De elektroflop van de jaren 80 - Sinclair C5

update: 16 apr 2023


Als voormalig jaren '80 Sinclair homecomputergebruiker kende ik uiteraard de elektrische driewieler van Sir Clive. Weer zo'n geval dat zijn tijd te ver vooruit was. Geflopt op gammele techniek waaronder loodaccus en een onderbemeten DC motorje, lees de engelse Wiki maar eens.

de baas zelf in het zadel, eh.. kuipje.

Nu zou het echter prima kunnen met lithium accu's en AC brushless motoren. Dus toen een maat me tipte dat er een kaal wrak op MPL stond voor weinig hebben we die maar opgehaald.

fijne gemotoriseerde kruiwagen plof!

Ooit in de motteballen gelegd opknapproject, in feite alleen het onderstel en de koets. Prima, meer heb ik niet nodig.

In nederland was het ding eeuwig illegaal dankzij de als altijd ultra-restrictieve RDtW. Ze hadden hem m.i. onder de snorfietscategorie rustig kunnen toelaten met max 25 km/u, zeker na de laatste euro harmonisatie van de voertuigeisen (toen vervielen o.a. de typisch NL wielmaatbeperkingen). De enkele optimisten die het ding probeerden gekeurd te krijgen dropen allemaal weer af.

Maar ondertussen hebben we een nieuwe europees geharmoniseerde dus RDtW-ban-bestendige categorie: fietsen met trapondersteuning. Max 250W en 25km/u, trapsensor en je mag alles zo gebruiken zonder kentekengezeik. En dan is het dus een 3 wielige ligfiets (toegestaan) met elektrische trapondersteuning (ook toegestaan). Gromsounden maar!

Het ding heeft 16" kinderfietswieltjes achter en een 12.5" stepwieltje voor, allebei van plastic. De trapaandrijving gaat alleen naar het linker achterwiel, waar de motor origineel ook op aangreep (tandriem). Rechtsachter zat een trommelrem, voor had ie een velgrem. Om het makkelijk te houden ga ik weer een motorwieltje plaatsen net als in de E-Solex. Verder het gekende Ling-ping controllersetje met programmeerbare topsnelheid, trapsensor, remsensor en de reeds aanwezige 48V - 1 kWh LiFePO4 accudoos (het duurste deel, dankzij het handvat simpel over te takelen uit de E-Vespa en de E-Solex). In die laatste haalt ie meer dan 50 km range, in de C5 moet dat dus nog meer zijn wegens verplicht meetrappen en de stroomlijnkap. Die ik overigens nog wat ga uitbouwen met een ''holleederscherm'', de als accessoire destijds beschikbare zijzeilen en wellicht een dakkie. Plus ledverlichting, richtingaanwijzers, tuter en wat reflectie rondom. Ze waren destijds allemaal wit met gele reflectiestreep, ik tendeer naar feloranje met witte contraststrepen ;-)


Okt 2022; It giet an!

Bij recombinatie blijkt dat een vorige eigenaar na het demonteren van de wielen alles dat los kwam zoek heeft gemaakt. Helaas dus ook die rare nonstandard lagercupjes/cones en ongetwijfeld engelse-maat-bouten/moeren. Dit wordt gromsounden geblazen....

rechtsachter: 1 lager en 1 moer. Met los spul uit de rommellade van Bennie ten Brinke.

linksachter: met wat aandringen blijft er een M10 draadeind klemmen in de as.

als het niet kan zoals het moet -komma- dan moet het maar zoals het kan... cupje overgezet uit het minder belaste voorwiel (gat uitgevijld), ter vervanging daar een gegromsound kleiner cupje in gefrutseld. Een van Bennies conussen uitgevijld en de enige resterende engelsemallemoer erop met een borgdraadje. Uiteraard geen blijvende oplossing maar goed genoeg om te test-ligfietsen.

hoppa - op z'n baaantjies. De zoekgemaakte expanderconus van de stuurpen had ik gelukkig nog in mijn eigen rommelbakjes.

stoeltje van de kringloop (12,50!) knijpertje voorop

kettingspanner aangelegd ketting erop

en het (tijdelijke) zitje gemonteerd.

Oefff - lange dag maar om 18.00 reed het, effe snel een stukkie over de stoep om te proberen. Als ligfiets is het nu functioneel bruikbaar. Next!


Stepwieltje gekocht op MPL, 10 inch mit Vollgummireifen! Met Bafangplug plus nog een kort stukkie draad om aan verder te breien. En warempel een trommelremmetje, de nieuwe modellen van dit merk hebben alleen nog elektrisch (regeneratief) remmen en dat kunstje moet je controller maar net kunnen. Weer een zorg minder.

kabelfrutsel testopstelling in de bankschroef

helaas werkt het niet, ook niet op een tweede- eveneens bekend goede- controller. Spanning stort al in bij het aansluiten dus de accu zal wel te leeg zijn en in protect gaan (vol weggezet paar maand geleden?). Nou dan de lader er maar op en een nachtje geduld.

laajen maar. The day after: Zzzoooeffffff!! doettet :-)

Volgens het meetlint moet ie zonder meer passen in het bestaande voorvorkje, alleen zijn we nu wel 4 cm lager bij de grond, en de bodemvrijheid hield toch al niet over... misschien maar een eigen vorkje gromsounden met solexspul.

Overigens is de ideale lingping controllerset uit de handel, ik kreeg mijn geld terug van de als altijd zeer nette webshop. Dus we moeten tzt op zoek naar wat anders want bovenstaande e-scootercontrollers hebben geen PAS en geen display aansluiting.

vorkje gegromsound van (sloop) Solex spul. 4 cm langer en wat naar voren.

hatsee. 1 (nonstandard) wielmoer gevallen en onvindbaar, werkbankgoot en hele omgeving uitgezeefd...

...een klein uur zoeken later, je verzint het niet. Nu ja de werkbank is weer mooi schoon :-(

jammer, nog één foutje @#$%^&*%!

Na nog een uur worshippen blijkt dat het solexvorkje toch niet lekker werkt, teveel voorloop en de lagering klopt ook niet. Jammer dan - alles fuer die Katz, originele vorkje teruggezet met het miniwieltje erin.

return to standard, tzt een iets groter kinderfietsvoorvorkje kopen ivm de bodemvrijheid.

E-fiets controllerset en wat los spul besteld, bekabelen maar.

accu en regelaar bedieningsdisplay

Uiteraard loopt ie achteruit, geen self-learndraad dan het wieltje maar weer andersom in de vork. Trapsensor idem omdraaien. Ach if it works for you it's OK he. Snelheidsaanduiding is wisselvallig, soms wel soms niet. Ding loopt snel te heet en valt dan uit dus een grote koelvin eropgeplakt. Vreemd hij is nominaal 10A en max 15A dat moet toch werken met dit wieleke van max (350W/48V=) 5.2 A?

winterpauze...


Apr 2023, daar gaan we weer. Remknijpers met cutoff contact gemonteerd, ledverlichting idem, tweede koelvin op het controllerdoosje want de smalle kant werd nog steeds erg heet. Nu dan?

luxe knijpers koelvin 2

Testritje met volle accu, weer wat geexperimenteerd met de instellingen van de controller. Uiteindelijk een combinatie Vmax-wieldiameter gevonden waarmee ie ongeveer op e-fiets snelheid loopt (snelheidsmeter doet het nog steeds niet). Hij valt nu niet meer uit op overheat, het lijkt er wel op zo! Tijdje testen en dan het carrosserietje maar eens tevoorschijn halen.

lempkes

 

wordt vervolgd...


terug naar de index