Het restauratieverslag - pagina 2: demontage en laswerk

Laatste update onderaan deze pagina aaidafke5.htm


Vakantie 2008, daar gaan we dan.

Alle losse spullen eraf, ruiten eruit (toch maar, de rubbers blijken nog redelijk veerkrachtig), interieur leeg. Blok loshalen en eruit -dat leest simpel maar is goed voor meerdere uren slijp en breekwerk aan vastgerotte uitlaatbouten en je kan nergens tussen met een behoorlijke sleutel dus alles met steekjes 13 lospeuteren. Schade achter en naast het blok opnemen: rechter motorrail verrot en al eens slecht opgebeund, linker is krom naar buiten toe. Onder accubak ook rot.

tjilptjilp?

Blok kaalslopen, uitlaatspruitstuk L breekt af van cylinderflens, hotspot lag al los. Met moeite inlaatspruitstuk en koppelingshuis eraf. Koppelingsschoentjes eraf (2 voeringen liggen los).

geinig oud uitlaatophangspulletje

Uitlaatspruitstukken eraf, rechts gaat niet (staalbuis in alukop vastgerot, vermoedelijk nooit los geweest in tegenstelling tot links waar elke paar jaar die hotspotpijpjes stukgaan) dat wordt bot sloopwerk. Vloer geluiddemping eruitkappen (vezelmat op gegoten teer, hecht nog best wel op de originele rode grondverf, maar waar het los zit rot het vrolijk ongezien verder). Ook dit is een bekende bottleneck van de A-typjes. Bij mijn 33 was ik in 1983 nog net op tijd om totale oplossing te voorkomen.

hakken maar

Primaire vario ging er dan weer fluitend onderuit, gelagerd op rubber dat rot niet vast. Moet je die antieke balanskloet'n lood zien op het variodeksel! Dat deden ze later wel wat subtieler...

geel: kabel tussen de beide wielen, groen: kabel naar voren toe, rood: draaipunt

Het handremmechaniek MK1 is van een ontroerende simpelheid met maar één bewegend deel! Ietsje later t/m de 33 is dat een handvol hefbomen ringen veren plaatjes moertjes splitpennen etc. Het werkte zeker niet goed genoeg.

1x1,5 meter plaat gehaald dus snijden maar. Linksvoor dorpeleinde-wielkast, zo te zien al eens nieuw plaatwerk in gegaan, maar helaas niet netjes de ouwe roest weggehaald en ook niet geconserveerd... zucht. Hou op over echte autobedrijven, het boeit ze totaal noppes als het er maar even leuk verkoopklaar uit ziet.

slijp knip vouw

Dafclub dorpelset 400 euro? Niet zolang ik nog een plaatschaar kan vasthouden! Strookjes van een meter laten knippen en omzetten -volgens een buitenomgebogen aluminium malletje van het profiel- bij een bevriende lasser/constructeur met de juiste machines (bedankt Ome Hans), daarmee is de onderste 70% van de dorpels keurig te herstellen, hoeft er ook niet gespalkt te worden en de maatvoering van de auto blijft intact. Nooit meer slopen dan nodig is he. Zwaar werk dat verzetje erin knijpen, 50 x 2 cm = lamme klauw.

zetten bodemrand

dagje later wielkast en dorpel dicht lasbakkie

Dat verrekte lasapparaat kost vaak per klus evenveel tijd aan onderhoud als het eigenlijke laswerk. Als het pistool niet lekt of klem zit dan hapert de draadtoevoer wel weer. Voor de zoveelste keer gegromsound: nu de draadklos (5kg) maar eens verticaal opgehangen ipv op zijn standaard horizontale plek waar ie te zwaar blijkt te lopen. Het zal nooit echt goed werken dit low end toestelletje maar je moet het er als hobbyist maar mee doen. Het kreng dat ik hiervoor gebruikte (zo'n gele van de kijkshop) was nog erger, die heb ik wel 3x herbouwd tot ie echt niet meer te redden was.

hehe, ook van buiten dicht. 'Boetseren in plaatijzer' zegt kameraad McT altijd.

Vaste prik bij A typjes, vloer boven de stoelrailversteving weggerot. Klopperdeklop maar weer:

Van het kriksteuntje (1 per kant!) was alleen het binnenste kokertje nog te redden, rest nagemaakt met profiel.

Dagje dafclubmagazijn: 2,5 uur sturen enkele reis, net voor opening nummertje pakken (de 3e) en vervolgens anderhalf uur werk voor Jaap om die hele lijst -voor zover het er is- uit de rekken te pulken. Had ik nog even de hoop dat de totaalprijs in 3 cijfers zou passen, vergeet het maar. AU daar gaat de verkoopopbrengst van de tweede eend. En dan beperk ik de inkopen nog tot wat ik echt niet kan namaken of met ander spul improviseren... als je dat niet kan kom je met dit project op een moderne auto nieuwprijs. Voor een 590cc 22 pk praktisch onbruikbaar koektrommeltje het is eigenlijk waanzin. Je zou die enkele gek die er toch aan begint moeten subsidieren uit de cultuurpot van WVC. Helaas integendeel, de RDtW werkt namens de overheid maximaal tegen. Het blijft geen combinatie Nederland en de historische autohobby.

plunder deel 1 leuk zo'n zakje uit 1959

Dorpel/wielkast achter dat dure nieuwe achterscherm dat over de ouwe rot-ellende is gezet. Snijden maar weer en herbouwen van binnen naar buiten toe. Lading tectyl erachteraan.

dorpeleind links achter, nu wel met tectylgaaties

oeps, preview zelfde plek rechts, krek van 'tzelfde dus knipmalletjes bewaren.

Op linksachter zit geen schokdemper? De hele bevestiging is weg!

rechtsachter: schokkosteun linksachter: GAT!

Onderzijde B stijl links met anderhalf uur tijdverschil

April 2009, dafclub plaatwerksale 50% korting tja.... karren maar weer. Naast twee spatborden voor de dikke daf ook maar een stukkie motorruim ingekocht voor weinig. Dat is al eens slecht opgebeund (en opnieuw verrot) op deze auto dus beter een origineel stuk erop nu het eindelijk acceptabel geprijsd is. Morgen kost het weer het dubbele! Alleen dat originele kofferdeksel mag blijven liggen in het magazijnstof, dat kan ook voor éénvijfde van die prijs door een 'dil 31 deksel (ook nieuw, van een particulier gekocht) licht aan te passen (drukknopgaatje dichtgelast). T.z.t. een zuchtje plamuur erover en niemand die het ziet.

26.09 eu, ach. =200 eu bespaard

effe buiten omdraaien

verf- en plamuurlagen afbranden

Originele (dompel)grondlaag is bruinrood, dan een lichtgele primer en dan de groene aflak. De velgjes zijn zo te zien origineel heel lichtgeel of beige over grijze primer geweest. In ieder geval niet dakkieswit (albina) zoals nu.

gaat ie weer.

effe menien en tectyleren voor ie weer dicht gaat.

halluf dicht, poe wat kleien..

rechtsachteronder losslijpen sode@#$%^!!

wéér overzetshit over de ouwe verrotte dorpeldelen, zó zonde van het nieuwe blikwerk stelletje misbakkers.

nou knippen en vouwen dan maar weer. Lastig hoekje achteraan kieknwattwodt.

uurtje timmeren later, het ligt goed in lijn met het origineel dat is hoopgevend.

achterliggend plaatwerk ontroesten en conserveren nu je erbij kan, strookje onderin vervangen en verzetje in het achterscherm geknepen.

inderdaad het past er keurig in! Nou dat rare achterhoekje nog.

hoppa! precies hetzelfde als het ouwe stuk roest, boetseren in staal.

kontje lossnijden malletjes tbv achterliggend spul

buitenplaat en stukkie wielkastrand uitstukken pff!

Een collega noemt het al ''Frankensteins monster'' met al die gepuntlaste lapjes erin ;-)

Next! kofferbakhoekje.. gaat lekker zo.

klaar! next, raamlijst plus B stijl RA

drie uur later, volledige lengte raamsponning uitgestukt

laatste stuk aan deze kant, A stijl-vspatbord. Regenbak = 3dubbel blik = roest

net als in de fabriek: aftinnen van de naad gladjes

na enig slijpwerk, t' valt wel mee. dag later stukkie erin,

vervangen door 1 plaatdikte en goed afkitten. Hoezo ''handen wassen in het handschoenenkastje'' ;-)

Motorsteunrail rechts afpulken en onderliggende bagger repareren; dure nieuwe stukje inlassen:

hatsee leuk detail zo'n verstevigingshoekje

de accuhouder kan je natuurlijk weer duur kopen maar zo kan het ook

tja dat gaat natuurlijk een stuk sneller met origineel nieuw plaatwerk, je zal toch budget genoeg hebben... Nou op rechts is ie nu helemaal hard. Op naar de overkant.

kofferbakhoekje links avondje werk next!

fijn hoekje wel ja, 3 lagen overelkaar dicht

effe weer wat leuks: kentekenlichtjes ge- doettet!

Die lampjes zaten alleen zo in het allereerste type t/m LP006 ofwel april 1960. Fittingkjes zijn overal OP (ook bij de club) dus je moet wat knutselen. De plek en afmeting van de uitsparingen heb ik opgemeten bij een collega daffer. De positie van de lampjes wijst zichzelf: voldoende licht op de plaat maar niet naar achter uitstralend (verboten). De nepfittingkjes zijn van een daf 66, daar had ik er nog genoeg van liggen. Montageblokje gevijld van massief plastic, perspex ruitje ervoor en het is al bijna echt. Je kan natuurlijk ook 33 kentekenlichtjes pasmaken (zitten eveneens in de kleprand) maar daar heb ik er niet zoveel reserve van. En die 66 dingen hou je toch altijd over, komen ze eens mooi van pas na 20 jaar op de plank liggen.

reservewielbak, binnenscherm en onderrand achterscherm links OEWEGGG...

twee avondjes laterrr. We zijn er bijna!

nieuwe baantjies, 135x12 radiaaltjes uit Polen (het laatst op Fiat 126)

het reservewiel bevat nog een (afgereden) eerste montage whitewall van Michelin! Precies hetzelfde type en profiel als in het ANWB boekkie uit '59 waarin productieauto no 22 figureert. En aan de achterkant van de velg zit de originele wielkleur nog steeds: lichtgeel. Ook weer opgelost.

achterpaneel na wegschuren van enorme pakken plamuur

ja hoor ook hier weer overzetshit

O Wee, wat een bult vervolgschade van die kl**thommels die dat ding ooit snel hebben opgebeund. De achteronderregel is blijkbaar zo van de plank op de auto geplet en toen weggeplamuurd. Een normale restaurateur haalt alle ouwe troep weg, herstelt de ondergrond en plaatst DAN pas het nieuwe deel (if any). Dankzij dit gemakzuchtige gekluns kan Gromsound alles weer gaan nakloppen uit plaat... @#$%^&!!

label

Onderrand achterpaneel lospeuren, onderregel idem de onderdeelsticker zit er nog binnenin geplakt!

lange strip knippen en verzetje erin hoppa.

Normaliter neemt men een nieuwe onderregel maarja, 2x2.5 uur rijden plus 105 eu. Ik beun hem wel op. Kan meteen de constructie wat beter, het hoeft nu niet meer met 3-laags puntlasmontagestrippen. Achterpaneel gewoon laten doorlopen in de onderregel en dan het haakse randje achter de bumper er later oplassen (puur cosmetisch).

aldus geschiedde. Onderregel geschroefd want die gaat er vast wel weer een keer af als ik ooit een betaalbare nieuwe vind.

nog zo'n standaardplek, wielkast binnenoksel voor. Postzegeltje ingelast.

aaarrrrghhhh

goeie genade zelfs de motorkap is vernieuwd en vervolgens weer doorgerot dankzij geen drup tectyl en een heel dun vliesje groene verf (op de auto gespoten dus hele stukken niet geraakt). De voorrand is poreus en slecht bereikbaar van achter. Moeizaam strookjes plaat erachtergehouden en van voren de uitgeslepen gaten dichtgedruppeld in de laagste stroomstand. Ik moet wel, een nieuwe kap is niet meer te krijgen.

bekkie kaalgebrand ouwe reparatie

schutbord kaalhalen heeeee!

Wat vind ik nou in de drek onder het stuurhuis, een oud roestig deursleuteltje het zal toch niet waar zijn...

...ech wel!! en hierop past ie ook!

Haha wat een grap, net als de carterplaat van een eend als je de motor eruithaalt: altijd goed voor handenvol verloren schroefies in een laag teerzand. Ze zullen ooit wel een reservesleuteltje hebben verstopt onder het stuurhuis voor als je je per ongeluk buitensluit met de sleutel in het contact. Of hij lag in de stalling op de schutbordrand en is er vanafgevallen en verdwenen in die goot met drek. Niet dat het belangrijk is -ik had allang andere sloten van een 33 klaarliggen- maar het is toch historisch leuk, het echte originele sleuteltje van deze auto. En handig ook nog, dezelfde voor deur en contact. Dat had pas eind jaren '80 de allerlaatste daf (V340) ook weer.

jammer de bergremklep is helemaal verbrost (zamak).

hehe, de laatste rommel is eruit. Klaar voor afkitten en verven.

oja dat niet originele aanstekerGAT nog dichten, "guldentje" ingelast

en nog een ''klein gaatje'' in de wielkast (hé lasgas op, nou al?)

koffervloer RA randje geamputeerd

en het laatste GAT gedicht in het achterpaneel (onder de kentekenplaat)

we komen er wel... "kwilderuit!" neej nog éventjes wachten

vervolg: aaidafke3.htm


retour index

(c) Gromsound 2009