Peugeot 404 Grand Tourisme - 1972

Deze auto is door wijlen mijn vader in december 1972 nieuw gekocht, we kregen hem op 2 januari 1973 geleverd. Het was onze tweede 404, de eerste was een zilvergrijze '66-er met blauw stoffen bekleding.

pretritje 4 dagen na aflevering, nov 1966

Frankrijk '69 de auteur in reisstand

Na twee veel te snel slijtende Fordjes (Anglia '59 en Cortina '63, meer daarover op de gezinsautopagina) was de Peugeot een zeer grote vooruitgang in comfort, rijgedrag en betrouwbaarheid, dus daar zijn we wegens succes bij gebleven. Tot ons ongenoegen was in '72 echter alleen nog maar vinyl bekleding leverbaar. Pa koos voor een Alaskawitte met blauw interieur. Ook minder leuk: het dashboard met drie ordinaire ronde meters (504 spec) i.p.v de klassieke lineaire snelheidsmeter, bijna alle chroomdetails binnenin nu matzilver of zwart, en het gouden leeuwtje op het stuur is nu een nietszeggend tweekleurig rechthoekje:

1966 1972, snik!

Maar ja je moet toch wat, en de 504 hebben we altijd erg lelijk gevonden met die 'afgezakte kont' zoals mijn pa placht te zeggen. Daarnaast bleek de 504 ook minder goed houdbaar op lange termijn, oa door het vervallen van wel degelijk broodnodige (10!) smeernippels op diverse draaipunten. Dit leverde volgens de peugeotmonteurs al snel slijtage op. De dealer heeft in de volgende jaren regelmatig geprobeerd ons in een opvolger te krijgen (504, 505, 305, 405) maar steeds bot gevangen. Wel mocht ie in '76 een nieuwe J7 bus leveren ten behoeve van een eigenbouw campertje:

2000: Na 24 jaar trouwe dienst nog i.z.g.st!

Maar dat was meteen de laatste nieuwe auto die we kochten. Dan zijn we nog onsnapt aan de Peugeot 304 break, Renault R16 en de Citroen GS die in '72 ook op de shortlist stonden. Deze wagens hadden waarschijnlijk het jaar 2000 niet gehaald. Wel leuk voor het privé folderarchief natuurlijk:

De 404 heeft braaf zijn gezinsdienst gedaan, inclusief lange caravanvakanties door Frankrijk gedurende totaal 216000 km. Vanaf 1981 heb ik er zelf mijn eerste legale kilometertjes mee gereden. In 1983 is ie grondig opgeknapt met o.a. nieuwe originele voorschermen en een dorpeltje (gewoon besteld bij de dealer), respray onder de taille en hier en daar een lapje in de vloer.

de restanten van de voorschermen, met knabbelschaar verwijderd

Ook alle deurrubbers werden nog op tijd gekocht en gemonteerd, evenals het complete stuurschakel- mechanisme en alle bussen in de voorwielophanging. In 1986 is ie wegens het uitbreken van de APK (en verminderd gebruik wegens VUT status van de eigenaar) weggezet. Je kreeg er toen toch geen behoorlijk bedrag voor, en bovendien waren we er erg aan gehecht geraakt, de klassieke autohobby begon door te breken naar een breed publiek en we hadden een dubbele garage dus vooruit maar: folie erom en af en toe het blok tornen. Wel lastig als je wat wou doen achter de werkbank moest je eerst dat zware kreng naar buiten duwen, en de remmen begonnen steeds meer te slepen. Daarnaast spatte er wel eens wat verf en ander ongerief over het linkervoorscherm dat grensde aan de werkbank...

Door de jaren heen kwam ik regelmatig op de Franse sloop, zodat ik al wat kleingoed voor de ooit geplande wederopstanding kon inslaan. Dat ik vroeg of laat dat beest zou overnemen lag voor de hand. Dat het echter al zo snel zou zijn had ik ook niet gedacht, mijn pa overleed in 1997 plotseling en zo had ik acuut naast mijn eigen 4 hobbyauto's ook de 404 en de J7 kampeerbus onder mijn hoede. Die laatste slokte alle werkplaatsruimte in mijn hok op, zodat ik noodgedwongen pas in 2001- na verkoop van de bus- kon beginnen aan het project 404.

Het voordeel van een auto vanaf de showroom kennen is natuurlijk dat je precies weet wat er wel en niet mee gebeurd is. En als je op zeker moment zelf het onderhoud gaat doen heb je alle hoeken en gaatjes van zo'n wagen al eens gezien dus geen grote verrassingen zoals zo vaak bij een restauratieproject.

..en je hebt alle boekkies al in de kast!

Bovendien hielden we een sleutellogboek bij waarin netjes met schetsjes de constructies werden beschreven, dat scheelt ook veel zoekwerk. De eerste after-storage opknapbeurt duurde 8 weken. Toch nog veel onverwachte roestschade onder de goed ogende bittac (oa oude pre-APK reparaties met aluminiumprofiel en kit! Dat heeft senior stiekum gedaan toen ik even niet keek zeker...), allerlei kleine dingen repareren, de remmen losmaken, de rotte radiatorbodem dichtsolderen, de tank en de carburator uitmesten (benzine was deels teer geworden), de verdeler herstellen (vacuumdoos was lek) en dat is alleen het APK werk nog maar.

22 Januari 2001: APK RAAK!!!! De eerste keer in het leven van deze 404, geheel zonder aanmerkingen. Misschien heeft het geholpen dat de keurmeester (DEKRA onafhankelijk i.o.v. Euromaster) vroeger bij de Peugeot dealer in Zwolle heeft gewerkt. Hij wist dan ook zonder te vragen direct de achteruit te vinden.

Op de APK martelbank: AU m'n voortrein!!

Augustus 2001: Inmiddels zijn de eerste voorzichtige proefritten achter de rug, en er was nog genoeg werk aan. De verdeler was niet meer te redden dus er kwam een slopertje op, nu wel met gewone Ducellier puntjes i.p.v. die ellendige Marchal cassette. Het wormwiel in de achterbrug was nu echt op, omdraaien (oude 404 truc, beschrijving op de 404 tips pagina) hielp afdoende. De motor ratelde stationair in warme toestand onheilspellend. Dit bleek een haperende distributiekettingspanner te zijn. Oliegaatje en zeef reinigen, ook weer opgelost. Het al jaren geleden geamputeerde en weggegooide reservewielrek onder de vloer werd nagemaakt van wat eindjes stretcherbuis. Sterker dan origineel, en nu kan er tenminste weer wat in de koffer. De rembekrachtiger viel soms uit (trappen man!), dit bleek door oppervlakteroest rond de doorvoeropening in het vacuumvat te komen. Schoonschuren, wat remmenvet erop evenals een nieuwe slang en het werkt weer. De originele accessoires van de '66-er kwamen van zolder uit het stof en vonden hun rechtmatige plaats terug: zwaar verchroomde trekhaakdop met slot, draadmandje op de middentunnel, bagagenet rechtsvoor onder het dashboard, perspex windkap voor het schuifdak. Een d'epoque mono radiootje met druktoetsen (met van de Franse sloop gekomen dakrandantenne) overstemt indien gewenst het windgeruis. Geintje: net als in de folder een passende Michelinkaart in het vakje achter de zonneklep. De laatste vakantieroute uit '75 naar Perpignan staat er nog ingetekend! Niet origineel maar o zo mooi: rvs sierlijsten rond de portierramen. Die kwamen net als een sierlijst om de tankklep (heeft ie vreemd genoeg nooit gehad) van een Franse sloop. Het eveneens meegebrachte rvs windkapje voor het schuifdak bleek enorm te fluiten, dat heb ik maar weer gedemonteerd ten gunste van de perspex kap.

Op de eerste lange rit (Twente-Goeree) liep ie 4 keer heet onderweg. Nou was het wel een graad of 30 maar je verwacht toch dat een Franse wagen dat kan hebben. Een nieuwe radiator bleek broodnodig. Verder schoot er nog een schakelstang los, dit was terug te plaatsen en te borgen met een stukkie ijzerdraad. Blijft nog de enorme onbalans in de wielen (zware trillingen boven 85 km/u), ondanks drie maal balanceren geen effect, waarschijnlijk zijn die Vredesteins uit '83 wat onrond geworden van het lange stilstaan. Het schijnt dat alleen Michelins voldoen op een 404. Wie heeft er nog een paar goeie XZX'en? Tja: heb je eindelijk bijna alles voor elkaar en dan valt de herfst weer in... jammer dan, volgend jaar meer geluk.

Later doe ik het cosmetische deel nog wel eens (de deuren rechts zijn vrij slecht, de achterschermen voor de wielen bobbelen ook al vrolijk), dat heeft geen haast. En misschien kom ik ook nog wel een keer ergens die lineaire snelheidsmeter, het oude stuurwiel en een gladde kniestootlijst tegen (wordt vervolgd).

Oktober 2001 oude meterkast via internet gevonden, omgebouwd (voltmeter i.p.v. amperemeter, 4 controlelampjes op de plek van de thermometer, nieuw type stekkerblokken achterop, batterij-tijdklokje ipv het altijd defecte origineel) en gemonteerd. Dat ziet er al een stuk prettiger uit:

Hè hè, eindelijk dan...

April 2002 In afwachting van de tweede APK poging nog de uitlaat wat verbeterd: achterstukje van de voorpijp (onverkrijgbaar) gerepareerd met het laatste stukje van een einddemper plus een extra klem, nieuwe einddemper (die was er dus wel), naden dichtgekit met gungum. Hij lekte weer achter de bovenste slang op de waterpomp, gedicht met ruime laag siliconenkit. Nieuwe 60Ah accu. Op de proefritten deed ie het goed, afwachten maar weer....

Mei 2002 alweer via internet (wat een vooruitgang) een oud type stuur en de gladde kniestootlijst (bruin i.p.v. blauw, ach Vinylkote to the resque) gevonden. Hoera! Nou alleen dat chrome kachelbedieningspaneeltje en de sierlijst nog... Hij is net wel weer in 1x APK goedgekeurd door de Dekra (andere keurmeester maar net zo'n klassiekerliefhebber gelukkig, het is zeldzaam) echter de volgende dag was de bekende brandstofstoring terug. Helaas het blijft een onbetrouwbaar kreng ondanks 1,5 jaar sleutelen. Wie heeft er een redelijke benzinetank voor me?

Bijna perfect...

Juni 2002 Hoe is het mogelijk: 2500 km Frankrijk in een lange week, ook in de hitte bergje op in zijn tweede versnelling. En geen één wanklank gehoord! Heeft ongetwijfeld iets te maken met de als laatste redmiddel ondergehangen DAF66 benzinetank - uiteraard na 3 dagen verbouwen middels soldeerwerk van alle aansluitingen voor vulpijp, ontluchting en vlotter. Tja je moet toch wat he... Deze tanks zijn vertind van binnen (dank U heren inkopers van DAF) en vertonen nimmer problemen. Enige nadeel: 42 liter i.p.v. 50 dus iets kleinere actieradius. Een offer dat ik graag breng in ruil voor de herstelde betrouwbaarheid.

Overigens op deze trip slechts één reeds aardig kaalgeplukte 404 uit '63 aangetroffen op de sloop, daar de sierlijst, een blind '404' paneeltje en de kachelbediening uitgehaald tbv de actie 'back to the past'. De sierlijst zat er zo in, maar het kachelpaneel is een heel ander verhaal... affijn: "het resultaat blijft, als de ellende van het gesleutel allang is vergeten".

Na 30 jaar: einde jeuk!

Misschien kom ik ook nog wel eens een ZF automaat-set (bak koppelomvormer regelorganen stuurpook met indicator) tegen? Uiteindelijk moet het natuurlijk een keer de voor mij ideale 404 worden. Maakt niet uit hoeveel werk dat is, hobby is hobby.

Mei 2004

Na 1 jaar schorsing toch maar een keertje prijsschieten bij de APK: RAAK! Alles deed het nog, slechts de dag van tevoren weer de sproeiers moeten doorblazen, er zat toch opnieuw roestgruis in, resulterend in rot stationair lopen en overslaan op toeren. Als ie eenmaal weer volgetankt in de vaart is, blijft het wel schoon. Klaar voor weer een seizoen zon vangen door het schuifdak. Alhoewel het regent eind juli nog steeds ;-(

Remdrukbegrenzer gangbaar gemaakt (ook het hefboommechaniek) omdat ie wel erg opzichtig blokkeerde bij een medium stevige remming. Zie de sleuteltips pagina voor details.

Juni 2004

Weer steeds de sproeiers verstopt! Nu dan maar de benzineleiding vervangen, er blijft niets anders over waar het uit kan komen. Zachte koperleiding (waarschijnlijk CuNiFer), makkelijk op zijn plek te buigen. Duurtest is begonnen.

Maart 2005

Hoera, zo uit de stalling, bandjes oppompen, verse peut erin en hij rijdt weer puik. Ik heb het nou toch eindelijk gered geloof ik. Nog 6 weken APK en dan weer in de motteballen helaas. Klotewet!

Mei 2005

Toch maar weer prijsschieten voor 30 euro: RAAK! Leuk nog een jaar toeren bij de gratie RDtW's. Alhoewel, er gaat af en toe een scheut koelvloeistof bij die er niet uit lekt... eindelijk dan de koppakking na 220.000 km?

Juni 2005

Inderdaad, op 1 dag weer een flinke scheut vloeistof kwijt en er zit vlokkige mayonaise in de carterontluchting en wat vocht in de oliepeilstokbuis. De kenner weet genoeg: koppakking lek! Daar gaat mijn vakantie....

1 2 3 4 . 1=kop eraf, 2=detail mogelijk lek, 3=pakkingset, 4=gevlakte kop

Er is niet echt een duidelijke doorslagplek aangetroffen, was ook maar een klein lekje. In de hoek waar de meeste mayo in het kleppendeksel zat is wat meer roest op het pakkingsvlak te zien, zie foto 2. Ach, na netjes vlakken zal het toch wel weer goed afdichten? De pakkingset was gelukkig nog te koop voor luttele 46 eu ex BTW. Waarschijnlijk omdat het dezelfde set is voor 504 en 505 en een paar busjes. Mooi, ook alle uitlaatpakkingen weer nieuw en hier en daar wat koper ringetjes ververst. Kan geen kwaad.

Bij eerste proefstart en warmdraaien lijkt de koppakking OK. Afwachten maar wat er in de carterontluchting gaat gebeuren. Helaas blijkt na afvullen de waterpomp te lekken achter de flens vandaan. Die wou er namelijk ondanks medium grof geweld niet af (tapeindjes volkomen vastgerot in het aluminium, tja origineel NL auto weer he). Wel net genoeg beweging om een kiertje te laten onstaan achter de pakking blijkbaar... balen, moet ik weer op zoek naar een waterpomp. En dan de ouwe er helemaal in stukjes afslijpen tot net voor het montagevlak, spannend klusje wel.

de in brokken losgeslepen waterpomp, nouveau!

Pfff zenuwslopend werk, 1 mm te ver en de kop is onbruikbaar. Affijn tis gelukt ondanks dat de poelie niet over de nieuwe as wou (geen origineel deel, ietsie te dik). Met de vijl rondom iets bijgewerkt, je moet toch wat. Montage met ruim kopervet, volgende keer zal ie in 1 stuk los gaan [klopt 6-2013]. En twee pakkingen plus een dun laagje siliconenkit om ook dat scheidingsvlak tzt los te krijgen. Gott gebe dass es Klebe!

Mei 2006

Kop nagetrokken na 1000km, alle vloeistoffen nagevuld, sponsje erover en in 1x APeKool raak. 1 week later barst de moesson weer los, achteruit rijdend uit een aflopend parkeervak: 2 polsdikke sloten water uit het schuifdak over me heen... nee, tis toch meer een Franse zomerauto ;-)

Juni

Potjandorie, weer brandstofstoringen! Nu zit er superfijne koperaanslag in de vlotterkamer dat blijkbaar op den duur samenklontert in de stationairsproeier. Tot 2x toe doorgeblazen en eindelijk kwam het met een PLOP los. Benzineslangen na 1 jaar alweer keihard en gescheurd, wat zit er toch in die moderne benzine? (antwoord: 5% alkohol.....)

Lange snelwegrit met matig tempo (95 a 100 km/u): na 3/4 uur heetgelopen motor. Da's gek met nieuwe radiator, waterpomp, koppakking. 10 minuten afkoelen, weer op weg nu met max 90 en elk half uur hetzelfde liedje. Op de bestemming de thermostaat eruitgehaald, terugweg na 3/4 uur op max 95 toch weer heetlopen. Zou de sensor staan te liegen? Hé, de slang van de vacuumvervroeging hangt los! Dus extra arm mengsel door valse lucht en geen optimaal ontstekingstijdstip (daar is ie erg gevoelig voor). Verder geen last meer gehad. Je leert toch altijd wel wat bij zelfs in het 34e jaar na aanschaf ;-) Desondanks wil het ding zelfs na 5 jaar continue aandacht niet betrouwbaar worden. Het lijkt verdikke wel een grote citroen. Wereldquote van mijn moeder (81) "zijn er geen nieuwe peugeots te koop dan?".

Mei 2007

Tja hij doet het goed laten we maar weer eens gaan prijsschieten, na een lang weekeind remmen servicen. Want ze hebben anno nu allemaal van die ellendige oprijplaten voor de remtest dat krijg je bijna niet gelijk met een ouwe auto ook al voel je op de weg niets. Raak maar wel kantjeboord. Een beginnend gaatje in de langsdrager net voor de voortraverse bevestiging. Met veel goodwill en boeken op tafel op 'adviespunt' afgemaakt door de keurmeester. Dat wordt een lekker klusje, die traverse moet eraf voor het laswerk en daar zitten de voorvering, de besturing en de motorsteunen aan vast. Feest!

Sept 2007

Premiere van de Wawa caravan, in stijl voortgesleurd door de 404. Max 80 want anders loopt ie binnen 5 minuten weer heet... krengding! Kachel op vol, blower aan en dak&ramen open, dan houdt ie het wel vol. Verdorie wat is dat toch met die koeling, alles doet het zoals het hoort en toch blijft ie heetlopen. Ik kan nog 1 ding proberen en dat is zo'n aftermarket elektrische fan erin zetten, het is subkritisch misschien helpt het net genoeg.

300 kg hij voelt er niks van ;-)

April 2008

Nou vooruit dan maar, dat gaatje aanpakken. Moet wel die looiige gietijzeren traverse eraf dus ook de voorwielophanging, de motorsteunen en het stuurhuis.... zonder brug/smeerput niet echt makkelijk. Alle beschikbare bokjes en steuntjes eronder:

klein gaatje? bokken maar

Vervolgens stuk voor stuk onderdelen opkrikken, lossen en afsteunen. Zoveel mogelijk vast laten zitten is handiger, dus 1 spoorstang en 1 wieldraagarm los en de rest opzijdraaien. Motorblok met een extra krikje en een plankie ondersteunen en na verwijderen van de motorsteunen twee blokjes ertussen.

los die zooi snijjen maar

Je weet het, als je echt alle roest wegsnijdt ben je gauw een hele balk verder, valt altijd tegen. Maar beter nu grondig dan later nog een keer die hele rotzooi loshalen.

Partijtje blikkies op maat gemaakt, menien aan de blinde kant.

anderhalve dag afzien later, tis dicht.

Nou nog een motorsteuntje vervangen, die ligt los aan 1 kant. Zoektocht bij de handel leverde eerst niks op (uiteraard), tot ik in de catalogus uit '97 opeens zag staan ''505-1600 XC7'' AHAAA! Een late instapper met de 404 motor, das handig. En die lagen wonder boven wonder nog op voorraad ergens a 16,15 eu de twee.

oud en nieuw, exact dezelfde. Brezan Haaksbergen dank u!

Vervangen bleek een supersimpel klusje dat was een verrassing. Krik onder het carter, zachtjes ietsie optillen, boutjes los (gingen voor de verandering fluitend) en hij valt er zo uit. Nieuwe netjes op de plek, handvast, krik omlaag en definitief vast. Half uurtje werk! en dan was het nog de rechter die je van onder moet bereiken, de linker kan zelfs van bovenaf. Leve de simpele bakkerskar-techniek (quote 1e eigenaar) van de 404.

Achterremmen los, schoenen vervangen door zo goed als nieuwen (bedankt Henk), WRCs weer eens schoongemaakt en ingevet, alle draaipunten gesmeerd, handremkabel flink stuk gelost om de trommels er weer op te krijgen (tip!), spul dicht en netjes afgesteld. Proefrit: remt perfect en kaarsrecht en de handrem heeft het nog nooit zo goed gedaan. Moet toch wel heel gek zijn als die f@kking oprijplaatjes nu 15% verschil zien. OHVZ, over 3 dagen apekool eindexamen.

Mooi, in een keer goed zonder opmerkingen. Gelukkig is de Dekra weer terug (zolang als het duurt). Jammer dat bij de eerste echte zomerritpoging een paar weken later het kreng al na 5 minuten heetliep net buiten het dorp. Na 8 jaar sleutelen nog steeds die klotekoeling. Alles doet het, alles is nu wel vernieuwd en toch loopt ie steeds weer heet. Ik krijg er echt behoorlijk genoeg van zo langzamerhand, het zou wel eens een reden kunnen worden om het ding weg te doen.

Nov 2008

Ouwe CX fan van een maat gekregen. Wel een beetje dikke motor, dat past niet zonder meer voor de radiachor. Beunen maar weer: eerst de overbodige originele propellor eraf, dan de bovenste radiatorsteun zo ver mogelijk verzetten naar achter tot het aldus achterover gekantelde koelblok nog net niet de waterpompas raakt. Vervolgens met drie ingelaste pijpjes de CX fan ervoor hangen, ook weer net niet tegen het koelblok aan:

beetje krapjes maar het gaat.

Pfoei, millimeterwerk. De fanmotor zit tegen de grille aan met nog net 1 plastic blokje dat door het gaas piept. Als alles straks matzwart is gespoten zie je er niks van. Maar je hoort hem wel!

piep!

Ding trekt wel 5 Ampere dus dat kan niet zonder meer op de thermoschakelaar d'origine, even een oud daf66 relaisje ertussengehangen. Okido dat werkt en nou kan er ook meteen een handschakelaar overheen voor nood als ie toch weer heetloopt. Kan je met stilstaande motor ook koelen, handig op de vluchtstrook. Nou ik ben benieuwd, effe wachten op een droog en niet te koud weekeinde.

Maart 2009

Nu dan. Helaas na 15 minuten kalm rijden loopt ie alweer heet. Als laatste wanhoopspoging een posting op het 404 forum gezet. En wat denk je, na een week repeterende discussie en een paar nieuwe suggesties die het ook niet waren alsnog de gouden tip. Ook een nieuwe radiator kan erg snel weer dicht zitten met troep uit het blok, drie praktijkgevallen bekend. De oplossing is er ook: radiator eraf en een nacht in soda of zoutzuur laten staan.

radiachor esta blocka blok vullen met zuur

Oke allebei dan maar en tevens het blok ook een nacht in het zuur gezet. Daarna uiterst grondig meermaals spoelen en afvullen met schoon water. En wat denk je? YESSS (OUIIII!!!) dat is de oplossing. Thermostaat kan ook weer terug, hij redt het, en de fan gaat pas in als je een paar minuten stationair staat. HEHE... misschien dat ik er nu na negen jaar continu sleutelen eens van kan gaan genieten. Eerste stop: Wawameeting Jesus-Eik bij de oude fabriek.

Ja hoor geen enkel probleem, 2 x 5 uur lang 90 km/u. Dan staat de fan wel continu bij maar heetlopen doet ie niet. Zonder caravan heeft ie de fan alleen nodig bij stadsverkeer. Verbruik over die tien uur sleuren: 1 op 10-en-een-beetje, plus een klein scheutje olie.

Dec 2009

He jammer nou, na een verder probleemloos gebruik staat ie toch water te lekken in de stalling. Nou is de radiator weer lek. Paar gescheurde ribbetjes middenop. Vrijgeprepareerd en dichtgeplempt met soldeertin (brandertje, kwak S39 en dikke 40/60 tindraad).

dichtgetind en platgeslepen, je moet toch wat

Lijkt te werken maar onder het steunframe vandaan lekt het nog steeds een beetje en daar kan je niet bij. Nou slopen dan maar weer: onderframe erafgeslepen, roest en scheuren weggewerkt, spul tweezijdig gemenied. Was origineel ongeverfd na het puntlassen (koper op staal), geen goed idee.

tinnen maar weer

en nou WEL verf ertussen potjandorie.

Alles weer teruggemonteerd, extra steunstrip gelast aan de kant waar ie scheurde. Tussenruimte getectyleerd en als laatste het ding even met een spuitbusje matzwart gefatsoeneerd. Die peperdure nieuwe radiateur valt wel een beetje tegen zeg, zoveel heeft ie nog niet gereden sinds de vervanging en er is zelfs koelvloeistof in gegaan ipv water met antivries zoals de leverancier toen aanraadde. FOK, 404 rijden = koelellende, dat is beslist het zwakke punt van een overigens erg fijne auto.

Mei 2010

Hoera in 1x zonder opmerkingen door de apekool heen het is een wonder. Alles doettet en hij loopt niet meer heet. Zouden we het nu dan eindelijk gered hebben na 10 jaar sleutelen? En als toetje staan we in het 404-boek van Wim Noorman, tis dik feest! Mijn pa had het met zekerheid gewaardeerd (maar ook met zekerheid nooit zo lang en hardnekkig doorgesleuteld aan het onwillige beest). Eind goed al goed? [had hem nu maar snel verkocht....]

Bentheim Oldtimertreff, de enige peug vandaag

Mei 2012

Apekooltime again. Achterremmen los en geserviced, alles nalopen en niks vinden dus vooruit maar weer. Raak, maar het rechtervoorwiel loopt wat zwaar (rem komt niet helemaal terug). Mag nog net dus na de keuring spul eraf en gereinigd en opnieuw van kopervet voorzien. 1 remblokje verwisseld voor een wat dikkere (sloopvoorraad) dan zit de remcylinder net op een andere plek en loopt het iets soepeler. Pff 1200 km in twee jaar wat een onzin toch. Hij stond na de eerste proefrit wel water te lekken van achter de waterpomp poulie.... daar gaan we weer met dat brakke koelsysteem. En die nieuwe pomp zit er pas 10000 km op.

Aug 2012

Iets anders dat nog steeds niet helemaal goed werkt is die dikke CX koelfan: de dynamo kan het niet aanslepen, stationair en rijdend met dimlicht erbij keldert de boordspanning omlaag. Even meten aan een andere fan van een ''volvo'' 340. Hmm exact hetzelfde opgenomen amperage, dat gaat dus niet helpen. Zwaardere dynamo dan? Boekjes op tafel: 404 = 400W, 340 = 700W aha! Krat onder de kast uit en vergelijken. Mooi, exact dezelfde afmetingen (SEV vs. Paris-Rhone) dus dat past er zonder meer in, slechts één montage-lug moest uitgeboord van 7 naar 8 mm. De 340 heeft een aangeblokte spanningsregelaar dus de oude EXC weggelaten en een extra + draadje van bobijn naar de nieuwe regelaar gelegd. Accu plus en massa passen zonder meer op de nieuwe dynamo. Die heeft ook nog een aansluiting voor een laadstroom controlelampje. Test: stationair met de fan handmatig aan. Ja, het werkt, hij blijft net boven het rode minvlak op de meter. En op toeren met dimlicht trekt ie nu ook. Opgelost!

Mei / Juni 2013

Inderdaad, bij herstart na de winterstalling stroomt het water eruit achter de waterpomppoulie en het lager klinkt als een koffiemolen. @#$%^& een vrijwel nieuwe pomp! Brakke klotekoeling ook altijd van die dingen. En waar haal ik nou weer zo'n pomp weg, de vorige heb ik ook lang naar moeten zoeken en uiteindelijk bij een particulier gescoord. Nou ja uitelkaar dan maar met dat ding, kijken of er wat te redden valt.

oh drek....

Lekker he. Als de waterafdichting (een verende rubberdop) faalt dan lopen de lagers vol roestdrek, vet wordt mayo - the end. Je kan een 404 echt niet wegzetten met het water er nog in dat blijkt steeds weer opnieuw. OK alles gedemonteerd, lagers uitgespoeld in benzine en olie tot ze weer min of meer kraakvrij draaien, binnenhuis uitgeschuurd en waterafdichtvlak opnieuw gevlakt, kale as schoongeschuurd, hele handel terug met nieuw vet in en tussen de lagers. Pasvlak schoongeschuurd en het ding met siliconenpakking teruggemonteerd. Hele klerezooi retourgesleuteld (die radiachor kan beter met sleufgaten, vleugelmoeren en gardenakoppelingen, die moet er 2x per seizoen uit). Afgevuld, proefdraaien tot de fan inkomt, emmer eronder. Gaat goed, na nog een paar keer spoelen afgevuld met echte koelvloeistof. Aangezien de reden voor de externe fan is vervallen heb ik de hele handel maar weer teruggebracht in originele staat dus mechanische fankoppeling met koolstift en de 400W dynamo. Relais en handschakelaar laat ik zitten, altijd handig.

Sept 2013

Lange rit met de caravan door duitsland naar belgie. Koeling werkt voor de verandering perfect maar na een half uur had ik geen 3e versnelling meer (keihard joelend geluid) en na nog een tijdje deed de 2e dat ook. Zeer behoedzaam verder gereden van 1 vol doortrekkend meteen naar 4 (slippende koppeling en zeer weinig gas tot ie op 50 zit). Bak staat leeg, onderweg gestopt bij een ouderwetse garage en 1.25 (!) liter laten navullen. Acuut opgelost en geen verdere schade zo te horen. Wel lekt het er redelijk snel weer uit... echt geen één seizoen (<1000 km) zonder panne met dit ding. Afwasteil eronder en in de stalling maar weer.

terugweg met verre familie in de spiegels

 

Eindelijk is er ook een groot metalen model (Norev 1:18) van de 404 uit, joh dat duurde lang! Meteen uitelkaar en corrigeren/detailleren volgens de folder en ons eigen 1966 exemplaar. Net echt!

Plof! 1966 conform

overtuigend echt

kentekens en NLetje van originele fotos gescand en bewerkt, toch handig die computers.

Mei 2014

Prijsschieten bij de apekool, zomaar zonder opmerkingen goedgekeurd het kan verkeren.

September 2015

Wawameeting time again: kar aangehaakt, lampen gechekt en toen deed de startmotorbendix het niet meer! Nondeju altied wat, maar beter thuis dan onderweg. Nieuwe ligt al jaren klaar, klein uurtje later zat ie erin. Nu dan? Noppes: accu is nu ook rip. @#$%^& weer in het pak, reserve accu erin, weer handen wassen. Mag ik nou weg? Verder deed ie het perfect ondanks gigantische stortbuien. Het start onwennig snel wel met dubbel toerental... tsjikkiejikkiejikkievrrroemm.

Mei 2016

Onder de lap vandaan, afsoppen en rijden maar. Geen problemen. Even de apekool ''opmaken'' en dan de schorsing in, er is toch geen wawameeting dit jaar en dan komen de dafjes ook weer eens op de weg (hoop ik).

Jun 2021

Kingsday, alles naar buiten. Mooi dat accus tegenwoordig een handvat hebben! Alleen start de witte olifant niet dat is onwennig. Hij krijgt geen peut. Fles ernaast, ja nou doettie het maar hij staat vast linksachter. Schoenen teruggesteld, paar hamertikken op de trommel, oke rolt weer. Buiten blijkt de fankoppeling weer eens niet te werken, het blijft een brak systeem met die koolborstel. Terug de langslaaprij in, komt tijd komt raad.


originele Franse titel: 'La 404 de papa', Inderdaad!!

Tips voor wie ook aan zo'n ding sleutelt: sleuteltips

Terug naar index

De andere voormalige gezinsauto's op gezin