De moeder van alle bromscooters!


VESPA PK 50XL AUTOMATICA ELESTART 1988

Met de skoeter naar het werk!

Misschien heeft het wat te maken met mijn leeftijd, maar laatst begon het weer te jeuken toen er op tv een docu was over de klassieke Vespa scooter. Altijd al willen hebben zo'n ding, maar ja geen motorrijbewijs (kost je een half jaar en 3 mille da's te gek voor een geintje - achterlijke wetgeving! In duitsland mag je met een autorijbewijs wel een lichte scooter rijden).

Vespa 50N (italiaanse en duitse markt, motorjaarboek '76)

Al sinds de vroege jaren 60 had Vespa naast de klassieke scooter (125 cc en meer) een iets verkleinde variant in het programma, ook in een 49cc 40 km/u versie voor gebruik zonder rijbewijs en kenteken. In Nederland mocht dat dus niet want er zaten geen trappers op en de wieltjes waren te klein volgens de uitrustingseisen. Erg jammer, daardoor liepen we hier ook die geinige Honda DAX minimotortjes mis, die tot aan Belgie wisten door te dringen (ook als brommer). Vreemd dat ons land dat altijd prat gaat op zijn tolerantie nou steeds op het gebied van vervoermiddelen zo'n ellendig restrictief beleid voert. Het zal je hobby zijn, inderdaad!

De oplossing voor dit probleem ligt anno nu voor de hand: de 40 km/u bromscooterversie 'PK 50' zoals die vanaf 1986 in Nederland is verkocht (toen eindelijk die achterhaalde rijwiel-met-hulpmotor wetgeving was afgeschaft):

kranteknipsels '86

Een van de eerste advertenties in een vakblad, 1986

Het hek was van de dam! Uiteraard had Vespa een pasklare bromscooter gereed (want nooit gestopt met fabricage), de japanners hadden nog even tijd nodig om al die plastic namaakscooters te ontwikkelen.

test in vakblad '86: van het fietspad geplukt door de onbegrijpende juten!

Aanvankelijk leverde men alleen de vrij kale PK50S met vierbak en evt een elektrische starter, maar gelukkig was er later wel een automaat leverbaar. Een zo handig compact stadsflitsertje vraagt gewoon om een traploze versnelling, analoog aan de DAFjes! Het later geleverde luxe model heette PK50XL (extra luxe?) en was wat beter aangekleed. De ultieme PK50 is dan de XL Elestart Automatica!

PK50XL elestart '87 (persfoto)

Dankzij internet is dat tegenwoordig snel gevonden, en na een paar weken 'marktplaats' in de gaten houden vond ik een mooie donkergrijsmetallieke PK50XL elestart./automatica uit '88 met wat achterstallig onderhoud. Bijkomend voordeel: de verzekering is nog te betalen. De elektrieke starter is overigens overbodig, je trapt hem makkelijk aan met een kickstarter. Na een paar weken detailwerk (reserve uitlaatje aanpassen, nieuwe accu, knipperlichtje, voorband, tellerkabel plus wormwieltje, gebruikte reservewielplaat en naafdop, billen opnieuw spuiten, buddyslotje herstellen, rondje tectyl door het frame) is alles weer zoals het hoort. Nog een origineel windscherm gemonteerd en dan issie af. Van het voorjaar lekker semi-klassiek scooterzoeven. Leuk!


het vervolg anno 2018: evespa

terug naar de index

een zeer uitgebreide vespa site: www.vespa-archiv.de