De Grom-Wa 160 - een mini klapcaravan volgens het beproefd geniale Wa-Wa concept [update aug 2023]


Na een jaar of tien hobbyen met een echte Wa-Wa 180 uit 1962 (inmiddels verkocht maar de restauratiepagina is nog online, link staat onderaan) ontsproot het idee om een kleinere versie te maken. Ik ben toch maar alleen en dat grote hok is ondanks de inklapbaarheid en het lage gewicht wat onhandig zowel op het erf als achter de auto. Het idee kwam al enige tijd geleden op toen een maat een oude klapkar kocht maar hij had toch liever de originele uitvoering. Nou oke dan doe ik het zelf wel. Want de Wa-Wa als concept werkt gewoon perfect, andermaal hulde aan de belgieke ontwerpers.

(slo)op.

Effe grazen op MPL en een afgeschreven klapkarregie gekocht voor 4 tientjes. Tis ook nog een franse 70's klassieker hoe leuk. De tent is totaal op en het houtwerk van de bak is ook niet overal meer echt jovol maar het onderstel is zo te zien oke en ditkeer zelfs voorzien van remmen! Dus leegstrippen dat ding en waar nodig repareren, meteen maar een skuun stukkie van 30 cm erbijgekleid tbv de benodigde binnenwerkse slaaplengte op matrashoogte. Aldus zitten we al op 180 kg schoon op de baantjies... ai de Wa-wa is totaal maar 300 kg. Das wel een erg slim ultralight chassis geweest, bravo mesjeu Dombard.

leeg plan in projectie

Avondje schetsen passen en meten op schaal 1:10 en tot een maatvoering gekomen die in reisstand niet veel hoger en breder dan de auto is, maar opgeklapt weer ruim stahoogte geeft achter het kookpaneel net als de Wa-Wa. Met een paar dummy latjes de instap-opening (achterin waar ie ook zat in de klapkar) experimenteel bepaald op minimaal benodigde hoogte en daarmee de hokhoogte vastgesteld op 150 cm. Das slechts 15 cm hoger dan de auto, net als de breedte van 160 cm dus we zijn ook verlost van die onmeunige opzetspiegels. Als je gebukt instapt kan je naar voren lopend je langzaam oprichten. De terugweg gaat via de zitbank of door de knieen en gehurkt uitstappen. Gaat best, de vloer is vrij hoog boven de grond i.t.t. de Wa-wa op zijn dubbele kruiwagenwieltjes (alweer zon slim idee van Dombard).

Het wordt een ultra basic kook-slaap-schuil hok dus er hoeft niks aan luxe in. ''le poids ces't l'enemi'' zeiden ze al bij de ontwikkeling van de eend en dat geldt hier ook: hoe lichter hoe beter dus geen kastdeurtjes en sowieso geen kastjes, ik zet gewoon stapelkratten op de kale houten vloer. In de klapkar zat nog heel wat fraaigefineerd waaibomenflutplex dat nu mooi van pas komt. De klapdeksels van de v/h noodbankjes zijn fijn te recyclen als aanrechtkleppen. En de twee grote zware slaapplatforms (dik multiplex) kunnen mooi de nieuwe bedplank en het deurtje leveren. Zelfs wat buizenwerk van de klapkar is te recyclen als tafelpoot en luifeluithouders. Toch niet gek voor die 4 tientjes he! Het enige wat je weggooit is die gare tent (maar de fleurige oranjegebloemde gordijntjes dan weer niet... joepie mijn kegeltjes!

repabak

Nadat de onderbak weer enigszins stevig was (en ietsie langer) een pak staalprofiel besteld en de opbouw inmekaargelast. Alles naar goed Wa-Wa voorbeeld t/m de grendeltjes, de glijlatten en de parkeerlatjes. Pot ijzermenie erover en opdrogen maar. Tot zover het gemakkelijke gedeelte (voor de fietsenmaker).

omlaag omhoog

Interieur inmekaargesschroefd en gespijkerd, daar ben ik helaas niet zon held in. Ach functioneel bruikbaar, onder de kit en de verf valt het al minder op. Aldus een keukenblokje gefreubeld tbv de gampinggaz marine deluxe (eindelijk eentje gescoord) en een wasbakje gemaakt van een afwasteiltje. Paar plankjes eronder tbv de bestekbak enzo, das wel weer mooi genoeg. Noodzitje (het strafbankje) voor de passanten ernaast en de linkerkant is zo wel klaar. Rechts een lange opklapbare bedplank inclusief een vensterbankje aan het voeteneinde tbv de overstekende hakken. Dan aan de andere kant een in 2 standen inhangbaar tafelblad dat naar keuze het bed completeert tot 2m30 of een steuntje biedt aan een bord smot (schroefjespasta). Werkt, klaar! Alles opgeklapt biedt het plek zat om een skoeter mee te nemen of de luxe tuinstoel uit te zetten als het regent. Als die bedplank tegenvalt kan er ook nog een stretcher worden geparkeerd. Wie zeet wa.

sort-of-interieur GC luxe

Dan de buitenbeplating, uitgebreide orientatie biedt meerdere opties: ordi triplex, alu-kunststof sandwichplaat of volkunststof plaat. De laatste twee zijn echter dermate duur dat ik eerst maar met triplex ga werken. Als het er toch af rot na een paar jaar kan je alsnog iets (veel) duurders nemen. En als het hele ding onverhoopt tegenvalt in gebruik is er nog niet meer dan een paar honderd eu naar de haaien, soit. Er zijn duurdere hobbys (van die crossfietsjes bv).

datzeggik

Effe ter Gamma met dakdragers, lijmklemmen, spanbanden en een extra plankje en aldus 4 stuks 244x122 plaat meegesleept. Boodschappenautootje wat u zegt. En zagen maar. Proefpassen op het hok, gaatjes en zelftappers erin en eruit, alle randen afkitten en tweemaal in de buitentuinhoutbeits. Binnengekeerde vlakken witte grondverf, buitenkant nog meer tuinhoutbeits. Met ruime sliert acrylaatkit op het frame gezet en vastgeschroefd.

zaag kit sop dakframe

op proef het dakkie dicht - mafhok delux!

Dakpaneel ook maar uit triplex, met 1 langsnaad dus steunframe geknooid met latten en een stalen dwarsprofieltje. Het moet allemaal meeklappen en flush met de onderkant uitkomen das best wel tricky. Ook weer gelukt, kitten en verven maar weer. En als het toch nog lekt kan er zo een zeil overheengeplakt, bv dat originele afdekding dat erbij zat (prima vrachtwagenzeil, blijkbaar al een keer vervangen). Allemaal nog steeds voor die 4 tientjes ik lach me rot. Toch jammer dat de achterlichtjes munt waren, Gamma uni setje: 16 eu de twee. Vroeg of laat lukt het een keer om die originele hoogst elegante Wa-Wa dingen plausibel na te maken potjandorie.

Alle buitenpanelen 2x geverfd en met kit gemonteerd, dak afgekit en ook 2 lagen tuinhoutbeits. Ramen gezaagd en gemonteerd. Sluitklep voorzijde gefabriceerd en opgehangen. Laatste zeilknooppunten verwijderd en alle gaten dichtgekit.

afdichting scharnierkant (verknipt dekzeil en alu profielen).

afdichting methode ''rolsok'' dit gaat prima zo.

Ruime applicatie van pamelakit tussen alle voegen en op de stuitnaad bovenop. Moet dicht zijn! Popnails bovenop en M3tjes achteraan, dan kan het dak nog vrij simpel los als het ooit moet.

backdoor het hele reflexiecircus er weer op

Deurtje zagen van zon slaapplank, wat een splinterspul zeg. Slotje van de stokkenlade (sjeik verchroomd) overgezet naar het achterdeurtje, randen afgekit, schuimrubber afdichtstroken erachter. OK dat sluit mooi.

Lempkes & reflekkers erop binnen de wettelijk voorgeschreven posities, zo zijn ze beter beschermd tegen kraken dan op de uiterste hoeken en het staat ook nog eens leuk ouderwets. Oja het spaart ook weer een bovenwinds kentekenlichie uit. We komen er wel.

Op naar de caravanwinkel in het dorp. Laatste speeltjes ingekocht: witte stadslichies, luchtroostertjes en een wasbak afvoertje. Spul gemonteerd en toen de onderbak vers in het wawawolkenwit (nog een halve pot over van die klus).

Naar buiten jongmensch!

Nu dan, plastic van de ramen en naar buiten met dat hok. Gelukkig blijkt ie dan toch nog redelijk compact, in de werkplaats was het aardig vol. Het is net tropisch dus mooie test van de opwarming. Nou dat wil wel met dat doorzonraam ;-) er moet wel degelijk een laag piepschuim binnenin. En misschien aluverf op de dakplaat voor max reflectie want dat wordt knap heet zo.

omlaag en omhoog!

Voor een donker muf hok hoef je niet bang te zijn, woehaa wat een lap glas... gauw gordijntjes maken - er zat genoeg spul bij die ouwe tent, leuk oranjebruingebloemd 70s spul. Uitzethaakje aan de deur gemaakt, nog een paar gaatjes dichtgekit. Het lijkt er wel op!

Centre Pompidou? familie doorzon.

Precies 2 maanden bezig, dit gaat een stuk sneller dan een restauratie.

Verlichting aangesloten, van de bedrading klopt weer geen ene hout. Wat wordt er toch ongelofelijk geknoeid in den lande met die dingen. ANWB sticker en Brink draadkleuren aangehouden en alles vanaf de stekker opnieuw gedaan. Overal massadraden aangelegd, test met acculader, OK weer een stukje verder.

Twee pakken styropoor en twee kitkokers later, binnenkant volledig dichtgeschuimd. Volgende horde: gordijntjes ;-( . Geen idee waarom dat altijd zo tegen zit met die toch vrij nieuwe A-merk naaimachine: elke 20 cm weer draadbreuk, draad pakt niet aan de onderkant, naald knapt ook wel elke klus 1 x. Boekkie is erbij doch bevat volkomen ontoereikende informatie uit technisch oogpunt. Hoe weten mevrouwen dat nou toch, leren ze dat bij een geheim genootschap ofzo? Eindeloos proefdraaien op reststukjes gordijn tot het iets beter werkt maar ik vrees nu al voor de zitkussenhoezen... wat een slagveld. Nu ja middagje klooien later hangen de lappen redelijk voor het plastiek. Next!

Singer enigma machine gezellig he vakantieman?

weer naar buiten, dakisolatie werkt inderdaad goed maar dat doorzonraam wordt nog wel erg warm.

Ouwe polyether lappen verzaagd tot de benodigde zit/lig kussens. Een bed van 2.30 meter lang wat een luxe. Maar waar heb ik toch die 15 meter spoteendoranje stretch stof gelaten... (had moeders ooit verzocht: als je het tegenkomt de hele handel opkopen - en inderdaad!). De rol spoteendoranje kippenleer ligt wel in het zicht, die kreeg ik 25 jaar geleden kado van de lokale oldtimergarage.

Voor de grap het ding weer eens in 3 etappes op de weegschaal: krap 250 kg da's netjes. Kogeldruk 48 kg ook dat kan nog wel. Travel light!

Bij de Decokay gevraagd naar dun vinyl, is uit de handel, maar ze hebben nog wel wat restjes fleece behang dat is ook van afwasbare kunststof. Pot lijm bijgekocht en proberen maar. Grijs op de wanden en wit in het dak. Dat laatste blijft niet plakken dus in korte stukjes met styropoorkit vastgeklooid. Het moet maar, Dombard was wel slim bezig met die hangende daklap dat ging een stuk sneller.

wieleke rubbubbrr

Neuswielsetje gemonteerd, dat rolt een stuk gemakkelijker. Rubbubbubberen motorkapklemmen gekocht, aanslaglatten opnieuw gemaakt (breder).

naaf indemeenie

Wiel eraf en lager inspecteren. Oogt en klinkt nog wel goed dus schoon vet erbij in en buitenkant schoonschuren. Velgjes afgeschuurd en gemenied. Toen de vastzittende oplooprem eens aangepakt. Bad met kruipolie doet niet veel. Uitelkaar halen en alles in het vet. Er zitten warempel nog 2 snippeltjes op, blijkbaar lang niet doorgepompt daar gingen heel wat slagen in. Beweegbaar deel losgebeukt met een moker en na vele keren in en uit loopt het iets beter. Ingebouwde schokdemper nog losgehaald maar die doet het blijkbaar nog wel (anti resonantie). Koppelmuil mechaniek gereinigd en opnieuw ingevet. Remtrekstang afgesteld, zo moet alles toch weer werken. Na de eerste rit zal het wel wat soepeler gaan lopen. Wielekes blau, dak wawawolkenwit en zijkantjes zinkgrijs.

so blau, so blau rolling, rolling, rolling..

buutnkaant koelaar

Tijd voor de zitkussenhoezen... slik!

''verkoopt u ook kussentjes?'' nouhh.. hoppa 1

hoppa 2&3 en nog een sisal matje derin (thanx PBD)

Kon slechter, maar 1x draadbreuk. Misschien lag het aan die dunne gordijnstof de vorige keer. Functioneel bruikbaar en verder niet zeuren.

Volgens mij heb ik alles nou gehad toch? Stapeltje kratjes en een paar rubbere spinnen scoren.

afdichting tochtkier twanggg!

drie ledlampies op strategische plekken. Wat is de Action achterlijk goeikoop overigens.

Alle losse zooi uit de Wawa verhuisd naar de Gromwa, werkplaats opruimen - KLAAR! in afwachting van de eerste meeting.

Ha een weekeind met hollandse strortbuien, eindelijk dan. Naar buiten met dat hok en testen op afstroomgedrag en waterdichtheid:

okidoki!

Als schuilhut doet ie het in ieder geval al vast prima. Eens kijken of ik overal aan heb gedacht bij de opbouw - met de Wawa in het achterhoofd.

Mei 2019: er is geen weg terug, ik heb de Wawa verkocht! Ben reuze benieuwd hoe de GromWa in de praktijk gaat bevallen! Het scheelt al wel vast een enorme bult ruimte op het erf ;-)

Testritje met de AMI (25 pk) ervoor. Helaas, max 70 na een hele lange aanloop dus ongeschikt voor zelfs de provinciale wegen. Jammer dan, niet naar het AMIclub hemelvaartkamp in limbabwe (helling op in 1 of 2).

stilstaand daarentegen oogt het best leuk

Juni 2019

Nou dan de Daf maar eens proberen. Witte plaat, nieuwe stekkerbus, apekool... Uiteraard gaat dat met 49 pk plus vario beter, 80 ben je wel een keer maar 90 blijft een kwestie van lange adem en hopen op wind mee. Dus alleen de snelweg op als het een stukje niet anders kan en verder toeren via provinciale wegen.

zoefff..

Aug 2019

Visaclub kampeeruitje Limbabwe, eindelijk de premiere van het hok. 95 op de autobahn het gaat inderdaad. Tenminste zolang alle 4 cilinders meedoen, op 3 is het wat krap...

p de kemping..

Alles werkt zoals bedacht alleen moet het maftrasje wel wat dikker of harder want nou lig je met je botten op de plank. Tweede nacht dat luxe stoelkussen er maar bijtussen gedaan.

Sep 2019 - WaWa meeting Jezus Eik (B)

Amai, 5 uur sturen (Oltcit loopt nog steeds beroerd ondanks veel sleutelwerk, plankgas = net 85) men moet er wat voor over hebben eens in de tien jaar. Andermaal achter de oude WaWa fabriek op een hooiveldje.

panoramique WaWa

Door het gehobbel onderweg komt de schuimbeplating los van het plafond... en het afvoertje van de wasbak lekt iets door. Maar verder weer geheel functioneel bruikbaar, prima gemaft ook bij lagere nachttemperaturen. Ventilatie tijdens koken is voldoende, dat was vorige keer niet echt te bepalen bij 40C.

Verrassing, de zoon van de fabrikant (Dombard jr. een kwieke zestiger) kwam even langs kijken. Nam voor iedereen de tijd en benoemde de Grom-wa zelf ''une caricature de WaWa''. Amai, da's nochthans aux serieux bedoeld hoor. Aardige man, wou best wel even poseren:

Merci monsieur!

Zaterdagochtendje wezen graven op het Expo terrein in Bruxelles, nieuwe stereofotos kunnen maken. De Oltcit ging na de lange parkeerpauze opeens weer goed lopen, zeker de carbu wat uitgeweekt met de gister getankte belgieke peut (zonder ethanol). Zo was de terugweg in 4 uur gedaan, kon ie weer 95 halen - vermits weinig wind, het is wel een remparachute die GromWa. Er moet toch maar een puntig erkertje vooropgebeund worden.

zoiets dus. Dan sluit ie aan op de Oltcit zowel in hoogte als breedte.

Die achterklep hoeft niet perse open te kunnen met de kar erachter, op kamp haal je die toch eerst los voor je gaat uitladen.

Aldus geschiedde, nog ietsje steiler gemaakt om zeker onder de windstroom vanaf het autodak uit te komen:

Accessoire aerodynamique (theoretique, nog effe testen op snelheid)

en meteen weer wat extra hoofd- en schouderruimte voorin. Plus luxe uitkijk!

JUL 2023: de toegang wat vergroot tbv het medenemen van de sinclair c5 (of ander groot stort- dan wel verhuisgoed). Want het is natuurlijk ook gewoon een gesloten aanhangertje.

van 64 cm naar 1 m

 

wordt vervolgd....


Retour index: http://gromsound.mfbfreaks.com/overig/suboverig.htm

Het origineel: http://gromsound.mfbfreaks.com/wawa/wawa.htm


Gromsound 2018-2019