Het Spot Zonnescherm (Paresoleil, Toit Intérieur)

Er vroeg laatst iemand naar de maten van het spot zonnescherm teneinde het na te maken voor gebruik in een gewone eend. Bij deze:

De maten zijn in mm.

Ter plaatse van de blokjes zitten holle klinknagels (standaardspul, te koop in handwerkzaken) waarin de trekveertjes gehaakt worden. Uiteraard zitten ze twee aan twee tegenover elkaar om de lap netjes strak te houden.

De trekveertjes zijn verschillend voor de voor- achter en zijkant: diameter in alle gevallen 6 mm, lengte voor (4x): 21mm, achter (4x) 43 mm, zijkanten (6x)25mm. Misschien heeft een ijzerwarenzaak iets dat er op lijkt. De haakjes zijn niet standaard en aan de zijkant ook te complex van vorm om na te maken. Het Citroen onderdeelnummer van een set haakjes is: 75 515 480. Wie weet is het nog te bestellen. De schermpjes zelf lagen bij een Duitse handelaar op Citromobile 2002 in originele verpakking te koop voor iets van 20 euro. Sla je slag zolang de voorraad strekt!

Het materiaal van het doek is halfdoorlatend nylon. Waarschijnlijk is er wel iets dergelijks te koop in een stoffenzaak (markiesdoek), mogelijk zelfs met passende baantjes in een kleur die bij je eend past. Dun katoen zal ook wel kunnen.

Eigenlijk is het zonnescherm in de praktijk een onding: het zit danig in de weg als je het clubdakje wilt opendoen (kan allemaal net), het wappert enorm vanaf 60 km/u en het verbleekt al na 2 dagen zonneschijn. Maar ja het hoort nou eenmaal bij een spoteend, en het ziet er zo leuk uit op de foto's!

Orleans '89: fris uit de doos

(click ''browser back'' here)


© AvW, Spoteend Register NL - overname alleen met toestemming van de auteur & bronvermelding please