Project pocket 110 instamatic - de ritsratsklik cameraatjes in de herhaling


setje rommel van MPL, 20 eu.

de nog compactere opvolger van de Instamatic (126) cassettecamera uit de sixties, de pocket instamatic (110) uit de seventies.


Ach ja als we dan toch bezig zijn met die klunzencameraatjes (© Plips) dan ook de kleintjes maar weer eens proberen. Ik heb die krengen ook jarenlang gebruikt maar de fotos die eruit kwamen vielen altijd erg tegen. Altijd te donker en grofkorrelig. Voordeel was wel dat je ze altijd op zak kon hebben en zo toevallig passerende zaken snel kon knipsen (zeldzame autos bv). 40 jaar voor de zwaaifoon!

gigantisch over tijd, alleen goed voor de behuizing.

Net zo min als 126 nog film voor te krijgen maar hetzelfde recept kan worden toegepast: ouwe cassette openkraken en (in dit geval op maat gemaakte) verse film erin. Dat vereist een zogenaamde filmslitter die 35mm film versnijdt tot een reepje van 16mm breed - zonder perforaties:

paar uur knutselen later doettet!

Reepje multiplex, twee afbreekmesjes en wat plakfluweel (ouwe uitgewassen diamondpolish doek van het werk). Het kan veel mooier maar ach als het werkt voor die enkele keer... Je drukt de film erin (in de doka uiteraard) en dan sleur je hem in één lange haal door de slitter. Uit een lange kleinbeeldfilm moeten dan zeker twee 110 cassettes gevuld kunnen worden. Samen met het originele backing paper terug de cassette in en het moet werken. Zelf de goede positie bepalen in het venstertje, de spanner-gaatjes zijn uiteraard weg.

Tijdje later kwam ik deze nog tegen op MPL, de luxe versie met elektronische sluiter en warempel een focusknop!

met aangegromsounde batterijen want de originele 3 knoopjes zijn nogal duur.

verse fomapan100 verslit en jawel, best aardige fotos uit te halen. je moet wel de spannerarreteerpin slopen anders wil dit niet met zelfgeslitte film. en dan dus zelf verder tellen: 1x rits-rats blijkt bij deze voldoende beeldverschuiving op de film op te leveren. alleen niet tussentijds weer dichtschuiven!

keurig belicht en redelijk scherp. [Fomapan100-Refinal 8 min]

wordt vervolgd...


Instructie voor het openkraken: http://www.instructables.com/id/Disassemble-and-Reload-a-110-Film-Cartridge

nog wat cameraatjes: kb.htm

retour: suboverig.htm