DAF 33 - 1974 NIEUW: OMGEBOUWD NAAR ELEKTRISCHE AANDRIJVING zie vervolgpagina onderaan

Dit is de laatste versie van het originele 'Dafje' zoals dat in 1958 werd gepresenteerd op de Auto Rai.

In de laatste paar jaar van zijn leven werd de kleinste Daf nog voorzien van 12 volt, elektrische vacuumklepbediening en veel betere stoelen. Dit alles om de productie te harmoniseren met die van de 44. Maar in feite is de basis van de auto vrijwel gelijk aan de Daf 750 van 1961. Veel delen zijn zelfs nog uitwisselbaar met de Daf 600 van 1959, handig bij restauraties (trouwens: de binnenverlichting van een vroege V343 is ook nog ongewijzigd uit de 600 doorgeschoven).

Dit dafke werd gewoon bij de dealer gekocht in december 1983 voor f650,-. Het was een afgeschreven GAK autootje, door de sociale dienst aan gehandicapten verstrekt. In dit geval aan iemand zonder rechterbeen gezien het extra gaspedaaltje links (het originele pedaal kan omhoog wegklappen). Een extra GAK-indicatie schijnt te zijn dat terwijl een deLuxe model gewoonlijk tochtraampjes heeft, deze de vaste raampjes van de standaardversie (comfort) bezit.

Na het oplossen van wat achterstallig onderhoud kon ie meteen dienst doen voor een ritje naar voorbij de poolcirkel (Lapland). Lekker gesleuteld onderweg maar toch wel een leuke trip after all. Ik zou het vandaag de dag niet meer durven met ditzelfde autootje.

Kiruna 1984!

Het jaar daarna met de Dafclub naar Engeland dat was een stuk relaxter. Nul panne gehad, wel een erg leuke week met fantastisch weer en geweldig enthousiaste engelse dafvrienden. Met een van die gozers (een bouwjaargenoot) mail ik tot op heden.

In het laatste zeer beperkte zomergebruik (2002) is een storingvrije periode van 2 weken een zeldzaamheid gebleken. Iemand schreef een keer over een 'dafclub gemiddelde van 1 uur sleutelen op 8 uur rijden', maar zelfs dat haal ik niet. En nu de reservevoorraad onderdelen wat dun wordt en de reguliere handel niets meer heeft is dat toch wel lastig. Het DAFclubmagazijn ligt voor mij op 2,5 uur sturen dus dat doe je niet even voor een kleinigheidje.

In de loop der jaren is er veel aan gebeurd, het is een ideaal leerobject voor de autodidacten onder de autohobbyisten. Vooral dat lasapparaatje -sedert 1985: APK!!- is absoluut noodzakelijk gebleken. De voorschermen (tot voorkort onverkrijgbaar) zijn inmiddels al 3 keer opgelapt, steeds weer wat beter gelukt overigens. En die massieve lantarenpaal in Oud IJsselmonde hielp ook niet echt mee... Maar ja, 't blijft toch je eerste kind hè. Dus maar weer opgeknapt, reserveblokje erin en twee weken later reed-ie alweer.

Toen ik een keer op een franse sloop een 32LE tegenkwam (niet meer te redden) heb ik alle leuke onderdeeltjes gekocht en uiteindelijk overgezet op de 33: klokjes met dagteller en thermometer, zeer sjieke stuurwieldop, B-stijl chroom (klapraampjes nog maar even niet), en alle trimming van een 33 1e type (ook uit F meegebietst) omdat ik de laatste facelift (modeljaar 1970) geen succes vind. Ter completering een zwart dakkie gespoten, dat was t/m de 32LE nog te bestellen. Het Hollandia Sunway vouwdak zat er al jaren eerder in, dat komt uit een sloop 33 van 1973. Eigenlijk vind ik een witte 33 het mooist, maar ja de originele lak is nog zo goed en je went aan alles, ook aan die poepbruine (pindakaas) kleur 'Terrana'. Het is anno nu in ieder geval lekker jaren '70 (denk maar aan de datsuns en opels uit die tijd, die hadden ook zo'n soort kleur).

Het blijft een heerlijk karretje, vlot en wendbaar door het drukke verkeer bijna zonder een spier te vertrekken, moeiteloos rotondes rondzwiepen want zeer direct sturen ('t lijkt wel een fiets' zei een klasgenoot een keer). Wie heeft er geen heimwee naar zijn eerste autootje, deze doe ik natuurlijk nooit meer weg. Klein Dafke forever!


JULI 2014: weer op de weg na 12 jaar schorsing/opslag

''hallo, daar zijn we weer'' (de hele hal voor mij alleen)

Ter plekke zelf de koplampen lager gesteld, bankrugleuning vastgezet en voorremmen ietsie teruggesteld. Er zaten al nieuwe achterbanden op (van de Kwikfit inclusief balanceren van dichte velgen!) en de remmen had ik een paar weken terug rondom al losgehad en geserviced. Resultaat: kaarsrecht remmen, 0% verschil op de rollenbank en voor de rest was alles okee (ietsje schokdemperlekkage LV mocht nog). Wie had ooit gedacht dat ik nog eens voor mijn zielerust naar de RDW zou gaan... tja de huidige garages slopen het dingetje waar je (niet) bij staat. Dan maar een paar tientjes meer betaald, dat is het vermijden van die zenuwentoestand wel waard.

Over een week is ie 40 jaar, mag ie van die zandzak van een Weekers weer de weg op als hobbyautootje. Het ding rijdt als een zonnetje dat viel niks tegen. Tjonge wat stuurt dat toch leuk, dat was ik een beetje vergeten na die 12 jaar. Zeker in de stad blijf je iedereen voor: watervlug wendbaar en als vanouds variotastisch vlot overal tussendoor glippend. Drempels kan je gewoon zonder inhouden overheen, hij is ouderwets soepel geveerd. Alleen de remmen blijven op zijn best matig dus wel een beetje afstand houden is het devies. Benieuwd hoelang ie het dit seizoen gaat volhouden, start counting!

Grüsse aus Delden Am Kanal

 

OKT 2014: OVD Boekelo

klein gaatje gevonden ondanks de drukte

Leuk dagje uit met twee trainspotter-maten uit de MFBfreakshoek. Goeiedag zeg zo druk is het nog nooit geweest hier. Tja de laatste mooie dag voor de herfststormen losbreken. Verdacht weinig dafjes, 4 in totaal waaronder slechts twee 33jes. En daar heb je merkbaar meer aanspraak mee dan met de 600, blijkbaar toch herkenbaarder. Affijn hij liep weer uitstekend, einde seizoen tot volgend voorjaar.

Dec 2015: pootje lichten

Niks te doen met kerst? Dan maar een voorpootje reviseren. De schokdemper lekt bovenlangs. Pootje eraf, opsluitmoer erafmoorden (geen speciaalgereedschap beschikbaar). Inderdaad bagger van binnen met oa fragmentjes van een versplinterde kunststofgeleidering. Tja, ''grote'' revisiesets waren 15 jaar gelee al 189 gulden bij de club, da's nu dan vermoedelijk 150 euro.... plus de 5 uur sturen en een tank peut. Wacht effe [lampje] ik heb ooit een vergeten NOS voorpoot gekocht van een ex subdealer! Opgraven dat ding, uiteraard de verkeerde kant maar Hub zij dank wel een BOGE dus het binnenwerk inclusief schone olie kan overgezet worden op de oude.

nieuwe rechterpoot uitelkaar retour op links

Aldus geschiedde, paar nieuwe splitpennen en borgplaat, remmetjes weer netjes gereinigd, ontlucht en gesteld. Na een paar keer pompen doet de schokko het inderdaad perfect. Voordelig en snel opgelost dankzij de strategische voorraad.

Mei 2016: blokkie om

Eindelijk mooi weer, proberen maar. Blok rammelt nogal en pakt slecht op. Kleppies nog maar eens nagelopen (rechts iets te ruim). Mengsel iets rijker gezet. Stof erafgesopt en een groot blokje om gereden. Als ie warmer wordt gaat ie wel beter lopen. Jammer van die enorme (waarschijnlijk primaire vario) dreun boven de 70, je durft gewoon niet sneller. Met 60 km/u toert het over de landwegen erg leuk, mooi laag toeren. Tja de club biedt tegenwoordig vario balanceerservice aan (met de allerlaatste speciale machine die er nog is) maar wat kost dat en hoe krijg je dat zware brok naar Geldrop toe? En je weet van te voren niet of het ook echt helpt... lastig.

Juli 2016: apekool bij de bovag, niet dat het zin heeft

Helaas was de RDW al een maand van te voren volgeboekt dus dan toch maar prijsschieten bij de bovag. Eigenlijk weet je het al van te voren, de oprijplaatjes rembank is niet compatibel met ouwe trommels-rondom autootjes. Ik heb er 10 jaar terug de eenden om weggedaan. Om de andere poging goed en niet goed mbt balans r/l. Typisch effect remplaatjes, op de rollenbank van de RDW schommelen de wijzers dan wat maar gemiddeld is het gewoon goed. Bovendien past het smalle daffie niet helemaal op de rijplaatjes dat werkt ook niet mee. Vanzelfsprekend durft de keurmeester dat zo niet goed te keuren, bij de steekproef krijg je slechts 2 kansen. Verder peurde ie net zolang in een bandflank droogtescheurtje tot ie canvas zag (150 km gelee goedkeur bij de RDW). De verdachte remslang LV (opgezwollen stukje, vermoedelijk net ontstaan bij dat noodremmen) is dan weer wel terecht evenals een zwak plekje vloer nabij de stoelbevestiging rechts (ook dat was 2 jaar gelee exact gelijk maar ja). CO stond extreem laag, zelf opgedraaid naar 3 % (eis max 4,5). Betaald en terug naar de werkplaats.

Onderdelen snel en goedkoop besteld in de universele webhandel dankzij eerder genoteerde OEM nummers (saab 96 remslangen!), remschoenenset idem (mini achter), en twee nieuwe remleidingkjes (breken standaard af bij demontage remslang) laten maken bij de Brezan. WRCs weer een keer gehoond en ingevet retour. Alles netjes teruggemonteerd en afgesteld, schone DOT4 erin. Achterremmen gecontroleerd, niets aan te zien, schoongeschuurd retour. Stoel eruit, stukje vloer uitgeslepen en dichtgelast, nieuw draadeindje ingelast. Reservewiel op LV gezet (Stomil poolse ramsjband uit '84). We zitten inmiddels ruim boven de ''8 uur sleutelen op 1 uur rijden''...

Verlossing

Via een bovagfuiksite (met apk eisen voor de leek, incompleet en misleidend) zie ik per ongeluk via ''apk stations in uw postcodegebied'' dat een oude bekende in (engelse) oldtimerland tegenwoordig ook keurt! Dat is 3 straten verderop dus effe langswippen. Zoon van de oprichters herkent me meteen en met de juiste volledige naam, na 20 jaar! En bovendien heeft ie bewust een rollenremtestbank ''want die oprijplaatjes geven geen correct beeld met ouwe autootjes''. Kijk nou hoor je het eens van een ander. Kortom daffie opgehaald, op de rollen en inderdaad: 0% voor, 1% achter en 7% handrem balans (eis max 30). Zie je nou wel, niks mis mee. Volgende week de echte keuring, dit is waarschijnlijk het begin van een langdurige zakenrelatie ;-)

Herkeur uiteraard oke maar WEER een steekproef @#$%^&! En ook nog afkeur op een schrijffoutje van de keurmeester in de km stand... Dus afkeur afmelden, strafpunten uitdelen en opnieuw afmelden met de goeie km stand. Hehe, 2.5 uur bezig voor zoiets simpels, 150km na de vorige keer. zucht. Maar goed met vereende krachten van liefhebbers tezamen zijn we er weer doorheen geploegd. Het valt niet mee om de nationale vervoershistorie levend te houden.


Dec 2016 - mei 2017 ombouw naar elektriek: http://gromsound.mfbfreaks.com/33e/33e.htm

 

Terug naar index