Nog wat oude fotocameraatjes en co, voordat ze helemaal verdwenen zijn.
Natuurlijk gooien we vanouds her nooit wat weg in onze familie, mijn vaders fotospullen sinds de jaren '50 staan dus nog netjes in de vitrine. compleet met de boekkiesbij en accessoires zoals lichtmeters en flitsers. de mijnen staan er gebroederlijk naast vanaf de 6x9 box t/m de laatste kleinbeeldzoekercamera.
Soms krijg je van sympathisanten wel eens wat aangereikt dat er leuk bij past. en soms geeft dat weer aanleiding om zolang het nog kan wat leuk spul van MPL te trekken. zie ook de instamatic paginas 126 en 110 op deze website.
Een goede vriend schonk mij een Olympus trip, klassiek landmark KB zoekercameraatje met gekoppelde seleniumcel lichtmeter dus totaal onafhankelijk van (dure kwik) batterijen. volautomatiek ook nog, en werkend! In de historie duikend zag ik dat dit een nazaat is van een andere legende de Olympus pen. Halfkleinbeeld revolutie uit de vroege jaren '60, miljoenen van verkocht, zelfde technische specs op het negatiefformaat na.
Olympi, allebei werkend na decennia, zonder één batterijtje te verbruiken.
Vlot geregeld op MPL, ook nog vlakbij in mijn geboorteplaats en -extra lotsvoorbestemming- van mijn voormalige frans leraar van het VWO. Als de lensdop er netjes op blijft dan blijft zon seleniumcel het gewoon doen. Slechts de verpulverde zwartfluweelstrips achter de klepkieren moest ik in allebei vervangen door wat anders.
Terug in seniors archief-legaat gedoken (oa de Agfa folder van 1974) kwam ik nog wat leuke toestelletjes tegen met seleniumcel lichtmeters. MPL is geduldig, het bleek niet zon toer om daar ook een paar van te scoren:
de Agfa Sensors 200 en Silette (laatste incarnatie van een klassiek model)
Eentje van deze was wel stuk omdat ze blijkbaar niet tegen continue lichtinval kunnen (doploos in de vitrine). Dus de seleniumcel vervangen door een zonnecelletje uit een wegwerp rekenmachientje en opnieuw afgesteld met een losse lichtmeter. De andere deed het nog wel, daar zit nu buiten gebruik een zwarte plakker over de cel. Transportmechanisme nog wat geserviced (reinigen en smeren) en ze deden het allebei weer prima. 'mooi en onverslijtbaar' © het goede doel. hadden we die goede gewoonte maar nooit laten varen... it wasn't me!
keurig plaatje uit de Silette. [Fomapan100 - Refinal 8 min]
Dat seleniumcel verhaal bracht me ook weer op de oude trouwe lichtmeter van senior die al decennia stuk was:
Gossen sixtry lichtmeter jaren '50
op t net zei men dat seleniumcellen last hebben van corroderende contactvlakjes. dus proberen deze op te schuren en te reinigen. en jawel hoor toen deed ie weer wat! wel 2 diafragmastops te laag maar dat is overkomelijk. netjes alle plakbandresten erafgepoetst en met wat nieuwe schroefjes weer inelkaar gepast. het kenmerkende rolluikje is wel weg da's jammer. en vrijwel alle exemplaren missen het merklogo plaatje, jaren '50 lijm deugde niet. en bij Philips audiospul in de jaren '70 nog steeds niet....
netjes gerestaureerd en natuurlijk met boekkiebij! senior = archiveren ;-)
(wordt vast wel weer vervolgd)
retour: suboverig.htm