PC Nostalgie! nou al.....

XT 1989 maar wel een turbo he!

Mijn eerste personal computerQueensday 2010 zonder oranjezonnetje da’s balen. Dan maar binnen wat leuks doen. Aangespoord door een leuk topic op mfbfreaks.com heb ik mijn eerste PC (1989, 2000 piek) uit de opslag getrokken en heropgebouwd. Stof erafgesopt, losse rommel vastgezet (keer de kloonkast geruild met een echte IBM: 20kg plaatijzer), oud toetsenbord en (Philips!) herculesmonitortje opgegraven, het bijbehorende videokabeltje gezocht en uiteindelijk gevonden en aan het sap met dat spul. De documentatie en alle zooi die er ooit nieuw bij zat pak ik zo van de plank, en de aankoopbon ook.

tafel vol zooi


Licht in de pijp maar helaas keyboard bad error. Effe denken wat was dat ook weer, oja XT en AT was destijds omschakelbaar, dus nog een keer de opslag in en het laatste keyboard met zon knopje gevonden, klik – hebbes.

balen oja!

Next! Harddisk error, hmm hij knort ook niet. Ouwe truc: om zijn draaiingsas schudden dan komt het draaipunt weer los, inderdaad Rrrrrrronkkkkkk - die werkt ook weer. Nounou 12Mb vrij toemaar! Dit dikke beest komt samen met de ‘’full length’’ controllerkaart uit een later opgedoken sloper, ik kocht als arme student natuurlijk de minimale configuratie met alleen één 360k flopdrive en verder niets.

looige harddisk aha

5 1/4 " floppys a 360 kB

In de DOS tijd kon je daar nog prima mee werken, programmaflop draaien en dan een dataflop ervoor in de plaats drukken. Zonder al die grafische windows overhead zijn gecompileerde programmas vrij klein.

today is queensday

Hoe zat dat ook weer met het Y2K probleem, deze vreet gewoon de huidige datum en zegt naar waarheid dat het vrijdag is. Grappig, in 1998 heeft mijn werkgever nog een kapitaal uitgegeven om ‘’verouderde’’ (486) pcs te vervangen wegens dat vermeende probleem. Ik hield er prive wel lekker veel onderdelen aan over.
Goodold microsoft diagnostics (MSD.EXE) draaien en we krijgen een beeld van het binnenleven: 360k flop, 20Mb HD, 640 Mb mem, een 8088 processor (XT-16MHz turbo board) en een hercules monochrome beeldkaart. Nou ik hem toch open heb even een 3,5” 720k drive bijsteken in gaatje B, altijd handig om data over te tappen naar de moderne wereld. Werkt ook nog! AMHD jeweethet.

MSD to the resque

De rest van de middag met de inhoud van mijn 5 ¼ diskettebak heerlijk zitten hacken achter dat haarscherpe monitortje in DOS, Basic, Pascal en diverse industry standard programmas als WP5.1 Lotus123 Dbase3 Symphony etc.

hoppa, draaien maar C:\>_ oftewel prompt $P$G dit verleer je nooit

He wat werkt dat toch lekker snel met keybord-functietoetsbediening, het reageert instant en na een paar minuten kan je het blind vinden. Ik ben persoonlijk nooit gelukkig geworden van focking windows met al dat gemuis. En met DOS kan je veel zaken simpelweg sneller en directer doen. Maar het zal wel aan mijn oog-hand coordinatie liggen, een bal vangen kan ik immers ook niet.

Tot zover de digitale catacomben -deel 1- van huize Gromsound, wordt vervolgd want ik heb nog veel meer bewaard (verbaast het iemand?).

[Naschrift 2014: helaas de harddisk is nu echt RIP, terug naar de crisisconfiguratie met alleen floppys]


Vervolg: de MSX1 comp2.htm

TERUG


(c) AvW 2010