De eigenbouw SQ decoder definitief in een 720 gebeund: 720-SQ4 by Gromsound.

Navolging is GEHEEL OP EIGEN RISICO. De auteur aanvaardt GEEN ENKELE AANSPRAKELIJKHEID voor eventuele schade voortvloeiend uit knutselwerk van derden naar aanleiding van het beschrevene. (Sorry dit moest even, laat je niet afschrikken als je een beetje handig bent).


Na 4 jaar jeuk toch eens gekeken of die SQ handel niet in de 720 gebouwd kan worden. Eigenlijk had Philips dat ook zelf kunnen doen, heel simpel met al die insteekunitjes die ze toch al hadden. Dan kan je een veel compacter geheel aanbieden dan het quadrojoekel 832. Een behoorlijke pickup had de ware HiFi liefhebber toch al wel staan. Affijn dan maken we het zelf wel weer.

visoogdubbeldekker met SQ-zijspan © Gromsound 2006

De decoder heb ik al eens nagebouwd sqdec.htm in een zijspan tbv een dubbele visoogset. Nooit meer gebruikt na aanschaf en herstel van een 832 natuurlijk. Maar het jeukte wel, ik miste de klassieke lijnen van het meesterwerk 720 nogal. En neerzetten alleen voor het mooi doe ik zoals bekend niet (AMHD). Nou oke dan, slopen maar weer.

de toch niet meer benodigde 2x 40W kachel eruit en ter opslag

GAT gedicht met aluplaat en perspex, MFB bus overgezet

Maar nu... er is een extra MFB voorversterker nodig bij gebrek aan een nabije 551. Uiteraard heb ik geen losse insteekunits uit een 551 of 832 (die sloop je niet!). Idee: het is ongeveer koptelefoon nivo dus een koptelefoonversterkertje uit een N4511 tapedeck zou kunnen werken. Zon ding zit handig samengebouwd met de volumeschuiven, eenvoudig los te zagen van de microfoonversterker, loze MP schuif eraf en klaar. Geen toonregeling, we horen wel hoe het uitpakt.

SQ decoder (links) en N4511 koptelefoonversterker (rechts)

Hele handel netjes tegen het perspex achterpaneel geschroefd, bekabeling binnendoor naar de TAPE en MONITOR bussen aangelegd, tweemaal voeding (resp. 16V en 22V) afgetapt van de 45V middels dikke weerstanden. Extra MFB bus en een wisselschakelaartje voor double stereo / SQ ertussen.

Hoppa, afgemonteerd en bestickerd.

En wat denk je, het werkt gewoon meteen. Van voren zie je er niets van (mag niet, je zet ook geen spoilers op een DS/Ro80 tenslotte), achterkanalen eenmalig in balans regelen met de N4511 schuiven die door het achterpaneel steken en koelaar is Grom. Van stereo naar SQ is nu: switch achterop omzetten en monitor drukken. De SQ bron komt gewoon via Tape I/O binnen, van CDR of Videoband. Uiteraard kan je ook een pickup gebruiken mits het element minstens een 412 is. Maar ik zet de LPs toch altijd meteen over op CDR, niet echt nodig dus.

Openstaande wensen: toonregeling op achter (het stoort niet echt overigens) en een 4CH tape ingang voor mijn N4502G quadrocorder. Simpel te realiseren met nog een wisselschakelaar en een extra DIN bus:

tadaaa!

hoppa, uurtje werk. Achtersignaal meteen de koptelefoonversterker in ipv SQ out. Natuurlijk kan dit allemaal veel mooier afgewerkt worden maar het is functioneel bruikbaar en ik blijf een fietsenmaker. Daarom zit het allemaal aan de achterkant, wat niet weet dat niet deert en het klinkt toch hetzelfde.

nou ok dan, één logootje erbij op het front.

 

Vervolg: een passende CD speler erbijgeknutseld cdg1.htm

Ook vervolg: een 521 eveneens aangepast voor 4CH en SQ gebruik, onderaan sqdec.htm

 

........................................


(c) AvW 2010, niet jatten aub