Het Instamatic project - de ''klunzencameraatjes''* in de herhaling. *(C) Plips waarvoor dank ;-)

vanaf 1963 op de markt, voor mensen die geen KB filmpje in konden leggen...


Geen idee waar die jeuk opeens vandaan kwam, misschien zag ik er een voorbijkomen op TV. Even kijken op MPL en ja hoor die dingen zijn er nog zat. Niemand die er wat mee kan of wil, de films zijn al meer dan tien jaar uit de handel en de kwaliteit van die kiekjesdozen was ook niet zodanig dat je er mee gaat lopen fotohobbyen. Behalve als je lol hebt aan ouwe nostalgische rommel en last van AMHD.

nieuwe verzameling, max een tientje per stuk.

Na een lang weekeindje grazen had ik er al vier! Plus 1 oud filmpje die heb je namelijk wel nodig om de cassette te hervullen met KB film. Op interweb staan diverse handleidingen voor dat reloaden van die cassettes, even doorgelezen en de beste methode gekozen. Namelijk MET hergebruik van de papierstrook. Dat scheelt veel geklooi met dichttapen van vensters en gokken waar je zit op de film. Bovendien sluit het 4 op de 7 KB randgaatjes af dat is veel gemakkelijker met transporteren en spannen. Tenslotte beschermt het net als met ouwe 120 rolfilm de opgerolde film tegen sluiering door leklicht bv door cassettekiertjes.

openkraken, sloffe film eruit en -in de doka- nieuwe filmstrook erin. Ook het papier terugzetten!

Je kan rustig over-tijd film gebruiken, dit is toch geen hifi fotoapparaat. maar de originele film -als ie er nog in zit- is in ieder geval onbruikbaar.

en zo hebben we weer een ''verse'' cassette klaar voor de start.

Op zaterdag met een zonnetje erbij (dit zijn wel mooiweer-cameraatjes) op de fiets het dorp in en wat touristenkiekjes maken. Terug in de doka (badkamer zonder raam) de filmstrook er weer uithalen en in een ontwikkeltank stoppen.

want ik had nog alle dokazooi van wijlen mijn pa liggen.

chemicalien uit 1990?...

Ach gewoon proberen, de verpakkingen zijn nog onaangebroken en het lag in het donker opgeslagen. Boekkies erbij en soppen maar.

netjes aangemaakt conform gebruiksaanwijzing.

Leuk hoor nog nooit zelf gedaan, wel vroeger als kind meegekeken met mijn pa in de doka. Niet erg ingewikkeld allemaal. Zwart-wit kan gewoon bij kamertemperatuur (20C) in de badkamer.

half uurtje later: 1 vers ontwikkelde z/w negatiefstrook, er staat nog wat op ook!

Instamatic 33 op ''zonnetje'' - Agfapan 100 - Refinal 7 min.

door de scanner, contrast wat ophalen en kijk aan heel redelijk voor die stokouwe film uit de groentela. Nog wel wat dubbellingen door de te vroeg spannende sluiter, dus tussendoor een blank frame extra schieten.

Geinig, allemaal maar eens uitproberen dan. Want dankzij een maat kwam er nog eentje uit de kringloop na (met een sloffe film erin!):

vijf op een rij!

van achter naar voor: Kodak Instamatic 50 (eerste in UK), 100 (eerste in USA), 33, 133, 233X. Die laatste 3 zijn eigenlijk hetzelfde, maar voor resp. flitslampjes, flitsblokjes en magicubes. Geen van allen meer verkrijgbaar overigens.

Je kan tussendoor in de doka de cassette overzetten in een andere camera, dus 5 fotos met eentje en dan verder met een andere.

Nagekomen exemplaar, kadootje van een collega:

het plagiaat van de concurrent!

 

Het kan nog kleiner! ...... 110.htm


LINKS

ouwe cassette zonder schade openen: https://www.youtube.com/watch?v=CNFyXBduJ-w

de beste reload methode: https://www.youtube.com/watch?v=IS8s8bEa61o

een leuk overzicht van de cameraatjes: http://www.cameramuseum.nl/kodak-instamatic.htm


retour: suboverig.htm