De keizer van de visogen: de 832 quadro combi.


22RH832 combi, 1974.


Ja hehe, eindelijk kwam er dan een voorbij voor weinig. Nog niet eens zelf gezien maar reflexmatig gered door kameraad Oebele V. nabij zijn ver van de gebruikelijke handelsknooppunten gelegen woonplaats (alhier nogmaals mijn publieke dank!). Defect, dat wel. Echt wat voor Gromsound dus ;-)

3e kerstdag vanaf een nabijgelegen familieadres het bakbeest opgehaald. Doen we nog wat zinvols met die lamlendige feestdagen. S'avonds de laag snarendrek van het PU plateau geschraapt (hilariteit bij mijn broer) en testdraaien met een postelastiek. Yep doettet! Meer was niet te testen wegens afwezigheid van zowel DIN kabels, DIN koptelefoon als MFB spullen in de normale geciviliseerde wereld van de 21e eeuw. Satteliet TV heeft ie wel overigens.

Bon, 2 dagen later thuis dan maar echt aan de gang. Het 422 element bevatte een kadukke naald, 45 graden omlaaggebogen (waarom toch altijd met die zoldervondsten?). Da's mooi balen de goedkoopste vervanger is iets van 47 euro. Mwah, klein kansje: luciferhoutje bijgevijld tot ie precies achter de knik als contrasteun te plaatsen was, naaldeinde akelig voorzichtig omhooggedrukt tot ongeveer terug in zijn fatsoen. Staat nog ietsie scheef maar raakt de plaat wel redelijk. Koptelefoon erin en testen. Jahoor geluid uit alle 4 kanalen. Pfoei! Later onder een macroscoop maar een keer preciezer uitdeuken.

422 element met uitgedeukt spijkertje SQ decoder mk1

Proefje met de quadrostand: inderdaad andere fase op de achterkanalen te horen, de decoder doet het ook nog. FM tuner is dood, afstemming werkt wel. Rest van de radio lijkt te werken. Ding staat vol met zand en stof, alles kraakt dus de bus K60 wordt binnenkort weer uitgelaten. Je kan er gelukkig erg makkelijk bij omdat het hele bovendek omhoogklapt met een motorkapstokje op links als steun.

olieverversen? ultraplat anno 1974

Het hele feest is erg plat, met insteekmodules voor de diverse deelfuncties, dat is handig. Vooral destijds toen je vervangers zo uit het rek kon pakken. Nu is het makkelijk meten en solderen aan zo'n uitneembaar dingetje.

preset potmetertjes op een kluitje tiptoetspaneel

Om de afstempotmeters van de preselectie achter dat kleine klepje kwijt te kunnen raken zijn ze om en om versprongen gemonteerd, met een tussentandwieltje naar de eigenlijke knop! Het bekende 720 tiptoetspaneel zit er ook weer in.

driedubbel overgehaalde visogen!

Ja en dan die prachtige grote visogen, drie stuks met elk 2 meters. Schuin verzonken gemonteerd achter een dik vergrootglas. Kortom daar waren de heren van het HiFi team terecht trots op, ondanks hun scepsis mbt het quadro gebeuren. Met een verkoopprijs van >3000 piek zal het toch wel uit hebben gekund.

hoogte: nog geen cassettedoosje maar DIEP!

Wat is het een joekel, heel plat (zie het cassettedoosje, zet dat maar eens naast een 720) maar onmeunig diep en breed. Die kan echt niet op de plek waar mijn A-set staat. Bij gelegenheid tevoorschijn halen en op een klein onderstelletje plaatsen dan maar. Zolang de tuner rip is kan ik hem toch niet dagelijks inzetten.

Het blijkt nu eindelijk ook dat inderdaad een stereo-SQ signaal op de stereo tape ingang (uit mijn HiFi video, CD speler kan ook) door de decoder wil. Gewoon op stereo-tape & 4channel zetten en hij speelt keurig quadro op de 4 MFBs. Als je snel schakelt tussen 'double stereo' en '4ch' hoor je het direct: merkbare ruimtelijkheid dankzij de achterkanalen, wat een grap. Makkelijk nu ook met die gecombineerde balans en voor-achter schuiven ipv de dubbele volume en balansregelaars op 2 losse versterkers. Toch jammer dat ze nooit een uitgebreide 551 of 720 hebben gemaakt met 2x2 MFB eindtrapjes en een SQ decoder. Het past er makkelijk in op de plaats van de 40W kachel. Een goeie pickup had iedereen die hiervoor in de markt was toch al. En ik maak me sterk dat een beetje HiFi bandrecorder op 19 cm/s dat SQ signaal wel vasthoudt. Het gaat om de kanaalscheiding en de fase dus mits goed afgesteld moet dat toch kunnen. Affijn anno nu hebben we HiFi-video en CD-R als bruikbaar medium.

Klooien we nog even door aan die tuner, ik kon het zelf niet echt vinden. Maar ik heb gelukkig professionele hulp (ervaren Philips TV monteur met een goed geheugen en heel veel ervaring) zodat na een avondje gezamenlijk 'worshippen' de tuner weer in de lucht kwam. Het was zoals zo vaak een kwestie van rotte solderingen op de montageprints, gekoppeld aan een wat avontuurlijke manier van aarding van de unitjes. Groot onderhoud - het mag een keer na 33 jaar. Stereodetectie afgesteld en hoor aan het klinkt zeker zo goed als de 720. Zelfs nog wat selectiever op de kabel (die van Essent hier is erg slecht helaas net op 3FM).

unit 405 potmetertje voor instelling stereodrempel

Dan waren er nog wat tiptoetsen defect naast de obligate defecte lampjes. Het blijkt dat de bedrading nogal los aan de tiptoetscontactpennen bevestigd is, namelijk met een heel dun rubber slangetje waar het draadje bij in wordt gestoken. Dit wil wel corroderen en losraken, dus alles schoongemaakt en opnieuw eropgestoken, twee rubberbusjes vervangen door wat anders. Yep dat hielp. Toen nog 3 lampies gewisseld voor het mooi.

de tiptoetsen van achter gezien: snoertje, rubber busje, paaltje, lampie 6V40mA

wijzertje opnieuw gebroken en nu wel recht vastgelijmd met 2C kit

Na nog een paar ingrepen met K60 spray is ie klaar voor de eerste rang in de huiskamerset:

klaar!

 

Vervolg: een 4 kanaals bandrecorder om ook CD4 te kunnen opnemen 4502g.htm


........................................


(c) AvW 2006, niet jatten aub