PC nostalgie 4: de Hewlett-Packard 9000 serie
Dit is een professioneel systeem dat overal en nergens in industrie en wetenschap werd gebruikt voor meet- en regel zaken. Het is modulair opgebouwd met systeemkasten, diskdrivedozen, keybords, monitoren, penplotters en heel veel meet/regel interfaces die allemaal aanelkaar hangen met een bussysteem: IEEE ofwel HPInterfaceBus. De voertaal is basic maar wel een soort die wat mogelijkheden betreft eerder aan Pascal doet denken, inclusief subroutines en zeer uitgebreide statements tot en met foutafvangen. Je kan er echt alles mee, zonder in machinetaal te vervallen. Maar met hetzelfde gemak laad je Pascal, voor nog snellere gecompileerde runtimes. Voor aansturing van grafische schermen en plotters hebben ze HPGraphicLanguage, ook weer supereenvoudig grafieken en figuren maken.
systeemdozen, keybord en monitor met in de kast kantelbare beeldbuis
Ik heb het leren kennen en waarderen tijdens mijn HTS stage op het gasinstituut waar ook alle opstellingen met dit spul werden gestuurd. Na 3 maanden was ik er helemaal ''los'' op (maar had aardig 4kante oogjes gekregen). Later in mijn eerste baantje op de UT (bij de fameuze Stichting Geavanceerde Metaalkunde, laat je door niemand wijs maken dat die club onder de maat was, allemaal kwaadsprekerij van jaloerse UTers met die schoolkrant-roddeltantes van het campuskrantje voorop) kwam ik achter een trekbank te zitten die met een HP9000 systeem werd aangestuurd. De Deutsche programmatuur (fabriekswerk van Schenk) was echter nogal omslachtig en alras werd er om bijzondere functionaliteit gevraagd door afstudeerders en promovendi. Kortom, gromsound to the resque en programmeren maar weer. In een paar weken schreef ik de hele handel opnieuw (goede hardwaredocumentatie gelukkig) met als resultaat dat er 5x zoveel data per seconde binnengehaald kon worden, en dat er unieke nieuwe proefjes konden worden uitgevoerd. Met elke klus kwam er weer een hulproutine bij zodat er uiteindelijk een soort duizendpootprogramma ontstond. Geweldig leuk werk natuurlijk, betaald hobbyprogrammeren onder werktijd. De elektriker van dienst (''zijne hoogohmigheid'') was ook zon knutselsmurf en die hielp me aan een exportroutine (over de seriele poort) naar de PC wereld. Konden we de data verder verwerken met andere software.
Twee baantjes later bij Stork kwam ik het systeem weer tegen bij de afdeling toegepaste mechanica. Die gebruikten het om op locatie remote trillingsmetingen te doen. Ze hadden wel 4 complete sets, enorme kisten met stekkerboards, honderden meters BNC kabel etc. Ook de electrische meetkamer gebruikte het in combinatie met programmeerbare HP interfacedozen. Er was een ''mister HP'' -toevallig ook zijn initialen- die daar al jaren van alles en nog wat voor programmeerde. Wat een snoepwinkel. Echter de PC revolutie was hier natuurlijk ook doorgedrongen, de mechanicaclub werd opgeheven en het hele spul werd in etappes gestort. Eén keer raden wie er al met een kar bij de container stond ;-) Ik kon wegens ruimtegebrek niet alles meeslepen (veelkanaals analoge grootspoelen-datarecorder, supergrootbeeld RGB monitor, snik!) dus heb wat uitgeselecteerde zaken bewaard en ook nog wat dubbelen doorverkocht via MPL aan medeliefhebbers. De jongens van de meetkamer hadden alras door wie ze een plezier konden doen dus de laatste restjes kon ik op mijn gemak in het kantoor uitselecteren. Boekies bij, wat ouwe software idem. In de opslag tot nader order.
Inmiddels is m'n hut uitgebreid met de Philipsvleugel, daar kan ook een rekje computermuseum bij. Afsoppen en opstellen dus. Uiteraard werkt alles direct tadelloos, het was heel duur spul.
doettet!
Mijn ouwe floppys van de SGM doen het na 22 jaar ook nog alleen heb ik (foutje) geen datafile van de trekbank bewaard om mee te spelen. In de geredde bult zit nog een fraaie universele meet- en regeldoos, helaas zonder boekje of voorbeeldsoftware dus dat wordt puzzelen. En ook een grote A3 penplotter behoort tot de inventaris, met 3 zakken pennetjes. Dan nog een mini inktjetprintertje (smaller dan een 30cm lineaal) ook voor HPIB bus. Een soort framegrabberkaart moet ik nog bestuderen, geen idee hoe die werkt (BNC in en uit). Machtig mooi hobbyspul!
A3 penplotter miniprintertje
Dit kleintje hoort er ook nog bij: de HP85 portable computer. Ook met die heb ik op stage gewerkt letterlijk ''in het veld'' van achter uit een bijpassend beige taunus stationcar (de eigenaar noemde hem de TB =turkenbak):
HP85 portable Velserbroek 1987!
De data werd op een bandje opgeslagen, er zaten een klein z/w beeldbuisje en een thermisch printertje in. Met een HPIB interfacekaart in zijn achterste kon je er ook alle bovenstaande randapparatuur mee gebruiken! Dus na gedane zaken in het veld, op het lab de data overzetten op floppy en dan verder verwerken met de 9000. Tot mijn verrassing had de Stork meetkamer ook zo'n ding inclusief de HPIB interface, de manual en een paar bandjes. En ook die mocht na de afstortronde mee naar Haaksbergen. Hij loopt evt ook op 12V dus je kan bv in een rijdende auto ook allerlei metingen doen (temperatuur toerental etc). Dat wordt nog reuze leuk!
[naschrift 2014: inmiddels is er een particuliere HP museumsite op het net met gescande handboeken en wat programmeervoorbeelden voor de datadoos! De HP85 zijn tapedrive is helaas RIP, opgelost rubber aandrijfwieltje op de capstan, helaas niet zo simpel te herstellen als een bandrecordertje]
het vervolg, de Sinclair ZX Spectrum: comp5.htm
(c)gromsound 2012