DAF 600 1e type - 1960 genaamd: 'Aaidafke'

Laatste update: 24 apr 2023

Voorgeschiedenis en restauratieverslag (5 pagina's!) vanaf hier: aaidafke1.htm


Juni 2012: nu dan! Onder begeleidend kerklokgelui (3 kerken en een moskee) om 10.00 in de stralende zon de weg op. Direct wordt duidelijk dat het nu goed zit, hij schakelt vrolijk op bij 30 km/u en stabiliseert bij 50 met laag toeren. Er zit een gigantische onbalansdreun in de vario bij 50, even doortrappen en je bent er goeddeels af. Proberen maar op de rondweg, gelukkig rijdt er momenteel niemand.

GAS!!! krap 70 op de Höksebargring, oeioei

Gauw de ventweg naar de Hoeve op, daar rij je niemand in de weg. Effe buurten bij Ome Hans, die me immers een paar keer heeft bijgestaan met zijn metaalbewerkende machinepark.

Jawel, 1 meter buiten het dorp!

Vervolgens een rondje door het dorp en een stukkie buitengebied (voor de kalenderfotos).

t'is aaidafkesweer ;-)

Nou dat was DIK lach'n, wat een ding. Je dreunt uit je stoel en het lijkt wel op te stijgen maar uiteindelijk rijdt het toch wel erg leuk, beetje toeren met 60 km/u. Krijg meteen jeuk om mijn 33je maar weer eens op te graven na tien jaar schorsen. Die rijdt in vergelijking wel heel veel beter met behoud van dat leuke tweecilinder gepruttel en het geinige directe stuurkarakter. Ik snap wel waarom de meeste 600jes zijn voorzien van 33 spullen. Maarja het is een AAIdafke remember. Een zelfbewegend museumstuk!

KLAAR!

Ideetje: de achterwielen eens laten balanceren, bij een 66 bleek dat ooit nogal veel uit te maken in onbalans achterin. De lokale kwitfit zag er nog wel GAT in ondanks het ontbreken van een centaal GAT. Volgende dag opgehaald, inderdaad fikse kloetns lood erop.

Zondag Alex uitgenodigd (van die mooiste 1e versie 343 van nederland) om elkaars autogies eens van nabij te bekijken. Leuk voor de foto:

de eerste en de laatste daf in oervorm

En toen maar een blokkie om. Inderdaad, veel beter! Er is zo wel redelijk mee te rijden - nog steeds max 70 - maar nu zonder dat alarmerende gedreun van achteronder. Dikke pret op de rotondes, zelfs de eersteling is toch een echte daf in het onvergelijkbare traploze rijgevoel. Het stuurt geweldig direct en exact. Je mist alleen de acceleratie na de rotonde die de golfjes en bee emweetjes altijd zo leuk acuut op 100 meter achterstand zet ;-) Nou, langzaam vertrouwen opbouwen met grotere proefritjes, misschien durf ik er nog ooit eens mee naar een meetingkie.

Boekelo okt 2012 publiek debuut.

''ooojaaa da hef ooomaaa ok nogges had zoone daf dreejendartig'' ...zucht.


Klassiek&Techniek - dec 2012

hee dr ligt een vent op de weg, tis bijkans een ventweg!

werkelijk teveel eer: de voorpagina en 6 bladzijden verhaal, geheel foutloos en zonder de in alle bladen altijd weer opgediepte overjarige flauwheden ''T-schudder met J-aandrijving''. Dat is een primeur. Vrienden van mijn lijfblad-sedert-12 jaar, hartelijk dank voor een erg leuke zondagochtend.


Mei 2014: 2 jaar en 200 km verder staan we weer in Almelo

en wel voor de uitgestelde VIN herinslag.

UIteraard meteen maar apekool erbij nou ik er toch sta, dat bleek een futiliteit. Deze keurmeester had er duidelijk ook aardigheid aan gezien zijn voortdurende stopwoord ''superr!''.

kentekencard

Binnen een week de derde kentekenpapierenset binnen, zo'n creditcardding zelfs. Geweldig wat een anachronisme, wat ben ik blij dat ik de originele set uit 1960 destijds mocht behouden. Goed, ook weer gehad het zelfrijdende museumstuk mag weer 2 jaar de weg op.


1 Jan 2021: na jaren wachten is dan eindelijk de apekoolvrijstelling 50+ erdoorheen. Volkomen terecht gezien de marginale kilometers die deze vertroetelde categorie rijdt - laatste 2 jaar apekool slechts 1 rit naar Boekelo = 30 km. Toen ik het tweede ritje wou maken ging de VARTA 6V accu stuk, al na een paar jaar en nauwelijks kms, en ondanks een keurige druppellader en vorstvrije opslag. Dat dure ding kopen we dus niet nog een keer. Als ie van de zomer uit de schorsing loopt zal ik eens zon redtop accu bestellen, misschien zijn die beter. Ze kosten hetzelfde...

April 2023: Aldus geschiedde, er is eindelijk een dafclubtoertochtje in de buurt dus nu kan ik er eens heen met het ding. Redtopaccu besteld a 168 eu incl verzending, prima service. Twee uur sleutelen om alle stilstandsschade te verhelpen oa na 5 jaar onbrandbare alcopeut uithevelen en vervangen door verse E5, onderbrekerhamer massa hersteld, en dus een andere accusteun geknutseld voor die redtop. Het werkt wel: met deze accu kan je rustig een paar keer doorstarten, dan was de loodaccu al platt.

wakker worden! Redtop 6V accu

Met klotsende oksels naar Neede getuft (max 70 km/u) maar hij blijft netjes lopen. Toertochtje van zon 75 km ook probleemloos gedraaid, alles doet het nog. De redtop wordt netjes bijgeladen door de gelijkstroomdynamo en standaard regelaar. Nou, misschien kunnen we er dan eindelijk eens wat meer mee gaan rijden na al dat restauratiewerk.

Neeeeede Bornerbroek

 


De restauratie: aaidafke1.htm (vervolgverhaal over 5 paginas)


retour : subautos.htm

(c) Gromsound 2023