Het restauratieverslag - pagina 5 : d'n moteur en de eindsprint

Laatste update: 30 jan 2021


Eén rolpallet, één! Het brok aluroest is nog wel ''los'' en er zit olie in. Maar alle appendages zijn verrot. Grootste probleem is dat de rechter uitlaatbocht vastgerot zit in de cilinderkop:

staal in alu... echter na nog een paar keer BEUKen met de junior koudbeitel:

wrrrrikkk-wrrikkkk - floep! Nou daar kom ik onverwacht genadig vanaf! 3 jaar weken in WD40 zal wel hebben geholpen. Met recht kruipolie! Volgende keer een smak kopervet ertussen.

Ah vet handig: een handpompheveltje AG, ag !! erm defke.. dit kennen we nog van de spreekwoordelijke solex-van-achter-uit-de-schuur. Zit ook altijd het pompfilter helemaal van dichtgekoekt omdat de leek er nooit naar kijkt. Hm als dat gruis uit de tank komt ben ik daar ook nog niet klaar mee.

Uitlaatflens achteraan de kachelpot. Het lijkt wel op een brommerpijp die dichtzit met kool maar het is in werkelijkheid een verzameling doorgezakte lasklodders waarmee hij een keer van buitenaf is opgebeund. Tjonge, heb je maar 22 pk ga je het ook nog eens afsmoren.

uitlekgewicht 50 kg? oliedrek aftappen dus. oeps!

1 cm dikke schijf koolteer onderin de oliezeef verwijderd.

lekker makkelijk kleppies stellen zo op tafel. BDP merkje terug

Goed, nu dan de kachelpotten verbeunen. Van 33 spec naar 600 spec:

tapeindjes trekken één van de drie mbv een opgelaste moer

midden: 600, buiten:33 detail verschil inlaat

Toch wel leuk dat die 25 jaar bewaarde 3e keus potten nu eindelijk van pas komen - ik pak ze zo, het Haufen System hihi. Heus, gooi nooit wat weg als je sleutelaar bent. You'll be sorry, óh - oh! (Blondie).

zaaghmansj! uurtje laturr: één gegromsounde kachelpot!

pasmaken met nieuw spruitstuk

Na 5 uur iteratief zagen en lassen met ouwe stukjes en bochtjes elektrapijp/stretcherpijp plus de originele flensjes zit het allemaal spanningsloos op zijn plek. Waarom, waarom hebben ze dat toch ooit veranderd na de 600...

puntjes rotor condensator en kap vernieuwd nieuwe koppelingsschoentjes van de club... ze kloppen weer niet @#$%^&*!!! Dit zijn latere 33 onderdelen met 2 gaatjes ipv 1 in het midden, alleen te gebruiken met bijbehorende veren en frame.

nou dan maar weer ''adaptable'' zelf gaatjes 4mm boren conform de oude set.

Tip 1: de lange veer krijg je ECHT NIET in het gaatje met gemonteerde schoen, dus eerst inhaken en dan pas de schoentjes plaatsen. Tip 2: de korte veer laat zich ietsje uitbuigen zodat die WEL in de gaatjes geklooid kan worden, daarna weer dichtbuigen. Tip 3: ZEER BELANGRIJK: de borgveertjes moeten met de open kant naar buiten wijzen anders vliegen ze er meteen uit bij de eerste keer gasgeven.

ook leuk, één nieuw schoentje laat al meteen los. Mooi dat er 9 stuks in het doosje zaten, alsof ze er rekening mee houden. Ojeeojee hoe lang gaan ze mee en heb ik garantie? Het is ouwe voorraad in een OVLOV zakje met opdruk ''warning asbestos''. Een DAFmaat liet de oude schoentjes bij een remmenboer opnieuw bekleden misschien is dat wel een beter idee.

Verder kan ik niet zonder 6V accu (een 12V startmotor past niet op dit poppenhuisblokje). Bestelmar!

130 euro later startcontact olielamp

Bobientje en wat losse bedrading aangebracht, potje peut, acculader ipv de dynamo, uutloat richting deur. Natuurlijk 2 liter schone olie erin en in het luchtfilter ook een plasje. Nu dan!

RRRrroooAAAARRrrrrr....!!! liep binnen 10 seconden (starten zonder vonk tot oliedruk) + nog 5 seconden (met vonk) om de benzine op te pompen. En behoorlijk mooi ook nog. De daftwin maakt zijn betrouwbare naam weer waar, zelfs na 20+ jaar stilstaan. In no time warm zonder choke, keurig regelmatig stationair. En instant herstarten in warme toestand. De dag erna koud starten op 1/2 choke, binnen twee omwentelingen. Wie zei dat een 600je zo beroerd start?

uiteraard is dit historische moment live vastgelegd op het Systeem van de Toekomst, wat anders! Fijns, het inbouwen kan een aanvang nemen. Eerst nog even het remsysteem vullen en ontluchten nu je er lekker bij kan. Dat kostte weer een hele avond ploeteren maar goed het werkt.

stapel blokken eronder en zo naar binnen rijden, hoe handig.

motor is 8 cm korter dan een 33 blok, dit past niet. zo dan!

oef na weer een lange dag sleutelen zit alles erin. Zou de dynamo werken?

het leeft! doettet nog en de dynamo werkt ook, hoera.

Gassen met ingeschakelde vario (nog zonder riemen) geeft geen onrustbarende geluiden of trillingen dus de primaire is nog redelijk in balans ondanks die missende alu potscherf aan één kant. Hoopgevend!

helaas, een dik 6V - 18W buislampie past hier niet in, dat wordt weer gromsounden. Glaasje opgewijd met een verfstripper en de terminals uitgebogen.

pffff, uren martelen later - het hangt. Eén van de ''18W'' lampies blijkt in werkelijkheid hooguit 5W, fijn kan het wéér uitelkaar. En 3 van de 5 zekeringen zitten verrot, steeds uitval van stroom verbruikers. Eindeloos opschuren helpt. De tuutr doet het ook weer, beetje afhankelijk van de vorm van de dag. Na het verwisselen van de knipperautomaat door de andere die ik heb (uiterlijk identiek) blijken de oortjes het ook eindelijk te doen. Het is wel brak hoor dat 6V gedoe, nooit eerder bij de hand gehad maar nu ben ik dan dubbel nat.

600 by night, allemaal lichtjes....

ruitewissertrekknopje was aan scherven, geplakt en een malletje van gemaakt. Nagegoten van technovit (incl. een M4 draadgat middels die ingehangen bout) en gelakt met op kleur gemengde ''knoppies-ivoorwit''. Die gaat niet meer stuk, en indien toch dan giet ik gewoon weer een verse.

antieke uitlaatophangklemmen ontroest en geverfd

Next: de benzinetank... op tafel en de endoscoop (of eigenlijk boroscoop) er eens in steken.

vulgaatie zuigbuisch tankelementje

Hmm, onderin zit nogal wat groene en bruine aanslag maar het lijkt wel mee te vallen. Eerste poging: een zak soda aanlengen tot verzadigde oplossing en erinpleuren voor een nachtje. Bij de 404 radiachor hielp het.

uutloat, spatlappen en e-merk reflectoren (for apekool use only) gemonteerd

altijd weer feest een radio inbouwen... uren werk om een passend freempje te maken. Er zit namelijk een kachelschuif in de weg die er op de RAI '58 nog niet was... toen hing er een fraaie witte Philips in een stylistisch aangepast frame middenonder het dash. De hier getoonde Pianolala is de enige 6V radio die ik heb, gered uit de gemeentelijke ijzerbak van Oude Tonge. Japanoos 60's middengolfding met 5 preselect toetsen, kan nog net.

De poging om met twee 6V relaisjes die extra knippers aan te sturen mislukt helaas. De eigenaardige kipperautomaat blijkt in de 'donkerfase' niet onder de 2V te komen en dan plakken de relaisjes nog vrolijk vast. Potdikke was het 12V dan kon de hele rimram op een daf66 knippercentrale. Alles parallel werkt wel maar dan is ie te ttrrraaaaagggg (mag niet van de RDtW). Tja dan moet het er maar weer vanaf, tis tot bj 1967 niet verplicht. Achterreflectoren overigens wel, maar tot 1967 mag zonder e-merkje ook nog.

Next! Tank teruggeplaatst (kloteklus, het zit net als een ruit in een rubberprofiel - cm voor cm erinmoorden)

tankslurf van de club (343) past slecht, bijgesneden en extra slangklem erop.

Benzineleiding aanleggen. 6 mm cunifer was nergens te krijgen, maar ineens had ik een idee: de plastic leiding van een eend. 3+1 meter online besteld bij le Patron, razendsnel geleverd het blijkt tegenwoordig zwart ipv doorzichtig dat is ook wel mooier op een oud dafke. Netjes langs de remleiding en in de originele klempies naast de vario gelegd, slangetje door de vloer op het tankpijpje. Tankelement weer aan de bedrading gesoldeerd. Cooon-tactt:

glow in the dark (na 1/2 minuut opwarmen, dacht even dattie stuk was)

Schijven trommels en tandwielkasten afvullen met nieuwe ATF

Vervolgens riemen erom en afstellen op 1 mm secundaire gap. In principe kan ie nu rijden! Maar eerst nog 3 bandjes eromworstelen, dat kost zoveel energie dat ik er 1 per avond kan omleggen...

originele velgkleur is heel lichtgeel zelf gemengd met geel en wit

kaalschuren met komborstel op de haakse slijpert in de méénie!

Nu dan! Van de wieldoppen de 4 minst beschadigde uitgedeukt en opgepoetst.

En nu zijn we dan na 4 jaar worshippen in principe klaar voor de onthulling/doopplechtigheid, voorzien in oktober op de verjaars-jointmieting met twee ouwe autokameraden. Peut in de tank en kijken of ie op eigen kracht de hut uit wil rijden (duwen gaat toch niet meer met de riemen erom!). Tenzij het regent natuurlijk want het aaidafke wordt nooit meer nat. Volgend voorjaar is vroeg genoeg voor de RDtW sessie, kan ik mooi nog effe poetsen.

Het modelletje is ook klaar ondertussen dat ging een stuk sneller.

een originele (dure) Lion een nieuwe repli-kit

dus kan je eindelijk met goed fatsoen je eigen kleur erop doen. En wel door simpelweg het koetsje aan een stuk draad in de palomi verfpot te laten zakken!

geinig he

óoopa!!! - watisserjoh ikwilderoet - nee, nog éev'n wacht'n...


16 oktober: 4 jaar na aanschaf, eindelijk dan!

Peut erin, starten en naar buiten het erf op

paar keer heen en weer raggen op het ''rechte stuk'' (20 meter)

de eerste en de laatste daf bijeen

aaidafke gezien, deurtje weer dicht.

Alles doet het: remmen, omschakeling v-a (crunch!!), benzinepomp/filter/tank combinatie. Het start als ie warm is ook goed (blijft 6V dus nogal traaagg). Het stuurt goed, het trekt ''normaal'' voor 22 pk en het veert en zit lekker onwennig stug ivgl een 33. Jammer van die ene lekke keerring achter een primaire schijf, moet de vario er weer uit en 1 trommel eraf. Verder geen gekke geluiden van achteronder afgezien van een rammelende schakelstang - ietsje terughalen en het is weg. Ach ja, een echt karakterwagentje he.

Mooi, winterstop en volgend voorjaar -op de trailer- naar de RDtW voor de paperassen.


Maart 2012, daar gaan we weer:

het originele spiegeltje is teveel verweerd, kom je nooit meer aan en die van een 33 is veel te modern voor een 600je. Pogingen om een ouwe ovlov buitenspiegel te versnijden mislukken uiteraard. Gromsounden maar weer: eendespiegel gedemonteerd, laag dozentape op de oude en met montagekit het nieuwe glaasje eropgekit. Randje knoppiesgrijs gelakt en terug eromheen, zo moet het acceptabel zijn voor de keuring. Trekken we daarna simpelweg de tape los met overzetspiegel en al.

gegromsounde eendespiegel

Sporingstelhulpstuk gemaakt, hiermee toespoor 2 mm afgesteld

benzineleiding aan de perskant slangklemmen (apekooleis)

Maar weer eens sproefstarten, jammer dan hij wil niet lopen zonder choke. Carbu eraf, alles uitelkaar, doorgeblazen, gespoeld en weer teruggemonteerd. Yep dat was het, uiteraard neergedaald fijnstof uit de tank dat de sproeiers en/of de kanaaltjes verstopt. Het zit zo te zien al in de slang voor de pomp, ondanks een levensgroot voorzetfilter:

hmmm... walmpje roestpoeder? Dit wordt dus weer net zo'n lijdensweg als de 404. Met het verschil dat je hier niet aan een vervangende tank kan komen. Tja je zal weten dat je zo'n ultra incourant brikkie aan het opknappen bent.

Nog één proplasje op de dorpelonderrand erbijgebakken (minimum eis aan onderlinge afstand, ik neem geen enkel risico), netjes bijgelakt. De benzineleiding met wat extra tiefwrapjes nog wat mooier vastgezet aan de remleiding. Hier en daar een opengesneden slangetje eromgeschoven tegen doorschuren op hele lange termijn. Antieke bijbehorende krik en eveneens extra belegen gevarendriehoek (beiden gerestaureerd) op hun plek achterin gestouwd. In afwachting van passende LED inbouwspullen moeten de extra knippers er zolang maar weer vanaf, hij behoort ook met alleen de ''oortjes'' goedgekeurd te worden (bouwjaareisen gelden).

Oke, zo moet ie goed zijn. RDtW afspraak is gemaakt. Mijn autokennis komt me bijstaan met zijn Espace turboD dus krijg ik de ambu mee van de verhuurder. Duimen maar...


21 mei 2012: de RDtW keuring (na een behoorlijk slechte nachtrust)

prachtig zonnig weer, dat zit alvast mee

nou daar gaat ie dan, eindexamen na 4,5 jaar werk

RAAK! én meteen 2 jaar apekool

Enige opmerking zoals verwacht over het slecht leesbare chassisnummer, ook na nogmaals ter plekke bijschuren werd het op zijn best twijfelachtig. Herinslag moet natuurlijk vermeden worden -zo vond ook de met historie begane keurmeester- dus over 2 jaar bij de volgende apekool zien we wel verder. Hartelijk dank voor de coulance.

Otogie terug in het hok, kar retour, chinees halen en uitblazen. Over een week de papieren binnen en proefrijden? Net op tijd voor het seizoen. Op de grote parking bij de RDtW reed ie in ieder geval hoopgevend goed.

Zaterdag erop papieren in de bus plus apekoolformulier.

Jammer dan, pinksterweekeind dus dinsdag pas de verzekeraar weer los: nog een week uitstel van eerste rit.

Kunnen we mooi nog even die knippers achterop verbeteren. Een extra lampje van 15W trekt de automaat niet maar een 3W powerled gaat nog wel:

powerled plus V-regulator en een maatgemaakt montage(koel)plaatje

bedraden test op voeding, OK

met pamelakit aan beide kanten van de plaat geplakt en in den waschknijper

eentje zit: prima zichtbaar zelfs in de volle zon en op 3/4 zijaanzicht ook nog. Mooi, ik heb 4 sets gekocht dus de voorknippers gaan ook zo verbouwd worden dan knippert het weer wat sneller. Toch wel handig soms, die elektrickery.... mits met mate en onzichtbaar toegepast op onkritische plekken heb ik er geen moeite mee.

hatsee, nummer twee zit ook. Met één M3tje en een klodder kit dus er is niks onherstelbaar verbeund aan de originele onderdelen. En dat weegt zwaar bij dit soort rijksmonumenten.

voorkant ook vervangen: ''period'' chroomgerande armatuurtjes met led erin.

Nou, alles is klaar voor de eerste proefrit in het diepe... wachten tot het echt droog is en blijft.

Za 9 jun 1700: heel het land zit achter de TV, mooie gelegenheid voor een proefrondje op het industrieterrein - geen kip op straat. Hm ding trekt maar langzaam op en lijkt nauwelijks harder te gaan dan 50. Waarbij de vario onmeunig dreunt. Bergrem lijkt niks te doen. Na twee keer het rechte stuk zonder averij maar eens -met samengeknepen billen- heel iets meer gas geven. Boven de 55 gaat de dreun grotendeels weg maar harder dan 60 krijg je hem niet. Bovendien trekt ie scheef als je gas loslaat en dat is een klassieke indicatie van fout aangesloten vacuumslangen. Tja die zijn bij dit model nog allemaal dezelfde diameter da's lastig. Motortje loopt prima, ding stuurt netjes rechtuit en hij remt ook dat scheelt. Trouwens de enkeling die wel op straat is kijkt alsof ie een dodo voorbij ziet lopen ;-)

test 1 2 3

Terug de garage in, achterbank en luik eruit en opbokken. Alle slangen los en systematisch doorblazen. Membranen zijn allebei heel, geen valse lekkage. Opschakelkant op de trommels gemarkeerd met een stukkie koperdraad. Dan stuk voor stuk aansluiten met een vacuummeter ertussen, en droogdraaien in de lucht. Vreemd de rechterkant schakelt niet op, links gaat keurig omhoog bij matig gasgeven. Mechanische gangbaarheid van de schijven is gelijk (met de hand aan de riemen opentrekken) dat is het niet... uiteindelijk op de bonnefooi de rechter andersom aansluiten dan? JA! nu gaan ze allebei vrijwel gelijk op en de bergrem heeft effect. Leidingkjes ook maar markeren met een stukje draad, zo moet het kloppen. Morgen is er weer een kans.

Zo 10 juni: nu dan! Onder begeleidend kerklokgelui (3 kerken en een moskee) om 10.00 in de stralende zon de weg op. Direct wordt duidelijk dat het nu goed zit, hij schakelt vrolijk op bij 30 km/u en stabiliseert bij 50 met laag toeren. Er zit een gigantische onbalansdreun in de vario bij 50, even doortrappen en je bent er goeddeels af. Proberen maar op de rondweg, gelukkig rijdt er momenteel niemand.

GAS!!! krap 70 op de Höksebargring, oeioei

Gauw de ventweg naar de Hoeve op, daar rij je niemand in de weg. Effe buurten bij Ome Hans, die me immers een paar keer heeft bijgestaan met zijn metaalbewerkende machinepark.

Jawel, 1 meter buiten het dorp!

Vervolgens een rondje door het dorp en een stukkie buitengebied (voor de kalenderfotos).

t'is aaidafkesweer ;-)

Nou dat was DIK lach'n, wat een ding. Je dreunt uit je stoel en het lijkt wel op te stijgen maar uiteindelijk rijdt het toch wel erg leuk, beetje toeren met 60 km/u. Krijg meteen jeuk om mijn 33je maar weer eens op te graven na tien jaar schorsen. Die rijdt in vergelijking wel heel veel beter met behoud van dat leuke tweecilinder gepruttel en het geinige directe stuurkarakter. Ik snap wel waarom de meeste 600jes zijn voorzien van 33 spullen. Maarja het is een AAIdafke remember. Een zelfbewegend museumstuk!

KLAAR!

Ideetje: de achterwielen eens laten balanceren, bij een 66 bleek dat ooit nogal veel uit te maken in onbalans achterin. De lokale kwitfit zag er nog wel GAT in ondanks het ontbreken van een centaal GAT. Volgende dag opgehaald, inderdaad fikse kloetns lood erop.

Zondag Alex uitgenodigd (van die mooiste 1e versie 343 van nederland) om elkaars autogies eens van nabij te bekijken. Leuk voor de foto:

de eerste en de laatste daf in oervorm

En toen maar een blokkie om. Inderdaad, veel beter! Er is zo wel redelijk mee te rijden - nog steeds max 70 - maar nu zonder dat alarmerende gedreun van achteronder. Dikke pret op de rotondes, zelfs de eersteling is toch een echte daf in het onvergelijkbare traploze rijgevoel. Het stuurt geweldig direct en exact. Je mist alleen de acceleratie na de rotonde die de golfjes en bee emweetjes altijd zo leuk acuut op 100 meter achterstand zet ;-) Nou, langzaam vertrouwen opbouwen met grotere proefritjes, misschien durf ik er nog ooit eens mee naar een meetingkie.

Boekelo okt 2012 publiek debuut.

''ooojaaa da hef ooomaaa ok nogges had zoone daf dreejendartig'' ...zucht.


Klassiek&Techniek - dec 2012

hee dr ligt een vent op de weg, tis bijkans een ventweg!

werkelijk teveel eer: de voorpagina en 6 bladzijden verhaal, geheel foutloos en zonder de in alle bladen altijd weer opgediepte overjarige flauwheden ''T-schudder met J-aandrijving''. Dat is een primeur. Vrienden van mijn lijfblad-sedert-12 jaar, hartelijk dank voor een erg leuke zondagochtend.


Mei 2014: 2 jaar en 200 km verder staan we weer in Almelo

en wel voor de uitgestelde VIN herinslag.

UIteraard meteen maar apekool erbij nou ik er toch sta, dat bleek een futiliteit. Deze keurmeester had er duidelijk ook aardigheid aan gezien zijn voortdurende stopwoord ''superr!''.

kentekencard

Binnen een week de derde kentekenpapierenset binnen, zo'n creditcardding zelfs. Geweldig wat een anachronisme, wat ben ik blij dat ik de originele set uit 1960 destijds mocht behouden. Goed, ook weer gehad het zelfrijdende museumstuk mag weer 2 jaar de weg op.

1 Jan 2021: na jaren wachten is dan eindelijk de apekoolvrijstelling 50+ erdoorheen. Volkomen terecht gezien de marginale kilometers die deze vertroetelde categorie rijdt - laatste 2 jaar apekool slechts 1 rit naar Boekelo = 30 km. Toen ik het tweede ritje wou maken ging de VARTA 6V accu stuk, al na een paar jaar en nauwelijks kms, en ondanks een keurige druppellader en vorstvrije opslag. Dat dure ding kopen we dus niet nog een keer. Als ie van de zomer uit de schorsing loopt zal ik eens zon redtop accu bestellen, misschien zijn die beter. Ze kosten hetzelfde...

 

 


retour index

(c) Gromsound 2012-2021