De N1500/1501 Gromsound mod (navolging uiteraard op eigen risico, kijk uit met 220V!!!!)


Iedereen weet het. De eerste VCR is mechanisch een baggerconstructie, uiterst kwetsbaar en bijna altijd rip anno nu. Onderdelen zijn op en het is ook niet na te maken die eigenwijze kabel-veertjes-katrol-tandwielekes bende. En als je het toch probeert draait het in no time weer de soep in, hoeft maar ergens iets te slippen of te blijven haken en het hele spul vermoordt zichzelf met groot enthousiasme.

standaardstoringkjes...

Jeuk-JEUK!!! Dat moet toch op te lossen zijn. Het probleem is in essentie dat de uiterste standen van de inrijgtrommel niet direct worden gedetecteerd maar indirect op de aandrijving van het katrol-kabel mechaniek. En dat is geen goed idee zie bovenstaande ervaringen. Kortom, die microswitches moeten verplaatst worden zodanig dat de trommel ze zelf stuurt, dan kan er nooit meer wat gebeuren.

de originele plek van de microswitches: links uitrijg, rechts inrijg en linksonder 220V

Ik heb twee hoekijzertjes gemaakt en voor op het cassetteliftframe geschroefd, een M4 boutje omhoogstekend gemonteerd op die meedraaiende beugel (zit al een gat!), stukje plasticslang eromheen tegen sluiting. Dan de microswitches zodanig gemonteerd dat ze in de beide uiterste standen worden ingedrukt door die bout. De linker (uit) moet dan op zijn kop (zie de verfrest op de rechter). Je kan nu de switches om het boutje draaien om het precieze werkpunt af te stellen. Als de trommel bijna in de uiterste stand is, moet ie net klikken. Niet te strak stellen dan loop je kans dat ie een keer net niet bediend wordt en gaat de handel alsnog in puin. Ook moet de uitrijgschakelaar net andersom worden bedraad omdat ie origineel niet in- maar uitschakelt in de parkeerstand. Zie foto 1 voor de originele draadmontage. Je kan nu (zonder katrol) al testen door met de hand de trommel te draaien en te kijken of de logic juist reageert. Vergeet niet de 220V switch zelf te bedienen: in parkeerstand ingedrukt, even na begin inrijgen losgelaten. Denk om je vingers en de spanningsvoerende contacten!

uitrijg (links) inrijg (rechts)

complete opstelling inclusief verlengde -en omgekeerde- bedrading op links.

Dan de 220 switch er ook nog onder en een ''vlaggetje'' aan de trommelbeugel die hem bedient. Lastig want dat ding moet wel de hele draaicirkel vrij kunnen lopen. Met wat klein vijl- en zaagwerk wil dit net. Ook moet daarvoor de audio DINbus eruit, geeft niet ik gebruik toch de AV out. Verbind wel de twee zwart-witte draadjes van deze bus (zijkant) even door anders heb je bij opname van tuner straks geen geluid meer. En doe even krimpkousjes over de aansluitingen, je komt daar mogelijk nog een keer met de hand in de buurt...

klik klak maal twee, de 220 switch moet iets eerder ingedrukt worden dan de microswitch.

Ok nu die katrol weer terug. Origineel laten ze de rijgmotor een flink stuk doorlopen om zo met de lange veren een voorspanning op de kabel te krijgen die de trommel op zijn plek houdt. Dit gegeven heeft me lelijk opgebroken want de slag is nu natuurlijk veel korter geworden (niet langer dan noodzakelijk). Ik heb het opgelost door de veren een stuk stugger te maken, uitrijg had ik een kortere stugge veer voor, inrijg heb ik de originele uitgerekte veer voor gehalveerd. Eenmaal gemonteerd zit het net lekker strak. Zet het spul met de hand op uitgeregen stand en monteer de katrol zo op de as dat ie net met ietsje veerspanning de trommel op zijn plek trekt. Als alles goed gaat trekt ie de ingeregen stand dan ook met ietsje veerkracht aan. Katrolboutje niet forceren, zie de 'katrolbeun' foto hierboven, daar heb je geen zin in als het niet hoeft! Eigenlijk is het beter om meteen die steunbus maar om de katrolnaaf te zetten, dan blijft ie voortaan ook heel - zie verderop.

inrijgveer uitrijgveer

Met deze opstelling kan al lekker proefgeregen worden (zonder band). Het loopt geweldig soepel en betrouwbaar, stopt keurig op tijd en blijft netjes geparkeerd staan, dat geeft moed. Die hele tandwielplaathandel kan eraf evenals het gebarsten toptandwieltje (de primaire oorzaak van alle ellende, stel prutsers!).

Wat doen we nu met die rolnokhefboom... gewoon in aangedrukte stand vastzetten met een dikke zelftapper en een ring. (PS dit was voor de timeropname bedoeld, dat het loopwerk niet met aangedrukte rol uren stil zou staan).

klem dat ding

En waarom zo ingewikkeld met die cassetterem-ontgrendelpal, waarom niet zoals elk ander systeem een vaste nok op de bodem die bij het zakken van de lift in de cassette verdwijnt? Dus de cassetteremlospal eruit en vervangen door een vaste nok met schuine kant. Met een doorzichtige cassette bepaald hoe diep ie moet en in die stand vastgelast onderop het chassis (variant volgens Rini: vin solderen in een M5 sleufbout en die in het chassis monteren. Maar pas op dan moet je wel ruimte maken voor die boutkop en het restje draadeind onder het deck, dat komt in conflict met wat hevels en de liftvloer).

cassetteremontgrendelhaaievin GRS en zelfde ding methode Rini.

Tenslotte moet die katrol steviger, dat flimsy plastic ringetje dat alle knelkracht moet opvangen is echt te zwak. De eerder aangetroffen katrolbeun met het stukkie buis (zie boven) is geniaal uitgevonden (door de onbekende knutselaar) want zeer simpel en doeltreffend. Metalen pijpje diameter ca 15mm afzagen op 10 mm lengte, halverwege een gaatje 3mm in boren tbv het schroefje, eventueel iets ovaal knijpen en over de katrolnaaf drukken. Klaar! Zet hem niet vaster dan nodig, even testen of ie de motor goed meeneemt dan is het vast genoeg.

katrolbeun light (oud stukkie tentstok)

Ik heb er ooit ook een aangegoten met giethars tot een massief brok, eigenlijk niet nodig:

katrolbeun 2.0 volgens Gromsound

Hoera, een goedwerkend toestel waar je nooit meer met klamme handen naar zit te luisteren of er wat knapt bij het inrijgen... als een Daf 46 met twee riemen! Aldus meermaals met succes uitgevoerd, ook door anderen op basis van deze beschrijving (Rini bijvoorbeeld, zie ook zijn joeptroep kanaal).


Komaan VCR vrienden, knutselen maar opdat we dit probleem voorgoed oplossen. De oer-homevideo N1500 verdient beter dan als grofvuil bij de stort te staan. ALS ie het doet is het beeld vaak nog erg mooi. En de buitenkant is natuurlijk weer een meesterwerk van klassieke styling en edel materiaalgebruik. (Wie zei daar Ouwe Houten KIST?)

Open for discussion, zie dit forum afdeling TV en video (echte aanrader als je van dit soort spullen houdt):

http://forum.mfbfreaks.com/

Succes ermee!

 

.......................................................... ...................................................


(c) AvW 2008-2017