en nu verder zonder peut!

update: 30 mei 2019


de klassieke bromscooter PK50 (jaren '80)

Het is nog steeds een leuk ding maar de herrie en tweetaktstank -vooral stilstaand voor het stoplicht- beginnen toch te irriteren. Op de laatste rit naar het werk bleek bovendien dat je hier in de omgeving nergens meer 2takt mix kan tanken, zelf niet van zon mengding op wieltjes. Zit je thuis weer te mixen met losse flesjes olie net als in de oertijd van de solex. Dat kan inmiddels beter, met dank aan de LiFePO4 accus!

Inkoopjes

Na het doorslaande succes van de elektrieke Daf en Solex (zie elders op deze site) lag het voor de hand om deze ook maar om te bouwen. De (esolex) accu had ik al op de groei ingekocht zodat er genoeg purrie in zit voor dit zware ding. Dus zijn slechts een 10 inch speedwheel en een controller nodig. Dat was vrij vlot geregeld, die chinese elektroskoeters storten bij bosjes af en dan houd je nogal wat onderdelen over. Aldus scoorde ik een keurig net 1200W wiel met band, allebei nog als nieuw. Een 500W controller om te testen had ik nog liggen dus op de werkbank met die zooi en provisorisch aansluiten met een potmeter en een paar schakelaars. Wieltje plat in de bankschroef en accu eraan.

spaghetti zoefff!

Hoera hij doet het in één keer, met de self-learn draad de draairichting omkeren tot ie klopt met de pijl op de band. De 3 speed omschakelaar doet het ook, in 'boost' schiet het toerental omhoog naar het dubbele. Dat is hoopgevend voor de te bereiken wegsnelheid. Uiteraard gaat ie op de laatste 1/4 slag van het ''gas'' in overload uitval, dus t.z.t. een zwaardere controller nabestellen bij LingPingCo.

Slachten maar

Ding uit zijn hoekje gerangeerd en slopen maar. Alles er netjes uitgesleuteld dan kan je altijd nog terug (een Vespa rijdende hobbymaat vindt dit project verwerpelijk, ach het ding heeft toch geen handelswaarde en er zijn er genoeg van over net als de Daf 33).

oily bits deroet

losse zooi en leeg!

Dat ging best lekker vlot, na een paar uur was het ding leeg. Dat scheelt veel gewicht! Vervolgens het aandrijfaggregaat opgemeten voor de juiste geometrie van ophanging - wielas - veeraansluitpunt. Even met een latje getest of het past en de maten overgenomen op een stukkie profielbuis. Weer een paar uur klussen met slijper en lasapparaat en we hebben een achtervorkje. Wieltje past netjes onder de kont en zit in de hartlijn van het spatbord. Met een plankje onder het voorwiel de horizontale stand van het geheel opgezocht, dat bepaalt hoe hoog de veerpoot wordt vastgezet op de vork. De accu is ongeveer even zwaar als een volle tank dus hij zal uiteindelijk vrijwel even ver inveren. Het motorwiel is net als het oude motorblok onafgeveerd gewicht dat heeft geen effect. Het hele ding wordt wel veel lichter!

provisorisch hoppa!

Nou dat viel niks tegen na 1 zaterdagje doorsleutelen. Het was toch pokkeweer buiten ;-)

Vorkje nog wat torsiestijver gemaakt met opgelaste L profielen, montagepunten tbv de veerpoot en de remspullen aangelegd. Tectyl in het binnenste en ijzermenie op de buutnkaant. en dan netjes afwerken met een spuitbussie matzwart.

solied soppen maar!

Next! 12V bedrading op orde maken, alle overbodige zaken eruit en voedingsdraden samenknopen voor de DC/DC output.

restantje in de bil spaghetti italiano, wat een zooi.

Gashendel ombouwen: fietsduimregelaar gecoupeerd, omgedraaid gemonteerd en met een strippie vastgezet. Kabels door het frame getrokken naar achteren. Even weer testdraaien, yep het werkt nog!

gashendel testrig mk2

Dan de kont uitslijpen tbv de accukist, dat moet net passen.

inderdaad dat past!

Steunframepje ondergelast, snijranden afgezet met plasticprofiel (lintzaag bescherming uit de afvalbak).

accuframe elektromuk

inpakken en wegwezen!

Hele elektrahandel (controller, DCDC, bekabeling) netjes weggestoken in de linkerbil, 2e (48V mains) contactslot gemonteerd, speedswitch in het benzinekraangat. Acherremkabel vastgezet en afgesteld. Luikjes, zadel en kastje teruggezet. Nog 1 x proberen op de assteun, jawel alles werkt! Klaar voor de eerste testrit op de weg. De 1500W lingping controller komt volgende week dan kan het spul definitief worden afgemonteerd. Dan alleen nog een nieuw bodempje in de kont bouwen (waterdicht) en iets verzinnen op de SOC indicatie. Misschien gewoon een goeikope chinese multimeter strippen en in de klok bouwen?

Nou dat ging best vlot, twee weekeinden. Makkelijk spul dat elektra.

19/11 eerste testrit op straat. Max 35 km/u met wind mee, turbostand heeft onder belasting geen effect dus vermoedelijk knijpt ie af op de 500W regelaar. Even afwachten wat de 1500W lingping gaat doen. Maar uiteraard wel weer fluisterstil vlot optrekken, voor in de stad is dit prima zo.

29/11 Hehe daar is de lingping2 dan eindelijk. Alles weer gedemonteerd en gehermonteerd, rotatiettest op selflearn ok. Maar dan helaas geen enkele kik op het gascommando. Signaal komt correct door. Alles nagelopen maar deze lingping is blijkbaar RIP gearriveerd... Hij was niet duur maar toch jammer nou weten we nog niet of ie terug 40 km/u kan halen op stroom. Dus weer alles los en de vorige teruggezet, kan ik in ieder geval overmorgen naar het EV cafe testrijden. Benieuwd of ie dat haalt op 1 lading, theoretisch is ie ietsie onzuiniger dan de elektrolex (zelfde vermogen maar zwaarder). Geschat 45-55 km range? Lastig uitproberen deze heeft geen trappers om terug te fietsen...

1/12 EV cafe meeting, eerste testrit in het echt. Het is koud (7C) en het waait. Ding gaat op de heenweg max 38 km/u en terug max 35 km/u (wind tegen). Terug in het dorp loopt de snelheid merkbaar terug dus dit is wel zon beetje de winter-range, 36 km en een beetje. Bijladen op het werk derhalve. Het rijdt verder weer geweldig leuk, vlot en stil. Veel comfortabeler dan die ongeveerde stepwielsolex. En je ziet er niks van ;-)

op EV cafe back home in de gang

en aan het sap.

Het lange wachten op het voorjaar is begonnen. Dan gaan we afwisselen tussen de elektrieke Daf, Solex, Vespa en reesfiets. Allemaal eigen ombouw voor een prikkie. Leve de vooruitgang!

5/19

Werkplaats leeg, nieuwe 1500W controller monteren (netjes door de leverancier vervangen waarvoor dank). Werkt in 1x na selflearn, mooi zo. Testrit op de weg - het waait nogal en het is ook niet echt warm- vrijwel ongewijzigd: nog steeds max 36 km/u wind mee en 32 wind tegen. Tja, dan is 1.2 kW blijkbaar te weinig voor dat zware ding (of de chinezen overdrijven met de opgave). Komende zaterdag maar weer ter EV cafe en dan daaro bijladen (lader onder het zadel weggestoken).

wordt continu vervolgd........


terug naar de index