Eigenbouw treinstelletje in HO - Mat 46 tweetje


Een van mijn favoriete treinstelletjes maar heel lang niet te krijgen als model. Men kleide vroeger wat af op basis van de Lima hondekop, met gekochte wandjes en neusjes maar dan is de breedteverhouding fout en die setjes zijn inmiddels uit de handel. Tot Rivarossi/Lima met een vrij dure versie kwam die ook nog erg slecht blijkt te rijden volgens de kenners. Bwah dan maken we toch zelf wat, veel leuker. Had ik jaren gelee al eens geprobeerd op basis van een ''fantasie'' dieselstelleltje van Piko (jaren 30 duits ding omgeschilderd naar gele NS kleur, goedkoop gekocht bij Bart Smit). Zelfgekleide polyester kap op de Piko grondplaat, gelijkrichter en sleepcontact (ik rijd 3 rail AC). Tja het rijdt wel maar alleen op de ruimste bocht en heel erg ''echt'' ziet het er ook niet uit.

hondekopwagon, plan E kap, Piko bodem

Ondertussen -wat handiger geworden- en met interweb als inspiratie nogmaals aangepakt. Als basis weer dat Piko geval maar nu de kappen gemaakt van de bekende blauwe Lima plan E rijtuigen. Die hebben wel de goeie verhoudingen en de ramen en deuren zijn ook al correct. Even een handjevol lelijkerds van ingeslagen op de beurs a 5 eu per stuk en zagen maar.

grondplaat in de bocht

uiteinde aangepast op draaistel

Na lang passen vijlen en weer passen blijken die kappen inderdaad te plaatsen op het Piko onderstel. Met nog wat aanpassingen aan het middendraaistel kunnen ze zelfs de middelste marklin bocht door. Door de dakjes naar het midden toe op te schuiven valt de aansluiting met het draaisteldeel minder op. Aan de voorkant moet toch alles omgebeund worden naar het uit poly autoplamuur op te trekken stroomlijnneusje.

neusje in wording

achterlichten

Dat is lastig, de juiste krommingen in 2 richtingen bepalen sterk of het er ''echt'' uit gaat zien. Met wat karton malletjes en veel vijlen en schuren kom ik uiteindelijk redelijk in de buurt. Raamindeling met potlood eropgezet als richtmaat. De ramen laat ik dicht anders wordt het geheel te zwak, wel even lampgaten geboord natuurlijk. Rode en heldere plastic staafjes (bouwdoosraam afval) eringelijmd als lichtgeleider.

past!

Een wagen kan bijna 1:1 worden gemaakt van het 2e klasse rijtuig, maar de andere wagen (waar bij mij de motor in zit) heeft bagagedeuren etc. Door de restauratiewagon geheel te verzagen en te hercombineren komen we een heel eind.

motorwagen in aanbouw

Dan moet de motorwagen passend gemaakt worden, lastig de motor zelf is vrij breed. Na veel vijl en snijwerk, glasdeel eruit en plasticfolie erin, past de kap er net omheen. Elektra aanleggen (Lima hondekop draaistellen met een marklin lichtslepertje eronder), slechte massasleepcontacten tussen de wagons en het middendraaistel vervangen door draadjes, lampje in de voorste neus plakken. Extra boutjes door de vloer om het bijeengebeunde geheel bijelkaar te houden. En als laatste de schilderbeurt: één kant groen met rode biezen (versie 1) en de ander groen met gele biezen en snor (versie 2). Raamkozijnen zilver nagetrokken. Met matwit en zwart de belettering gesimuleerd.

klaar!

Nou leuk toch? Voor een paar tientjes materiaal een paar winterweken gezellig bezig geweest. Tot de volgende treinenjeukperiode!

En wel hier: bleng.htm


Terug naar de index