N7150 / N7300 gebroken rolmechaniek opbeunen - de "Gromsound-Mod" (quote: audiofreaks.nl :-)

Navolging is GEHEEL OP EIGEN RISICO. De auteur aanvaardt GEEN ENKELE AANSPRAKELIJKHEID voor eventuele schade voortvloeiend uit knutselwerk van derden naar aanleiding van het beschrevene. (Sorry dit moest even, laat je niet afschrikken als je een beetje handig bent).


Voor je iets doet: stekker eruit.

O wat een ellende met die laatste serie bandrecorders. Het hele mechaniek is van een bedroevende kwaliteit kinderpickuppiesplastic spuitgietwerk. Ze breken ALLEMAAL af op den duur (vermoeiing).

manualplaatje, rolhefboom en co

Ter plaatse van de pijl zit een veel te dun geconstrueerd haakje dat als vergrendel- en afsteunpunt moet dienen in PLAY stand. Als het er dan eindelijk af is gebroken hangt de rol als een dood vogeltje tegen de capstan aan en de band wordt niet getransporteerd. Toestel is normaliter Total Loss.

Dat Zullen We Nog Wel Eens Zien! Door aandachtig te kijken wat er precies gebeurt in het ding bleek dat je het bandtransport weer op gang krijgt door de hefboom aan de onderkant iets omhoog te drukken, en wel net zoveel dat de ingebouwde drukveer 72 de kans krijgt de rol 74 tegen de capstan te drukken. Net onder de hefboom zit een solide (nou ja relatief solide dan in dit deerniswekkende apparaat) stukje frame. De oplossing is dus om op een of andere manier de hefboom te laten afsteunen op dit frame, zodat de excenter van de servomotor de hele handel alsnog onder voorspanning kan brengen.

schetsje krachtenspel

Een simpel zelftappend schroefje B onderin de hefboom H gedraaid bleek voldoende. Hij moet precies zo uitkomen als op de schets, dus met de kop nog net in het verdiepte stukje frame. Verder naar links wil niet want dan loopt het spul vast als de rol R omhoog of omlaag wordt getrokken. Op de volgende fotos kan je ongeveer afschatten waar je moet boren. OPGELET: ik heb ook andere posities geprobeerd -zoals op het audiofreaksforum getoond- maar bij mij werkt echt alleen de plek zoals nu afgebeeld. EN het moet ietsje scheef uitsteken ook nog. Eerste afstelling = 9 mm uitsteeklengte, daarna in het toestel fijnafstellen.

skroufje

schroefje op zijn plek (A) in play stand

Als ie erin zit kan je gewoon proefondervindelijk (met een punttangetje vanaf de zijkant) de uitsteeklengte afstellen zodanig dat de voorspanning via veer V op de rol R komt te staan. Je ziet dit gebeuren doordat het puntje in gat B achter de rol vrijkomt van de aanslag en ongeveer in het midden van dat gat uitkomt. Het hele spul zit dan zoals bedoeld door de maandagmorgenontwerpers onder de goeie voorspanning tegen de capstan gedrukt. Het is nu allemaal drukbelasting ipv trek of buiging dus ik verwacht (het is mijn eigenlijke vak) dat het nu een stuk minder ellendig belast wordt. Op plek C heb ik nog een oud schroefje tussengedrukt om het toch wat meegevende plestik frame te verstevigen. Klodder lijm erover om het te borgen.

Het bleek na enige tijd gebruiken dat het skroufje zichzelf langzaam verder indraait onder belasting en dan slipt ie weer. Enige remedie: opnieuw afstellen en aan de andere kant volgieten met hars. Dan kan ie niet meer bewegen.

vastgegoten

Deze ingreep was netto (na al het puzzelwerk) een half uurtje arbeid. Duurtest loopt (weer)! Doe er je voordeel mee. Want ALS ie toevallig even loopt is het geluid gewoon goed.

........................................


(c) AvW 2006-2011, niet jatten aub maar linken is welkom