IK REPAREER NIET IN OPDRACHT!!

N1502 N1700/1702

VCR reparatietips

Navolging GEHEEL OP EIGEN RISICO! De auteur aanvaardt GEEN ENKELE AANSPRAKELIJKHEID voor eventuele schade voortvloeiend uit knutselwerk van derden naar aanleiding van het beschrevene. (Sorry dit moest even, laat je niet afschrikken als je een beetje handig bent). Spanning eraf halen als je bezig gaat!!!


TIP1: een directe AV output op een VCR N1502-1700-1702:

Onmisbaar bij het kwalitatief optimaal overzetten op wat moderners. Alleen de N1512 had een directe AV in/out dus in de manual even kijken hoe ze dat doen. Blijkt het een additioneel printje te wezen dat ook zonder meer in de andere types gezet kan worden (stekkerverbindingen). Vele I/O functies maar wij zijn alleen geintereseerd in de video-out (audio 1:1 aftappen van de audioconnector in de hoek of met een extern verloopkabeltje). Het blijkt de moeite niet: 1 tor, 1 condensatortje en 3 weerstanden dat is alles. OK namaken maar weer.

video output trapje. zweefprintje onder signaalboard

Onder de modulator aansluiten op een op de print aangegeven 12V punt ''F'' en een massavlak (bovenrand), en de CVBS op punt ''P''. Uitgang netjes met een afgeschermde draad (afscherming aan massa) naar je plugje achterop.

effe netjes doen yep, doettet meteen en perfect.

Dit werkt ook perfect op een 1700/1702, de audio haal je dan 1:1 van pin1 van de connector linksachter op de print (L1 - pin 1 staat netjes 'sound' naastgedrukt). Ook met een geaarde afgeschermde draad.

TIP1b: AV output - de botte methode (door Otto RINI gevonden in een machine)

Het hangt er van af wat voor monitor je gebruikt, of de volgende methode werkt. Dan ben je veel sneller klaar. Gebruik dezelfde aftakpunten als hierboven maar verbind de video out rechtstreeks met een elco van 33mu aan de uitgangsbus (+ aan uitgang). Audio als boven direct aftappen.

bij mijn TV is er wel erg weinig contrast op een aldus aangeboden signaal, maar bij iemand anders van het mfbfreaks.com forum ging het beter. Ach als het goed genoeg is voor je doeleinden is dit wel makkelijk. Maar ik houd het zelf toch liever op de koninklijke methode conform het Philips ontwerp.

TIP2: een standaard DIN AV out op de N1500-1501:

De aanwezige AV out blijkt volgens de doc alleen voor z/w te zijn. Dit klopt want maar 1 van mijn TVs kan er slechts met moeite een kleurenbeeld van maken en een willekeurige video al helemaal niet. Schema erbij (dank je Wil!) en het kleursignaal blijkt apart aangesloten te zijn op pin 6 (niet standaard dat is later audio rechts). Hele handel is stroomopwaarts gebufferd met torren dus proberen maar: botweg aanelkaar doorverbinden. JA! prima verzadigd beeld en geen bijkomende neveneffecten. Dus die twee samen op pin 2, en pin 6 doorverbonden met pin 4 (audio). 3 = massa en de rest zijn 12V schakelsignalen die het overigens keurig doen op scart. En nu is het wel standaard DIN AV net als op de oude V2000 machines.

zo was het zo kan het ook

aanzicht achterop DIN AV bus: 2 video, 3 massa, 4 en 6 audio (L/R)

TIP3: snaren nodig voor die krengen?

Ik heb alle snareninfo overgedaan aan Thomas van mfbfreaks.COM Zie de webwinkel pagina op die site.

TIP4: spoelrem repareren:

Op de spoelrem van een 1502-1700-1702 zit een rubber dopje, dat net als de snaren verdrekt. Dan remt ie niet meer genoeg na afslag en dat geeft losgebroken banden aan het einde. Verwijder het smeerrubbertje en trek er een stukkie zachte siliconenslang (of ventielslang) omheen. Dan de solenoidhefboom zo verbuigen dat ie nog net vrijloopt. Oppervlakken schoonpoetsen en hij remt weer af als een pandaatje op een betonblok!

gegromsounde (c) snelspoelrem

TIP5: snelspoelaandrijving N1500-1501 verbeteren:

Als het tussenrolletje hard wordt slipt het op de wit nylon aandrijfbus onder het capstanvliegwiel. Je kan opschuren en ontvetten wat je wilt het helpt niet. Een snelle en perfect werkende methode om het oppervlak van die witte bus stroef te krijgen is er een ringetje afgeknipte fietsbinnenband omheen te trekken. Wel alle talkpoeder wegpoetsen anders slipt het alsnog. Even met een schroevedraaier eronder netjes egaal rondom trekken en het overtollige spul bovenaan afsnijden. Kan een beetje ''knorren'' maar dat gaat vanzelf over, dat zijn de twee vouwen van het jarenlang platliggen van dat stuk band.

binnenbandje erom, werkt weer perfect.

TIP6: gebarsten inrijgkatrol N1500/1501 repareren:

Met dank aan een onbekende knutselaar : stukje buis ovaalknijpen tot ie erom past, gaatje erin voor de knelschroef en daarmee het spul weer vastklemmen. Het werkt goed genoeg.

zo te zien een stukkie koper waterleidingbuis dit is een stukje tentstok.

TIP7: gebarsten inrijgtoptandwiel N1500/1501 repareren:

Dit is de hoofdoorzaak van de schade, als dit onherroepelijk knapt en slipt draait het hele inrijgfeest in de soep. Asje demonteren van de motor, ribbeltjes erafvijlen tot ie helemaal glad is, alles ontvetten en dan met 2 componentenkit het tandwieltje erop lijmen. Dan een nacht onder druk laten drogen, zodanig dat de barst wordt dichtgedrukt (bij pijl). Overtollige lijm wegsnijden en hij doet het weer.

gladgevijld asje en gebarsten tandwiel nachtje in de klem.

LET OP: dit blijft de achilleshiel van de oude modellen, je kan beter even doorpakken en de 1500-gromsoundmod toepassen.

Tip 7: instabiel beeld, jankend geluid (1502-170x):

De VCR heeft een paar servo regelkringen die samen het beeld stabiel moeten houden. De ene stuurt de kop rotatiesnelheid en de andere het bandtransport. Als een of beide het niet goed doen houd je verlopende trackingstoring. Ze zitten allebei in een insteekunitje op de servoprint:

bovenkap eraf, servoprint omkaderd, plasticpen A eruithalen en de print opklappen

print omhoog, unit B = tape transport servo, unit C=head motor servo

Je kan eerst de betreffende unit uittrekken en de contacten even sprayen met contactspray. Voorzichtig terugsteken, evt eerst het kale printje en dan de can er weer omheen. Soms helpt dit al. Zo niet, probeer een andere unit uit een sloper. Pas op, N1502 tape transport sevo is technisch niet gelijk aan N1700/1702 ook al past het wel in de printvoet. De head motor servo is wel gelijk. Als een kop defect is kan ie overigens ook niet goed regelen, het beeld is dan vaak zwartwit en algeheel gestoord. Kop zeer goed reinigen om storing door vuil uit te sluiten, als je erg veel geluk hebt komt het alsnog los.

De kopmotor moet kort na inrijgen van de band stabiliseren op een vast toerental. Als de kopservo niet werkt gaat de kop ongecontroleerd steeds sneller draaien (of hij doet helemaal niks). Een slechte tape servo herken je aan jankend of te snel lopend geluid, samen met instabiel beeld dat echter wel periodiek gaaf en in kleur is. Volledigheidshalve: deze symptomen heb je ook met een zwaar lopende cassette dus probeer altijd even een andere tape. Als de cassette en de servo OK zijn kan het ook nog liggen aan een stroef lopende afwikkelspoelschotel. Haal dan voorzichtig de spoelschotels uitelkaar (boutje bovenin, circlip eronder) en smeer de plastic delen om de verticale as met wat vet. Tenslotte heeft iemand ook nog eens uitgevonden dat de sync kop vuil kan zijn (dat is de vaste kop naast de geluidskop). Zeer goed schoonboenen aan de uiterste zijden misschien helpt het jou ook.

Tip 8: zwaar inrijgen (1502-170x):

Het inrijgspul van de 2e generatie is gesmeerd met wittig vet dat nogal taai en kleverig wordt op den duur. Je kan het weer soepel krijgen door wat WD40 erop en eronder te spuiten en het spul wat te masseren. Let vooral op de talloze overelkaar schuivende metalen delen onder de cassettelift, de servoprint en de rolhefbomen. Beter is natuurlijk demonteren en schoonmaken/opnieuw invetten maar dat is nogal veel werk en je bent zo een ringetje of clipje kwijt.

Tip 9: Nieuwe teep in een oude cassette:

Die stokouwe VCR banden zijn eigenlijk niet meer geschikt om mee op te nemen. Als ze al niet knarsend vastlopen op de kop dan stikt het wel van de dropouts en kreukels uit een lang zwaar leven. Om een goeie test/demo band te maken kan je beter een ouwe VHS band overspoelen in een VCR cassette. Zelfde breedte en formule, werkt perfect.

beide cassettes geheel terugspoelen (als het nog gaat bij de VCR, anders moet dat straks op de bandrecorder).

Demontage van de cassette met 4 zelftappers, etiket doorsnijden op de deelnaad en leg hem met het venster naar boven. Dan openen en de spoelen rechstandig uitnemen. let op de bandloop en de positie van de 2 rolletjes zie foto.

plof!

Dan op een oude bandrecorder de spoeltjes opspannen (spoelklemmen eraf en ringen en boutjes erin tot het vast houdt). gaatje boren in de VHS spoelkern voor dat boutje. Als de VCR teep halverwege vast zat deze nu eerst geheel op de metalen spoel draaien en de perspex spoel kant losknippen VOOR de afslagfolie!! die blijft dus aan de perspex spoel kant zitten. Knip de VHS band af aan de overgang van de doorzichtige afslagstrook naar de teep en plak hem met scotch magic plakband vast net voor de VCR afslagfolie (zie onder).

ready to roll, na het afspoelen van de ouwe teep op een leeg VHS haspeltje kan de verse VHS teep op de VCR haspel worden gedraaid. LET OP: de metalen afslagfolietjes moeten blijven dus de plak komt erna!

kijk, het laatste stukje oude VCR band met de afslagfolie blijft aan beide einden zitten.

LET OP2: leg de band zoals op de foto: teep diagonaal lopend met de rugzijde naar je toe. daar komt ook het plakbandje (scotch magic, goed aanwrijven en de randjes bijknippen).

dan kan het spul retour de cassette in, let op de bandloop! zwarte plaat onder en perspex plaat boven, druk de spoelremmen even opzij met een schroevendraaiertje. vergeet het geleidepaaltje met het schuifklepveertje boven in beeld niet. Bovendeel cassette voorzichtig terugplaatsen tot ie dicht wil, kijk of de teep er nergens tussen bekneld raakt. zelftappers retour maar nog enkele mm los laten aan de schuifklepkant. klepje aan de veer haken en terugzetten, dan definitief dichtschroeven.

en hoppa: een nieuwe VCR cassette klaar voor de opname.

Een E180 band geeft 64 minuten VCR-LP en 29.5 minuten VCR. Testband = 20 minuten opname van elk systeem achterelkaar. Ik zet altijd een streepje op de ruit bij de uiterste stand dan zie je het einde aankomen voordat de stopstrook er is - werkt soms niet = breukgevaar. beter zelf op tijd stoppen. op mijn machines staat de teller dan op ca 0544. De haspel is dan ongeveer half gevuld.

 


Vind je ook wat uit, meld het me dan zetten we het erbij. Lopende discussies geschieden op forum.mfbfreaks.COM onder de video afdeling.

IK REPAREER NIET IN OPDRACHT en heb GEEN RECORDERS TE KOOP/HUUR !!!

retour vorige pagina: vcr.htm


(c) Gromsound