Waarom inshemelsnaam, wat moet je met die ouwe zooi?


Het is een mix van een snufje nostalgie en oprechte bewondering voor de technische kwaliteit en de styling van jaren '70 spullen.

Het contrast met de voelbaar op een koopje gemaakte chinese plastic rotzooi die je nu gedwongen bent te kopen. De frustratie als een voor goed geld aangeschaft apparaat na relatief korte tijd total-loss blijkt te zijn omdat het elektronisch of mechanisch instort en niet hersteld kan worden.

Of erger nog: dat het apparaat kunstmatig verouderd wordt doordat de fabrikanten het opslagmedium uit de markt halen en geforceerd vervangen door weer wat nieuws. Zodat je een goed werkend apparaat afschrijft wegens mode-overwegingen. De pest voor het milieu dit soort dingen, wat een materiaal- en energieverspilling. En de life-cycle wordt alleen maar korter.

Ach wat een verschil met bijvoorbeeld een goede taperecorder:

N4418 - 1974

Een solide stalen chassis met draaiende onderdelen uit edele metalen als messing, RVS en aluminium, opgehangen in een houten- of een kunststof kast van goede kwaliteit en dimensionering. Afgedekt met een aluminium frontplaat en een plexiglazen kap op RVS scharnieren. Functionele rustige styling met duidelijke ergonomische bedieningsorganen i.p.v. priegelige zwart-op-zwart speelgoed mini-knopjes met 4 functies per stuk. En alles is te repareren, zelfs als na ruim 40 jaar de originele onderdelen op zijn, want eerlijk mechaniek is wel na te maken of te improviseren met andere spullen. Het elektroniek is sowieso onverslijtbaar, hooguit gaat er eens een lampje, condensatortje of een transistortje stuk. Allemaal goed te vervangen door universeelspul. Probeer maar eens zo'n custom-made ''all in one chip'' te kopen voor een modern apparaatje. Instant containervoer!

En wat een geluidskwaliteit als alles goed staat afgesteld. Dat doet voor het gemiddelde gehoor echt niet onder voor de moderne digitalis. Sterker nog -maar dit is persoonlijke smaak- ik vind het voller klinken, niet zo blikkerig. Om nog te zwijgen over die ellendige tot op het bot gecomprimeerde MP3tjes die iedereen nu opeens op de PC en in de auto moet hebben. Wat een rotzooi, weet dan niemand meer hoe HiFi klinkt? Suffe wegwerp speeldoosjes! Hang er dan tenminste nog een paar fatsoenlijke speakers en/of een behoorlijke koptelefoon aan, dat maakt al veel uit.

Hoor je het ook eens van een ander (Tom Holkenborg = Junkie XL in de VPRO gids):

vetgedrukt en geel gemarkeerd door de gidsredactie! Geestverwanten wellicht?

Het mooiste is nog wel dat het klassiek alternatief anno nu voor schrootprijsjes of voor nop te verkrijgen is. Voorheen best wel dure dingen (soms meer dan 1000 piek!), die nog steeds prima bruikbaar zijn na enig liefdevol ingrijpen. Built for eternity, maar dat was waarschijnlijk niet eens de bedoeling van de fabrikanten. Gewoon gebruikelijk in een andere tijd, toen technici nog een geweten hadden en commerciele lui niet de dienst uitmaakten. En consumenten er ook een redelijk bedrag voor over hadden, het ging immers best lang mee. Nee nu dan die chinese prulzooi van een paar tientjes, 3 jaar later op de stort...

Mensen geven zelfs al honderden euros uit aan minderwaardige plestik knuppelspeakers of van die docking stations - dan zit er ook nog een troepversterkertje bij in voor de zwaaifoon- hoe meer hoe beter tot 7 aan toe. Baggerweergave voor wie nog weet hoe MFB klinkt en dan heb je echt genoeg aan twee stuks! Echte HiFi is niet te vervangen en het kost een fractie van die chinese muk, gaat lachend 40+ jaar mee en is daarna altijd te repareren. WWW.MFBfreaks.com voor al uw vragen in deze. En nee het is NIET duur.

En zo klooien we vrolijk door. Stort dus vooral die ouwe zooi af, graag via marktplaatsl zodat de ware liefhebbers er nog jaren mee voort kunnen. Kost je niks, sterker: het levert nog wat statiegeld op. Kan je weer een chineesje mee aanbetalen ;-)

 

............................................................................


retour