Het apparatuurmuseum deel 4:
Portable radiootjes, snoerloze luistervrijheid voor jong en oud.
Laat ik ze er maar tussenuithalen en apart tonen dat is overzichtelijker. In dit geval niet alleen recent aangespoelde verzamelstukjes maar ook de bewaarde spullegies van thuis:
Conion, middengolfradiootje vroeg jaren 60
Althans het lege doosje ervan want de inhoud is al heel lang geleden overleden en weggeworpen. Het wijzertje moet ik nog wel ergens hebben liggen. Dit was mijn oudere broers eerste eigen radiootje, hij luisterde er geheel in de tijdgeest mee naar radio luxemburg. De fameuze zeezenders kon je in twente niet krijgen. Tegen de tijd dat ik hem doorgeschoven kreeg was ie al schor en bijna kaduk. Het strak uitgesneden kartonnen schaalrandje is overduidelijk het werk van mijn pa. Hij zal er wel de voorkeurszenders op hebben aangetekend, bij 1400 staat nog een streepje.
Siemens Cordly AM/FM, vroeg jaren 70
Ook zon elegant handpalm radiootje. Deze doet het nog wel (op een 9V blokje). Mijn pa en ik speelden in die tijd met kleine FM zendertjes, dus er was een tweede radiootje nodig om een portable walkietalkie set mee samen te stellen. Op een plankje vastgesnoerd met het draadloze microfoontje en een pak batterijen, een lange stok met draad eraan en daar werd ik op frankrijkvakantie het strand opgestuurd om te kijken hoe ver we kwamen. Ondertussen luisterde zonder dat we het wisten de hele camping mee, daar hebben we nog een heel leuk stel kennissen uit Emmen aan overgehouden. Het radiootje heeft later ook nog op mijn fietsestuur gemonteerd gezeten zowel op fietsvakantie als met de sport ''piraatjepeilen'' in de stad. Geen rotzooi dat ie dat allemaal heeft overleefd.
euh?? Philips?? FM/LG/AM grote portable
Nee niet echt maar de vorm van die signaalsterktemeter vroeg natuurlijk om die period modificatie. Er stond nergens een merk op behalve ''colonel'' dat zal wel slaan op de military look. 50 gulden ergens rond 1977 bij de lokale radiozaak die hem per ongeluk in een zending aantrof. Leuk veelzijdig ding veel lol mee gehad. Er zat oa een microfoonversterker in dus ik heb hem ook vaak misbruikt als externe versterker voor van alles en nog wat. Netvoeding zat er ook op dat scheelde batterijen maar gaf wel wat meer brommmm. De 2uurs sleeptimer was superhandig: vrijdagnacht te bed, oordopje in en tot uitputting luisteren naar radio luxemburg (jawel ik ook).
Aristona auto-portable, FM/AM/LG vroeg jaren 70.
Deze fraaie luxe skaigecapitonneerde doos werd in het nabije Gronau bij Karstadt voor mijn moeder gekocht. Zij waardeerde vooral de eenknops bediening: met 1 draai geluid, handig in het donker op de bedrand. Toen ie in de jaren 80 stuk ging en niet meer hersteld kon worden -tevergeefs aangeboden bij een overbuurman die in die business zat- heb ik haar voor de verjaardag een nieuwe portable (met cassette) gekocht die echter met drukknoppen en een volume schuifje werd bediend en daar kon ze niet mee overweg. Uiteindelijk heb ik een klein audiosonic AM/FM radiootje erbijgekocht en die met veel improvisatie (jawel gromsounden op zijn puurst) in de oude aristona kast gefreubeld:
wat steekt daar door het ingekorte batterijvak heen? Gromsound alert!
Alle originele knoppen weer functioneel als voorheen (muv LG), volumeknop draaien = muziek, opgelost. Kwaliteit was het niet maar hij stond toch altijd heel zacht dus dat maakte niet uit. Weer veel later heb ik nog eens de aan/uit en volumeschuif van de vervanger omgebouwd naar 1 draaiknop en toen werd ie wel in genade aangenomen. Net op tijd de Ari werd wel erg schor... het museum in, aandenken aan ma (ze overleed begin 2010).
En dan nu het verzamelspul!
Philips RL311 3band mid70s
Deze knapperd is mij geschonken door verzamelvriend Oebele. Mooi ding goed geluid, hoefde er eigenlijk niets aan te doen alleen doorsprayen. Eens zien of tzt de verf op het front te herstellen is.
Ik werk in een bedrijf waar van oudsher ook een chemisch lab bij hoort. Het achterste kamertje was jaren in onbruik, diende als opslag voor allerlei zooi die nog net niet de container in was gegaan. Een vroegere laborant had er een fraai oud transistorradiootje van thuis in de vensterbank gezet en achtergelaten voor zijn opvolger:
Philips 90RL412 (''Limbo de Luxe''), 1974
Nog een behoorlijk luxe dingetje met KG, MG, LG en FM. De afstemknop is 2delig, buitenring = grof en binnenknopje = fijnafstemming via een klein trimmertje, handig op KG. Het toestelletje was ernstig gepatineerd door de chemische dampen in het hok, benevens door 20 jaar stof en vocht. De antenne was verlengd met een eindje lasdraad en handvat&batterijklep zijn zoek. Na een flinke schrob- en poetsbeurt ziet het er wel weer redelijk uit. Hij was alleen kaduuk, produceerde slechts nog wat schorre klanken op FM. AMHD, open dat ding: spuitbus K60 erdoor hielp nog niet.
AC tiktorren (onbekende code van Sanyo) - MEP: wakker worden jongens!
AHA daar zit weer een rijtje van die ouwe AC germaniumtorren in de eindtrap, pak de schroevedraaier maar! Tikkedietik jahoor, het helpt weer. Hij bromt nog enorm en alleen FM/KG doen het maar zo is het wel genoeg.
Paar jaar later nog een, nu anoniem genummerd RR412 en zonder houtnerfdecor. Die doet het in ieder geval wel en is ook compleet met spriet, klepje en handvat:
RR412 not-limbo-delux (voor boven de rivieren?)
De mannen van de belendende werkplaats reikten me een vrij grote defecte portable aan ''d'r staat philips op heb je die al?'' ;-) Zo dood als een pier op wat hard gekraak na. Dat roept om een rondje K60.
90RL210 MG/LG portable, 1973
Bandswitch en potmeters doorgepompt, afstemcondensator ook maar (had krakende slepers) en zie hij doet het weer heel aardig. Het rijtje AC tiktorren was in dit geval nog ok. Lange golf blijft leuk, franstalige RTL overdag. Allebei deze radiootjes hebben hetzelfde probleem: het volume kan niet naar nul maar begint op een flink nivo. Sluiting in een voortraptor, defecte elco? Wie het weet mag het zeggen, ik heb geen schemas.
Werkplaatsradio van een collega was gevallen en kaduuk, stort of ik hem wou hebben? Ach t'is geen flips maar wel leuk oud (eind sixties?) en ernstig verwaarloosd (hangt van dukteep aanmekaar, antenne weg, dikke 10A netkabel met rubber randaardestekker eraan) dus je weet het al ik kan het niet laten. Paar uur demonteren reinigen repareren herbouwen en nog wat gromsounden later is het weer een werkend speeltje:
''Herz-dame'' merk zeghetmaar, Grundig* wellicht? leuk he echte glasplaat met alu frame erom
(*inderdaad hij staat in het jaarlijkse radio bulletin marktoverzicht als grundig ''record-boy'', dit zal wel een ingekocht parallelmerk wezen dan.)
Ojee wat trek ik nou weer uit de stort van de buren: een harteloos weggesmeten radiocassette portable van geschat eind jaren '60. Het oogt hier weer heel redelijk maar ik viste hem vanonder 5 kilo nat koffiedik vandaan (container tegenover de grote koffieautomaat in de fabriek). Alles onder de bruine kledder t/m de spieker.
Crowncorder, onbekend jaapansch.
Luxe dingetje wel met FM MG LG, netvoeding, volledige functionaliteit op de cassette en veel aansluitingen. Plastic kast met echt alu beplating dus dat is wel te restaureren. Toch balen dat er in die container nog net even iets zwaars door het cassetteluikje is gestuiterd @#$%^&! En de spriet is natuurlijk ook weer weg.
Afspoelen onder de kraan (!), open die kast, verfstripper op laag en langzaam alles drogen en 24h open laten liggen. OK het speakerpapier heeft het overleefd. Loshangend aluspul uitgedeukt en teruggeplakt. Contactspray erdoor, nieuwe spriet eraan, netsnoer vervangen - radio werkt weer. Cassettedeel is iets meer werk: drie snaren en de rol vervangen plus opnieuw uitrichten, kop en motorsnelheid stellen, luikje dichttapen. Mechaniek gesmeerd, rubberbandjes opruwen en ontvetten. Nou, hij doet het weer redelijk.
Inderdaad tis geen Flips maar het oogt wel klassiek jaren '60 chic. Bovendien had ik nog steeds geen goeie radiocassette portable. Tot ik zon mooie sixties schuifknop philips tegenkom moet het hier maar mee.
Opgevist uit een rommelkraam op een automeeting: een schattig klein radiootje voor portable of autogebruik, de ooit zo populaire ''car portable''. Loopt vrij op batterijen of via een multiplug op de auto accu, waarbij meteen antenne en speaker worden omgeschakeld naar in de auto gemonteerd spul. Speaker en knoppen zitten zo geplaatst dat je hem kan horen/bedienen als ie onder het dashboard in een houder wordt geschoven. De houder is uiteraard allang pleite, achtergebleven in een A-kadett of kever?
13RP340 laat jaren 60.
Kaduuk, afstemknop lam, scherf van de schaal af, vies. Mwah opentrekken maar weer.
PLOF! gauw een touw!
Tjonge er wordt wat afgebeund... afstemschaaldraad is vervangen door een witte veter ofzo geen wonder dat ie niet wil meenemen het slipt uiteraard over het gladde asje. Nou, beunen dat kan ik ook: ouwe truc van mijn pa namelijk asje opdikken met leukoplast. Senior, posthuum bedankt voor de tip!
hehhehheh.. daarissieweer: de AC tiktor!
Uiteraard na het klopwerk de spuitbus nog even uitgelaten maar toen deed ie het weer heel aardig.
Wat een leuk klein speeltje he, 2/3e afmeting van een gewone portable. Dat wordt een geinig d'époque accessoirtje bij dat oeroude Dafje dat ik aan het restaureren ben.
Het WRAK van de WEEK: een RR644 5 bands luxe radiorecorder uit 1976.
het lijkt nog heel wat... 5 eu plus porto = 11,75 eu (ruim 25 gulden).
Na openen blijkt ie al half gestript te zijn. Helft van de draden los (niet gemerkt), complete drukrolmechaniek eruit, antenne weg, volumepotmeter plus knopje eruitgesoldeerd(!), schuifknopjes van het front plus achterliggende alulijst weg, schaalruit (matwit verweerd) gebarsten bij een boutje, 220V entree aan stukken, en het achterpaneel gemold (de schroefjes zitten nl. netjes weggewerkt achter de batterijklep). Zelfs het microfoongrilletje is ingedeukt. Tja we moeten er nu maar mee verder...
loopwerk herbouw
Een bewaarde sloop N2225 blijkt grotendeels hetzelfde loopwerk te hebben MET drukrol gelukkig. Overgezet en afgesteld. Dan natuurlijk weer standaard snarendrab spatelen (gruwelll), tussenwielbandje blijkt ook slof maar die heb ik nog nieuw. 2 snaartjes vervangen, verdwenen trekveertje herplaatsen. Alle metalen schuiven en asjes gesmeerd. Spoelspindels herbouwd met die 2225 spullen. Nou zo moet ie weer werken. De kleefkop (>1975 he) eruit en de duurzame uit de 2225 erin, zien we later wel of de wisoscillator hem lust. En dan zijn we nu weer net zover als vlak voordat die electroslachter dit ongetwijfeld slechts licht defecte ding kapot heeft ''gerepareerd''.....
rol en wiskoppen
Eerste poging had geen succes, hard genereren op de speaker en bij cassette aan ook hard motorgeluid. De print -dus ook bedrading- blijkt niet te kloppen met die uit de standaard manual! Een kameraad van het mfbfreaks.com forum had gelukkig de aanvullingsbladen van dit late model. OK alles correct heraangesloten en een paar draden opnieuw gelegd. Ook een potmeter geplaatst en de aan/uit met een draadje doorverbonden. Test: genereren is weg maar nog wel hard motorronk in het geluid en de radio doet niets. Bovendien loopt de cassettemotor op voltoeren de regeling is stuk. Balen - een uitgestorven IC ipv een tiktor. O wacht, dejavu N2219/2229, dan maakt de motor sluiting naar massa door opgeloste ophangrubbers. Als je op tijd bent is het IC nog heel. Snel de beproefde drie stukkies ventielslang erom. YESS hij doet het weer, inclusief de autostop en de toerenregelaar. Motorgeronk is weg en hij klinkt verder best oke. Pfoei!
ventielslang ©Gromsound autostop met lampie
Onder de afstemschaal zit een stickertje:
''radio defect'' joh je meent het! Gooi dan weg dat kreng, zet hem niet te koop! Eindeloos meten vervangen en weer proberen maar de radio geeft geen kik. Wachtend op inspiratie of tips, zon transistorradio heb ik nooit aan de praat gekregen... wordt vervolgd hieronder.
Ja eindelijk dan een schuifknop radiorecorder de RR312 (de op 1 na luxeste uit de folder):
Meegeraasd door kameraad Leon op zijn talloze audiostrooptochten tussen het bedrijf door. Radio doettet, cassette uiteraard niet - het zal wel snarendrek zijn. Er hangt een sierfreempje los (de bekende philipslijm) en het snoervakklepje is oewegg. Maar ik zeur nergens over hoor, EINDELIJK zo'n ding in de collectie. AMHD, sleutelen maar weer!
De motor zit zo vast als een huis wegens bij eerdere vervanging niet verwijderde snarendrab... onderin alle poeliegroeven zit een kleefmix van drab, haren, stof en papiervezels.... DOE HET DAN NIET! De 2 snaren zijn na reiniging warempel nog bruikbaar.
makkelijke deckjes die schuifknopdingen. Al spelend kopstand en snelheid afstellen, alle rubberwieltjes opschuren en ontvetten. Het werkt weer heel aardig. Nog een wolkje spray door de schakelaars en het ding kan al weer dicht. Lijm onder dat aluspul en tijdelijk vasttepen. Paar lamme schroefjes vervangen door dikkere. Tjonge wat een BAK herrie komt eruit, dat is geen speelgoedje.
RR312G rondje plakhout later ;-)
Paar jaar later alsnog de echte topper te pakken:
RR322 - af fabriek plakhout rondom!
Uiteraard ook weer snarendrek galore, loshangend aluwerk en ontbrekende delen maar dat was op te lossen. Het zijn beslist kwaliteitsdingen, 45 jaar later gewoon nog prima spelen. Een instapversie zonder FM (sprietloos want alleen MG en LG) heb ik maar doorgeschoven aan een maat. Curieus maar weinig soeps.
Dan is dit in vergelijking weer een goeikoopje: 90AL282 portable mg/lg radio:
er zit haast niks in, zelfs geen netvoeding. De opbouw doet vermoeden dat dit hele spul ook in een veel kleinere kast past. Bluftech!
RR622 & 523 - de tweede ronde
Aangereikt door een sympathisant (thanx CineRob), nog twee van die grote radiorecorders uit 1974-1975. Een ziet er aardig uit, kraakt enorm en de cassette speelt niet en de ander is een sloper. Misschien kan ik daarmee dan de miskoop van hierboven redden.
plof 1: cassettedeckie servicen
Eerst de mooie maar. Snarendrek dat is al weer een tijdje terug en het went nooit GETVERrrr.. blijft janken, motortje loopt droog. Alles gesmeerd en nagesteld, ok acceptabel. Radio doet het prima na een spraybeurtje alleen de antenne is losgebroken van de voet. Terugvastgesoldeerd. 1 schuifknopje is weg, afgietmal gekneed voor nagieting.
plof 2: radiorecorder light (werkend op tafel)
Dan de sloper, valt mee bijna alles zit er nog in. Maar het is wel -ondanks dezelfde uitwendige stijl- een heel ander model dan de 644 waar ik mee begon. Nu ja slopen maar en zien wat er wil werken. Na geruime tijd sleutelen loopt er een combinatie van cassette/versterker/voedingsdeel uit de 644 met de radio (alleen FM doet het) en de speaker van de 523. Nou die zooi nog in de kast beunen... hele lange avond klooien later is ie min of meer dicht en lijkt het er op. Mooie grote kisten met Big Sound. Slooprestant in de voorraad, ook weer afgerond.
De superhippe N2000 portable ''cassettofoon'' uit 1972:
Het zijn de swingende seventies, meeennnn!! Voor op het schoolplein en het terras, een play only cassettespeler op batterijen met een minimum aan knoppen (meisjes!). Apart geval met afwijkende nummering en geen standaard loopwerkje. Een eigen ontwikkeling van de Weense pickupclub? Het lijkt namelijk wel wat op de N2500 player van pagina 3.
Hop - en muziek! apart binnenleven
bediening met een soort auto-schakelschema druk-schuifknop.
Gek genoeg is er 2 jaar eerder een voorloper hiervan met wat conservatievere vormgeving de N2200. Zou er hetzelfde loopwerk in zitten?
N2200 hebbes:
hersteld na een half uur snarendrek scheppen
Kijkesaan weer totaal wat anders, zonder achteruitspoelwielekes! En met een andere opwikkelfrictie:
opwikkelfrictie gegromsound ®
Er zit weer zon halfopgeloste drekklodder in... verwijderd en vervangen door een vetertje O-ring, zodanig dat ie aan de buitenomtrek twee verende rubber lussen bevat die de omhullende trommel meenemen. Werkt!
N2000 resp. N2200, net effe anders.
Koppie gereinigd en gesteld, keurig geluidje hoor niks mis mee. Leuk die had ik nog niet!
RL425 luxe ''IC'' 4 band portable - 1972:
Mooi zwaar ding met goed geluid, alleen de schuiven even gesprayd en de antenne gangbaar gemaakt. En uiteraard de smeer van de kast afgepoetst.
MW en KW tegelijk drukken = versterkerstand! (externe bron op DIN bus), Kijk dat is handig voor die digitale speeldoosjes, heb je tenminste weer een beetje redelijk geluid op tafel (al is het dan mono).
RR512 Luxe 3 bands radiorecorder - 1972:
Alweer zon zwaar joekel, het is overigens de Aristoniaversie
knoppie drukken = subtiel verzonken antenne PLOPt eruit
Het bekende solide N2205 loopwerkje met de voorzetpianotoetsen op het oerdeckje, alleen het STOPtoetsblikkie zit hier op de kop. Lastig bij te komen het hele ding moet rondom uitelkaar en er moeten ook aardig wat kabels losgesoldeerd worden. Maar ja de snarendrek zat overal tussen en het rolletje was ook munt. Na een hele middag/avond sleutelen doet ie het weer uitstekend maar leuk is anders, wat een sloopklus. Dat is wel eens handiger gebouwd...
Paar jaar later is ook de Philipsversie binnen (RR500) maar ik heb nou wel weer even snarendrek genoeg gezien -en de kleine tussensnaartjes zijn op- dus die doe ik alleen aan de buitenkant... het ding is voor de verandering niet eens mooier dan de zwartistonia, minder glimmertjes.
22RR712 Luxe 4 bands radiocassetterecorder - 1974
met 3 knops loopwerk...
...dat ze overigens net zo doen: gewoon een voorzetschuifje op het monoknop oerdeckje. Men heeft slechts de insteekbeugel voor de monoknop iets anders gevormd. De schuine vlakjes op de snelspoelknoppen drukken het schuifje opzij net als vroeger. Simpel! Maar wat nou de vooruitgang is, van 1 knop naar vier (inclusief de stopknop tussen de radiotoetsen)?
Plof! oh DREK maar weer @#$%^&!!
He dat is sterk, een magneetje als wiskop! Nooit eerder gezien bij Philips.
Snaartjes vervangen, alles gereinigd en gesmeerd, kopstand en snelheid nagesteld. Doet het prima! Blijvend mooie toestellen van uitstekende kwaliteit. Helaas was dat twee jaar later voorbij :-(
''Aristona'' 7371 portable radiocassetterecorder - vroeg 70s? geen bekende Philips configuratie.
jaja... maar van binnen:
puur Jaapans OEM. Pioneer, Hitachi noem maar op. Voordeel: geen snarendrek!
grappig mechaniekje wel, dikke O-ring voor REW/FF
Geluid is niet bijzonder, beetje weinig bassen. Plasticerig ding met te dunne draaiknopjes (voor aziatische vingertjes?). Eigenlijk alleen meegeraasd om te kijken wat er in zit. Dat weten we dan nu: GEEN familie! Rare zet van Aristonia, wat heeft dit ding nou wat de Philips originelen niet hadden destijds? Prijsbreker wellicht, leuk tegenover je moederconcern zo'n jaapanoos koekoeksjong in de folder!
Speaking of, wat dacht je van deze: de 10TC3500 radioteeveecassetteportable - 1981
10" zwartwitbuis met stereogeluid, FMstereo/MG, stereocassette.
PLOF! het blijkt volledig jaapanoos OEM, volgens het net van Toshiba.
cassettedeckkie verre oosten express
De snaren zijn wel van Philips: DREK!! je ontkomt er ook nooit aan. Hopelijk is dat zachte tussentandwiel op de snelspoelaandrijving wel jaapans anders is dit net zon tijdbom als alle echte philipsen van na 1976.
Na vervangen van de snaren, reinigen en schoonmaken klinkt ie gewoon goed. Ding zit slim inelkaar gestoken met schuifbare prints voor de hoofdgroepen. Dat is handig want er moet natuurlijk een directe AV input op aangezien je anno nu niks meer hebt aan die antenne. Zo zonde van al die leuke portable TVtjes die nu nutteloos op de museumplank staan. Had ik dat beest maar 20 jaar eerder gehad, superhandig op de camping: 12V en 220 (geen batterijen zoals een duitse museumsite beweert, prutsers). Een jaar later staat er zelfs een kleuren TV versie in de folder! Die hoop ik nog eens tegen te komen, dat zou erg handig zijn bij de portable v2000 set.
TV museumplankje is voll!
tot zover de portables.
Een alukist receiver uit 1979 - 22AH796
Ach vooruit hij was niet duur, topmodel alubriket uit de folder van '79. Lekker veel (DIN) aansluitingen EN een MFB (DIN) bus standaard. Verder plek voor twee recorders en onderling kopieren annex naband monitoring. Rijtje FM presets als toetje. Hopen dat de eindversterker het nog doet.
testtest, jammer dan rechts is veel zachter.
Bovendien hangt er een stereo-mono regelaar uitelkaar (het bekende N2521 probleem van de te krap passende knoppen, montage = potmeterhuis uiteendrukken). Aaarggh wat kan je daar slecht bij, het hele ijzeren frame moet uitelkaar om erbij te komen. Het is wel een uitneembare print maar ojee wat zit er een hoop in de weg. Potmeter/schakelaar uitgesoldeerd (6 pennen) en de brokken gehercombineerd.
grrhh... nog een..
De omgeving van de balansregelaar blijkt ook slecht, kanaaluitval bij flexen van de hele kast. Weer graven geblazen. Hier is de potmeter zelf oke maar de print is munt:
grmpfh!! B-kwaliteit! o FOK!
Ook dat weer hersteld, test, is al beter. Front en knoppen reinigen, waarom plakken die verrekte kringloopwinkels nou toch altijd van die ellendige papierstickers VOOROP een apparaat???? Weken met veel ethanol en met de nagel mm voor mm afschrapen. Standaard is een hangende meter, schroefje ietsje lossen helpt vrijwel altijd. De lampjes zijn warempel allemaal nog heel. FM afstemming is wat shaky, hoofd afstempotmeter doorgespoeld en de fijnregelaar (ijking schaal) idem.
hehe, dicht dat bakbeest.
Hij doet me denken aan mijn vroegere maramsj sr1000 dat was ook zon alukist. Deze heeft dan wel een houten dakkie en losse eindtorren (prettig repareren). Functioneel is het een beetje een verlate 720 opvolger, wel minder spectaculair. Maar het is gelukkig nog een kloek echt alu toestel, een paar jaar later zijn het van die onooglijke zilvergespotenplastiekslimlinedoosjes, stuk=stort.
Breedbekbeest anno 2003
Nou heb ik het toch een jaar of 15 volgehouden maar het wordt (alleen in NL, want D en GB zenden gewoon netjes beeldvullend oud materiaal uit terwijl Hilversum er dan boven EN aan de zijkanten opvulling naast zet) bijna onmogelijk gemaakt om nog TV te kijken en op te nemen met een 4:3 TV. Video draaien op een LCD toestel ziet er niet uit dus het moet wel een glaspijp blijven. Die staan inmiddels 3 rijen dik in de gemeentecontainer. Mooi dat een collega er nog een op zolder had staan die al genomineerd was voor afvoer. Afmeting en gewicht zijn nog nét te mannen. Gewoon 50Hz PAL 625 dus geen beeldverklotende chippies. And it's a Philips ;-)
boekkies, AB en aankoopbon bij
De ellende is bespoedigd omdat die kommersjele ratten van anaaldigitaal NL 1,2,3 van de FTA sateliet hebben gehaald zodat alleen dat vermaledijde digitenne overblijft voor gratis (we hebben al betaald voor de publieke omroep!) ontvangst. De LCD tv kan dat zelf maar de glaspijp plus video benodigen een externe tuner. Ook zon ding is inmiddels incourant (geen HD he), ik mocht een half defecte overnemen van een collega MFB freak. Kapotte harddisk losgekoppeld en het werkt normaal. Beeld is matig ivgl satelliet maarja het moet maar. Helaas, na meer dan tien jaar trouwe dienst mag de '84er Matchline set ook de museumvleugel in. Geluidskwaliteit en beeldscherpte van de breedbak zijn duidelijk minder... leve de vooruitgang? Die Philips topklasse komt nooit meer terug, en al helemaal niet uit china.
Beter laat dan nooit: N4419
Lastig te vinden het laatste topmodel der magnocontrollers. En ik ga er echt niet voor naar eindhoven rijden. Gelukkig dook er een op in het volgende dorp bij een gekende aanbieder/collega recorderfriek. Moest ik er wel 4 tegelijk afnemen maar dan werden ze aan huis gebracht, oke dan. Heb ik weer een tijdje onderdelen zat.
4 slopertjes franko aan huis
Allemaal wel op een of andere manier stuk maar daar is de prijs dan ook naar. Na een hele dag sleutelen aan de 4419 zonder succes (speedcontrol onvindbaar kapoo), en de 4418 idem, dan maar verder met de 4510 die doet het tenminste. Alles erafgepeld en de benodigde spullen uit de 4419 overgezet: eindversterker, schuivenpaneel, beplating, teller etc etc. Nog een paar lampjes vernieuwd en het hele ding precies afgeregeld met een ijkband en test CD. Pfoei 2 dagen sleutelen je krijgt het niet kado maarja de laatste magnocontroller die ik nog miste.
Klaar! (oke, later de loopwerkknoppen ook nog overgezet uit de sloper).
nu mijn 4510, 4511 en 4418 allemaal kuren hebben helpt deze me mooi uit de brand ;-)
De top pickup van de 1978 folder:
Meegekregen in een stapel van 4 defecte pickups zo van zolder, deze superluxe bak. Deed het niet anders was ie al lang uitverkocht of meegenomen door de kinders. Gelukkig wisten ze niet dat je het plateau er zo aftilt ;-). Springtouw vervangen door een nieuw passend snaartje, alles schoongemaakt en afgesteld. Even een 412 naaldje geleend uit mijn 209s (helaas was de originele dubbelgevouwen op de mat, ach ja men zet nooit de arm even vast of het viziertje omlaag @#$%^&!! daar gaat weer 30 euro).
22GA977 - 1978
Mooi hoor, digitale aanduiding van het toerental exact op 33.3 of 45.0 dankzij quartz-PLL regeling. Met een drukknopje kan je het uitzetten en evt zelf de pitch regelen (waarom zou je). Tis een halfautomaat dus arm terug in de houder na afloop plaat. Alle knoppen zijn capacitieve tiptoetsen a la 209s. Luxer werd het nooit meer, integendeel - in de CD tijd na 1982 werden de puppies steeds simpeler tot er uiteindelijk nog maar 1 over was voor de vinyl diehards. Foutje!
Even snel die twee japanners uitverkopen (na reparatie) om een naaldje aan te schaffen! Zie handelspagina handel.htm als je een goed werkende HiFi pickup zoekt.
Kleintje visoog
Ach toch maar eens zon 520je opknappen, gered uit een bult uitverkoopzooi in Steenwijk. Als MFB driver is het natuurlijk prima bruikbaar en mooi compact.
22RH520 1972
Open dat ding, stofzuiger erdoor en alle contacten en potmeters reinigen met IPA. Kast poetsen (alle ouwe kringloopstickers en verspatters eraf). Echt alu en hout blijft mooi. Schema erbij, in principe kan je de MFB aftappen na de balansregelaar en de contour/scratch netwerkjes. Maar waarom moeilijk doen, dat 30W eindtrapje wordt toch niet erg heet laat maar lopen dan doen de meters het ook nog. Simpelweg op de koptelefoonbus aangesloten. DIN chassisdeel achterop.
klein eindtrapje met 4 BD torren MFB out
Test, prima geluid niks mis mee. Mooie reserve of om mee te slepen op locatie met een setje 541jes.
Het kleine portable bandrecordertje van Philips
Vroeg jaren 60: een relatief compact toestelletje voor batterijgebruik - de eerste onafhankelijk van netspanning te gebruiken Philips recorder. Eerste soortgelijke model was nog met buizen maar werd al snel opgevolgd door een in alle richtingen 20% kleiner model volledig getransistoriseerd (germaniumtorren). Deze heet EL 3585 of in de Duitse consumentenfolders RK5. Machtig prachtig speeltje, veel verkocht aan geluidsjagers en andere hobbyisten. In 1963 wordt ie nogmaals iets verbeterd en heet dan EL3586 - RK5L: uitgebreid frequentiebereik (80-8000 Hz) en verdubbelde batterijlevensduur volgens de specs 40 uur. In het Philipsapparatenmuseum staan ze netjes op de rij, inclusief een latertje in het zwart (EL3587-N4200) met het opschrift ''één millioen''!
op show, vlnr: RK5, RK5L, N4200 # 1.000.000
Deze dingetjes waren uiteraard op slag achterhaald bij het verschijnen van de eerste cassetterecordertjes in 1964. Behalve misschien voor perfectionisten want de bespeelde bandspoorbreedte is wel even fiks groter (halfspoors mono, 4.75 cm/s) en je kan nog monteren met de schaar. 8 cm spoeltjes onder de kap of 10 cm idem zonder kap. Hoe dan ook, als recorderfreak zocht ik al langer zon ding. Gewoon om eens te zien wat erin zit en hoe ie werkt. En uiteraard als weer zon mijlpaal in de collectie Philips audio - je moet hem toch gewoon hebben he ;-)
taddaa! Kadootje van Thomas, incompleet maar in principe redbaar
snarendrek en mini koppenplaat
Met frisse tegenzin de drekbende weer opgedweild, stof en oud vet verwijderd en het spul netjes vers geolied. 1 snaartje geplaatst (78 dun), 9V voedingkje op een dinplug gesoldeerd (ik had de manual al jaren, evenals de juiste minispoelegies) en proberen maar. Nog wat vervuilde contactlippen gereinigd en bijgesteld maar toen deed ie het ook gewoon.
RK5L 1964 (draagbeugel, kopklepje en microfoon helaas oewegg)
Getest in opname met een dynamisch microfoontje op de dinbus, werkt gewoon tadelloos! Zelfs het insturingsmetertje doettet. En inderdaad uitstekende weergave via een kloeke speaker - niks op aan te merken voor dat bouwjaar. Wat een leuk ding. Hopelijk kom ik een keer de ontbrekende deeltjes tegen, je weet maar nooit.
En jawel: forumgenoten van MFBfreaks hielpen mij aan een kopklepje, verende montageclips en een originele microfoon. Later werd er zelfs nog een originele draaghandgreep aangereikt. Dank u, audiomakkers!
6987 - de Zweudse Combo
Aangereikt door een vers ingekochte collega, gevonden bij zijn ouders op zolder dus vermoedelijk een jaapans 80s audiorack en een plastieken RUC surroundsetje overlevend. Natuurlijk kan dit ding nog zeker 30 jaar mee! Echte HiFi is niet te vervangen.
zweuds orgel ledjesschaal
het standaard cassetteloopwerkje (geen tandwielpest, wel een kleefkop)
Dit is nou zon voorbeeld van een bij de buitenlandse vestiging van Philips ingekocht apparaat omdat ze het zelf niet in het programma hadden. Made in Norrköping. Vandaar ook de nogal afwijkende styling, een nederlandse Philips heeft altijd een analoge afstemschaal en echte meters. Blijkbaar waren de ledjes in de aanbieding in zweuden, zelfs de ''vu'' meter op het cassettedeck bestaat uit een rijtje ledjes.
Volautomaat pickup met plaatdiameterdetectie, varicap tuner met AFC, cassettedeckie met zowel DNL als Dolby. Ach het kon slechter. Uurtje sleutelen om de langslaapschade te verhelpen en het loopt alweer leuk in de rondte. Leuk dat ie zowel een dobbelsteen- als een jackbus heeft voor de koptelefoon, dat vind je ook niet op een gewone Philips (je kreeg hooguit een adaptertje bij je koptelefoon). Het bakbeest weegt wel 20 kg, stalen onderplaat en chassisdelen. Erg handig te servicen met een opklapbak inclusief zelfinklikkende openhouder, en alles netjes uitplugbaar en opklapbaar van binnen.
N2508 - plasticfantastic
Meegekomen van de laatste MFBfreaksmeeting voor een tientje. HIj deed het ook nog gewoon. Koppies gereinigd en gesteld, wat ipa door de aansluitbussen en spelen maar. En helemaal niet slecht ook nog, beetje weinig hoog maar wellicht is 't koppie sleets.
metertjes op de kop
Best een handig compact ding met koptelefoonversterker en DNL. Het is de instapper, de N2511 had 2 extra schakelaartjes voor dolby en bandkeuze. Het loopwerk is warempel nog solide zonder gele breektandwielen, ondanks het bouwjaar van 1977 - de allerlaatste die deugt (behalve die kleefslijmwiskop dan). De rechterhelft is in feite gelijk aan een N2219/2229AV. Nou geinig, zal hem eens in productie gooien voor microfoonopnamen. Met de broodnodige mechanische pauzeknop net als de N2415 maar dan zonder tijdbomtandwielen.
''N4521'' - de eigenbouw grootoor magnocontrol
Een simpele oplossing voor wie dat eeuwige gesleutel aan de N4450 ook zo zat is en geen geld heeft voor de N4520. Gewoon een oerbetrouwbare magnocontroller verbouwen naar grootoorbetrieb. Dankzij de onvolprezen modulaire opbouw is dat -net als de 4kanaals quadro versie en de Frankenkubus (zie elders)- vrij eenvoudig te realiseren. Alle slooprestjes bijmekaar geveegd, een (defecte) donor N4419 opgehaald voor 15 eu en sleutelen maar.
alhier beschreven: grto.htm
het resultaat op duurtest
Vervolg: de V2000 videorecorders: v2k
......................................................................................
Foto's en text (c)AvW 2009/2023 niet jatten zonder toestemming aub