De elektroflop van de jaren 80 - Sinclair C5

update: 30 okt 2023


Als voormalig jaren '80 Sinclair homecomputergebruiker kende ik uiteraard de elektrische driewieler van Sir Clive. Weer zo'n geval dat zijn tijd te ver vooruit was. Geflopt op gammele techniek waaronder loodaccus en een onderbemeten DC motorje, lees de engelse Wiki maar eens.

de baas zelf in het zadel, eh.. kuipje.

Nu zou het echter prima kunnen met lithium accu's en AC brushless motoren. Dus toen een maat me tipte dat er een kaal wrak op MPL stond voor weinig hebben we die maar opgehaald.

fijne gemotoriseerde kruiwagen plof!

Ooit in de motteballen gelegd opknapproject, in feite alleen het onderstel en de koets. Prima, meer heb ik niet nodig.

In nederland was het ding eeuwig illegaal dankzij de als altijd ultra-restrictieve RDtW. Ze hadden hem m.i. onder de snorfietscategorie rustig kunnen toelaten met max 25 km/u, zeker na de laatste euro harmonisatie van de voertuigeisen (toen vervielen o.a. de typisch NL wielmaatbeperkingen). De enkele optimisten die het ding probeerden gekeurd te krijgen dropen allemaal weer af.

Maar ondertussen hebben we een nieuwe europees geharmoniseerde dus RDtW-ban-bestendige categorie: fietsen met trapondersteuning. Max 250W en 25km/u, trapsensor en je mag alles zo gebruiken zonder kentekengezeik. En dan is het dus een 3 wielige ligfiets (toegestaan) met elektrische trapondersteuning (ook toegestaan). Gromsounden maar!

Het ding heeft 16" kinderfietswieltjes achter en een 12.5" stepwieltje voor, allebei van plastic. De trapaandrijving gaat alleen naar het linker achterwiel, waar de motor origineel ook op aangreep (tandriem). Rechtsachter zat een trommelrem, voor had ie een velgrem. Om het makkelijk te houden ga ik weer een motorwieltje plaatsen net als in de E-Solex. Verder het gekende Ling-ping controllersetje met programmeerbare topsnelheid, trapsensor, remsensor en de reeds aanwezige 48V - 1 kWh LiFePO4 accudoos (het duurste deel, dankzij het handvat simpel over te takelen uit de E-Vespa en de E-Solex). In die laatste haalt ie meer dan 50 km range, in de C5 moet dat dus nog meer zijn wegens verplicht meetrappen en de stroomlijnkap. Die ik overigens nog wat ga uitbouwen met een ''holleederscherm'', de als accessoire destijds beschikbare zijzeilen en wellicht een dakkie. Plus ledverlichting, richtingaanwijzers, tuter en wat reflectie rondom. Ze waren destijds allemaal wit met gele reflectiestreep, ik tendeer naar feloranje met witte contraststrepen ;-)


Okt 2022 - It giet an!

Bij recombinatie blijkt dat een vorige eigenaar na het demonteren van de wielen alles dat los kwam zoek heeft gemaakt. Helaas dus ook die rare nonstandard lagercupjes/cones en ongetwijfeld engelse-maat-bouten/moeren. Dit wordt gromsounden geblazen....

rechtsachter: 1 lager en 1 moer. Met los spul uit de rommellade van Bennie ten Brinke.

linksachter: met wat aandringen blijft er een M10 draadeind klemmen in de as.

als het niet kan zoals het moet -komma- dan moet het maar zoals het kan... cupje overgezet uit het minder belaste voorwiel (gat uitgevijld), ter vervanging daar een gegromsound kleiner cupje in gefrutseld. Een van Bennies conussen uitgevijld en de enige resterende engelsemallemoer erop met een borgdraadje. Uiteraard geen blijvende oplossing maar goed genoeg om te test-ligfietsen.

hoppa - op z'n baaantjies. De zoekgemaakte expanderconus van de stuurpen had ik gelukkig nog in mijn eigen rommelbakjes.

stoeltje van de kringloop (12,50!) knijpertje voorop

kettingspanner aangelegd ketting erop

en het (tijdelijke) zitje gemonteerd.

Oefff - lange dag maar om 18.00 reed het, effe snel een stukkie over de stoep om te proberen. Als ligfiets is het nu functioneel bruikbaar. Next!


Stepwieltje gekocht op MPL, 10 inch mit Vollgummireifen! Met Bafangplug plus nog een kort stukkie draad om aan verder te breien. En warempel een trommelremmetje, de nieuwe modellen van dit merk hebben alleen nog elektrisch (regeneratief) remmen en dat kunstje moet je controller maar net kunnen. Weer een zorg minder.

kabelfrutsel testopstelling in de bankschroef

helaas werkt het niet, ook niet op een tweede- eveneens bekend goede- controller. Spanning stort al in bij het aansluiten dus de accu zal wel te leeg zijn en in protect gaan (vol weggezet paar maand geleden?). Nou dan de lader er maar op en een nachtje geduld.

laajen maar. The day after: Zzzoooeffffff!! doettet :-)

Volgens het meetlint moet ie zonder meer passen in het bestaande voorvorkje, alleen zijn we nu wel 4 cm lager bij de grond, en de bodemvrijheid hield toch al niet over... misschien maar een eigen vorkje gromsounden met solexspul.

Overigens is de ideale lingping controllerset uit de handel, ik kreeg mijn geld terug van de als altijd zeer nette webshop. Dus we moeten tzt op zoek naar wat anders want bovenstaande e-scootercontrollers hebben geen PAS en geen display aansluiting.

vorkje gegromsound van (sloop) Solex spul. 4 cm langer en wat naar voren.

hatsee. 1 (nonstandard) wielmoer gevallen en onvindbaar, werkbankgoot en hele omgeving uitgezeefd...

...een klein uur zoeken later, je verzint het niet. Nu ja de werkbank is weer mooi schoon :-(

jammer, nog één foutje @#$%^&*%!

Na nog een uur worshippen blijkt dat het solexvorkje toch niet lekker werkt, teveel voorloop en de lagering klopt ook niet. Jammer dan - alles fuer die Katz, originele vorkje teruggezet met het miniwieltje erin.

return to standard, tzt een iets groter kinderfietsvoorvorkje kopen ivm de bodemvrijheid.

E-fiets controllerset en wat los spul besteld, bekabelen maar.

accu en regelaar bedieningsdisplay

Uiteraard loopt ie achteruit, geen self-learndraad dan het wieltje maar weer andersom in de vork. Trapsensor idem omdraaien. Ach if it works for you it's OK he. Snelheidsaanduiding is wisselvallig, soms wel soms niet. Ding loopt snel te heet en valt dan uit dus een grote koelvin eropgeplakt. Vreemd hij is nominaal 10A en max 15A dat moet toch werken met dit wieleke van max (350W/48V=) 5.2 A?

winterpauze...


Apr 2023, daar gaan we weer. Remknijpers met cutoff contact gemonteerd, ledverlichting idem, tweede koelvin op het controllerdoosje want de smalle kant werd nog steeds erg heet. Nu dan?

luxe knijpers koelvin 2

Testritje met volle accu, weer wat geexperimenteerd met de instellingen van de controller. Uiteindelijk een combinatie Vmax-wieldiameter gevonden waarmee ie ongeveer op e-fiets snelheid loopt (snelheidsmeter doet het nog steeds niet). Hij valt nu niet meer uit op overheat, het lijkt er wel op zo! Tijdje testen en dan het carrosserietje maar eens tevoorschijn halen.

lempkes

Juni 2023 Op een langere testrit viel hij helaas weer uit, nu definitief met error 03 = (boekkie bij) hall sensor signaal. kabelbreukje tja. Ding gedemonteerd en de laatste demontagerichting (onzichtbaar) verkeerd gegokt: KRAK alu naaf naar de delahayen. Ach, 4 tientjes...

brokken inderdaad draadje stuk

Nou jammer dan, maar weer op zoek naar een nieuw speedwheel van max 12.5 inch.

Juli 2023 Helaas, geen aanbod de kleinste is 16 inch. Nou die heb ik al, in de Esolex dus dan die maar even uitlenen. Vorkje gemaakt van sloopsolexspul (was al op de helft zie boven) en wat kokerprofiel.

hoppa, 3x 16 inch het rijdt vast beter zo.

Echter de dure Efietsregelaar doet het niet met dit wiel (te zwaar of kaduk), en de reserve regelaar heeft helaas geen PAS aansluiting. Dus we moeten zelf wat knutselen om aan de wettelijke trap-eis te voldoen. Lang gezocht en precies 1 schema gevonden op een duits forum:

aldus geschiedde - het werkt ook nog in 1x, hoera. chip=HEF4538B, Vielen Dank!

Gemonteerd en getest dat gaat perfect: de gashendel werkt traploos zodra/zolang je trapt, max speed 24 km/u op het tellertje klopt als een bus. Nog wat vinden op het rechter achterwiellager dat is gegromsound met half passend spul en loopt kniersend vast na een stukkie rijden. LED verlichting rechtstreeks op de 48V aangesloten daar had ik de set op gekocht en dat klopt gelukkig ook.

Pokkeweer dus dan maar eerst het koetsje aanpakken. Er zit al een ouwe grijze grondlaag op, best goed hechtend op een paar scheurtjes na. Dus lokaal bijwerken, opschuren en dan 2 dikke lagen wijzonol grondverf erover, gevolgd door drie lagen 'zijdemat wit 710' uit 2 spuitbusjes van de Gamma.

spuut'n! wit

koffertje origineel antraciet, is ook een passend spuitbusje van de Gamma voor.

hoppa, net echt. mixen maar!

chassisje weer kaal nog genoeg speling

het voorpaneel moest wel van twee gaten worden voorzien om die bredere voorvorkkroon te kunnen laten draaien. en noodgedwongen een groter GAT links van de trapas om de magneetschijf van de PAS te kunnen plaatsen.

heropbouw dure reflectieteep als origineel

hoppa, tres chic! rijklaar.

Althans bij droog weer, de elektrickery moet nog wel worden afgeschermd van wielenspatwater. en een waterdicht bagagevakje achterop is ook wel handig. maar so far so good, alles werkt nog. het is alleen wel een beetje krap voor mijn lengte, dat ging beter op het naakte chassis met verstelbare stoel. tja je mocht er destijds met 14 jaar op rijden - one size fits (almost) all.... en dan heb ik het nog geeneens over het optionele rugkussentje.

grappig dat ie op 3 stuks dezelfde 16" wielen precies waterpas staat. alsof dat ooit de bedoeling was en er pas later dat 12" stepwieltje in kwam. hij zal toch niet wegens grondeffect (15 miles/hour...) schuin voorover zijn geplaatst.

oke, nu nog wat verzinnen op de ontbrekende naafdopjes, een onder een ruitje flush gemonteerde koplamp en een betere achteruitkijkspiegel.

Hengelo Boeldershoek

Aug 2023 - Serieus testrondje Hokse-Hengelo-Boekelo-Hokse gereden: gaat prima, het wiellager RA houdt het nu ook vol. Alleen springt de ketting van de spanner af bij klinkerweggetjes. 3x onderweg, ach ik had ditmaal handschoentjes mee je legt hem er zo weer op. Na anderhalf uur heb je wel een beetje een hardhouten kont, even een oranje kussentje maken. En de lengte houdt dus niet over voor mij, ik zit nu wel wat met de beentjes omhoog. De zak gereedschap enco ging ruim rechts onder het stoeltje, links zit daar de accu. Dat kofferbakje kan dus nog wel even wachten.

Nou dat valt niet tegen, 1985 was te vroeg maar in 2023 is het ding helemaal oke. Al hoorde ik wel ergens 'scootmobiel' opmerken...

kettingspanner voorzien van anti-afloop beugeltje (© mobilet) en een uitslagbegrenzing, hopen dat dit helpt.

En jawel dat bleek afdoende. nog wat verbeteringen aan het voorvorkje gemaakt (as draaide weer door, ging nog net goed met de kabels) en een grotere testrit naar Enschede gemaakt. Aldaar een goede EV-vriend erin geplant, die had er ook wel lol in:

testdrive

En toen was het weer moessonseizoen dus in de opslag tot volgend voorjaar.

wordt vervolgd...


terug naar de index