Laatste update onderaan deze pagina: aaidafke5.htm
(voorjaar 2009) Hehe... dat laswerk is na dik een jaar eindelijk gereed. Gaan we verder met het mechaniek en het schilderwerk:
pootje lichten en secundaire eruit
B? - blikken labeltje om de asbuis leuk he
Bijzonderheid van het eerste type daf: secundaire is links en rechts gelijk, het enige verschil bij de montage is de plek van ophangrubber/aftapstop die dankzij dezelfde schroefdraad van plaats kunnen wisselen. Slim hoor, slechts één gietmal nodig. Later met die dikke ophangrubbers aan de asbuis kon dat niet meer. Minder handig en later ook aangepast: het wiellagerdeksel kan alleen los bij uitgenomen secundaire dus bij steekasbreuk (vaak!) of versleten wiellager moet de hele handel eronderuit tegen bij de 33 alleen de remankerplaat. Je tikt dan de steekas met het lager er zo uit (op de franse sloop bij gebrek aan gereedschap wil dat zelfs met een zwerfKEI). Nu ja het is gelukkig wel de goeie secundaire: omwentelingen tellen bij schijf en steekas levert ca.1 op 4,5 als reductie en dat staat ook in de boekjes. Er loopt zelfs nog olie uit de ontluchter als ie op zijn kop ligt. Enige vraag blijft of die zwaar verroeste schijven nog te redden zijn.
GAT gedicht bij ex-schokdemperbevestiging LA
het eigenlijke steuntje nagemaakt uit 2mm dik kokerprofiel (endje afval)
Gemonteerd op de schokdemper en dat geheel weer op de draagarm, arm terug onder de auto, tegen de vloer gekrikt, steuntje op zijn plek geklemd met een plankje en toen vastgelast. Zo weet je zeker dat het later ook echt past. Plens tectyl erachter gespoten via een gaatje in de vloer erboven en een laag ijzermenie erop:
hoppa, dat gaat niet meer los! (wat een klus, halve dag zoet mee)
oefff... met een houtbeiteltje cm voor cm de ouwe teerlaag erafsteken...
Toch jammer dat je een dafke (geheel gelaste zelfdragende doos) niet zomaar op zijn kant gooit, een eend of AMI koets is een makkie als ie eenmaal van het chassis af en leeggehaald is. Nu moet alles van onder af met ca 35 cm bodemvrijheid. Duikbril op en krabbelen boven je hoofd... Die oudroze grondverf heeft het eigenlijk best goed gehouden!
losse spullen in de roestwerende metaalverf, er gaat straks nog een laagje zwarte hammerite overheen.
fuseekogel heetgestookt en losgebeukt op de werkbank
linker sec. schijf eraf en geopend ai! lelijk ingepit
rechts is kurkdroog! nieuwe keerring
De rechterschijf kan er af zonder de draagarm te lichten nu er plek is aan de linkerkant. En wat blijkt bij het openen: er zit geen drup olie in, ook geen resten dus dit is een nieuwe of revisie secundaire geweest die door de onvolketterde prutsers voor mij nooit is afgevuld na montage. Enerzijds goed nieuws want alle lagers en keerringen zijn dus nieuw (zie foto boven rechts) echter als ze drooglopen slijten ze vrijwel meteen plat.... hopen dat ie niet veel heeft gereden na de prutsronde. Verklaart ook meteen waarom de rechter schijf vast zat en de linker wel soepel schoof. Potjandorie het arme ding is wel erg liefdeloos inmekaargeflikkerd destijds, dat waren zéker geen ex-dafmonteurs.
De schijven zijn maar 3 mm dik er kan niet erg veel vanaf, een paar tiende ofzo. Hopen dat dat genoeg is om van die putten af te komen.
3 afgepeld, nog 1 te gaan (linksonder)
Lang leve Ome Hans en zijn hal vol machines! Dit was behoorlijk lastig oa wegens de geringe wanddikte van die schijven en het niet demontabele paaltje op 2 ervan. Ze zijn bijna schoon op een reepje van 1cm aan de buitenkant na, het moet maar zo. Nagepolijst op een langzame draaischijf met de haakse slijper, een schuurschijf 400 en een vaste hand. Beter wil niet - hopen dat het voldoende is om te kunnen rijden.
(winterpauze)
Maart 2010, hehe de vrieskou is uit de werkplaats. Daar gaan we weer.
moeizaam leegkrabben van de wielkasten met een houtbeitel, wat zit dat vast!
dikke laag metaalverf erin, mooi he.
Gelukkig zit in dit bouwjaar nog niet die taaie antidreunkit, die krijg je er helemaal niet vanaf. Dit spul (vermoedelijk period bittac) gaat in schilfertjes los omdat het hard is geworden. Uiteraard komt er geen teer meer in terug, dit autogie wordt toch nooit meer nat. Af fabriek is het gewoon meegespoten.
nieuwe wiellagertjes van het beste merk (zaten er ook in). Ze hadden alleen nog maar dubbelzijdig dichte lagers (voor het leven gesmeerd af fabriek) nou oke dat kan ook. Voor die 5 eu per stuk kan je niet zonder zitten, weer een APeKool zeikpuntje voor geweest.
Linker wielophanging retour en nu is rechts aan de beurt.
los die troep en verven maar.
Na weer drie dagen nog steeds moeizaam afkrabben, ditmaal de rechterhelft:
dust to dust. Gloeiende fok wat een boutklus is dit. En had het nou zin die bittac? De onderranden zijn toch wel verrot, de grote vlakken zijn inderdaad gaaf maar waren ze dat ook niet geweest met alleen grondverf erop, je zal het nooit weten. Affijn gauw weer zon fijne laag metaalverf erover en nooit meer naar kijken. De ellende is allang vergeten als het resultaat er nog is (zie mijn AMI6, dat is alweer 20 jaar geleden)
lekker soppen binnen en buiten
laatste restje teer uit de regenbak gebikt 684? kleurno?
Achterwielophanging rechts retour, makkelijk he maar 4 boutjes incl de schokdemper. Lekker simpel autogie, nog eenvoudiger dan een eend met al die draagarmlagers veerpotten trekstangen kantelmessen etc etc. Alle ouwe remleidingen uitelkaargepeuterd en de wartels gered. Op naar de Brezan voor nieuwe meterwaar: 55 euro (au) maar een geschikte bezineleiding (inwendig 5 mm) hebben ze niet voor me.
effe luchten menie
Restantje gare dakhemel eruitgetrokken en dakplaat schoongeflext. Menie op de kale plekken en nou we toch bezig zijn en het zo lekker droogt ook de rest van de vloer maar.
kaalgebrand/geflext laagje dofgrijs.
Rechts zit nog het originele spatbord en dat is aan al die uitdeuksporen goed te zien, hobbldebobbl.. gevalletje fok-fok-fokwa praktijkexamen strakmaken - daar ben ik niet zo'n held in vrees ik. Het 2.5 kg blik strijkplamuur staat al klaar. 3 weken vakantie, kijken hoe ver ik kom
plempen maar
pfff wat een traag ondankbaar rotwerk, geen wonder dat in al die verslagen in de bladen steevast staat ''strakmaken en spuiten werd uitbesteed''.
anderhalve week later: 1cm stov op de vloer en we zijn pas op de helft van één achterscherm.
wat je overhoudt kan vast op het volgende paneel
4 weken over 1 paneeltje next!
schuren/plempen/schuren/plempen
Deze minklus wordt mede mogelijk gemaakt door Stork's 2ehands schuurpapier. Hartelijk dank Stork! En voor je het weet vriest het weer... winterstop!
April 2011: oef wat duurde die winter lang. Nu maar zo'n motorschuurmasjientje gehaald want met de hand schiet het echt niet op. Dik 100 eu AU, hopelijk loont het.
nou en of! Wat een verschil, het vliegt eraf. In 2 keer plempen bijna-strak.
een dafke heeft TWEE bolle bilnaden, netjes opnieuw inschuren dus.
het laatste lasnaadje dichtplempen, dat schiet tenminste op zo. Alleen zal dit strookje alsnog met de hand moeten want daar past het skuurmasjientje niet in. De powerfile van het werk overigens wel maar die groef alle plamuur er net zo hard weer uit.
draaien en andere kant maar weer.
Dankzij de recentere leeftijd van dat achterscherm gaat het daar een stuk sneller, nauwelijks plamuur nodig. Toch jammer van die buts en die foute gaatjes van dat '600' typescript dat er niet op hoorde (overigens als iemand twee van die goudkleurige als nieuwe '600' logos wil ruilen (type 3, 1961-1963) tegen 1 bruikbaar ''variomatic'' script dan graag).
en kijk dat aalstrakke voorspaboddie eens! Zo wordt het weer leuk.
frontjes fatsoeneren, vooral links is nogal hobbeldebobbl. En rechts zat er een danig aangeroeste buts in de wenkbrauw.
mooi he, tis net boetseren. bekkie.
motorkaprandje kleien verse natte spuitfiller, KWAK!
V.raamsponning puntgaaf en glad in de filler.
dashje in de filler, aalglad
zo'n beeldbepalend deel voor een 1e typje en dan kwastverven over ongeschuurde ondergrond, het bladderde er gewoon af. Ze hadden nog geeneens de defrostertrechter en het typebordje losgehaald:
flashback okt 2007 (asbakframe op zijn kop - dan gaat ie niet dicht he!)
Harteloos beunwerk, het kost hooguit een half uurtje liefdevolle aandacht met een stukkie P320!
kofferdekselplemp B stijltje
nog wat oud zeer oplossen onder het C-stijltje
alle zichtdelen binnen dofgeschuurd (met de hand) en geprimerd
kont en front klaar in primer
Alweer zo'n spuitbus van 18 eu leeg.... tis wel makkelijk maar DUUR!
Oke, koets is eindelijk klaar dan nu de deurtjes. 20 jaar geleden voor een prikkie meegenomen uit Frankrijk van de sloop, echt helemaal roestvrij en nauwelijks beschadigd. Met recht strategische reserve, hebben is hebben - wie wat bewaart grijpt nooit mis! Alles gedemonteerd t/m de rubbers en op proef in de koets geplaatst.
huh.. klem ??!!
Sodemieter de linker zit klem in de koets zonder een mm stelruimte dat is niet goed. De A-stijl staat vermoedelijk te ver naar achter (oude aanrijdingsschade?) of die lui voor me hebben dat voorschermpje te ver naar achter vastgelast. BOUT daar zit ik mooi mee. Alles lossnijden kan nou niet meer zonder onherstelbare schade aan dat inmiddels onvindbare voorscherm. De hele deuropening uitmekaar krikken zie ik ook niet zitten dan vervormt er vast nog meer. Enige optie: de deur afslijpen aan de voorkant.
poe dat is precisiewerk, dunste slijpschijfje op de slijper (Stork afval) en langs een met een schuifmaat afgekraste lijn 7 mm erafsnijden (opgemeten aan de rechterkant die wel origineel past). Dan de hierdoor losgesprongen deurplaat uiterst omzichtig vastlassen aan het frame en met de slijper weer vlakmaken. Resultaat na dit koortsachtig beunwerk: 3 mm voor en 4 mm achter speling!
rechten met 't schuurlatje net echt
Laag plamuur op de voorrand en met de schuurlat rechtmaken. Het zit heel behoorlijk in lijn, tis gelukt.
tjonge die 2,5 kilo gezinsverpakking plamuur is al op - ''dust in the wind''
he kijk nou, de ingeperste positie voor dat per type 31 (1963) weggesaneerde -want nogal onhandige- binnendeurgreepje zit nog steeds in de 33 deur, dat is onverwacht handig! kan ik hem zo zonder uitmeten overlassen.
uurtje werk inclusief het losbreken van de ouwe roestflarden. Het braadwerk verwijnt discreet achter het deurpaneel ;-) Meteen een plens tectyl erachter en ertussen uiteraard.
nu dan, spuitklaar? repliscript
Gebroken variomatic script in stukjes vastgeplakt op een plaatje, afgegoten in plastic en zilvergespoten. En dan naderhand met montagekit op het achterpaneel plakken, scheelt ook weer 3 potentiele roestgaatjes.
koplamppotten ontroest, uitgedeukt, nieuw lipje aangelast en gemenied.
oud lampie op proef geherassembleerd, wat een brak gammel systeem -1jaar gebruikt.
koplampie passen binnenkant plaatwerk in de menie.
volgende pagina: aaidafke4.htm
(c) Gromsound 2011