onderweg hooguit een zacht zoemen en het rikketikken van het freewheel achterop. De Stille Kracht, verslavend. Eindelijk de bruikbare accus waar we decennia op zaten te wachten. LiFePo4 to the resQ.

Juli 2018

EV cafe bij G÷ritzlehner, leuk - iemand heeft een 100% elektrieke snelbrommer gekocht. Effe poseren naast de Electrolex:

2wielers op Lithium power (foto: oom Johan)

Dat reed weer perfecto, 40 minuten van Hokse naar Hengel zuid (achterom via Boekelo).

Sept 2018

Voor de lol eens mee naar het werk (41 km heen en terug), blijkt 3/4h enkele reis helemaal oke. Alleen met die kleine rotwieltjes en vaste voorvork rammelen de vullingen uit je kiezen op het erbarmelijk ongelijke tegelfietspad van de Wegtersweg (noord)... max 15 km/u! Op asfalt gaat het natuurlijk weer soepel zoevend.

op t werk tussen het chemisch afval...

(wordt vervolgd)

Retour brommerpagina


(c) Gromsound 2018