Buurtwinkeltje randenbroek Amersfoort - 1957


Nog zon foto uit mijn vaders archief:

1958, de winkelier en zijn dame kijken ons aan.

De jaren 50 wederopbouwwijken rond Amersfoort bestaan grotendeels uit stroken redelijk standaard woningwet woninkjes, aan de buitenzijde afgezoomd met middelhoogbouw (4 laags portiekflats) en soms staat er ook een rijtje beganegrond bejaardenhuisjes tussendoor. De winkels waren voornamelijk gevestigd in een winkelstrip onderin enkele portiekflats, op eentje na: bovenstaand buurtwinkeltje dat aan de kopgevel van een rijtje geplakt zit.

Nou is de hele wijk op de credits van D. Zuiderhoek geschreven maar bovenstaand pandje is wel heel duidelijk familie van het BP pompje aan de Kwekersweg. Zelfde basisidee: een scheidingsmuur tussen de consumentenkant en de bevoorrading, een semi-zwevend glazen etalagepartij en een eveneens visueel losstaand plat dak. Gezien het jaartal op de tekening (1957) was Zuiderhoek toen al 2 jaar weg bij de gemeente dus ik ga er van uit dat dit dingetje ook door senior is bedacht. De bouwtekening is overigens als een van de weinigen door een collega gemaakt, terwijl de Zuiderhoek ontwerpen in meerderheid door senior zijn uitgetekend (volgt uit het Eemland archief). Ik ga er van uit dat de beide Arie's als goedlopende stedebouw/architectuur tandem in afwachting van een nieuwe stadsbouwmeester de lopende zaken soepel hebben voortgezet - wel in Zuiderhoeks stijl natuurlijk. Ze tekenden in de avonduren als bijverdienste toch ook al aan prive-werk van Zuiderhoek. Totdat ze werden afgescheept met een boekenbon ofzo, toen was dat feestje wel voorbij!

Sept 2006

In 2006 op de open monumentendag was ik op pad met Henk Rooimans (de andere architectenzoon) om bovenstaande plek te bezoeken. Tot mijn aangename verrassing stond het winkeltje er nog, en zelfs netjes onderhouden. Alleen ernstig verbouwd met een massieve dakboei (weg verjongend gewapend betondakkie), een fantasie entreevoorbouw en het magazijn was ook verdubbeld in grootte met een platte achtergevel erin. Kon lijen dat ze tenminste de rood-geel afwisselende baksteenstroken hadden voortgezet. Henk was not amused ''dat had de welstand nooit mogen goedkeuren en waarom wist ik daar niet van?''. Ach, vergeleken met de op dat moment nog ruïneuze staat van het pompie viel het me enorm mee. Dit is allemaal omkeerbaar bij toekomstig voortschrijdend inzicht. Dat in een glazen omlijsting terugvallende winkeldeurtje is toch wel grappig.

sept 2006

En let ook op de geprofileerde rand onder de etalages, dat is in houten zwaluwstaartprofiel bekisting gegoten beton. Een detail dat overgenomen was van de omliggende woningbouw (puivulling).

geribbeld beton

2018

Ondertussen, het grote Zuiderhoek boek gescoord, ging ik in de kerstvakantie eens op virtuele (streetview) architectuursafari in Amersfoort. Doel: van alle ouwe fotos van senior de locatie terugzoeken en een serie toen-en-nu montages maken. Eerst dat winkeltje dan maar, daar weet ik de plek van.

2018

Arrrgghhh ... het staat er nog steeds en is ook in gebruik maar dan heb je het wel gehad. Kakelbont opgeschilderd (peuteropvang). Leuk detail: op het muurtje hangt warempel een uitvergrote (andere) historische foto van het buurtwinkeltje! Nou dat scheelt, dan weten ze in ieder geval hoe het er ooit uit zag. Al streetviewende viel het me wel op dat Amersfoort stevig aan het slopen is de laatste tijd, in alle wederopbouwwijken zijn heel wat portiekflats en zelfs al laagbouw ausradiert ten gunste van nieuwbouw in sort-of dezelfde verhoudingen als de oorspronkelijke bebouwing. Tja, het staat ook 60 jaar dan is het een keer op en de woningvraag is ook veranderd inmiddels. Hoop ik toch dat het winkeltje wel gespaard mag blijven als unikaat in de wijk en typische representant van deze stijl net als het pompie. Aan de buitenrand van deze wijk is al stevig gesloopt, gelukkig staat het winkeltje middenin de wijk dat lijkt iets beter beschermd.

tekening uitsnede oostgevel

In het Eemlandarchief -sinds kort gescand beschikbaar voor iedereen, hartelijk dank!- kwam ik warempel de bouwtekening tegen. Dus met enige moeite per aanzicht rescaled, uitgeprint op karton en op de plattegrond conform de oude seniormethode een maquettetje opgebouwd:

knip plak

zelfde blikpunt als op de oude foto

Leuk he, wat een aquaruim is het eigenlijk als het leeg is. Wat zal zon perceelbrede etalageruit wel niet kosten.... Viel me pas naderhand op dat het korte stukje siermuur blijkbaar in het werk is opgehoogd naar etalagehoogte en niet zoals op de tekening iets eronder, met een verloopknikje.

Nou wees er maar zuinig op, zolang het in gebruik is gaat het wel goed maar owee als het leeg komt te staan... zie pompie.


Links:

Eemland archief: https://www.archiefeemland.nl/ (foto archief en bouwtekeningen)

Amersfoort slooplocaties: http://www.amersfoortvernieuwt.nl/projecten/


terug naar de index

(c) Gromsound 2018 - niet jatten aub, quoten met bronvermelding is toegestaan (kleine moeite toch?)