Snaren wisselen in een magnocontrol recorder (N 4414 t/m 4419 en 4502, 4510, 4511).

Navolging is GEHEEL OP EIGEN RISICO. De auteur aanvaardt GEEN ENKELE AANSPRAKELIJKHEID voor eventuele schade voortvloeiend uit knutselwerk van derden naar aanleiding van het beschrevene. (Sorry dit moest even, laat je niet afschrikken als je een beetje handig bent).


Voor je iets doet: stekker eruit!

Snaren vervangen is een makkie maar wel enorm smerig werk ivm de totaal vergane rubberdrek die overal op gaat zitten, vooral op je vingers. Die haal je weg met onverdunde allesreiniger bv Andy. Echt alle sporen verwijderen anders plakt de nieuwe snaar weer vast en loopt ie niet lekker.

Voorbeeld: een N4404 waarin echt alle rubber tot kleefteer is vergaan. Dan is het geen leuke hobby hoor, die paar uur smeren waar je doorheen moet:

GATVER!

foto (en klauw): McT

Na het loshalen van het voorfront kun je het naar rechts scharnierend wegklappen en als de motorkap van een auto met het paaltje op de bodem openzetten. Dan de twee of drie brede stekers naast het eigenlijke loopwerk lostrekken. Het loopwerk zit met 5 schroeven in de kist vast, loshalen en eruittillen. Nu kan je bij de vliegwielsnaar aan de achterkant.

7 boutjes van het front - rechtsboven zit bij de kleintjes bovenin de kast

opengeklapt, de 5 schroeven van het deck - let op de ringen

De lagerbeugel achter het vliegwiel half loshalen (1 bout iets los en een helemaal verwijderen) en nieuwe snaar eromheen leggen. Beugel weer vast en de snaar met een pincet om de motorpoelie werken. Om de tellersnaar te plaatsen moet de linker spoelschotel ietsje gelost worden (klein inbusje) zodat de snaar om het asuiteinde geschoven kan worden. Dan tijdelijk ergens aan de bovenkant van het deck vasthaken, bv om de linker bandgeleider.

Deck er weer in, nu de beide snelspoelsnaren omleggen (makkelijk). Stekkers terug en voorpaneel voorzichtig op zijn plaats terug. Vlak voor ie helemaal terug is, de tellersnaar definitief om de tellerpoelie leggen.

Koppen, geleiders en aandrijfas&rol schoonmaken met ethanol of spiritus, NIETS ANDERS en evt koppen afstellen met ijkband. Contactspray door alle potmeters en schakelaars en dan heb je het meeste wel gehad (4418,4419,4510,4511: als de tiptoetsturing niet kapot is, en dat komt helaas vaak voor-het toestel blijft dan doorlopen na inschakelen van de spanning*). Echte liefhebbers vervangen nog de defecte indicatielampjes, maar voor het geluid is het niet nodig. Voor de perfectionisten: opname en weergave versterkers en snelheid (3x) nastellen op 1000Hz-0 dB ijksignaal, indicatoraanwijzing idem, staat beschreven in de servicemanual. En tenslotte de koppen demagnetiseren tegen de basisruis.

Succes ermee!

PS: heb je een later ''plastic fantastic'' type N4420, 4422, 4504, 4506, 4512, 4515; gecondoleerd want dat is erg rot sleutelen. In principe hetzelfde als hierboven maar die hele plastic rotkast moet erafgepeld worden en de hoofdmotor moet ook los... sterkte! Ik zou advisren het KRENG op marktplaats te dumpen en alsnog eentje uit de bovengenoemde serie onvolprezen machines aan te schaffen. Neem een 4510 4511 of 4418 dan heb je meteen een topmodel.

* reparatie is simpel en staat beschreven op het forum van mfbfreaks.COM in het bandrecordertopic

........................................


Terug naar de AV tips: avtips.htm

(c) AvW 2005, niet jatten aub