Een MFB uitgang op een conventionele receiver - voorbeeld: 22RH720
In principe kunnen MFB boxen wel met gewone luidsprekeruitgangen worden aangestuurd. Kwestie van de regelaars op de boxen dicht draaien. Maar elegant is het niet en bij de 720 kost het nogal wat warmteontwikkeling in de eindtrap.
Een mogelijkheid is om het signaal met een verloopje van de hoofdtelefoonbus af te nemen. Dit gaat prima met de boxregelaars op 1/4 open. Mooi om te testen of als je geen zin hebt in definitief ombouwen. De eindtrap blijft echter doorkachelen... dat kan beter.
Hoe gaan we dat aanpakken? Welnu kijken we in het schema:
LF schemadeel, na balansregelaar
Alle toon- en volumeregelingen moeten meedoen, dus aftakken na de laatste, dat is de balansregelaar. De slepers van R443 gaan met een lange kabel rechtstreeks naar de eindversterkerprint achterop de kast. Daar worden ze ontvangen door een condensatortje, C1111 in bovenstaande figuur. Voor dit condensatortje moeten we aftakken. In onderstaande figuur is het onderste randje van de eindversterkerprint afgebeeld.
printdeel
De aftakposities zijn in kleur aangegeven voor links, rechts en gezamenlijke massa. Simpelweg een afgeschermd tweelingsnoertje vastsolderen aan de printachterzijde, en naar boven doorvoeren. Dan krijg je het volgende beeld:
Opengeschroefde kast met losgenomen print
Om verder geen gaten te maken in die kostelijke kast is het makkelijk om gewoon de linker 'ferroceptor' bus om te bouwen. Daar gaat maar 1 oranje draadje heen, en wie gebruikt die antennestaaf nou nog (als ie er al bij is, ik heb er nog nooit een gezien)? Losschroeven, draadje eraf en de MFB draden eraan solderen.
Bedrading aan de DIN bus (op de kop, aanzicht vanaf buitenkant kast).
herbestemde ferroceptorbus
Vervolgens kun je mooi de draden tussen de koelribben van bovenaf doorvoeren en netjes wegwerken achter het plaatje met de DIN bus.
Tenslotte gaan de beide voedingszekeringen van de eindversterker eruit, dat scheelt heel veel slijtage door hitte aan die 2 x 40W straalkachels achterop! Tape de zekeringen aan de binnenkant van de kast voor het geval dat een volgende eigenaar toch liever naar conventionele boxen luistert (of je MFB set doorfikt). Om verwarring te voorkomen heb ik zelf een zwart kartonnetje over de luidsprekerbussen getaped, en een MFB labeltje onder de DIN bus geplakt. Ben je van plan afwisselend MFB en conventioneel te gebruiken dan is een 2polig schakelaartje in de voedingsdraden een elegante optie. Die past mooi in het gat boven de ex-ferroceptor bus.
Deze ombouw werkt perfect en geeft een keurig ruisvrij geluid. Mij is namelijk gebleken dat die altijd op volvermogen lopende eindtorren een beetje continue grondruis veroorzaken. Daar zijn we mooi vanaf.
Waar we ook af zijn is het hoofdtelefoonsignaal, dat immers met weerstanden van de luidsprekeruitgangen wordt afgetakt. Jammer dan, als je het per se wilt behouden moet de eindtrap in werking blijven. Maar je kan ook gewoon meeluisteren op het bronsignaalapparaat (tapedeck of CD speler).
Deze ombouw heb ik ook verricht in een 561 versterker, daar is het echter noodzakelijk om direct achter de balansregelaar af te takken. Er zit namelijk nog een extra transistortrapje tussen dat punt en de eindversterker waardoor er een vrij hoge gelijkspanning aan de ingaande kant van de eindtrap staat. Enige nadeel: je bent de ''presence'' regelaar kwijt. Weet je een betere oplossing zonder meteen in extra schakelingen te vervallen, zeg het maar.
hier aftakken detail balansregelaar
plaatje met DIN bus bijgemaakt
In de relatief simpele 520 versterker is het niet eens noodzakelijk de eindtrap uit te zetten, die wordt toch nauwelijks warm bij niet aangesloten speakers. Dan haal je de MFB draden gewoon van de koptelefoonaansluiting af (3 pinnetjes op de bodemprint, ongeveer achter de volumeknop). Voordeel is dat de powermeters en koptelefoonbus blijven werken. Voor het geluid op MFB maakt het niets uit of je de goedkope of de dure visoog neemt, de voorversterkers zijn gelijkwaardig.
Succes ermee!
(de 720 nog wat rigoureuzer verbouwd in 2010: 720sq.htm en in 2016 een 521: sqdec.htm onderaan)
retour vorige pagina