(sorry voor de text door de foto's, het blijkt noodzakelijk wegens hardnekkige marktplaats fotojatters)
Opbouw van dit deel van de site (tevens quicklinklijst):
pagina 1 = de bewaarde AV spullen van thuis (= deze pagina, lees verder hieronder)
pagina 2 = de herontdekking van de HiFi hemel - het beste van Philips audio (= eerste helft van de seventies)
pagina 3 = requiem voor de compact cassetterecorder
pagina 4a = portable transistorradiootjes en het (lopende) vervolg van de audioverzameling
pagina 4b = de ernstig miskende V2000 videorecorders in de herkansing
pagina 5 = de eerste home videocassetterecorder, VCR - van Philips natuurlijk! (plus 2x spoelenvideo)
pagina 6 = de concurrentie uit Japan: Beta en VHS
pagina 7 = de VLP beeldplatenspeler, moeder van alle CD's en DVD's
diverse onderpagina's:
avtips.htm AVtips, handigheidjes voor mede-liefhebbers en leken die iets hebben opgedoken op zolder
vcctips.htm en vcctips2.htm VCCtips, hoe krijg je een video2000 recorder weer perfect aan de gang
vcrtips.htm idem voor die ouwe VCR recorders (1972-1979)
snarentip.htm Snarentip, de achilleshiel van de bandrecorder - snaren vervangen
grto.htm Een grootoor (26cm) bandrecorder gebouwd uit standaard magnocontroller delen
phico.htm Het Philicorda mini orgeltje
cd100.htm De allereerste CD speler op de markt nader bekeken
handel.htm Dubbele exemplaren in de verkoop, kijk of er wat bij zit voor je
720mfb.htm Een conventionele radio/versterker (bv de 720) van een MFB uitgang voorzien
sqdec.htm Een quadro decoder nabouwen van een origineel Philips schema
720sq.htm De hele quadro / MFB handel in een 720 receiver gebouwd
cdg1.htm En een stijltechnisch bijpassende CD speler geknutseld
832.htm Alsnog een echte 22RH832 gescoord, nou nog repareren!
4502g.htm Geen quadro zonder 4 kanaals bandrecorder, al moet je het zelf weer maken
n2415g.htm Zelfde idee maar dan als portable cassetterecorder
nag.htm De legendarische Nagra reportagerecorder
teepies.htm Een kleine historie van de philips spoelenbandjes
k7s.htm Idem van de cassettebandjes
vcrteeps.htm Idem van de VCR videobanden
lijst.htm De Lijst, droge opsomming van de aanwezige apparatuur (tbv collega's)
motivatie.htm Mijn eigen motivatie, wat moet je toch met die ouwe zooi?
deunen.htm De muziek die ik er het liefst mee draai, laat je verrassen
7150gromsoundmod.htm Reparatie van een gebroken N7150/N7300 drukrolmechaniek (gromsoundmod)
1500mod.htm Idem verbetering inrijgmechaniek VCR N1500/1501 video
Have Fun!
contact voor reacties
Deel 1: AV verhuisgoed van ruim 50 jaar stapelen.
Wat krijg je als je als familie nogal bewaarderig bent en bovendien een ruime zolder bezit? Een enorme stapel ouwe meuk!
Mijn pa was een hobby-elektronicus sinds de vroege jaren '40 en soldeerde heel wat buizenzooi aanelkaar naar schema's uit radio bulletin en aanverwante tijdschriften. Geen geld wel tijd dus diverse sigarenblikken en ander afval werden gebruikt om de benodigde frames en afschermingen te fabriceren. En maar sparen voor de weinige dingen die je niet zelf kan maken zoals afstemcondensatoren. Spoelblokken ging blijkbaar nog wel.
het plopradiootje BX180U
Mijn moeder kocht van haar eerste geld na de oorlog een keurig klein middengolf Philipsje van bol bakeliet. Toen ze gingen trouwen was er tenminste één normaal radiootje in de huiskamer:
Huiskamer 1952, daar heb je hem staan!
Dit toestelletje heeft het erg lang volgehouden, mijn broer liet hem nog eens kletteren (kast gescheurd, schaal rip) maar met lijm en een andere sloopschaal was het in ieder geval optisch weer in orde. Er was later maar een echt gebrek: als ie warm wordt gaat ie oscilleren: ''plop-plop-plop''. Heet dus sindsdien intern het plop-radiootje. Nu doet ie helemaal niks meer, staat voor het mooi bovenop het schap.
Philam3 bouwpakket in eigenbouw kast, 1953
Later kwamen er bouwpakketten op de markt -oa van Philips- waarmee best wel fraaie radio/versterkers konden worden gebouwd. De kast moest je dan zelf verzinnen (of kon je voorbereid los kopen), maar dat was voor de ex-timmerman niet zo'n probleem. Als onderlegd vormgever werd het een state of the art nieuwe zakelijkheid radio in hoogglans beige en donkerblauw met een glasplaat bovenin om het binnenleven te kunnen bewonderen.
en dit was het voorstel van Philps zelf.... tja. Geen gezicht '53!
Pickup eraan, draaien maar. Helaas is de kast bij een verhuizing van mijn broer gesneuveld (na eerst oranje te zijn gekwast). Het kale frame kwam retour ouderlijk huis en werd door pa liefdevol gerestaureerd. Speelt nog steeds uitstekend, mag ook wel met die officiele garantiekaart. Misschien bouw ik de kast nog wel een keer na vanaf de foto's, alleen ben ik niet zo handig in hout dus of dat nou zo mooi gaat worden...
Amroh Handy Sound incl. Ronette microfoon
Ergens in 1955 kocht pa zijn eerste bandrecorder, de Amroh Handy-Sound. Een mono 2-spoors buizenmachine zonder eindversterker en met 1 snelheid van 19 cm/s. Tapen van de radio en met de Ronette microfoon ook het gezinsleven (alleen mijn oudere broer nog op dat moment) vastleggen. Leuk hoor. Jammer dan dat de gebruikte acetaat tapes inmiddels uitelkaarvallen van ouderdom, de ijzeroxide laag gaat los van de transparante drager. Enorme zooi bij het afspelen, het lijkt wel confetti:
Irish tape, klaverblad style
Burgess tape, pre-shamrockspoel
Lafayette tape
Ook dit apparaat werd weer doorgeschoven naar mijn broer die er een paar tapes beat mee vulde. En zoals altijd kwam het weer half total loss retour en mocht ik er nog even mee spelen. Erg goed opnemen doet ie niet meer, afspelen gaat nog wel redelijk. Met wat ik nog kon vinden aan onderdelen heb ik hem al lang geleden min of meer in originele staat teruggebracht en er een demotapeje met jaren 50 muziek opgezet. Leuke combinatie met de Philam radioversterker, het origineel bijgeleverde koppelsnoer dat bij de verhuizing opdook zit er ook weer tussen.
Het TV toestel 'Rafael' (17TX111A)
Toen pa als architect een keer een leuk privé klusje had gedaan heeft ie van de opbrengst een vroege TV gekocht. Ik meen voor ruim 1000 piek! In de vroege jaren 50... Alleen 12 kanalen VHF. De radioknutselaar richtte een antenne met een in de mast gebouwde signaalversterker (twee buisjes) op, om de duitse zenders te kunnen krijgen. Ze woonden toen in Amersfoort dus dat was best wel een prestatie.
het bewijs: 2 screenshots van de duitse TV
Toen later het tweede net erbij kwam werd er een losse UHF converter (met twee buisjes) van Graetz bovenop gezet. Dit set hebben we in Enschede nog jaren gebruikt.
Graetz UHF converter
Ook dit toestel ging later de bekende weg via mijn broer's studentenkot, rip retour, en weer opgeknutseld door pa. Na vervanging van alle ouwe 'teerton' condensatoren ging het een stuk beter met de beeldhoogte. Na korte tijd was het toch weer over met de pret (o.a. kanalenkiezer slof) en ging ie achter het schot op zolder. Zo'n unicum gooi je niet weg! Ook al scheelde het weinig rond 1995 toen pa de opruimwoede kreeg. Met enige overredingskracht heb ik het ding kunnen behoeden voor het grofvuil (toezegging: als ik het huis uitga neem ik hem wel mee - nou goed dan, dat heb je gezegd). Jammer dat ik zelf geen electronische achtergrond heb, ik zou hem graag weer voor demo laten spelen, al was het maar als videomonitor. Alle schema's heb ik er wel bij.
Buizen FM eigenbouw ontvanger
Medio jaren 60 kwam de FM in de lucht. Dus pa weer een bouwproject uit Radio Bulletin aangepakt: een buizenradiootje voor FM. Dat viel volgens de overlevering nog niet mee (wekenlang solitaire opsluiting in het schuurtje) maar uiteindelijk deed ie het wel. Inclusief een lineair afstemindicatorbuisje. Volgens mij heeft er nooit een kast omheen gezeten, ik weet niet anders dan dat het een kaal chassisje is. Alle voedingstrafo's zitten overigens in een separate kist met een lange navelstreng ergens onder tafel buiten beeld om van brom af te komen. En weer op den duur het bekende verhaal -broer, retour, restauratie, bijzetting in het museum. Als pa op zolder aan het hobbyen was stond het FMertje standaard aan (op het licht geschakeld). Op de eveneens eigenbouw basreflexkast (zie boven: onder de Philam) is het geluid behoorlijk goed.
Sanyo MR212 mini bandrecordertje
Om ook op vakantie het gezinsleven te kunnen vastleggen werd een klein batterijgedreven bandrecordertje gekocht van Sanyo. Twee snelheden, 2 spoor mono met van die kleine 8 cm spoeltjes. Wat een juweeltje van techniek, die japanners kunnen er wat van. Ook briefpostbandjes naar de grootouders werden er mee gemaakt (pa had aan gene zijde een goedkope buizenrecorder neergezet, geen idee waar die is gebleven). Tot aan 1976 toen er een portable cassetterecorder werd gekocht heeft de Sanyo tientallen bandjes gevuld. En dat is nu erg leuk om bij de kleurendia's van Frankrijk (1964-1975) passende achtergrondgeluiden te kunnen horen. Het Sanyo'tje is nog geheel compleet (kast licht gebarsten na al dat gesleep) en doet het ook nog min of meer. Onlangs kon ik een nieuw snaartje (plat) bemachtigen. Met de originele netvoeding bromt het wel flink, wellicht is ie op batterijen stiller.
Eerste stereotuner 22GH927 &versterker
Eind jaren 60 de volgende rage: stereo! Dit werd te ingewikkeld om zelf te bouwen, dus een standaard Philips stereo tunertje werd gekocht (het kon wel lijden inmiddels). De stereo versterker werd echter weer opgebouwd uit twee mono-bouwpakketten. In een keurige zwaluwstaart houten kast met wit kunststof front. Wat een succes! Dit set is nooit het huis uitgeweest dus kon in redelijk goede staat rond 1976 door mij in gebruik worden genomen. Alleen er komt niet echt veel hoog uit...
Telefunken M203 stereo bandrecorder
De vervolgschade was duidelijk: nu moesten er ook een stereo bandrecorder en pickup bij komen. Het was zeker een koppelverkoop, want het werden beiden Telefunkens: de Magnetophon 203 en een Musikus. Die laatste is helaas wel rip verklaard na retourzending en weggegooid, maar de bandrecorder heeft de jaren en diverse gebruikers (minus mijn broer, is het toeval?) goed doorstaan. Met tweemaal een nieuw kopje en onlangs wat andere snaartjes draait het nog steeds prima, alhoewel hij weer wat dof wordt op 1 kanaal. Lekker zuinig in het begin: 4.75 cm/s mono vierspoors. Gaat er toch wel 16 uur muziek op zo'n DP tape.
De tweede TV, nu wel met UHF (X17T750)
Eind jaren 60 werd de ouwe TV (we noemden het altijd het hondehok, maar dat blijkt onder verzamelaars bij een ouder type te horen) toch wat slof, zodat een keurige 44cm portable (sjouwable is meer waarheidsgetrouw) werd gekocht. Met maar liefst 6 voorkeuzeknoppen! We kregen in enschede NL 1 en 2 en 4 duitsers, dus net genoeg. Dit moet echt een uitschieter in betrouwbaarheid zijn geweest voor Philips, want afgezien van de sneuvelende aan/uit schakelaar heeft ie het eigenlijk altijd goed gedaan. Toen de buis wat flets werd heeft pa (ouwe beuntruc) alle roosteraansluitingen een plaats opgeschoven: prachtig contrastrijk beeld weer. Prima toestel, toen we in 1969 kleuren TV kregen heeft ma er nog jaren als 2e toestel naar gekeken. En anno nu doet ie het nog steeds (jammer: de TV zenders niet meer...). Het is met recht een wonder der techniek.
Buizenbak met kortegolf BX490A
Mijn eerste eigen radio kwam uit de vuilnisbak van de kruidenier. Een grote bakelieten buizenkast met zeer veel bandbereiken, met name in korte golf. En zo'n groen afstem-oog. Er was 1 van de 4 knoppen zoek, kwamen er 4 moderne voor retour (uiteraard de 3 oude bewaard). Samen met de Handy Sound was er toch wel leuk mee te spelen. Het afstemoog ging vrij snel stuk maar de rest speelde door tot 1997 toen ie het opeens niet meer deed. Naast de plopradio bovenop de museumstelling ermee.
Toen het antieke Supraphon pickupbeest definitief RIP was, kreeg ik van pa een nieuw kofferpickupje met ingebouwde monoversterker en zo'n luidsprekerdeksel (van hout!). Het kristalelementje was ook nog doorverbonden met een DINplug achterop, zodat er warempel op een versterker stereo uitkwam. Het laag wel wat dichtdraaien want rumbelen doet ie wel lekker met dat rubber transmissiewiel rechtstreeks op het plateau!
Tesla Supraphon GZ070 kofferpickupje
Hip oranje Philips TVtje 12B310
Tussendoor werd voor in de caravan een echt portable TVtje gekocht, die ook op 12V kan lopen. Helemaal hip volgens de tijd, bol oranje plastic. Slechts 6 voorkeuzezenders die ook nog met zo'n tergend traag afstemlaatje moeten worden geselecteerd. Niet handig onderweg, steeds opnieuw zoeken. Met de ingebouwde spriet was het niet veel bijzonders, een extern caravan-antennetje maakte de ontvangst al wat beter. We zijn nog eens op de st Pietersberg gaan staan om Belgie te ontvangen. Twee juten kwamen speciaal hun auto uit om naar binnen te gluren, kijken wat we aan het doen waren. Dit toestelletje kreeg later nog een tweede leven als computermonitor aan de Sinclair ZX81.
Philips N4511 stereo tapedeck 1976
In 1976 werd de Telefunken bandrecorder wat slof (en mocht ik hem hebben, inclusief een verse kop) en deed pa zich een prachtige nieuwe Philips N4511 kado. Een klasse HiFi deck met 3 motoren, 3 koppen en elektronisch gestuurde bandloop. 3 snelheden, multiplay en nog veel meer trucmogelijkheden. Hij was niet eens duur want een overjarig model bij V&D van de plank. Afgezien van een enkele doorgepiepte transistor in de kleine stuurprintjes voor de bandloopfucties (magno-control noemen ze dat) ging er niets mis met dit deck. Ook de eerste (''longlife'' inderdaad) koppen zitten er gewoon nog in. Na de grote verhuizing heb ik hem zelf in gebruik genomen, en draait ie elke week 10 uur om een paar nachtradio uitzendingen in te blikken. Langzamerhand wordt ie wat gammel, tijd voor een vervanger. Daarover verderop veel meer...
N6400 Diastuurapparaat
Er werd destijds ook nog een geinig accessoire bijgekocht: een N6400 diastuurapparaat. Dit is een extern kastje dat je naast het deck zet, tape in een lus eromheen legt en met een extra kop wordt dan op spoor 4 een pulssignaal van 1 kHz gezet dat bij weergave een diaprojector synchroon aanstuurt. Zo maak je klank-beeld presentaties waar je lekker makkelijk zelf bij kan gaan zitten. Ook dit apparaatje is inmiddels gammel, maar onlangs kon ik een betere kopen via internet. Ach ja wie gebruikt er anno nu nou nog zo'n ding.
Na geruime tijd worden de koppen van een bandrecorder enigszins magnetisch. Dit geeft achtergrondruis op de opname. Door het af en toe demagnetiseren van de koppen blijft de geluidskwaliteit optimaal.
Demagnetizer
Bij een stereo tapedeck hoort een stereo microfoon. Philips maakte ooit deze handzame tafelmike met draaibare elementen, zodat de werkelijkheid zo goed mogelijk wordt benaderd. Als de pijltjes tegenover de rode stippen staan, komt de richtingskarakteristiek overeen met het menselijk gehoor.
Stereo tafelmicrofoon
Tokyo Tuna cassettedeck
In 1979 kocht ik mijn eerste cassettedeck bij de Kijkshop voor f199,- Een anoniem koreaans geval, naar later bleek een getrouwe uiterlijke kopie van een vroeg jaren '70 Philipsdeck de N2510! Haha, jammer dan dat het inwendige niet mee was gekopieerd want dit was beslist geen HiFi conform DIN 45500.
De inspiratiebron: N2510 1972 (advertentie)
Ach who cares, ik heb het er toch een jaar of twee mee gered. En nu is het weer geinig als voorbeeld van een roofkopie. Ook hierover verderop ruimschoots meer.
JVC KD-D35 cassettedeck
De definitieve aankoop op dit gebied werd een peperduur (f699,-) JVC deck. Met een servomotortje voor de bediening en een heel mooi gedempt cassetteklepje. Led VU-meters, superdolby van JVC zelf (ANRS), cue autoskip en uitzonderlijk mooi geluid. Dat was beslist goed besteed geld want anno nu draait ie nog steeds naar volle tevredenheid. Pas zojuist na dik 20 jaar gaat het eerste snaartje kapot. In 10 minuten verwisseld voor een universeeltje van 45 cent per stuk. Was alles maar zo duurzaam...
Ooit erfde ik van een oom een Aristona bandrecorder die mijn pa nog eens voor hem had gekocht. Toen ik serieus begon te verzamelen en repareren heb ik hem maar in een Philipskast laten zakken:
alsnog een N4404 in 2008.
Zie de snarendrek in dit ding op de snarentip pagina... gatver wat een kloteklus toch altijd weer. Maar goed na een avondje afzien kweelt ie dan weer vrolijk voor zich heen met die jaren 60 muzak demoband die erbij zat. Toch wel een mooi ding met die subtiele knopjes met perspex grondplaatje en rood streepje. De Ari heeft daar gewoon massief gegoten knoppen. Maar verder schelen ze niet veel, metallic grijs tegen hamerslaglak, plat geschuurd aluminium tegen deels geetst alu, de ari is warempel minder saai ditkeer. Alleen de tellers van deze dingen zijn allemaal rip, die tandwieltjes waren van een niet zo duurzame plasticsoort die verbrost.
tis weer krak time.
Nu het verzamelen zo makkelijk is met marktplaats, is de luxere versie N4407 ook vlot gescoord.
N4407 - 1970
Zelfde chassis met 1 extra snelheid, zelfde kast, paar regelaartjes extra en een 2e VU metertje. Er staat ook opeens HiFi op, gek is dat hij klinkt net zo als de N4404. Fraaie perspex kap met houten zijkantjes. Ook hier weer snarendrekfeest en her en der wat mechaniek nastellen en gangbaar maken. Teller krak als boven... Maar het zijn mooie luxe dingen die na zoveel jaar nog klinken als een klok. Moet ik die plastic muppug spelertjes nog zien doen die zijn met 2 jaar al stuk. Hier volgt een TIP: als de play toets is gebroken en niet meer ingedrukt blijft staan, verwissel hem dan met de pause toets (blikjes en zijpennetje ook overzetten) want ze zijn allemaal gelijk maar worden niet even zwaar belast.
Tot zover de in de loop der jaren door ons thuis opgestapelde spullen. Maar toen gebeurde er iets....
De Herontdekking van de HiFi - hemel : apparatuur2.htm
....................................................................................................................................
Foto's en text (c)AvW 2003/2004 niet jatten zonder toestemming aub