Data beveiliging op magneetband - de industrystandard door de jaren heen
Dit hoofdstukje laat een paar tapedrives zien die in PCs en ook in servers werden toegepast. Allemaal uit de stort van het werk gevist dan wel alsnog op de nipper van MPL gered voor een tientje per doos.
Lang geleden toen harddisks nog maar enkele tientallen Mbs waren had men aan 40 tot 80 Mb backup opslag genoeg. Het eerste veelgebruikte systeem was QIC 40/80. Databandjes in een speciale zeer stabiele cassette op een dikke alu grondplaat met een indirecte aandrijfmethode via een platte rubbersnaar die in de cassette over de spoelen heenslipt. Via een rubber capstan rolletje wordt de band niet zelf aangedreven, maar een centraal in de cassette geplaatst hardplastic wiel waarover de genoemde platte snaar loopt. Mooi systeem, voorkomt bandlussen en tapesalade. Ware het niet dat die capstanrolletjes in vele gevallen van hetzelfde zelfsmeltende synthetische rubberspul zijn als de bekende philipssnaren... oh DREK! Dit is inmiddels ook gebeurd in de HP85 tafelcomputer van een paar paginas terug, snik...
Maar ok als ze het doen is het erg betrouwbaar. De oudste teepies die ik heb zijn door mezelf op het werk ooit bespeeld in 1993 en die lezen foutloos terug. En ook de bandjes van de voormalige Holec meetkamer die via een bedrijfsovername bij ons aanspoelden zijn zonder meer te gebruiken.
QIC80 drives (tot 250Mb), bandjes en originele software&boekkies bij
1 = Colorado Jumbo 350 interne drive, 2 = hetzelfde ding in een externe doos, 3 = Conner concurrent, zelfde functie.
Effe geprobeerd, DOS software geladen, dingen aan de floppykabel geprikt. In een moderne PC doet dat niks meer maar in een ouwe 486 loopt het direct goed. Voornamelijk inmiddels zinloze meetdata op de bandjes maar ook een complete backup van een computersysteem met leuke DOS applicaties als Norton Commander. Loopt zo zonder meer in DOS, geen installatie ellende. De EXE runnen en draaien maar. Wat was het computeren toch gemakkelijk destijds.
teepie van MPL: leuk een verzameling DOS spelletjes!
Hoe groter de harddisks werden des te groter groeiden ook de backupteepies mee. Deze is ook heel bekend de TRAVAN TR1, een soortgelijk opgebouwde maar bredere cassette met max 800 Mb (compressed) opslag.
Travan TR1 formaat, hier is het een IOMEGA EASY 800 voor extern gebruik.
Dit exemplaar zit in een externe doos (hoort ook nog een losse dikke voeding bij) en hij plugt in op de printerpoort (met een doorlus naar de printer). Veel moeilijker draaiend te krijgen helaas, ik heb uit diverse programmas niet een gevonden die hem leest. Terwijl ik er ooit eens op proef een bandje mee heb beschreven (dat lukte, met dezelfde sorftware). Verder dan ''retension'' en ''reading tape header'' komt ie niet. Geen idee waar ik dat moet zoeken. Jammer van de moeite, deze had een verstroopt capstanrolletje dat ik moeizaam heb kunnen vergromsounden mbv een oud cassettedrukrolbandje (opgespannen en afgeschuurd in de boormachine).
DREK! uurtje later: opgelost!
jammer maar verder dan dit komt ie niet... staat ie random heen en weer te hakken
Tot zover was het nog gewoon analoog lineaire opslag net als een audiobandje. Maar dan worden de cassettes wel erg groot op den duur... De oplossing kwam met de DAT band (digitale audio opslag in de muziekwereld). Dit zijn in feite miniatuur videorecordertjes met een koppentrommeltje waardoor je met helical scan veel dichtere dataopslag kan realiseren op een 4mm dun vetertje magneetband. De cassettetjes zijn nog net vast te houden. En dan kan er zomaar 8 Gb aan data op!
IBM Archive DDS2 tapedrive voor digitale dataopslag, 8 Gb
Intern deckje met SCSI aansluiting, mooi die kaart had ik nog in PCI zelfs dus kan zo in mijn dagelijks PC gedrukt. Software (gratis) is lastig te vinden maar in XP zit een backupfunctie die gelukkig deze drive herkent. Na wat experimenteren vond ik de juiste bediening uit en probeerde als eerste mijn courante softwareverzameling eens te backuppen.
6.8 Gig = 5 uur kraken!!! Oei toch niet zo handig als ik dacht.
Bovendien kapte ie ermee toen het bandje volliep. Gek is dat: met hardwarecompressie (wel degelijk geselecteerd) zou er 8 Gig op moeten kunnen. Daar klopt dus iets niet.
Tja gewoon een paar DVDRWs volbranden gaat natuurlijk handiger maar ik weet zeker dat die geen 25 jaar goedblijven, dan moet je ze elke paar jaar opnieuw branden. De kritische data zet ik nou maar gewoon op een ouwe reserve harddisk dat gaat het snelst. En die leggen we dan veilig terzijde. Af en toe laten draaien om het hoofdlager niet vast te laten bakken.
(c) AvW 2014