Een eigenbouw 4 kanaals bandrecorder (je moet toch wat): de N4502G
832&CD4decoder&tascam 4CH cassettedeck
Leuk hoor die quadrafonie uit de seventies. Een maat dook ergens 5 LPs op van het CD4 systeem van JVC. Dit was de meest luxe versie van LP-quadrafonie destijds, met een geavanceerde codering van de achterkanalen in een 30 kHz draaggolf die alleen met een heel duur pickup element kan worden opgepikt. Dan moet het hele spul een externe decoder in waarna de 4 discrete kanalen terug de versterker(s) in kunnen.
De maat kocht op iebee de bijpassende decoder, ik heb een Philips 832 quadra combi met het juiste element en een 4kanaals recorder input plus 4 MFBs rondom, het is allemaal netjes voorzien door de heren uit Eindhoven. Kortom snoerenwoud aanleggen en luisteren maar. Dat klinkt inderdaad beter dan SQ, helemaal niet gek.
Genoemde maat is tevens in het rijke bezit van een tascam 4kanaal cassettedeck zie boven. Daarmee kan je dus de gedecodeerde LP opnemen. Nadeeltje is dat ie op dubbele snelheid loopt dus 1 C90 cassette is met een halve LP al vol. Dat is niet handig en bovendien is zo'n tascam smerig duur dus even eentje kopen voor die paar platen is onzin. Kan dat niet gewoon op spoelenband? Tuurlijk, ook te koop geweest van tascam, nog weer vele malen duurder. Hier moet dringend gegromsound (c) worden!
Basis: Philips N4502 - instappertje der Magnocontrollers
Deze heb ik sinds de reparatie en test niet gebruikt, gewoon omdat ik genoeg luxere broertjes heb met wel 2 VU meters en ingebouwde versterker. Het geluid is echter voor de hele serie gelijk, echt HiFi. Bovendien heb ik nog een kist vol sloopzooi uit deze handig modulair opgebouwde familie dus in principe is de 4502 wel te verbeunen naar 4 kanalen.
Nou daar gaat ie dan. Eerst het kale deckje verbouwen van 2 kops naar 4 kops. Op de voorziene plek van de derde kop (4418 4510 etc) kan een extra opname/weergave kop geplaatst worden, gewoon met dezelfde bevestigingsmiddelen als in een 4418/4510. Alleen moet ie een spoorbreedte dieper uitkomen, met een paar lange M3 boutjes omlaag stellen. Geldt ook voor het aandrukviltje dus lossnijden en iets lager weer vastplakken. Even op het oog uitrichten zolang.
tweekoppertje
Dan een extra wiskop, toch wel handig anders moet je steeds een tape achterkant helemaal wissen voor je wat kan. Standaard wiskop uit zijn houdertje, geleidepennen eraf, en met een beugeltje en netjes uitgemeten vulringen naast de originele wiskop opgehangen, weer een spoorbreedte lager. Er kan nog een extra viltje voor maar het blijkt niet nodig, de band spant er netjes omheen.
tweeling wiskoppies
Goed het deck is klaar. Nou de sloopotronica nog. Na enig nadenken blijkt de simpelste methode om gewoon een complete 4502 print recht achter de originele te bevestigen. De Play schakelaar kan dan met een verlengstang simultaan bediend worden. Alle overbodige rimram eraf (pickupingang, testpunten, remotebus, decksturing) en alle noodzakelijke draden lossolderen en op de overeenkomstige punten van de originele print verbinden (diverse voedingen, massa's). Van de 2e deckstekker laten we alleen de koppen aansluitingen zitten, handig: is precies 1 hoek van de plug. Op het deck komt een tegenoverliggend restantje zodat de zaak als vanouds lekker uitelkaar kan voor service.
rugzakprintje, playschuif doorgekoppeld
De volumeregelaarprint kan wel wat compacter, in feite zit er een halve loze print achter die bij een 4414 wel een functie heeft. Afzagen en losse draden elders vastsolderen. Dat proppen we later onderelkaar in de originele frontpositie. En die drukknopjes (level check per kanaal) zijn overal wel weg te prakken.
tijdelijk 4 kanaals regelpaneel
Zooi terug de kast in, alles aansluiten en proberen maar. Front op de oude din i/o bus en Rear omgesoldeerd naar de oude pickup bus, keurig 832 compatibel. Touw naar de 521 en draaien maar. JA dat werkt ook nog! Normale stand als vanouds dus gelukkig niks gemold met deze actie, en Rear laat keurig de achterkant van de tape achterstevoren horen, kan je meteen de kopstand netjes afstellen op max hoog. Omdat de 2e Rec schakelaar nog apart bediend wordt kan je kiezen welke sporen je opneemt, apart of allemaal tegelijk. Met de spoorkeuzeschakelaars erbij is het zelfs onafhankelijk te gebruiken, ik zie opeens wat leuke mogelijkheden voor mijn stereodiashow geluidsmontages! Wissen doet ie ook keurig, dat valt niks tegen.
even de kap iets uitbouwen voor die half buitenboord wiskop
Werkende voorlopige toestand na anderhalve dag knutselen.
In deze stand al volledig functioneel als 4 kanaals deck maar uiteraard moet die hele ontploft zicht bende nog de kast in gefreubeld worden. Daar gaat ie dan.
uitbouwtje achterop tweede set schuiven&meter erbij
de vier level check knopjes naar de rechter zijkant verhuisd
et voila, de kast kan weer dicht.
Aansluitpaneeltje achterin de kont
1 nobudget 4 channel taperecorder, na ongeveer 4 dagen werk dat viel niet eens tegen. En nou gaan we die CD4 platen eens opnemen potjan3!....
...Had je gedacht! Het blijft toch allemaal ouwe sloopzooi, na een hele lange dag zoeken en solderen helaas geen succes. Rear opname ernstig overstuurd en vervormd op L en bijna nul op R. Dat slopertje was blijkbaar niet voor niks weggeworpen. FOK wat een anticlimax, ZO kort voor het doel.
Dag later even snel een slopertje erbij gescoord (n4415 10 eu plus 15 eu benzine en anderhalf uur rijden - slik), print zorgvuldig uitgeprepareerd en ingepast. Afstellen op een testband, metertje geijkt, hehe nu doet ie het eindelijk zoals de bedoeling was.
slopertje 2 donororgaan&hoofdader
Geen scrupules, die 4415 was toch stuk (tachoregeling op hol, elastiekjes everywhere, diverse boutjes pleite) dat zien we later wel een keer. Als ik er tzt de 4502 play-only print in frot is ie nog wel te verkopen. Men wil toch alleen maar de oude banden van vroegah overzetten op empeedrie (spit-spuug).
tekstjes omgebeund
Nou nou je krijgt het inderdaad niet kado. Maar het afspelen van de CD4 opnames is wel in één woord spectaculair! En het enige dat telt is het resultaat nietwaar? Hebben mijn vrienden van het mfbfreaks.com forum ook es wat om te lachen ;-)
Klaar! Discrete 4CH quadrafonie van band, geweldig.
Mijn maat de elektriker heeft wel breedband en haalde een partij quadrofonische muziek op vanaf het net, in de vorm van DTS files. Dat zijn speciaal gecodeerde WAV bestanden die door zon 5.1 surroundgeval kunnen worden afgespeeld. The End for gromsound maar met wat knutselen is er toch nog iets mogelijk.
Adobe Audition is een audio recorder/bewerkingsprogramma dat onder andere terug kan mixen naar DTS formaat zie boven. Een ander klein hulpje genaamd tranzcode kan een DTS wav uiteentrekken tot 6 discrete mono wavs die in AA in te lezen zijn. Deze twee in serie zijn dus in staat de 4 zuivere quadro sporen te isoleren en middels twee stereo geluidsuitgangen (ik kocht snel even een handjevol ouwe soundblasters voor een tientje) naar de analoge buitenwacht te sturen.
Heel fijn, daar staat des gromsounds quadrocorder reeds paraat! Twee touwen naar de PC, volume afstellen op het luidste stuk herrie (keurig zichtbaar in de grafiek), start de band en zet het scherm uit. 3 kwartier later staat de originele discrete 4 kanaals opname op de tape en kan voortaan analoog genoten worden in de huiskamer via de alleskunner 832.
Eerste ammunitie: DSOTM in een 8track cassette mix en Autobahn in de originele quadro mix. Volledige kanaalscheiding v/a, geweldig!
Enkele weken later kreeg ik van een collega een uitgediende ''5.1'' geluidskaart kado. Twee dagen zoeken naar een werkende alternatieve driver (die van de fabrikant doet het niet op mijn XP versie), dradenwoud herleggen en proberen een mediaplayer te vinden die DTS aan kan, want de decoder zou nu op de geluidskaart moeten zitten. Warempel de meest basic MP doet het ermee. Dat scheelt een hoop decodeerwerk. Atom Heart Mother kan nu ook eindelijk gelezen en gespeeld worden want die crashte met de eerdere route.
hatsee: in één keer van file naar tape.
De geluidskaartdriver heeft bovendien een testknopje waarmee afwisselend de 4 kanalen worden omgeroepen door een licht kakkineuze jongeman: ''linksveurrr - rechtsveurrr - linskachterrr - rechtsachterr''. Bijzonder handig om de kabels correct aan te sluiten. Ik neem het ook maar even op voorafgaand aan de muziek, altijd handig in onbekende afspeelomgeving om de kabels te controleren.
Nog eentje, nu op cassettebasis: n2415g.htm
........................................
(c) AvW 2008-2011, niet jatten aub